Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 609
  • 760
  •   1
Отговори
# 450
Е, мрънкането може да е прелюдия към пазарене за сваляне на цената Wink

# 451
  • София, Bulgaria
Е, мрънкането може да е прелюдия към пазарене за сваляне на цената Wink
Ааа...не...директно са си тръгвали. Няма и 20..30 сек. оглед. Аз после оставям да се обяснявам на клиента си продавач. Добре, че не са много тези случаи... Може и моят продавач да разочаровам, да си помисли, че съм баси олигрофена, щом не съм казала най-важните детайли на купувача, че и съм пътувала в най-големия трафик, за да ми кажат ...ама той е на последен етаж и т.н.
Мога да си загубя клиента, защото и неговото време съм загубила по този абсурден начин.
Говоря принципно, не са много тези случаи, но това е логиката. Апартаментът  няма брояч да отчита, колко народ е минал.  Може да е един, но да е който трябва.

# 452
Не мога да повярвам, че някой ще загуби и своето време само за да се фръцне и тръгне след 30 секунди. Почти съм убедена, че има друга причина, нещо което са искали да проверят, но не искат да кажат и използват благовиден повод за отказ.

# 453
То и колко купувачи се оплакват, че брокери ги водят по жилища, които не отговарят на най-важните им критерии. Та оплаквания има и от двете страни.

# 454
  • София, Bulgaria
30 секундни огледи е имало и без да коментират. Буквално влизат и излизат. Хора всякакви.
Хората, които наистина търсят да купя си личат, поне за мен... Може да не е техния имот, но го преценяват в детайли... задават въпроси,  има комуникация.
Обаче по никакъв начин не може да се обобщава. Има всякакви хора, повечето ги разбирам, но някои са абсурдни, дори вече не ги отразявам. Забравям ги по най-бързия начин.
И с брокери са идвали такива купувачи, но в пъти по-малко. Като цяло купувачите дето сами си ходят на оглед са много малко, да речем от 20 огледа, 2-3 ще са частни лица без брокер. Поне при мен е такава статистиката.

Мандаринка, да и такива може да има, ама ако купувачът си е наел той брокер, това е супер малко вероятно да се случи. Първо, брокерът му изпраша офертата, той я одобрява и иска оглед. Брокерът организира оглед и праща локация на имота, за да се срещнат там, ако не е пратил локацията още с офертата и допълнителното обяснение към нея. Така, че купувачът  би трябвало да е запознат с всички детайли и да знае, къде отива. Невероятно е да не знае...
Виж, ако е за наем, там се случват често такива изцепки.

# 455
Знам, че има някаква логика, но ми е странно да няма адрес в обявата за имота. Това от гледна точка на човек живеещ много години в Северна Америка.
Аз само по адреса мога да преценя дали да си губя времето да гледам някакво жилище или не.
Дори и самото жилище да е добро, ако района не ми харесва - няма начин да го купя.

# 456
Аз като странична дейност имам малко търговска практика. Знам какво е клиент да не прояви интерес към стоката, влизайки и проявявайки първоначален интерес, след това едва ли не с някакви обиди да излиза сърдит. От уважение към търговеца (в случая брокерът или продаачът) не мога да си представя, дори и при явно несъответствие с моите желания, че няма да отделя още 10-15мин, поне да поговорим. Така е и в търговията. Не казвам на продавача, изнасяйки ми поредният чифт обувки , махай ги тия боклуци и да не ги разгледам поне. Трябва да има уважение към всяка професия. Е сега ако наистина има тотална разлика в желанията на купувача и брокерът се е изложил в обясненията предварително на имота ... не знам. Може би бих се обидил. Не съм ходил с моя брокер на такива обекти.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 05:34 от Seiko7075

# 457
И аз съм влизала и излизала директно, а купихме по това време, наистина търсехме. Просто има обяви, които по никакъв начин не комуникират с действителността. Мен, например, ме заведоха в един търговски център, офис помещения и това беше "тристаен" апартамент. Едно огромно хале, брокерът вика "Можете да си го преградите както искате" Grinning Посмях се и си тръгнах, имаше адрес, но като улица, не и като номер, а по снимки така беше извъртян, че сякаш имаше помещения. Сградата не беше снимана, естествено.

# 458
Има много причини човек да си тръгне веднага, най-общо нещо важно не му харесва или е искал да провери един единствен критерий дали е изпълнен и веднага вижда каквото го е интересувало. Иначе от магазин бих си тръгнала веднага заради досаден и неприятен продавач, но за голяма покупка като апартамент ще стисна зъби.

# 459
  • София
Мандаринка, да и такива може да има, ама ако купувачът си е наел той брокер, това е супер малко вероятно да се случи. Първо, брокерът му изпраша офертата, той я одобрява и иска оглед. Брокерът организира оглед и праща локация на имота, за да се срещнат там, ако не е пратил локацията още с офертата и допълнителното обяснение към нея. Така, че купувачът  би трябвало да е запознат с всички детайли и да знае, къде отива. Невероятно е да не знае...
      tomeva, 90 процента от обявите ги пращам аз и на нито 1 брокера не е ходил преди мен. В този случай няма как да знае реално какъв е апартамента. Влизали сме и сме излизали почти веднага няколко пъти. Поради не големия бюджет ходим на какви ли не оферти, някой от които няма как дори да предположиш, че имат толкова сериозни проблеми- например супер ниски тавани или потресаваща гледка или близост със сграда....Просто на снимките няма и помен от това. Инак да, това с липсата на локация е странно и е основното нещо, което проверяваме. Отсяли сме така изключително много обяви. Също се е случвало в сравнително нови сгради- на по 10-15 години да влизаме в потресаващи входове и общи части. За мен това е индикация за сериозен проблем.
А преди да работим с конкретен човек сме звъняли просто така на обяви и там вече сме имали всякакви случаи. Често младите боркери лъжат, водят те в умопомрачителни коптори, въобще такова губене на време. Казват едно, водят те на друго. Уж скрити обяви в тяхната фирма, а то аз отдавна тези съм ги гледала в имота...Та реших, че ще си спестя тези преживявания. Даже говорих с някой от тях и се опитах да обясня, че така с лъжи, манипулация и криене няма да ме накарат да купя каквото и да е...Но надали е имало ефект Sweat Smile

# 460
Ами брокерът твоето време може да губи, но ти неговото - не Grinning

# 461
Ами брокерът твоето време може да губи, но ти неговото - не Grinning
Ами на брокера работното време нали е за това - да общува с клиентите. Да не са се подредили десет на вратата му за оглед в един и същи ден. Докато клиентите трябва и да работят все пак, за да платят комисионната на брокера.

# 462
  • София, Bulgaria
chriss, разбирам те, но явно ти липсва предварителна информация, за това, което ще гледаш.
Ето два примера на обсъждани имоти с допълнителна информация. Копирах ги от профила на един наш клиент на случаен принцип.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b167810637524351&sl … 9x2snz&f1=5&fe7=1  128 000 евро. Намира се в кв. Витоша, ул. Георги Златарски №7.  За ремонт. Застроена площ: 49,5: спалня 17 кв.м., хол, 18 кв.м., тераса: 2 кв.м. Етажът е първи жилищен над партерен апартамент и безистен. Източно изложение. Статут на апартамент.  Мазе: 2,50 кв.м.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c170169705822032  159 990 евро. Намира се в кв. Витоша, бул. Околовръстен път 161. Има два тристайни апартамента: на 160 000 евро, който гледа на север и запад, той е не обзаведен. 165000 евро, който е обзаведения от снимките на оферта и гледа на юг и запад - съответно към околовръстното Статут: апартамент - приемна /ще трябва най-вероятно да се сменя статута/ В сградата няма асансьор. Паркирането е в двора на сградата, на свободен принцип.

Пак казвам не може да се обобщава, но разговора тръгна от там, не точно, кой колко стои на оглед в апартамента, а за тази част от купувачите, които си ходят на огледи без никаква мисъл или с ясното съзнание, че няма да купуват. Има такива!

# 463
Аз се дразня на обяви без точна локация (или често и нарочно написан по-примамлив квартал) или без точна квадратура. Не вярвам на обяви от типа "двустаен, тристаен"... винаги са по-малки, особено ако са НС.

# 464
Аз се дразня на обяви без точна локация (или често и нарочно написан по-примамлив квартал) или без точна квадратура.

Това е заради стария проблем с "прескачането" - от колеги и от клиенти.

Общи условия

Активация на акаунт