Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 82

• 30 186
  • 770
  •   1
Отговори
# 135
  • София
БХС и пренатален не са взаимнозаменяеми. Да, в БХС влизат И синдромите, но и се гледат хормони, изчислява се риск за прееклампсия. Може да видите в темата за пренаталните има коментар от жена, при която БХС е пропуснат, а ако е бил направен нещата са щели да се видят по-рано, че не вървят ок (при добри резултати на генетичния тест). Там тя обяснява малко повече.
Аз лично и двата пъти правих БХС, НИПТ само с втората бременност за лично спокойствие. Имах междинен риск за Даун и препоръка за генетичен, но него вече го бях пуснала и бях минала ФМ, та знаех, че всичко е наред.

# 136
Какво мислите за БХС много противоречиви мнения прочетох и вече се обърках да се прави ли да не се ли прави , да се прави ли пренателен тест?
Излишни нерви, според мен. Аз правих пренатален и ранна фетална.

# 137
БХС е само статистика и може много сериозно да ви филмира,особено ако възрастта ви е над 35 рисковете ви ще са големи.Аз с тази бременност не съм го правила,само пренатален и ранна фетална.А за прееклампсия има и други начини да се види дали имате риск-следи се за наличие на белтък в урината,мери се редовно кръвното,прави се доплер и се следи кръвотока към бебето,ако там всичко е наред няма проблем.

# 138
Направи БХС. Дава много информация и за теб и за плода. Не дай си боже ако излезе нещо лошо, тогава ще коментирате с АГ нужно ли е да се прави пренатален. Ако всичко е наред, спестете си тези 1000-2000 лв. Ще купите с тях много неща за детенцето.
Какво мислите за БХС много противоречиви мнения прочетох и вече се обърках да се прави ли да не се ли прави , да се прави ли пренателен тест?

# 139
БХС е само статистика и може много сериозно да ви филмира,особено ако възрастта ви е над 35 рисковете ви ще са големи.Аз с тази бременност не съм го правила,само пренатален и ранна фетална.А за прееклампсия има и други начини да се види дали имате риск-следи се за наличие на белтък в урината,мери се редовно кръвното,прави се доплер и се следи кръвотока към бебето,ако там всичко е наред няма проблем.

Не е само това за прееклампсия, хормоните от БХС също са важни заедно с резистентните индекси от кръвотока през маточните артерии на първата ФМ.
Както JayRay написа - пренаталните тестове и БХС не са взаимно заменяеми. Съгласна съм, че БХС като статистика може много да те филмира, затова аз правя и двете - и БХС, и пренатален генетичен тест. Бих посъветвала всяка дама, ако има възможност, да направи именно пренатален генетичен тест задължително, а за рисковете за прееклампсия - да обсъди с АГ.

# 140
  • София
Направи БХС. Дава много информация и за теб и за плода. Не дай си боже ако излезе нещо лошо, тогава ще коментирате с АГ нужно ли е да се прави пренатален. Ако всичко е наред, спестете си тези 1000-2000 лв. Ще купите с тях много неща за детенцето.

Не съм съгласна, че статистика като БХС може да замени генетичен тест, има пренатални тестове и под 1000 лв. Аз лично бих препоръчала да се направят и двете.

# 141
  • София
Аз ще направя БХС ,но честно казано разчитам основно на мнението на феталния специалист, ако види нещо притеснително, дори и при най-малко съмнение, да ме насочи към пренатален тест.

# 142
Ако на днк тест излезе нещо, имате право да махнете плода до 12г.с. След това е задължително амниоцентеза, за да се мине пред комисия, която да одобри премахване по медицински причини. БХС дава някаква насока, но често е супер неточна. И аз му сърбах попарата, защото съм на 35 и с 3то дете (и това качва риска), отидох на ранна фетална, където доктора много подробно огледа и каза, че всичко в наред и стойностите на хормоните и плацентарния протеин са също крайно неточна индикация.

# 143
Здравейте, в 38 седмица съм, приеха ме в болницата за частично изтекли води, но още има, за два дни имам 4 см разкритие, тапа паднала, но имам ужасни болки долу в кръста, при всяко гледане на разкритие ме боли след това и изтича кафеникаво течение понякога, а понякога и кръв и все ми казват, движи се, разхождах се.Ту ми казват, че скоро ще родя, а ту ми казват, че може и да не е скоро и вече се отчайвам. Едни доктори викат хапче да ми се даде, но моя доктор при който съм е против защото имало време до термин, което си е вярно, но мен ме боли и не знам вече какво да правя, искам да се роди и болките да свършат, за секцио са против всички, защото главата му е много ниско долу. Някой майки да са минали през такова нещо ?

# 144
  • София
Всъщност точно стойностите на хормона и PAPP са много важни, не толкова възрастовият риск (той не се гледа особено, защото е ясно, че изкуствено завишава и има няколко вида изчисления за всеки синдром). Аз съм далеч още от 35, нямам дори 30г, но заради завишени хормони излезна междинен риск и се препоръча НИПТ.
Освен това тези хормони могат да дадат индикации и за моларна бременност (случая, който споменах от темата за тестовете, а възможността за такава по статистика е 1:1000, което не е никак малко). И така може още в 12гс да се предприемат допълнителни действия, а не да се чака например до 20гс и тогава да се взимат мерки, които да са в пъти по-травмиращи за майката.

# 145
А защо да не се прави БХС? При мен ранната фетална морфология в 12 седмица започна с взимане на кръв за БХС. Дори да искате да си правите пренатален тест не виждам какво пречи и БХС. На мен ми обясниха, че ако има нещо притеснително на БХС, ще има забележка в изследването да се направи такъв тест, също така ако е нужен прием на Аспирин.

# 146
Доколото прочетох БХС трябва да се прави при специлаист с много добра апаратура, точно в някоя от темите четох , че жена е ходила на БХС уж отлични резултати, а детето се ражда със Даун.

Някоя от вас знае ли читав  лекар за фетална морфология около Стара Загора, Пловдив или Бургас.

# 147
Аз не съм правила БХС. Направихме ранната ФМ в 12 седмица и лекарката каза, че няма абсолютно никакъв повод за притеснение. Споделих ѝ, че според мен подобно изследване което не предоставя точен резултат, а статистически данни, каквото е БХС не е обективно, тя се съгласи с мен, каза, че ако не желая не е нужно да се провежда и така пропуснах цялата драма с БХС. И НИПТ не сме правили, предвид добрите резултати от ФМ. На втората ФМ имахме прекрасни резултати. Варианта да имате добри резултати на БХС и дете с проблем са абсолютно възможни, горе долу толкова, колкото да имате лоши резултати и здраво дете и да изживеете целия страх и стрес безпричинно.

# 148
Аз нещо не разбирам, на БХС освен статистиката от кръвните нали ни гледат и на ултразвук. Оглеждат всичко, мерят, вписват, не са просто сухи данни на база тегло, ръст, кръвни. Аз имах доста детайлен преглед, даже ме кара да се разхождам и ме викна пак за да се поразмърда малко човечето. На мен след резултатите ми казаха, че не виждат притеснения за друго изследване и ние не сме  и правили.

# 149
Дами, изпитвате ли нещо като опъване, когато се надигнете на пръсти, за да поставите нещо на високо, а също и при силно изкашляне? Аз се щадя, но понякога се налага да слагам нещо на високо и трябва да се повдигна, но веднага след това имам силно опъване и не знам дали да се притеснявам или не. В 11 г.с. съм.

Общи условия

Активация на акаунт