Всякакви въпроси за пералнята - тема 17

• 43 553
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
Nil’s mom, това е малко в стил една жена каза. Няма такова нещо. Все едно да намалиш звука на телевизора или контраста - да не се развали. Или степента на котлона, сешоара, прахосмукачката.
Производителят, неслучайно, е задал вид на прането и оптимални обороти. Всичко е изчислено - двигател, лагери, амортисьори.
Развалят се от нискокачествени материали, местоположение на изработката и изработващата маймунка, агресивни перилни препарати... и т.н. За това им викат нискобюджетни. Wink

# 166
Nil’s mom, това е малко в стил една жена каза. Няма такова нещо. Все едно да намалиш звука на телевизора или контраста - да не се развали. Или степента на котлона, сешоара, прахосмукачката.
Производителят, неслучайно, е задал вид на прането и оптимални обороти. Всичко е изчислено - двигател, лагери, амортисьори.
Развалят се от нискокачествени материали, местоположение на изработката и изработващата маймунка, агресивни перилни препарати... и т.н. За това им викат нискобюджетни. Wink
Именно, аз мисля по същия начин, но всичките ми дружки го правят, затова реших да питам в темата, да не би да има нещо, което съм изпуснала. Логично е щом е вкарано в пералнята нещо като функция да не е с цел да се разваля, ама жени, какво да ни правиш🤷🏻♀😀

# 167
Именно, аз мисля по същия начин, но всичките ми дружки го правят, затова реших да питам в темата, да не би да има нещо, което съм изпуснала. Логично е щом е вкарано в пералнята нещо като функция да не е с цел да се разваля, ама жени, какво да ни правиш🤷🏻♀😀
Нека го правят. Ти не ги слушай Smirk  Нали си си платила за точно тези екстри. Защо да не използваш. Животът е кратък и никаква пералня няма да ме надживява Simple Smile
Евтините перални си се трошат по-често. Те и затова са евтини, защото всичко, което е вложено вътре, не е особено надеждно и не е проектирано за по-дълъг живот. Ако изкара по-дълго - чудесно.
То някои хора още въздишат по Ладите и Москвичите, че нали тази електроника много се троши и много ги плаши, още има  "майстори", които въздишат по старите перални и така животът си върви, а светът се развива.

# 168
  • София
Аз лично бих прала, както ми е удобно. Но, по принцип ако нон стоп ползваш един "двигател" на макс естествено ще се изхаби по-рано, отколкото един, който го "жалиш" ... Обаче, това е машина, която трябва оптимално да служи на личните ми нужди, колкото изкара-толкоз.
Сега докат четох и гледах видях, че на марка Х, мотора е изчислен, че трябва да издържа 20 години работа- по 4пълни перални на седмица... Супер, но аз пускам 6-8пълни +2-4 по-малки, съответно моите очаквания трябва да са на половина да ми издържи, обаче това не би ме накарало да си променя перилните навици.

# 169
Аз лично бих прала, както ми е удобно. Но, по принцип ако нон стоп ползваш един "двигател" на макс естествено ще се изхаби по-рано, отколкото един, който го "жалиш" ... Обаче, това е машина, която трябва оптимално да служи на личните ми нужди, колкото изкара-толкоз.
Сега докат четох и гледах видях, че на марка Х, мотора е изчислен, че трябва да издържа 20 години работа- по 4пълни перални на седмица... Супер, но аз пускам 6-8пълни +2-4 по-малки, съответно моите очаквания трябва да са на половина да ми издържи, обаче това не би ме накарало да си променя перилните навици.
Тези двигатели ще ни надживеят. На тях няма какво да им се строши. Има, обаче, една платка, която ги управлява и тя трябва да се защити от токови удари и колебания в напрежението. Тя няма дългата гаранция на мотора, а той без нея е "мъртвец". Не се доверявай толкова на тези търговски трикове и злоупотреби с потребителя.

# 170
  • София
🤔За нищо не се доверявам. Казвам за чисто механичното изхабяване, че да когато нон стоп "изнасилваш" една машина (както аз правя), можеш да очакваш по-бърза амортозация. Но за мен не си струва в случая да я жалиш заради това. Че има други неща, които да се скапят - има.
Специално за центрофуга аз рядко ползвам над 1000,по други причини(всъщност само за кърпи и чаршафи). Ама явно и дрехите са ми долнопробни😅🙈🤷‍♀️
Между другото, точно по платки не съм имала проблеми.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 11:42 от Angel_Dust

# 171
  • Бургас
Това което знам е, че трябва да има почивка между отделните пускания на пералнята. Да почине двигателя половин един час. Пак си пускам две три перални, но като е работила три часа, да постои един час да си охлади чакрите и после пак пускам.
То и при другите машини е така, по принцип.
Но да не са ставали машини - ще служат!

# 172
Но, по принцип ако нон стоп ползваш един "двигател" на макс естествено ще се изхаби по-рано, отколкото един, който го "жалиш" ...

Това не е така, двигателите обичат да работят на номиналните обороти, за които са направени. Тогава са и най-икономични, и най-добре се охлаждат. От висока скорост, особено ако има вибрации, може да се скапят лагерите евентуално. Но ако пералнята е добре нивелирана, с хубави лагери и масивна (демек скъпа) мисля, че рискът е малък.

# 173
  • София
Вярно ли е твърдението, че пералните се “развалят” по-бързо, когато центрофугират на най-високите обороти? Почти всичките ми приятелки си намалят винаги с една степен скоростта, пр. от 1400—>1200; от 1200—>1000, когато перат, скоро се заговорихме нещо и го разбрах това хаха . Честно казано не им схващам логиката, при положение, че щом е зададена производствено някаква скорост, значи не би следвало да се разваля от нея пералнята? Ама пък знам ли и аз вече..
Вие ще ме просветлите, сигурна съм:))!♥

Вярно е. Ако намаляваш центрофугата с 200 оборота, животът на пералнята се удължава с 3 седмици Simple Smile Друг е въпросът (вече без майтап), че така може да скъсиш живота на сушилнята, ако ползваш такава.

Иначе, оборотите би трябвало да влияят по-скоро на живота на лагерите, отколкото на този на мотора.

# 174
Здравейте! Търся мнение за пералня с капацитет 8-9кг. Попрочетох предишни коментари и какво предлагате като модели, но идват над заделеният ни бюджет. До сега не съм се сблъсквала с избор на пералня. Моля за съвет за някой що годе приличен модел около 800-900лв. Гледахме Gorenje, но дали те са надеждни уреди?
Общо взето най-доброто за този бюджет:
1. https://www.emag.bg/peralnja-samsung-8-kg-1400-ob-min-invertoren … -s7/pd/DSN3BXMBM/
2. https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … N24292BY/p/650226 - отваряем казан, което е +, но е с  по-малък литраж на  барабана.
3. https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … N28170BY/p/652150 - няма опция допълнително плакнене, но има програма плакнене и при нужда може да пускате нея.

Бошовете в момента са пак с 5г. гаранция, което също е +.

Също и тази:
4. https://www.emag.bg/peralnja-bosch-8-kg-1400-ob-min-bjal-wan28264by/pd/DXBXB6MBM/ - но от емаг няма 5г. гаранция. Отново отваряем казан и барабан като на №2, но има доп. изпл., 1400об.

Имам Горение на 4-5г., което е от последните истински. Вече са собственост на китайска компания и не знам как е качеството им към днешна дата.

ЛГ задържат мръсотията в оребрените си казани и не ги препоръчвам.

Избягвайте и Aeg/Electrolux, ужасно мачкат и съсипват дрехите. Вече имат нови серии, с нов дизайн на барабаните и може и да са ги "подобрили" след тоталното им инженерно недоразумение protex, но не съм запозната с тях, така че, ако имате желаете, може да ги пробвате.

Добро утро! Може да ви стори малко глупав въпросът ми, но ще си го задам все пак😀. Вярно ли е твърдението, че пералните се “развалят” по-бързо, когато центрофугират на най-високите обороти? Почти всичките ми приятелки си намалят винаги с една степен скоростта, пр. от 1400—>1200; от 1200—>1000, когато перат, скоро се заговорихме нещо и го разбрах това хаха . Честно казано не им схващам логиката, при положение, че щом е зададена производствено някаква скорост, значи не би следвало да се разваля от нея пералнята? Ама пък знам ли и аз вече..
Вие ще ме просветлите, сигурна съм:))!♥
Лагерите са консуматив и са нещо, което има определен живот, и е въпрос на време да се развали в една пералня, както е и при колите.
Да, предвидени са да издържат достатъчно дълго, според възможностите на пералнята. Но със сигурност е по-щадящо за тях и им удължаваш живота, ако намаляваш оборотите. Аз не се съобразявам с тях и винаги си ползвам максимума, който мога да задам за съответното зареждане. За мен това е най-правилно.

Всичко е изчислено - двигател, лагери, амортисьори.
То е изчислено и планираното остаряване, ама... Сами сме си виновни. People No Good

Това което знам е, че трябва да има почивка между отделните пускания на пералнята. Да почине двигателя половин един час.
Това важи за мноого старите перални, които са с обикновени мотори. "Спъва" ги обръщането на посоките главно.
Инверторните мотори го нямат този проблем и не се нуждаят от почивка.

# 175
  • София
.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 16:31 от Angel_Dust

# 176
Горенье мноооооого отдавна са собственост на китайската Hisense. Имат и специални договорки за "едни неща" след сливането.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 23:26 от Не се сърди, човече

# 177
  • до най-прекрасния мъж
Не е вярно, че АЕГ мачкат дрехите. Имам от две седмици такава пералня и нищо не ми е смачкала, дори фините пердета. Сигурно съм пуснала над 20 перални вече, дрехите излизат нормално намачкани като след пране и центрофугиране. След сушилнята са като изгладени. Също е АЕГ Wink

# 178
Добър вечер и от мен. След, като прочетох последните две теми и вече сънувам перални съм се спряла на AEG. Имам сушилня с тази марка и съм много доволна. Но реших, че е време да пенсионирам един стар Ariston Margherita 2000 (сигурно вече е над 20 годишна).
Спряла съм се на AEG LFR83966OE
 https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-lfr83966oe , но никъде не откривам колко литра е този казан на този модел.
Другата, която съм набелязала е AEG LFR73944QE
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-lfr73944qe
Тук виждам, че казанът е 69 литра, има AutoDose. Не знам дали тази екстра е толкова съществена, при положение че моят мъж се пере с капсули и според мен ще се зарадва на екстрата Pods. Май няма голяма разлика между двата модела, освен:
- AutoDose/Pods
- Програма 69 мин/59 мин
- 1400 оборота/1600 оборота.

Ще се радвам да споделите мнение. Моите везни клонят към първият модел AEG LFR83966EO, но съм отворена и на други предложения от Ваша страна.
Благодаря!

# 179
Здравейте! За първи път ще купувам пералня и имам нужда от помощ. Четох доста коментари тук, но наистина не знам какво да избера. Бюджета ми е около 1300 лева. Виждам Bosh предлагат 5 години гаранция. Haier имат 6. Вчера бях в Технополис и разгледах пералните и LG като дизайн ми допадат, но няма много мнение за тях тук. Ще съм много благодарна ако ми помогнете. Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт