Всякакви въпроси за пералнята - тема 17

• 43 588
  • 755
  •   2
Отговори
# 240
Скрит текст:
Здравейте.
Налага ни се да си купим друга пералня.
Сегашната Самсунг лагерите са заминали.
Спряхме се на пералня Канди модел CO 474TWM6/1-S  1400 оборота ,7 кг със 6 г пълна гаранция. 11 г на мотора гаранция.
Във Технополис я има за 549 лв
Дали някоя дама има въпросната пералня и дали е доволна .
Гаранцията на мотора нищо не значи. Гаранцията на платката, която го управлява не е 11 години, а колкото е общата гаранция. Ако тя изгори от токов удар, никаква гаранция не покрива тази щета. Не се лъжете по тези трикове.
Аз за това питам за да знам на какво да се насоча.

Вие например каква пералня бихте ми препоръча ли
Избира се според бюджет. Не зная какъв имате. Една пералня за 500 лв и една за 1500 все перат, но по много различен начин и имат много различен живот.
Това Канди си е някаква слим-ка, която е много зле с баланса.
Това, че някой е казал колко му е добре старата пералня, нищо не значи. Те всички бяха добре едно време. Гледа се сега какво има на пазара и с какво качество е.
Сегашната пералня е Самсунг 1200 оборота 7 кг.
2 г гаранция имаше.Купена 500 лв 2020 г март месец.
А тази Кенди е 549 лв 7кг 1400 оборота.
Търся пералня до към 600 лв защото все пак е зима и е огромен разход .
Значи пилеете пари. Нито Самсунг, нито КАнди са добър избор. Една пералня трябва да изкара поне 7-8 години.
Вижте това. Можете да изплащате без оскъпяване.
https://www.technopolis.bg/bg/Peralni-s-predno-zarezhdane/Peraln … W6F349BS/p/688395

Ако купите още един боклук, ще сте дала повече от 1000 лева и след 2 години пак ще търсите да купувате.

# 241
Аз за това попринцип се спрях на канди защото е по дълга гаранцията 6 години.
Не бяхме обърнали внимание, че пералнята имала само 2 г гаранция като я купувахме.

# 242
Аз за това попринцип се спрях на канди защото е по дълга гаранцията 6 години.
Не бяхме обърнали внимание, че пералнята имала само 2 г гаранция като я купувахме.
И като започне да стои по един месец в сервиза с какво ще  перете? Помислете и по този въпрос, защото има законоустановен срок, през който може да си отлежава в сервиза.

# 243
Не е лошо да е по-дълга гаранцията, но за качествен уред - ако има, добре дошла, ако няма - не е фатално.
Сама по себе си гаранцията за уред с ниско качество работа не върши. Аз си избирам уреда не с идеята при повреда да ми го ремонтират безплатно в по-дълъг срок, пък през времето на престой и разправии в сервиза да се чудя с какво да го заместя (както отбелязва и Петя), а с идеята вероятността за повреда да е по-малка (напълно е невъзможно да се изключи). А е по-малка при уреди висок клас на утвърдени всеки в своята си област производители. Отделен въпрос е и качеството на работа, докато работят и комфорта на експлоатация - при по-висок клас и качествени уреди е помислено за всеки детайл, защото се влагат пари в развитие и усъвършенстване, които после плащаме чрез цената. От евтиното няма как да се очаква същото качество на работа, нито надеждност и безпроблемна употреба. И в крайна сметка за кратък период от време ще се плати същата сума като за по-скъп уред, но ще се плати цена и в нерви, разправии с майстори, чакане и невъзможност за ползване, която цена струва повече от цената в пари.   

# 244
Не е лошо да е по-дълга гаранцията, но за качествен уред - ако има, добре дошла, ако няма - не е фатално.
Сама по себе си гаранцията за уред с ниско качество работа не върши. Аз си избирам уреда не с идеята при повреда да ми го ремонтират безплатно в по-дълъг срок, пък през времето на престой и разправии в сервиза да се чудя с какво да го заместя (както отбелязва и Петя), а с идеята вероятността за повреда да е по-малка (напълно е невъзможно да се изключи). А е по-малка при уреди висок клас на утвърдени всеки в своята си област производители. Отделен въпрос е и качеството на работа, докато работят и комфорта на експлоатация - при по-висок клас и качествени уреди е помислено за всеки детайл, защото се влагат пари в развитие и усъвършенстване, които после плащаме чрез цената. От евтиното няма как да се очаква същото качество на работа, нито надеждност и безпроблемна употреба. И в крайна сметка за кратък период от време ще се плати същата сума като за по-скъп уред, но ще се плати цена и в нерви, разправии с майстори, чакане и невъзможност за ползване, която цена струва повече от цената в пари.   

Може и да е така.
Но всеки според бюджета купува дадена вещ.
Бяхме купили преди години пералня втора употреба Баухнехт е мога да кажа ,че 4 години е перала и даже я продадох ме на едно момиче още я ползва просто исках ме нова.
Иначе от Самсунга ами пере много добре и центрофугата работи изцежда ги перфектно.
Само ,че ремонта  и е 360 лв Лагери били за смяна  .Ще огледам още модели перални а пък ще видим

# 245
Разбира се, че бюджетът влияе, на всички ни без изключение. Въпросът е, че голяма част от бюджетните уреди ядат точно бюджета - с ремонти, с наложителна по-честа смяна и така се стига до положението за същото време да се купят два уреда, вместо един.
От личен опит и напразно дадени пари го казвам. За някои неща предпочитам да изтърпя лишения в друга посока, но повече компромиси не бих правила. Пак през моя нос излизат, че и с лихвата.

# 246
Консултирайте се и с друг майстор. На мен за една пералня преди сто години ми поискаха 400лв за ремонт и да им я закарам😆, а друг майстор ми я поправи за точно 60лв у нас.
На кафемашина която струваше 150лв ми поискаха сто за ремонт в един сервиз.😆 Дадох я на моя ел техник да я погледне преди а я хвърля и той ми я върна работеща. Каза, че е сменил някакъв бушон или нещо подобно, което струвало 1 лев. Една кинта😶

# 247
Избрали сте грешното място да питате за канди. От девет кладенеца вода ще се донесе как не става и как трябва да дадете веднага 1500-2000 лв за друга марка.
Но ако търсите бюджетен уред, който ви дава почти същите функции като на три пъти по-скъпи уреди, мисля че е супер.

# 248
От 10 години имам Беко. Най- обикновена, проста, няма дисплеи и т.н. Пере чинно, повече я ползвам на еко програмите и.Досега никакъв ремонт, почистих филтър за първи път миналата година..за срам мой си. Не е правила никакъв проблем. Със сигурност не е нивелирана като хората, щото след развода си я домъкнах на новото местоживене и само я свърза на сестра ми, мъжът и. Центрофуга пускам на 600 оборота. Никога не съм я пробвала на повече, но и тя има 800 макс 😁 Не знам, сигурно инстикт някакъв 🤣 че както не е нивелирана...да не я намеря в съседите. Дрехите не капят, прилично центрофугирани са.. даже по- летни дрехи, дебошляци излизат полусухи. Нямаше 400 лв. тогава..Ами пере си ..доволна съм. Докога ще ме изкара и се чудя вече 😅Време и е, но не се дава.

# 249
От 10 години имам Беко. Най- обикновена, проста, няма дисплеи и т.н. Пере чинно, повече я ползвам на еко програмите и.Досега никакъв ремонт, почистих филтър за първи път миналата година..за срам мой си. Не е правила никакъв проблем. Със сигурност не е нивелирана като хората, щото след развода си я домъкнах на новото местоживене и само я свърза на сестра ми, мъжът и. Центрофуга пускам на 600 оборота. Никога не съм я пробвала на повече, но и тя има 800 макс 😁 Не знам, сигурно инстикт някакъв 🤣 че както не е нивелирана...да не я намеря в съседите. Дрехите не капят, прилично центрофугирани са.. даже по- летни дрехи, дебошляци излизат полусухи. Нямаше 400 лв. тогава..Ами пере си ..доволна съм. Докога ще ме изкара и се чудя вече 😅Време и е, но не се дава.
По-старите - 10-годишни и нагоре - бяха наистина читави, може и още да караш с нея,  но сега не бих купила вече такава марка. Слагат функции, че все нещо трябва да покажат на купувачите, още повече, че те сравняват главно това, но издръжливост нямат.
Естествено, всеки си е господар на джоба, прането и къщата, ще купи каквото реши, но темата е за това - да се види личният опит на ползвателите, особено от последните 2-3 години, много динамично се променят нещата.
И тук му е мястото да отбележа, че ако Канди произвеждаха по-добри перални от АЕГ например или Миле, препоръките (и извън този форум) със сигурност щяха да клонят към Канди, а защо не клонят, е въпрос реторичен. Ще ми се и на мен (то надали някой иска да си купува безбожно скъпи уреди, дори и притежателите им) да си купя евтин уред с качество и издръжливост на скъп, ама пазарът още не е измислил такъв начин и не ще и да измисли.

# 250
Виж те разбирам ви.
И аз искам например уред от 1000 лв но нямаме възможност.
За това питам за марка и на прилични пари.
Но пък и дават на Канди 6 г пълна гаранция .
Не вземам уред със 2 г гаранция.
6 г гаранция не е малко време .
Видях на много перални не дават голяма гаранция освен на мотора дават повече гаранция.

# 251
  • до най-прекрасния мъж
За съжаление евтино читаво вече няма. Вижте при друг майстор дали не може да поправи старата. 360 лв са прекалено много за ремонт на лагери, ако казанът е отваряем. Нашата си я ремонтирахме преди 6 г и ремонтът излезе 30 лв за смяна на два лагера. И тя беше евтина за времето си, няма дисплей, няма екстри, но ето я, за 14 години ежедневен терор не се предава. За съжаление за бюджет 600 лв освен нещо втора употреба не виждам какво читаво може да се предложи. Знам, че имаш малко дете, засичали сме се из други теми и ще ти е важно уредът да е здрав.

# 252
За съжаление евтино читаво вече няма. Вижте при друг майстор дали не може да поправи старата. 360 лв са прекалено много за ремонт на лагери, ако казанът е отваряем. Нашата си я ремонтирахме преди 6 г и ремонтът излезе 30 лв за смяна на два лагера. И тя беше евтина за времето си, няма дисплей, няма екстри, но ето я, за 14 години ежедневен терор не се предава. За съжаление за бюджет 600 лв освен нещо втора употреба не виждам какво читаво може да се предложи. Знам, че имаш малко дете, засичали сме се из други теми и ще ти е важно уредът да е здрав.
Ще звънна днес и на други майстори та да видим какво ще кажат

# 253
Виж те разбирам ви.
И аз искам например уред от 1000 лв но нямаме възможност.
За това питам за марка и на прилични пари.
Но пък и дават на Канди 6 г пълна гаранция .
Не вземам уред със 2 г гаранция.
6 г гаранция не е малко време .
Видях на много перални не дават голяма гаранция освен на мотора дават повече гаранция.
Повечето, които са купили по-скъпи качествени уреди, са го направили не защото са имали в момента на покупката възможност или от кеф да дадат повече пари, когато могат да дадат за същото по-малко (говорим за обикновените работещи хора с деца и куп други ежедневни харчове, не за някои специфични среди), а защото са проучвали и осъзнали, че днес изборът им е силно ограничен, ако искат да имат (с голяма вероятност) следващите поне 5-7 години работещ уред и спокойствие, включително финансово.
Същите тези хора за целта са ограничили някакви покупки или са се лишили за по-кратко или по-дълго време от нещо друго или са взели уреди на изплащане, направили са покупка на жилище и/или основен ремонт с кредит, който ще изплащат почти през целия си трудов живот и т.н., така че не говорим просто за възможности и липсата им, а за други критерии и фактори, които определят избора ни.
За съжаление днес разликата между по-скъпите и по-евтините уреди не се свежда до разлики в екстри, функционалност и дизайн, както преди, а между качество и липсата му.
Ще дам пример от собствения си опит - долу горе по едно и също време - около 2000 г.(с малка преднина за Индезит от 3-4 години) за селската къща взехме пералня Индезит и за апартамента - Сименс. Индезитът е без дисплей и с механичен програматор, без възможностите на Сименса за опериране с програмите, с по-малък барабан, с максимални обороти 800 и по-обикновен дизайн, без аквастоп, съответно за времето си беше евтин модел. Сименсът беше скъп, по онова време 2000 лв, което беше най-скъпото и ново на пазара и надхвърляше цената на Индезита 4 пъти  - с дисплей, електронно управление, голям барабан, аквастоп и разни екстри.  
И двете перални в момента са работещи (Сименсът сега е в селската къща, Индезитът я свалих от експлоатация и прибрах за резерва, че не ми трябват монтирани две едновременно, но е абсолютно здрава), не им е правен ремонт никога, а са на повече от 23 години ежедневна експлоатация, често и по няколко пъти дневно, като в тях са прани одеяла, обемни завивки, якета, палта, дори памучни килимчета, които са адски тежки, когато се намокрят - всичко. Нито една не е с разбито лагерно тяло или дори с намек - центрофугата работи все едно пее.    
Т.е. двете перални тогава, в края на 90-те и началото на второто хилядолетие, въпреки четворната разлика в цената, са били напълно съпоставими на качество, а разликата е била в размер и екстри.
Сега дори разлика в цената в размер на 1 МРЗ е огромна разлика в качеството, не в екстри и функции. При това положение аз бих взела на изплащане или с кредит наистина качествен уред, какъвто не купуваме всеки ден, вместо да поема риска да "хвърля" 600-800 лв, които бих употребила много по-рационално за друга необходимост.  
Та, чети, търси навсякъде мнения (не е само форумът източник на информация, аз при последното обзавеждане с уреди четох и чужди сайтове, и тук, и където въобще намерих, даже май в един повече мъжки форум - ако не се лъжа, с името "сеткомб" ) и си прецени какви критерии да приложиш за избора си, така че дългосрочно да се окаже удачен, включително във финансов план.  
Успех!

# 254
Кубратова, ти хубаво си го написала, но жената, ако искаше да разбере, щеше вече да го е направила - логиката ѝ я посочихме на няколко пъти вече.

През досегашния ми жизнен път винаги съм се ръководела от логиката, че не съм толкова “богата”(глупава), че да купувам евтино. Това се отнася за техника, мебели, дрехи и т.н…

Общи условия

Активация на акаунт