Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 580
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
  • София, Bulgaria
На мен пък брокери ми доведоха точно най-неориентираните купувачи.
Да не говоря, че и самите брокери не бяха ориентирани нито за района, нито какво има в района, нито какъв е транспортът, инфраструктура, ДГ, училища... Ами тези неща дори на карта се виждат, как можеш да не се подготвиш, а после хора да водиш?
Seiko7075, по-скоро анти идеи събират, като знам как изглеждат някои жилища Simple Smile

Ааа... да, има изключения, ама си ги усещам още по телефона и ги разпитвам за клиентите им: такъв апартамент ли търсят, в тази локация, видя ли са, че етажът е последен и т.н. в зависимост от особеностите. Дори им разказвам за имота, повече от това, което питат.
Но, като цяло с брокер купувачите са по-добре.

# 436
Защо изпускате типа купувач, който би купил, но не е на зор и просто оглежда за нещо, което ще му грабне окото. Точно както онзи ден ходихме с половинката за компютърна чанта, а накупихме някои интересни дрехи. Не сме ги търсили специално, защото даже не ги знаехме, че има такива. Подобен тип купувачи бих си похабили и своето време за да разгледат потенциално интересен имот, без непременно да имат намерение да купят. Аз моя апартамент го купих за седмица от случайното съзиране на обявата до подписване на ПД. Търсех нещо за познат, видях, впечатлих се, ходихме да видим какво що и купихме. Но реално си имахме къде да живеем (още си стои старият) и не сме били в процес на търсене. та според мен колкото и да е досадно, човек никога не знае от коя трънка ще изскочи заек и трябва да търпи всякакви навлеци.

# 437
  • Бургас
Права си. И аз така купих сегашното ни жилище. А нямах намерение първоначално. Но като видях големите прозорци и гледката, реших, че трябва Simple Smile Огледът само потвърди решението, което бях взела още на обявата Simple Smile
Интересно е обаче колко са такива хора от общия процент купувачи?

# 438
  • София, Bulgaria
Всякакви хора има, но със сигурност покупката на имот не е от рода: както си вървях и го видях и реших да си го купя. Макар, че може да има и такива. Аз има само един такъв случай. На оглед дойде една дама с приятелката си. Харесаха много имота и приятелката каза: имате ли още един такъв. Е имаше на горния етаж. Купиха ги и двата. А бях едни от най-непривлекателните жилища, които съм продавала. Едностайни с малък прозорец в чупката на буквата "П" и на 2 метра от фасадата. Нооо... дамите само казаха: Също, като в Япония! И ги купиха!  А аз си мислих, че тези ап. нямат продаване.

# 439
  • София
Последното жилище, което купихме, беше тотално различно от замисленото.

Мислехме за панелна гарсониера, тотал щета, да я купим само с потребителски кредит и да я оправим по-натам. Ходихме на оглед на една.  Мъжът ми тотално се потресе, тя си беше за ремонт много, и каза, че не иска такова.

И тогава излезе един перфектен, на съвсем друга локация, за доста различни пари. Аз съвсем случайно погледнах към този квартал, уж само за сравнение. Simple Smile Обадих се същия ден, отидохме на следващия да го видим, вечерта се уговорихме за предварителен договор и капаро и брокерът още същия ден го беше свалил. Практически обявата изчезна за 3 дни макс. Ако не бяхме ние, някой друг щеше да е в точното време и да не е 3 дни, за седмица щеше да замине.

# 440
Ето, само потвърждаваш приказката за заека и трънката. Хора има всякакви, от там и мотивации всякакви.

# 441
  • София, Bulgaria
Ето, само потвърждаваш приказката за заека и трънката. Хора има всякакви, от там и мотивации всякакви.

Така е! Изключение всякакви. Аз залагам на общите тенденции и профили.
Разговорът тръгна от там, че има хора, който правят напразни огледи и не купуват. Много, много рядко от един спонтанен оглед може да излезе сделка, както е в цитираните примери и мои и твои и т.н.

# 442
Изключение всякакви. Аз залагам на общите тенденции и профили.

Всеки търси да заложи на сигурно.

Скрит текст:
Помня, отивам в събота в магазин за климатици, облечена удобно (т.е. определено не скъпо) и с влизането тръгват да ми предлагат евтините китайчета. Защото повечето клиенти купуват такива, а и аз не изглеждам като да имам пари за повече. Не че нещо, ама аз просто си бях избрала марка и модел, а магазинът го избрах по близост, не за да ме баламосват.

Макар и за много кратко (няколко месеца), макар и много-много отдавна (нямаше сайтове все още, а компютрите, където ги имаше, бяха за писане и разпечатване на таблица с наличните в агенцията оферти, т.е. по-скоро в ролята на пишещи машини, ама по-фьешън) и тогава имаше клиенти-"екскурзианти". Обикновено бяха пенсионерки, които скучаеха и искаха да видят колко струва техния актив и искаха да гледат сходни жилища за продажба. Та разбирам от спомени за какви екскурзианти говори Томева.

Но да залагаш на общия профил купувачи означава най-често (Томева е изключение, разбира се) да не си даваш зор да търсиш жилище по критериите на купувача, като го убеждаваш много силно, че такова животно като това, което търси няма на пазара, не само на пазара, а въобще във Вселената. Докато кандиса на компромисни жилища и има сделка.

# 443
Ами много голям процент от брокерите ги мързи да ходят по огледи, въпреки че това им е работата. Разбирам, че не ги кефи, когато някой очевидно няма да купува, но все пак като брокер на продавач това им е задължението - да отварят вратата и да показват, пък кой ще купува, кой само си гледа, няма никакво значение.

# 444
Ами много голям процент от брокерите ги мързи да ходят по огледи, въпреки че това им е работата. Разбирам, че не ги кефи, когато някой очевидно няма да купува, но все пак като брокер на продавач това им е задължението - да отварят вратата и да показват, пък кой ще купува, кой само си гледа, няма никакво значение.

Точно, във всеки бизнес има лесни и сочни проекти, както и досадни и недоходни, ама трябва да се вършат всичките. Но е у вярно това, което се пее в една народна песен Wink

Продават се мамо,
Белите манастири,
Белите манастири
Мила мамо, с черните калугерки.
Всякой се наема, манастир да види,
Ала никой няма пари
Мила мамо,
Манастир да купи.

Тоест и в песента масата народ само зяпало, ама накрая се намерил еврейчето да купи Wink

# 445

Продават се мамо,
Белите манастири,
Белите манастири
Мила мамо, с черните калугерки.
Всякой се наема, манастир да види,
Ала никой няма пари
Мила мамо,
Манастир да купи.

Брей, чак сега като прочетох текста на тая песен в тая тема осъзнах, че това било Химна на брокерите. Хм, кой знае колко вино са изпили на нея след успешна сделка. Пък ние непросветени.

# 446
Все пак НИ не са хляб,сирене или кисело мляко....Не е нужно ВСЕКИ да може да купи НАВСЯКЪДЕ....

# 447
Все пак НИ не са хляб,сирене или кисело мляко....Не е нужно ВСЕКИ да може да купи НАВСЯКЪДЕ....

То даже и сирене не всеки купува всякакво и навсякъде... И затова и продавачи, и купувачи трябва да са наясно какво искат, колко го искат и могат ли да чакат докато дойде тяхното.

# 448
Ние това лято докато сме в България смятаме да отделим 1-2 дена да погледаме имоти. Ако нещо ни хареса - ще си купим, вече се ориентираме към по-спокоен живот и до 2-3 години смятаме да намалим темпото. Но само ако ни хареса и само в определени райони. Поне 15 години не сме имали взаимоотношения с български брокери, като чета тук малко се плаша. Нищо чудно да изгубим времето на няколко, не ни е наложително да купуваме, но ако си харесаме нещо можем да реагираме супер бързо.
Това по горната тема за екскурзиантите гледачи.

# 449
  • София, Bulgaria
Вие го обърнахте пак към брокерите, мързяло ги било. Показват си имотите, не е проблем.
По-скоро в повечето ми случаи, особено, ако се живее в имота, продавачът винаги ми казва: моля те преценявай ги, до колкото можеш, не ми ги води, такива дето искат....да не цитирам по нататък, че купувачите ще се засегнат. Ами, как да ги преценя...единственото, което правя е да питам, дали имат въпроси за имота, познават ли локацията, искат ли допълнителна информация и т.н.
И не не смятам, за нормално да дойде купувач на оглед и да почне да мрънка, че етажът е последен, след като много добре знае, че отива на последен етаж. Или от 2 дена знае точния адрес и да каже, ама той е на булеварда...ами да, това е ясно от ден първи и ви казах, че дневната и едната спалня гледат към булеварда.
И каква е великата полза от такива огледи. Точно никаква.

Общи условия

Активация на акаунт