Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 949
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Излязоха данните за Q4`2023 на АВ
Скрит текст:

# 466
Междудругото, сега прочетох един коментар във ФБ по повод високите цени на имотите в София. Бяха задали въпрос защо са толкова високи и отдолу имаше коментар, направо копирам: "Ем щото ако паднат цените в София, останалата част от Бг също ще се изсипе 😂" и да ви кажа има логика.
Ако станат достъпни за повечето българи, вие представяте ли си наистина какво ще се случи Grinning

# 467
Аз някога бях казала, че нуждата/търсенето е общо взето постоянно, защото хората постоянно и непрекъснато стават пълнолетни, започват работа, женят се, раждат деца... И този процес никога не спира.  И ако по някаква причина за известно време се случи спад после ще има бум (както стана с туризма по време на Ковид). И обратно - ако по някаква причина има бук, после ще следва спад. Но средно нещата си остават същите. Това се вижда добре на графиките по-горе - имало е пик, после следва спад, на ако наложите пика върху спада ще се получи горе долу равна линия. Или с други думи сегашния спад компенсира предишния пик, но осреднено си е все тая.

# 468
  • София
Има нещо такова - първото тримесечие винаги е слабо. Следва силно второ, по-слабо трето и най-силно четвърто. Единствено 2020 тренда е само нагоре:

Ако се разгледа в по-дългосрочен план, сигурно няма да е по-различно Blush

# 469
Аз някога бях казала, че нуждата/търсенето е общо взето постоянно, защото хората постоянно и непрекъснато стават пълнолетни, започват работа, женят се, раждат деца... И този процес никога не спира.  
Да, но пък постоянно умират баби и дядовци и освобождават жилища. Сега въпрос с повишена трудност: възрастните хора ли са повече в София, или младите, които скоро стават пълнолетни и почват да живеят самостоятелно?
Само за София не знам има ли данни, може и да има от НСИ. Най-лесно достъпни са за цяла България, ето виж в коя група хората са повече: над 60 г. или 15-19 и 20-24, които ще се отделят да живеят сами:

Само съществуващите жилища вероятно са достатъчни за софиянци, но продължават да се строят по над 10 хиляди нови на година. Хубаво - хората искат нови, ОК, но за всяко построено ново трябва да се вади от експлоатация старо, за да не се наруши балансът търсене-предлагане, или бъркам? В един момент стават излишни и някои ще стоят празни - дали стари панелки, или пък нови хубави блокчета, но насред къра, кой ще живее във всички тях?
Но аз старо жилище да се бута не съм видял. Тоест бута се по някоя стара сграда, но на нейно място правят блок с 10х жилища, отколкото е имало в старата.

За да върви този процес, който казваш, трябва населението да расте, или поне да не намалява. Ето ти пример за обратната ситуация, малко екстремен пример - Бангладеш. Ето за там ако ми кажеш, че постоянно хора растат, отделят се, правят семейства и ще им трябват жилища, ще ти повярвам. Да инвестираме в Бангладеш ли? То пък горките хорица там нямат пари си позволят жилища... струпат по някоя колиба и като дойде циклон я отнесе. Може би да вземем някои от тях при нас, както май ни гласят политиците?

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 09:48 от chris78

# 470
Спокойно, като се "спука балонът" и като паднат цените, всичко ще се напълни,
Скрит текст:
та даже ще се строят и нови. Grinning

# 471
Така е, умират, има празни жилища и прочее, но това не е от вчера, а от памтивека, следователно е отразено в постоянното търсене. В по-дългосрочен план може да има изменения, пак не отричам, но да се търси някаква рязка промяна в краткосрочен хоризонт не е правилно. Аз за този случай коментирах - как било една година, как станало следващата и се вади заключение. Много сходен е случаят с климата - знаем, че има глобално затопляне, но това не се забелязва, а има една година със сняг, една без сняг, една суха, друга топла, сезоните са различни и тези резки изменения маскират тренда, който е бавен и плавен.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 09:57 от Черна станция

# 472
Не съм съвсем съгласен. Тези, които последните 10-15 години са правили семейства, или са идвали в София от Ямбол, Русе, Плевен и т.н. съм ги оградил в червено на пирамидата.
Тези, които в следващите 10-15 г. ще правят семейства, или ще идват в София, съм ги оградил в синьо. Е, кои са повече? То и в Ямбол не са се раждали толкова деца преди 15-20 г. (част от които в близко бъдеще ще дойдат в София), колкото преди това и вече са дошли.

В демографията това е незаобиколим проблем: ако искаш повече 20-годишни хора догодина, няма откъде да ги вземеш. Имаш само тези, които са се родили преди 19 години. Ако искаш повече 20-годишни хора през 2044 г. тогава трябва да вземеш мерки сега. Мерки не виждам някой да взема...

# 473
ОК, не ми се спори, но ефектът няма да е тази или следващата година.

# 474
Тази ли ще е, следващата ли, или по-натам не знам, но в миналите 10-15 години жилища купуваха групата хора, оградени в червено; а следващите 10-15 ще купуват групата хора, оградени в синьо.
Кои са повече то се вижда.

# 475
Също може да се добави, че за съжаление групата от 65г. и нагоре през следващите 10 г. и повече години ще освобождава жилища.

# 476
Също може да се добави, че за съжаление групата от 65г. и нагоре през следващите 10 г. и повече години ще освобождава жилища.

Както казах.

# 477
Ще ги завещава на наследниците си...

# 478
@ЧС - не каза баш това, а каза следното, което е доста по-различно:
Аз някога бях казала, че нуждата/търсенето е общо взето постоянно, защото хората постоянно и непрекъснато стават пълнолетни, започват работа, женят се, раждат деца... И този процес никога не спира.  И ако по някаква причина за известно време се случи спад после ще има бум
Къде го виждаш този демографски бум - на графиката не си личат дори и наченки? Ако сега почнат да се раждат много деца, жилища ще им трябва да купуват след 20-25 години, евентуално.

# 479
  • София, Bulgaria
Моите наблюдения са, че от всеки наследствен апартамент излизат поне един или двама наследника, ако не и повече по веригата, от които поне и един или двама са бъдещи купувачи. Защото точно парите от наследство им осигуряват нужните лични средства при закупуване на жилища с банков кредит.
chris78, колкото и да се опитваш с цифри и статистика да доказваш вижданията си и прогнозите, толкова ти казвам, че ИМОТЪТ е всичко друго, но не и математика. Да, стока е, но не точно...Говориш за имоти, но всъщност това са хора с техния си живот.

Общи условия

Активация на акаунт