Любители на котки - Тема 190

• 34 998
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Днес и аз мислех за обезпаразитяване и ваксинация.Притеснява ме Сакура,тя чак сега започна да покрива голите участъци и малко не смея да и го причинявам отново.
Отложи. Говори с ветеринар и виж той какво ще те посъветва.

Моят вет категорично отказа да ги ваксинира тази година. Нали лекувахме Оникс от корона и не искаше да рискува.
Имам две пипети Нексрад от него, днес купих и още една от Нечовешкият. Мисля тази вечер или утре да ги обезпаразитя и след две седмици да ги ваксинирам.

# 616
Много сладки котета имате!
Скрит текст:
Да отговоря за тоалетната.
Много пъти се засичаме,  сякаш всички нужди с Мишо ни се синхронизират. Много пъти съм била за малка нужда и не издържам да го чакам да ми се върти, 3 обиколки и го махам първо аз да мина.Joy

За ваксината. Май някой от вас казахте, че четири и пет валентните са много вредни и предизвиквали повече проблеми и рак. Ваксинирам с  обикновена тривалентна. Всяка имунизация е товар с химикали и болести. Първата ваксина беше на 6-7 месеца. Ако пазите котето да чистите, да държите обувките вън, да се мие след влизане на гости няма нужда според мен за следващи ваксини.
Редовно обезпаразитяване. И това е. Вета сега дори ми каза защо обезпаразитяваш на месец два. Обясних му че съм паразитолог работя към една лаборатория, той каза да обезпаразитявям на 3 месеца щом той не излиза на вън. Чудно ми е и дори търся алтернативи с билки да пробвам. Защото и хапчетата не са безобидни. Особено тези пипети за бълхи и т.н. От такива на едно съседче му умря малко котенце, което се опита да спаси.  

Миналото лято беше ад. Има много котки които храня вън пред блока и бях пренесла бълхи на Михаел. Той горкия само се чешеше. Намерих крусти и червени разранени зони. Всеки ден го преглеждах преди работа. Намирах по 2-3 бълхи. Rolling Eyes Сякаш се криеха в ушите.  Само Форесто ми помогна. Но му опада козина там. След като гадовете умряха и свалих каишката и мазах голото с вазелин. Не исках да се трови повече.

Мишо като малък хапеше краката или по лицето за да ме събуди да му дам ядене.
Сега пък ми дъвчи косата и намирам "синджири" познайте какво. Хаха. 

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 22:39 от LaLeone

# 617
Ей ги пак Ин и Ян Simple Smile Купичките им са тъмносиня и тъмносива, не им пречи, ядат като лами! Ама те са подрастващи, нека ядат... баткото с бялото вече е кастриран, другият го чакаме още малко да му узреят камбанките Simple Smile

Vanne, много красив кадър си направила💕. Като за списание. Те братчета ли са и имената им наистина ли са Ин и Ян, или ги наричаш така защото са неразделни?

# 618
Аз пък махнах купичките, моите никога не дояждат и ми писна да стържа остатъци, та от няколко месеца ядат в чинийките от един голям комплект за кафе. Ядат каквото ядат, после в съдомиялната, вадя други чисти и толкова.

# 619
Тези ветеринари и те не знаят какво говорят.В една фейсбук група постоянно се карат едните са категорични, че макар и гледани само в апартамент задължително всеки месец трябва да се обезпаразитяват. Другите пък нямало нужда всеки месец. Накрая се чудиш на кой да вярваш. Вчера пък ми изкочи пост от ветеринарка, че комбинираните препарати за кучета не предпазвали и трябвало в друг ден да се даде и хапче за вътрешни. Да не вярваме на нейни колеги, които казвали, че нямало нужда от друго. Много хора пишеха, че така се товари животното и нямало смисъл, а тя беше на мнение, че това е по-малко зло🤷.

# 620
А да ви питам, слушах един клип: една ветеринарка каза, че и зъбна хигиена трябва да им се прави. Да не им изпопадат зъбите по-късно.
Има ли такава услуга, вие правите ли?

# 621
  • София
Аз  обезпаразитявам до сега Изи външно с Адвокейт от малка , но на 3 месеца не всеки месец, както ми казва ветеринарката. Сега се чудя, какво да и взема тъй като вече нямам от този препарат. Вие бихте ли ми препоръчали ?

# 622
Роси_, аз ги наричам Ин и Ян, защото вечно спят така. Това са котачетата на сина, прибра ги от улицата.. не са братчета, имат около 2 месеца разлика. Казват се Мъро (това с бялото), защото много мърка и Шуги (тигровото), защото е много шугав. Simple Smile
Голяма привързаност между тези котаци, такова нещо не съм виждала досега.

# 623
И ветеринарните доктори, както хуманните са разделени в мненията си за ваксини и обезпаразитяване.
Още като взехме Том вкъщи го обезпаразитих вътрешно с хапче и външно с пипета. Не видях глисти в изпражненията, но дадох хапче 14 дни след първото както каза ветеринарят. Два месеца по-късно видях, че Том има глисти. Явно сме му внесли нещо отвън. Ветеринарят каза, че на месец, месец и половина трябва да се обезпаразитява вътрешно.
Месец след пипетата за външни паразити Том имаше бълхи. Посъветваха ме да дам хапче. Дадох. И него ще трябва да давам на два - три месеца.
Като ученичка сме имали котки, само за вътрешни паразити давахме редовно на 3-6 месеца. Котките живееха само в апартамент.
Преди Том имахме куче (две едно след друго). На 3-6 месеца хапче за вътрешни паразити, нашийник за външни плюс пипета на 6 месеца.
Говорих с една ветеринарна докторка като споделих тези свои наблюдения. Тя каза, че вече самите паразити са по-устойчиви на лекарствата. Също както при хората.
Та, на Том ще давам по-често хапчета за обезпаразитяване, че не искам да живее с паразити (от глистите апетитът му намаля, отслабна, беше неспокоен, пък и за нас не е добре).

# 624
Относно ваксинацииите преди известно време бях чела някъде, че не било хубаво всяка година да се ваксинират кучетата и котките. Достатъчни били първите няколко ваксини и това създавало имунитет на животното. Ние до сега всяка година ваксинирахме Наруто. Последната му ваксина трябваше да е в края на 2023г., но нали се разболя и лечението му продължи около месец. Вече мина повече от месец от възстановяването му и се чудя дали да го ваксинираме или не. Ще се допитам и до неговия вет. Той предполагам, че ще иска да го ваксинира. Все пак малко или много това до някъде си е бизнес за тях. Ако съветват стопаните да не ги ваксинират, доста ще загубят от това. За това исках да се консултирам и с вас? Вие какво мислите по темата? По принцип не искам за да спестя някакви си 50лв. да му докарам някакви болести, но пък смятам, че още не е изживял стреса напълно от това, че около месец го разнасяхме от клиника в клиника и от операцията. За това не искам пак допълнително да го стресирам.
П. С. Поразрових се и намерих тази статия, за която споменах в началото на поста. Само, че в друга група беше публикувана. В нея пише по принцип за кучетата, но в коментарите бях чела, че същото се отнася и за котките. Все пак не съм сигурна колко е достоверна информацията...
https://m.facebook.com/lokepets/photos/a.1076729035678372/112451 … pe=3&locale=bg_BG

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 02:05 от WinWar

# 625
  • София
И двамата с ММ сме до сушилнята. Слагам дрехи, хлопвам вратичката, пускам и отивам да сгъвам дрехи в спалнята. Чувам някакво мяукане на умряло, ММ крещи "Тани идвай", щерката тича и вика "какво е станало"... Оникс затворен в сушилнята. Изобщо не сме го видели.
Оникс бързо забрави, но дъщеря ми преживя голям стрес.

# 626
Ох, AnMary, какво сте преживели! Нагушкай дъщеря си, ще ѝ държи влага... и Оникс, душички, ще мине...
Вчера обсъждахте купички и тая сутрин Линош си бутна едната от плота докато слагах храната ииии падна... Много се уплаши от звука на счупването в плочките вероятно, беше се скрила зад тоалетната до тръбите. Нашите са от Пепко и много съм доволна от тях, пак тук в темата се коментираше ...
За вътрешно и външно обезпаризитяване, има какво да кажа, но знам едно, че вече и паразити и болести са много по устойчиви от преди и сякаш с времето всичко се изроди, та отговорността си е наша и всеки да решава кое му е важно... Има го и момента на преекспониране от страна на ветеринарите, но и те се сблъскват с какво ли не, така че ако са чели преди, но четат и обновяват информацията и сега, нещата са много различни... Дано са ни здрави съкровищата, информация ни залива от всякъде, но важно е да си ги пазим.

# 627
Fortuna, вътрешното обезпаразитяване трябва да се прави всеки месец. Външното също.
По-миналата година имах случай с дворни котки, които имаха бълхи, въпреки, че ги накапвах ежемесечно с пипета против външни паразити. Оказа се, че тя е била с активно вещество фипронил, към който бълхите са развили резистентност и просто ставаха по-бавни, като зашеметени, но не умираха, виждаха се как лазят и се крият между козината. Сменихме препарата с друг, на който активното вещество е друго и бълхите изчезнаха. След този случай, гледам да редувам препаратите, особено тези за вътрешно обезпаразитяване. NexGard Combo е едновременно за вътрешно и външно, и е много добър. Редувам го него с други.

AnMary, ужас, горкия Оникс! Добре, че сте го спасили!
Знам, че има случаи с домашни любимци затворени в пералня, завършили с фатален край... Моята котка няма интерес към пералня/сушилня/съдомиялна, но винаги много внимавам и проверявам вътре, преди да затворя, а преди да ги пусна, за още по-сигурно проверявам и нея, и и хвърлям един поглед, да я видя къде е...

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 16:10 от *DeNiSLaVa*

# 628
И аз съм се питала за апартаментска котка трябва ли ваксина всяка година. Но е възможно с обувките да внесем някоя гадост и после да страдаме и ние и котето. Така че мисля че е добре да се ваксинира.
Още повече, че преди 2 години на село имаше панлевкопения по котешката популация. Много котки си заминаха, включително и от нашите дворни.

Днес с Пуфи ще ходим при доктора. От снощи като че ли се възпали отново положението в устата. Трети ден, откакто спряхме Преднизона. Не искам да се връща в началното състояние. Стискайте палци и лапички за нас.

И за подобряване на настроението, едно добро утро от Чучи

# 629
Аз ваксинирам всяка година,  защото първо пътуваме през граница (не, че някога са го проверявали) и второ - живеем в къща и имаме много външни приходящи котки и един титуляр. Лио го пускаме на вън с нас да направи една обиколка, с външния се познават. Мишо пък (външния) е много нахален и постоянно се намъква вътре като отворя вратата. Знае къде са чиниите на Лио и веднага залепва при тях.
Обезпаразитявам при нужда (Лио). Мишо редовно.

За тоалетната да кажа. У дома не само аз инспектирам подаръците на Лио, ами и той моите... Като седна на тоалетната идва и ми захапва глезена (задължително). Ако съм с дебели чорапи му давам да ме побие, ако съм боса се караме. После се качва на чинията зад мен, изчаква ме и внимателно оглежда какво-що. Любимо му е като пусна водата... 😆 Веднъж беше изкарал акъла на приятелка като се наместип зад нея 😆 Жената не успяла да си свърши работата,  защото се притеснила, че ще я гризне за дупето 😆 Той защото нали е много мил с другите хора ... 😆

Общи условия

Активация на акаунт