Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 576
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
Не е математика, не е и статистика, защото хората и мислите им са несъвършени и неоптимални. Наличието на много празни жилища го доказва. Поради тази причина нещата се бавят с години и десетилетия, но са неизбежни.  Та и ЧС и Крис са прави. Най-важното при имотите с българската народопсихология е нагласата. Тя е силно положителна, но като нищо да стане силно отрицателна. Имот за живеене - да на всяка цена, имот за всичко друго, убедително не към момента. Дори и да дойдат лилави, не съм убеден, че ще си струва усилия, нерви и roi.

# 481
Е да, къде-къде по-добре е да се доверяваме на “интуицията” на бгмамите и брокерите. Кой ви ги гледа тия нелепи неща като демография, математика, статистика - те са все за балъците. Бухайте тухли, защото това е специална стока!

Съжалявам, но не се сдържах, нелепо е.

# 482
Гледат се разбира се, но се интерпретират различно, а и ситуацията с всеки е различна. Едно е да трупаш апартаменти, друго е да ти трябва да живееш някъде. Има и разлика в какъв времеви хоризонт планираш покупка или продажба и какво ли не още.

# 483
Tintina, бая "туристи" има и аз не ги разбирам.

Преди да купя последната си къща в САЩ обиколих поне 30. Казваш че си много наясно как стоят нещата в чужбина, сигурно знаеш и какво е open house. Една къща трябва да я почувстваш дали е твоя, от обявите само определяш дали има потенциал, на живо вече установяваш дали е твоята. Стига мрънкали от туристи.

# 484
Няма време за такива работи тук.
Винаги трябва да се действа веднага, защото има опашка и цените растат, мантрата на брокерите от последните 10год.

90% или се правят на луди или са много прости и си мислят, че хората им се връзват на всички заучени реплики. Имам чувството че говоря - пиша с чат робот. Знам какво ще ми кажат предварително и какво ще ме питат.
Целта на брокера е с минимум усилия, време и посещения , да продаде за максимална сума каквото и да е.

# 485
  • София, Bulgaria

Винаги трябва да се действа веднага, защото има опашка и цените растат, мантрата на брокерите от последните 10год.

Не са излъгали. Дигнаха ли се цените?- Дигнаха се?; Драстично ли? - Да за 10 г. драстично?
И да, някои пресират клиентите!
Аз не ги пресирам, напротив искам да са сигурни в избора си! Но сега пък за това съм получла забележка, когато някои друг купи имота преди нас: Томева, трябваше да ни натисниш малко, да не се мотаем, от къде да знаем, че толкова бързо ще се купи. Милсихме, че имам повече време, иначе още на огледа рабрахме, че това е нашия ап.

Каво е " турист"? Това не е купувач, които ходи на огледи, за да намери имота, който ще нарече свой дом!
Това са една много малка част, но ги има, които знаят, къде отиват, знаят, че не отговаря на ОСНОВНИ параметри и пак отиват.
Като например: Отива на оглед на панелно жилище на последен 8-ми етаж и казва: Ооооо да, панел на последен етаж! Никога!
Те самите си понякога си казават: ние сме туристи, ама ей така да видим.

Не съм казала  нищо, което не се случва. Ииии... НЕ съм, казала, че нямат право! Имат! Имотът е на пазара, могат да ходят на оглед, колкото си искат! Казах, че не ги разбирам! Защо го правят?

# 486
Томева, за някои това е форма на социален живот. На цената на билетчета за ГТ.
Имахме навремето съсед, който държеше в гаража чисто нов Москвич. Изкарваха го три пъти в годината да отидат до лозето. Като му доскучееше пускаше обява, че го продава....
Аз си признавам, че съм ходила на туристически огледи. Знаех какво искам и пообиколих имоти с близки до моите критерии, за да се ориентирам в пазара. Какво се предлага, на какви цени. Да затвърдя, че скъпото решение, което съм взела е правилно. Но съм разглеждала внимателно и с уважение към труда на човека, който ме е завел. Не ми се е случвало да се врътна още от входа.
Така и децата пратих да обикалят, да не кажат един ден "мама ни го натресе".
Някои скъпи ужасии трябва да се възприемат от първо лице.
Но и много съм пестила време на брокерите, настоявайки за адреса и разглеждайки през стрийт вю и КАИС.

# 487
Да си призная и аз бях турист ранните 2000 год. Малко ме е срам за тая постъпка, но моят брокер, с който съм си купувал и продавал много имоти (селски, градски), тогава продаваше една селска къща с двор. Но пазара беше такъв - нямаше много сделки клиенти. И клиентът му се сърдеше, че брокерът ми не е много активен, т.е. не му търси клиенти. Та аз отидох като фиктивен клиент, огледах имота, питам разпитвам, даже свалях и цената. Може би за добро или лошо, но повлякох крак, може да се е заговорило в селото - не знам, но след няма и месец, имотът действително се продаде. Иначе и мен са ме притискали брокери, водят ме на оглед (2012-2014 год, пазар без сделки), и ми казва -  Вие сте за 14:00 че след Вас има още 2 огледа Simple Smile. Пък имота го следях от 1 година, и цената му всеки месец падаше по малко, почти двойно надолу накрая се продаде отколкото беше обявен.

# 488
  • София, Bulgaria
Хора, аз самата съм предлагала на мои клиенти да отидем да видим някой имот ей така, но само при конкретни ситуации, когато продаваме и трябва да купим после. Това ни беше важно, за да видят с очкаваните пари от продажбата, какво може да се купуят и дали им харесва. За да не стане: хубаво продадохме, но не можем да купим това, което искаме. И да, държали сме се с уважение и към брокера и към продавача. Огледали сме, поговорил сме с тях, благодарили сме и сме си тръгнали. След това, вече на саме сме анализирали и коментирали имота.

При работа скупувачи 100% от тях изрично ме молят да не си гупум времето, а маскимално предварително да проучваме офертата, което и правим.
Понякога отиват на другата крайност и аз ги моля все пак да вземем да отидем да видим, че само по-оферта не се преценява и че ап. изглежда обещаващ.

Така че всякакви хора има. Едни обикаля ей така без всякаква мисъл и другата крайност, не можеш да ги накараш да отидат на огледа.

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 08:12 от tomeva

# 489
И бабите обикалят хранителните магазини за разглеждане основно, за разходка, та има ги и такива. И аз не го разбирам, но както казаха - форма на социален живот.

# 490
Томева, ти все даваш примери със себе си, но все пак повечето от коментарите не се отнасят за теб. Явно си еднорог сред брокерите, което е супер, евала, но има един голям процент, които са тотал щета. Когато някой каже лоша дума за тях не е нужно да заемаш отбранителна позиция.

# 491
  • София, Bulgaria
Томева, ти все даваш примери със себе си, но все пак повечето от коментарите не се отнасят за теб. Явно си еднорог сред брокерите, което е супер, евала, но има един голям процент, които са тотал щета. Когато някой каже лоша дума за тях не е нужно да заемаш отбранителна позиция.

Охх... права си, аз най-добре знам нивото на някои брокери. Нооо... някак си съм свикнала да ги игнорирам, за да не ми тровят живота. Е, ако се наложи ги изтърпявам! Нямам избор, но гледам да сведа негативите от тях до минимум. С годините добрите професионалисти станаха все повече и повече, това са моите колеги и не са бели лястовици, а са цели ята...GrinningGrinning

# 492
Ако човек има доста възможности, то може да си постави широк диапазон от действия. Примерно може да търси жилище за живеене, но да се оглежда и за инвестиционен имот, трофеен имот, може да реши да строи, да гледа в много квартали и тн. Той не знае къде и на какво може да попадне (което да има икономически смисъл) и си действа по всички направления. Може такъв човек да е турист.
Другия тип туристи са хора без опит, които имат нужда да се ориентират. Практиката учи най-добре.

# 493
  • София
Тези дни чета, че се набляга на скока на сделките в София през Q4`2023 спрямо Q4`2022.
За страната обаче тренда е обратен. Кривата след бума 2021 се забива надолу

И друго ми направи впечатление - процента на ипотеките. Хората извън София не обичат много ипотеки, което не знам оказва ли влияние на цените, както в София Blush

# 494
  • София
Струва ми се логично. Хората се местят към София. Там има повишаване на търсенето и на сделките, а извън нея има повишено предлагане и съответно спад.

Общи условия

Активация на акаунт