Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 088
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
Физика 20 от 30 точки
Биология 75 от 100 точки
Такива са регламентите.

# 691
Притеснява се, че покрай тези олимпиади все се налага да набляга с учене по другите предмети и няма време за БЕЛ и МАТ. Толкова пробни тестове е насъбрала, но все не остава време за решаване.

А защо ходи на всички тези олимпиади? С всички тези предмети ли ще кандидатства?

# 692
Притеснява се, че покрай тези олимпиади все се налага да набляга с учене по другите предмети и няма време за БЕЛ и МАТ. Толкова пробни тестове е насъбрала, но все не остава време за решаване.

А защо ходи на всички тези олимпиади? С всички тези предмети ли ще кандидатства?
По настояване на учителите. Държат ученици с отлични оценки да се явяват и дъщеря ми я е досрамяло да откаже.

# 693
Не знам колко от вас са гледали този репортаж, но брой седмокласници има за тази година за София  и брой паралелки https://bntnews.bg/news/uchilishtni-direktori-protestirat-sresht … -1261950news.html

# 694
Покъртително е изречението :"Колкото до кандидатстването тази година - випускът в София е по-малък, от 12 410 деца..."

малък, малък... колко да е.. на мен ми се вижда ужасяващо голям.

# 695
Тежко ни. Нашият основен фокус е с рисуване.

# 696
  • София
Колко пък да е по-малък наборът? 12 700 седмокласници в София миналата година, 12 410 - тази. Колко ще се явят на НВО е отделен въпрос.

# 697
Много зависи дали се имат предвид частните училища, които ще поемат част от децата.
Доколкото знам в някои от тях децата не се подготвят за НВО, понеже ще си продължат там и не им го изискват.

# 698
От известно време си играя с любопитни данни за София от последните няколко години - брой седмокласници, брой явили се на НВО, подадени заявления, некласирани..., но все не намирам време да завърша творението. Амбицирахте ме да се мобилизирам. Joy

# 699
Малко в стил Божинката, ама все пак петък вечер е  - ще се явят на НВО тези, на които им трябва под някаква форма.
Да, в някои ЧУ не искат НВО, но ето в ПЧМГ искат някакви минимални точки и от двете НВО. Наскоро четох за друго частно училище , че си прави негови изпити, но са по формата на НВО.
Според мен тези 419 паралелки не отчитат частните училища. Не знам дали те подават план-прием в РУО.

# 700
  • София
Не, МОН няма как да отчита частните училища при определяне на бройките за прием. Те са длъжни да осигурят безплатно задължително образование за всички деца от набора и не могат да намаляват бройки в държавните/общински училища, защото някой евентуално би избрал да плаща.

# 701
Въобще не е малък набор 2010. Това е статистиката според НСИ на родените.  Ако наистина паралелките са 419 вече няма места за 1500 деца.... Не знам дали частните училища могат да покрият тази бройка. Ако вземем под внимание и интересите и желанията на децата, вече става ясно защо е истерията покрай кандидатстването.
899 деца според статистиката са без места в детските градини - проблемът се раздухва, отделят се средства, а за децата без места в първи клас или проблема след седми клас никой нищо не споменава. В нашия квартал само има в строеж една нова детска градина и строеж на крила към 2 други. Училища не съм чула някъде да се строят в София освен това в Манастирски ливади и това новопостроено преди 5-6 години в Герман. Да не говорим колко скандали гръмнаха за условията, при които учат децата в училище. НГДЕК уж реномирано училище с една тоалетна за 3 етажа за момчета и момичета.  Явно държавата разчита да отглеждаме децата си, но не и да ги образоваме.

# 702
  • София
То няма значение, колко са родени, а колко са стигнали до 7-ми клас.

# 703
Е, то за всички деца принципно има места. Въпросът е къде точно. Щото има значение дали си в Испанската, СМГ или Първа немска или учиш в кварталното СОУ.

# 704
  • София
Е, няма как да осигурят на всички места в СМГ, НЕГ и Испанската. Joy Но места със сигурност има за всички. Всяка година закриват паралелки, заради липса на събран минимален брой ученици.

Общи условия

Активация на акаунт