Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 46 082
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Вноската за 180К € в момента е около 950-1000 € при лихва около 2,5-3% за 20 години. Вноската на 80К € е приблизително 420-450 €. Разликата - 500-600 € ще е за покриване цената на маломерния. За да има смисъл цялата занимавка, то наемът трябва да е повече от 600 €
Трябва добре да се прецени възможно ли е наемът на маломерния да е с такава доходност и колко отгоре би струвало да се постигне това. Също така е добре да се пресметнат вноските при нарастваща лихва, защото 3% е едно, но при 6-7 и повече %, разликата във вноските става осезаема. Наемите не растат автоматично с увеличаването на лихвите по кредитите.

# 151
Супер, благодаря ви за мненията!:)
Много ме блазни идеята за план Б, но наистина има много променливи като размерът на лихвата занапред...
 Може би ако нарасне лихвата, това автоматично ще откаже мн хора  да теглят кредит за собствено жилище, което пък може би ще покачи цените на наемите, но са си само вероятно мои догадки.
 Казвам си, че ако приложим план Б и видим че не се справяме, то ще може да продадем инвестиционния имот, но идва голямото "но"- ако паднат цените както се говори от години,си оставаме с голямото задължение и не особено изгодно продаденият апартамент ...
Тепърва ще продавам и рибата е още в морето, но когато се стигне до сделка искам да имам определена нагласа какъв ипотечен да изтеглим за новото място Simple Smile

# 152
Къде има имот в София ,в 2024, за 100хил € , готов за нанасяне след всичките му данъци ,който може да изкарва чисти 600€ наем?

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 23:42 от Sapien

# 153
Вариант А, щом сте с добри доходи изплащате кредита за няколко години предсрочно и после си купувате инвестиционен имот с кредит. Аз така бих направила.

# 154
Здравейте:)
Интересно ми е как бихте постъпили в следната ситуация.
 Продавате имот за 200 хиляди евро. Купувате нов, който струва заедно с ремонта около 280 хиляди Евро.
Вариант А:
- теглите ипотечен кредит за 80 хиляди Евро
Вариант Б:
-купувате маломерен инвестиционен имот за около 100 хиляди и кредитът съответно от 80 ви става 180 хиляди, но пък пренасочвате целия наем от маломерния имот към заема
 И за да не е просто едно голо питане- семейство с добре платени професии и две малки деца Simple Smile
Вариант А:
80000 Евро, 2,42% за 20г, 420Евро вноска, за банката ще дадеш 20808Евро. Поносим кредит, накрая ще имаш 1 апартамент, и ще платиш разноски за 2 сделки (продажба на стария и покупка на новия).
Вариант Б:
180000 Евро, 2,42% за 20г, 945 Евро вноска, 46 819 Евро, тук даваш едни 20000 Евро повече на банката в лихви, но пък печелиш 2 апартамента. На малкия не можеш да му вземеш 520 Е, и ще плащаш такси за 3 сделки (продажба и 2 покупки)

Вариант С:
Не продавам апартамента за 200000 Евро, купувам още един за 150000Евро на кредит, 2,42% за 20 г, вноска 757Евро, при наем 500Евро, за теб да плащаш е 287Евро  и можеш да спестяваш, за да не дадеш на банката цялата лихва от 39015 Евро, няма да имаш такси за още 2 сделки (продажба и покупка)!!, ще имаш 2 равностойни апартамента и после ще разделиш на децата си.

В условия на инфлация трябва да се взима кредит, заплатите се повишават, фиксира лихвения % колкото дават. Само единия ап. ти е ипотекиран.

# 155
-купувате маломерен инвестиционен имот за около 100 хиляди и кредитът съответно от 80 ви става 180 хиляди, но пък пренасочвате целия наем от маломерния имот към заема
И ако евентуално наемателите престанат да си плащат наема или въобще нямаш наематели как ще си плащаш заемчето има ли сметка или ще се прави нов заем?

# 156
  • Бургас
Аз противно на всички мнения за А, бих избрала Б.
Първо, защото ипотеката в България средно се изплаща за 10-12 години. Второ - бих изтеглила кредита за максимума - 35 г., да е ниска вноската, бих спестявала и погасявала предсрочно. Така съм процедирала до момента - оказа се много добро решение.
Хубав имот под наем в София празен не остава, независимо какво ти пишат тук скептиците. Ела в съседната тема за наемите, за да получиш реални мнения от истински наемодатели.
Трето - ще имам два имота и винаги мога да продам, а мантрата как "цените ще паднат" я четем тук основно от хора, на които вечно им и скъпо, и нито купуват, нито продават.
Лихви се предоговарят, купувала съм и при 15%, и при 7%, и при 2,6%.
Има обаче доста условности, които трябва да съобразите - това, което каза Sapien- цената е твърде ниска, дали ще намерите такъв имот за 100К? В кой район е (от Вади и Ливади аз поне бягам далеч). Локацията е много определяща за размера на наема, бързото отдаване и последваща евентуална продажба.

# 157
moonriver, и аз го обмислях този вариант изчистваме тези 80 хиляди и купуваме нов обаче въпросът е какви цени ще са достигнали имотите в този бъдещ неопределен момент. Ако са надолу супер, но в обратната ситуация...
 pepina, вариант С не е приложим защото вече сме задвижили покупката на новия имот.  Просто сме пред дилема дали да запазим сегашния или не (под запазим имам предвид да не продаваме или ако продадем да използваме.част от сумата за инвестиционен а другата да покрие  част от цената на новия)
Ефибуш идеята на наема от инвестиционен имот не е да разчитам само на него, за да покривам половината от месечната си вноска. Идеята ми е при вноска около 2к.да имам тези средства изцяло, а не да разчитам на наема. Именно за моменти, в които не бих получавала такъв.
Tintina, имотът е до мол софия. 100 квадрата, но е последен етаж и откакто живеем в него постоянно правим подобрения по покрива. Тази година дадохме 20к. За прозорци. Много ни беше дотегнало, но сега придоби вид и влязохве в размисли.

Последна редакция: сб, 23 дек 2023, 11:02 от lola92

# 158
  • Бургас
Не разбрах. Живеете в него, но ще го купувате? Как 100 кв. за 100 000 евро? Този е по-скъпият от двата, или по-евтиният?
Покривът е обща част. Няма ли вариант да си вземете парите от етажната собственост?
Мястото иначе е добро.

# 159
Живеем в епк до мол софия, което  глася в някакъв среден вариант да продадем за около 200 хиляди Евро:)
 От новото жилище сме платили 30 процента. Цената му е 255 хиляди на шпакловка и замазка и е в същия район Simple Smile
 Размишлява върху три варианта
'- продаваме сегашното жилище и цялата продажна цена отива за новото
- продаваме сегашното и с една част от цената взимаме инвестиционен имот, а с другата намаляваме от ипотеката на новото
- вариант три- запазваме сегашния апартамент, пускаме го под наем и си помагаме за кредита , но тук пък влизам в размислите какво да очаквам от имота в следващите 15-20 години именно поради това, че е на последен етаж в епк с много съседи.
Относно участието на останалите в ремонт на покрива- прозорците не са обща част. Имахме събрани средства на входа за ремонт, но отидоха за други неотлажни ремонти по входа. Отделно сме в процес на събиране на средства за подмяна на асансьорите, та не съм сигурна кога някой ще се навие и ще има възможността да даде средства и за нашите покривни неволи.

# 160
Щом можеш да плащаш 2000 Евро вноска, вземи даже по-голям инвестиционния имот. Дадох примерите на око. Но в крайна сметка имаш пак 2 имота, е, ще си се отървала от покрива, но той и новият ще има някакви други особености  и или ще е по-малък, или ще е на по-лошо място.
Около МОЛа има и много лилави, това лято реших да поседна в новия парк, и басейн имаше там. Така, че въобще не знам дали това е най-доброто място.
Има калкулатори в интернет колко се плаща при продажба 200000 Евро, искам да ти кажа, че никак не е за подценаване разхода, ако има запознати да кажат колко  ще платиш на държавата за 3 сделки.

# 161
pepina, по инерция съм написала 2 хиляди Евро, имах предвид 2 хиляди лева Simple Smile
 Иначе наистина последните години района се напълни с малцинствени представители.
Действително ако взема  инвестиционен имот за около 100 хиляди Евро трудно ще е в района Simple Smile или ще е съвсем маломерен...
 Бих се радвала да кажат наистина какво да предвидя като разходи, ако има запознати, ако не за три сделки, то конкретно за тази по продажбата на този имот в епкто, в което сме в момента:)
 Искам да взема неемоционално решение. Като коментираме с мм му казвам, че не може при крайното решение да ни е определяща само инвестицията за подобрения до момента. Иска ми се по някакъв начин да прогнозираме в дългосрочен план запазването на този конкретен имот какво би ни дало като плюс. Реално ако той се превърне в нашето инвестиционно жилище ще си спестим разходите по продажбата му, закупуването на ново,  брокерски комисионни и т.н., но в ъгълчето на съзнанието ми стоят другите безспорни минуси- последен етаж, старо строителство, скосени тавани, стълби в самия апартамент и т.н и т.н Simple Smile

# 162
За Барселона знам.Навсякъде се с..внясва вече.Умишлено го правят.В щатите мисля,че за кражби под 900$ не ги закачат.Пак са тъмнолилави крадците.Не знам вече от колко места чувам,че нещата много са зазляли там.Фрапиращо.
Разбира се, че е умишлено и това скапва всичко още по-бързо. В Палма де Майорка преди да приемат този закон кражбите по улиците и домовете са били относително рядко явление. Когато са на остров крадците не могат да избягат лесно. След декриминализирането на кражбите и там започват проблемите. На заровилия си главата в земята алекслав ще припомня за над 200-тата грабежа дневно в Барселона. Не е само там, но за там бях чел статистика. В Марбея лично съм виждал грабеж извършен на супер централен площад плюс четири побоя на бели хора. Всички извършители бяха лилави.

# 163
Нещо цифрите много взеха да се менят и не съвпадат, 50, 80, 100, 250...

# 164
Вариант С. Продавате апартамент за 200к. Разхвърляте по 4-5 инвестиционни апартамента с първоначална вноска и изплащате кредитите с наеми и част от личните ви доходи. Ще се пенсионирате милионери, защото цените на имотите ви след 30г ще са по 500к евро.

Общи условия

Активация на акаунт