Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XII

• 46 767
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Мисля, че има тема, но в момента не мога да я открия.
Изгледах първи епизод - доста малко се разкри от него, по-скоро се усеща като увод (в новата история).

# 601
Не знам какво толкова му харесвахте на Severance. Едвам изтърпях 1-ва серия. Отвратителен главен актьор, самата обстановка и заснемане никак не ми допаднаха. Но за всеки влак си има пътници де.

# 602
От предишни твои коментари (за Дарк, 12 маймуни и др) съм останала с впечатление, че вкусовете ни са противоположни.

# 603
  • Berlin
На мен атмосферата му много ми харесва, хаха. Simple Smile ММ напр. също не можа да го издържи.

# 604
Напоследък всичко канали за реакции в Ю туб подхванаха първи сезон - поне тези, които още не са го гледали.

Сега гледах първи епизод на Castlevania: Nocturne 2. Изненадващо започна интересно, може би този сезон ще е добър.
Доколкото помня, игрите имаха доста богат и завъртян сюжет - не би трябвало да е трудно да се намери материал и за сериала.

# 605
  • София
За съжаление няма тема за Severance. Така и никой не направи, но и от друга страна смисъл от нова тема има само ако е активна, а не да се изпишат 5, 6 страници от 5/6 човека на кръст и да затъне в забвение...

За сезон 1Т си писахме тук в общата тема за НФ/Фентъзи. Е, за жалост малко бяхме тези, които списвахме, обичайните заподозрени... Дано сега живнат малко дискусиите, таман да изпишем и темата, че бая се застоя Simple Smile

Изгледах епизод 1 от сезон 2 на Severance
Hello, Ms. Cobel
https://www.imdb.com/title/tt15180436/

Преди да изгледам епизода си прочетох старите ревюта от сезон 1 и изгледах отново последния девети епизод от сезон 1, за да си припомня нещата, защото такъв сериал като този се гледа внимателно с максимално изострени сетива, защото тук дребните детайли са от значение. А такива сериали са малко.

Хареса ми епизода. Силно и стилно начало. Не съм и очаквал нещо по-различно. Сезон 1 за мен е абсолютна класика и най-добрата фантастика от години.

Следват спойлери!

Реално епизодът започна там, където свърши сезон 1, макар от мистър Милчек да разбрахме, че са минали 5 месеца.

На нашия Марк му бяха спуснали някакъв нов екип от парашутисти, но бързо им биха дузпата и върнаха старите му съзаклятници, след като той самия се разбунтува и постави ребром нещата. Или му връщат екипа или няма да работи за тях.
Тук имам единствено претенции към сценария или може би аз не разбрах нещата. Признавам си, че сериалът е доста сложен за разбиране.
М-р Милчек беше категоричен и каза на Марк, че те са отказали и то категорично да се върнат в офиса, докато той точно обратното, дори ги е молил да го върнат (явно за да търси жена си). И сега изведнъж ей така ги върнаха?! Как, защо, какво??? Не разбрах. Освен ако Милчек не го е излъгал.
Не знам но някак си целия този сегмент според мен не работеше добре. Можеше да се напише по един различен и по-убедителен начин.

Всичко останало беше ТОП. Никакви претенции нямам, напротив, очакванията ми се завишиха още повече.

Знаем, че компанията Лумън е създадена през 1865 г. (от надгробната плоча на основателя Киър Игън (1841 - 1939 и начело на компанията от 1865 до 1939) ), а точно тази сграда, клон 501 в която 'творят' нашите герои е построена през 1870 г. Това го каза самата сграда в едно много забавно анимирано филмче.
Признавам си, че не бях направил връзката, но в този епизод на два пъти загатнаха за гражданската война. Не знам защо, но явно това е нещо важно за сериала. И не е случайно...
И от там вече и самата година (1865) вече ми стои по един съвсем различен начин. Ами първо през 1865 г. войната между севера и юга приключва! Но защо сега правя връзката? Ами заради два момента в епизода. Първо, дадоха картина на една стена в която се виждаха главите на нашите четирима бунтовници (не бяха точно те, но беше очевидна метафора) и до тях стоеше генерал с окървавена сабя и в униформа на конфедерацията (юга). И второ, на два пъти дадоха оперативна програма (на мониторите им) озаглавена Cold Harbоr. Какво се случва тогава? Ами тогава конфедерацията водена от брилятния и велик пълководец и тактик, Робърт Лий нанася тежко поражение на съюза (севера) и Юлисис Грант. А в същото това време нашия Марк по образование е историк. Е, толкова много съвпадения на едно място няма как да не значат нещо.
Според мен този основател на Лумън е бил голям земевладелец/бизнесмен от Юга.

Какво друго ми направи впечатление?

Обърнахте ли внимание колко синьо беше всичко? Защо са избрали този цвят? Синьото е символ на много неща, най-вече на спокойствието и контрола. Подпомагат мисловния процес и съсредоточаването. Много си отива със зеления цвят, който също е основен за сериала. Лумън привидно им дава свобода и спокойствие, но така още повече ги контролира, докато те си мислят, че променят нещо...

Какво по дяволите търсеше това малко момиченце там?! И то на позиция заместник-управител. WTF? 😮
Тук със сигурност има нещо, но не мога да разбера какво. Освен да е дъщеря на Марк и г-жа Кейси ама това в момента в който го пиша и вече ми стои абсурдно, тъй като те нямат деца. Марк има племенница доколкото си спомням и май още едно дете е на път (сестра му не беше ли отново бременна?).

А къде е мисис Кейси? Нейната стая за релакс я няма вече. И тя е изчезнала. Защо?
И жива ли е изобщо?

Хели ми се видя много странна. Нищо общо с бунтарския образ на Хели от сезон 1. Докато Ървинг и Дилън си бяха същите. Хели не им каза истината какво е видяла навън извън офиса. Защо ги излъга? Гузна е и се притеснява да им обясни, че носи кръвната линия на основателя или просто тази, която виждаме е външната/оригинална Хели. Оригинална не е точно казано, защото и двете версии са оригинални. Говорим за един и същ мозък и съзнание на който обаче е сложен ограничител/разделител. Ако е външната Хели, кучката на Игън, то защо е дошла? Иска да разбере колко тайни са разбрали или иска да се увери, че компанията в която и тя има пръст не е зла и че има смисъл това което правят? И тя всъщност знае ли с какво се занимават?

Ние зрителите все още не знаем.
Но трябва да е нещо голямо, значимо, кардинално. За да има огромната тежест която сериала има.
Клониране? Вечен живот?
Какви са тези кодове, тези цифри и шифри? Какво се опитват да разгадаят?

Направи ли ви впечатление как г-н Милчек им натърти за деветте основополагащи принципа на Лумън?
Спомням си, че в сезон 1 даже бяха рецитирани поименно. Защо девет? Знаем за деветте кръга на ада.
Не знаем обаче колко са етажите в Лумън. Ако са девет, бинго. А пътят към ада е постлан с добри намерения. Ако се опитват да постигнат вечен живот или безсмъртие, то това не е непременно лошо, но на каква цена? И кой я плаща? А Киър Игън ли е дявола?

А какво знаем за външния свят? Нищо не знаем. Реално в сезон 1 виждахме малко от външния свят само през очите на Марк и г-жа Кобел, която беше и съседка на Марк.

А най-забавния момент от епизода пък беше как г-н Милчек се ядосваше, че на екрана все още не се изписва неговото име, все едно не го приемат сериозно като управител. ''Здравейте, г-жо Кобел'' 😀

Оценка: 8.5 / 8.0

# 606
  • Русе
И на мен ми харесва Северансе. Мисля че има потенциал за отделна тема.
 Цифрите, които обработваха спроде мен нямат никакъв смисъл, а държи разумът им зает за да няма шанс да прави връзки и да търси отговори , да остане напълно под контрол. Кантролиран мозък, който е запазал когнитивните си качества, но липсва емоционалната обвързаност , която е съпътсвала съзряването.
5те месеца най-вероятно са за да стъпи на крака Лумен след разкритията. Марк разказа на сестра си доста.
Марк се връща да търси жена си , но за другите .
  Хели навярно се връща по същата причина, заради която идва първия път. Любопитство , което навярно е свързано със съмнение.
 Мисис Кейси си остава загадка. За външния свят тя е мъртва и може съзнанието и да е поддържано в кома и включването и изключването и да не е неин избор, а експеримент как ще реагира Марк на емоционална връзка.
Момиченцето е възможно да е свързано с тях. И Мисис Кейси имаше азиатски черти.
  В тази серия не дадоха външния свят. Те влизаха само във фирмата.
   Много въпроси . Дано да получим интересни отговори

# 607
Първо за Хели - аз не мисля, че инитата и аутитата са различни хора. Един и същи човек, с различен достъп до информация. Така че реално не се променят, ако бъдат поставени в една ситуация, биха постъпили по еднакъв начин.
В случая не съм сигурна дали тя се преструва и е влязла с истинската си личност, или просто я е страх, че ако разкрие истината, ще гледат на нея като на предател.
Освен това, след този клип, в който наблегнаха на целувката, ми се струва, че е вкарана като изкушение за Марк, за да го отклони от Джема/мис Кейси.

Съгласна съм, че първата част от епизода беше странна. Май беше вкарана само за да шокира - за да си помислим, че ще има нови хора.
Що се отнася до детето, май в първия сезон някой каза, че имало слух, че взимат на работа деца. Дали не беше Дилън? Имам някакъв спомен за това...

Марк и Джема май са били преподаватели в университет, а не обикновено учители, нали така беше?

# 608
  • София
Точно така, университетски преподаватели.
Тясната специалност на Марк е за първата световна война (ех, защо не е за гражданската, хаха).

Аз искам да се изясни и защо Ървинг така блъскаше по вратата на Бърд от края на сезон 1. Трябва да има нещо повече от само една трагична или невъзможна любов...

А какво ще кажете за идеята да има роботи? Т.е. някои хора, които виждаме да не са истински хора? 🤔

# 609
Мисля, че Ървинг е агент - май и преди съм го споменавала. В смисъл, за разлика от другите, той е влязъл в компанията, за да разследва нещо. Може и да е лично разследване, свързано с близък човек, не е задължително да е свързан с вражеска групировка.

Струва ми се, че не са достатъчно напреднали за роботи. Въпреки че съм виждала хипотеза за клонинги - и като се има предвид тайнствеността около мис Кейси, вероятно става дума за сложна медицинска ситуация и определено - за експерименти с хора.

За синьо-зеленото като преобладаващ цвят - и в първи сезон беше така, аз го гледах относително скоро. Даже дрехите им бяха предимно в този цвят.
Впрочем, същият цвят преобладаваше в последния сезон на Slow horses, беше ми направило впечатление, че целият апартамент на Стандиш е в синьо-зелено, но то се срещаше във всеки епизод.
Сигурно внушава нещо - студенина, стерилност... На мен цветът всъщност ми харесва, но не и когато се прекалява с него.

А, забравих да напиша, че гласът на сградата от клипа, е Киану Рийвс 🙂

# 610
  • Sofia
Още не съм гледала новозилезлия епизод на Severance, но за мен е един от най-добрите сериали в последните години и смятам, че си заслужава отделна тема.

# 611
Да пускам ли или някой от вас иска да направи тема?

# 612
И аз съм за нова отделна тема,според мен тепърва ще се развива и добива популярност.Вярно е на нетрадиционна тематика,но се губи разпокъсаното обсъждане в двете теми,тази и за сериалите.И аз не съм гледала новия епизод,днес като заспят децата.

# 613
Ок, сега ще направя тема на сериала.

# 614

Общи условия

Активация на акаунт