Американски колеж - двадесет и девета тема

• 63 817
  • 668
  •   1
Отговори
# 195
  • София
DIV73, благодаря за подробния разказ, беше ми наистина полезно, защото пропуснах срещата за съжаление. Мисля, че наистина е време колежът да започне да се интересува от обратната връзка на родители и ученици. Моето усещане е, че са лесно поправими голяма част от проблемите, стига обаче да се излезе от конфликта на интереси (имам предвид, че точно администрацията явно няма интерес да има по-добра чуваемост).

# 196
Аз само ви чета, защото макар да мислите друго, не ми е безразлично какво се случва с едно от малкото добри училища...
Тук има и други по-финансово грамотни хора от мен...та позицията "консултации" обичайно се използва за връщане на едни пари на който трябва с "абонаментни" договори.
Изненада е и, че са завършили 2023-та на дефицит, което показва неефективност. Одитирането на предприятия извън публичния сектор проверява законност на разходите, и не се съсредоточава върху целесъобразност. Да го имате предвид. Договор за консултации е напълно законен, но кой ще прецени дали е 100 % целесъобразен и от полза за училището?
За възнагражденията на българските учители не искам да коментирам, че е направо срамота.
Като цяло новата ви президентка очевидно все още не е напълно наясно с дългата история на АК и колко е важно да се запазят целите и духа на училището, вместо да се превърне в поредното ала - китайско училище за платежоспособни.

# 197
  • София
Позицията е "Не съм оттук и съм за малко".

# 198
  • София
Аз бях на срещата, но не останах с впечатлението, че ще вдигат рязко таксите (поне догодина), а по-скоро за оправдателен режим във връзка с обвиненията из мрежата. Един вид "Те парите от таксите не ни стигат да си покрием всички разходи, какво остава да злоупотребяваме", което за мен няма връзка едно с друго, но както и да е. Изобщо...наистина очакваха някакъв отпор, а реално не получиха никакъв. Единственият родител, който повдигна въпроса за възнаграждението на българските учители и колко е несправедливо....не беше българин. Аз се зарасмих чак. Вдигаме пара във форуми и социални мрежи, а на място си траем.

# 199
Аз бях на срещата, но не останах с впечатлението, че ще вдигат рязко таксите (поне догодина), а по-скоро за оправдателен режим във връзка с обвиненията из мрежата. Един вид "Те парите от таксите не ни стигат да си покрием всички разходи, какво остава да злоупотребяваме", което за мен няма връзка едно с друго, но както и да е. Изобщо...наистина очакваха някакъв отпор, а реално не получиха никакъв. Единственият родител, който повдигна въпроса за възнаграждението на българските учители и колко е несправедливо....не беше българин. Аз се зарасмих чак. Вдигаме пара във форуми и социални мрежи, а на място си траем.

Не съм от хората, които си траят, но ако питам- искам преди това да съм информирана. Не мога да коментирам възнаграждението на българските учители, защото нищо не знам- разбира се, че в мен си е причината и ако съм искала съм щяла да намеря информация. Иначе - строго погледнато, възнаграждението на учителите, тяхното намиране, бонунсиране /или както ще да се нарече/, мотивиране и задържане в училището, не е въпрос и ангажимент на родителите. В договора са ни разписани  правата и задълженията и ако аз ги спазвам, то и отсрещната страна трябва да ги спазва. Ние можем само да изискваме Колежът да намира тези, които най-добре отговарят на целите на Колежа.
Въпреки всичко -за четящите кандидат- колежани, ще кажа, че това все още е едно много добро училище, в което разбира се има и не много ок неща, но те са преодолими.

# 200
Вдигаме пара във форуми и социални мрежи, а на място си траем.
[/quote]
Имам причини да не се изказвам пред всички, но вече няколко пъти съм разговаряла лично с президентката и освен това правя всичко възможно да присъствам на родителски срещи, което мисля, че показва ангажираността ми. Освен това мисля, че все за някого е полезно да има различни гледни точки от едно събитие. И накрая, както се разбра, форумът се чете и в колежа, така че може да се сметне за обратна връзка, в случай че някой пожелае да я вземе предвид.

# 201
  • София
Абе то и аз не се изказах Joy Да не се приема като обвинение. Но тук доста пушилка се вдигна заради учителя, а на място мина между другото.

# 202
  • София
DIV73, благодаря за резюмето и споделените лични впечатления.
Без да имам вътрешен поглед върху работата на учителите в колежа, мисля, че са изключително натоварени - пълен работен ден в колежа, рапорти, проверка на домашни, тестове и проекти, срещи на катедрите, педагогически съвети, някои са декани на випуските, други - съветници на малки групи, office hours... Отделно от това се очаква да са с отличен английски, да ползват разнообразни методи в обучението.  Заплащането трябва да отговаря на тези условия, за да се привлекат и задържат качествени учители. Без добри учители нищо от заложеното в обучението не може да се реализира пълноценно.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 21:07 от Prizma

# 203
  • София
Само за сравнение, в ААУ заплатите на българските учители са 3 пъти на средната учителска заплата в ДУ. Нашите могат да се понапънат за 2 х .

# 204
Здравейте!

За майките, които се интересуват за кандидатстване в САЩ или за тези, които искат да съдействат :

Среща на 24.01.23 (сряда) от 19 ч в Кабинетрент, ул. Гургулят 2 ( на ъгъла с ул. 6ти септември) с куверт 20лв за чаша вино и снакс. Това не е заведение, а зала,  така че моля за потвърждение до 20.01.23г

И аз потвърждавам за срещата на 24-ти. Много благодаря за организацията!

# 205
За всички записали се за срещата на 24ти оставям телефон, ако имате затруднение да намерите мястото : 0888150417
Входът на двора на къщата е точно срещу паркинга на голямата сграда на НСА. Влизате свободно на първия етаж - Кабинетрент.
До сряда вечер!

# 206
Един текущ въпрос: какво се случва, ако не се явиш на файнъл?
Има един оглед за стая в Айндховен на 31.01 вечерта, а на 01.02 е последният ден на файнълите ... та ако не отиде 12-токласникът, дали ще има друга дата?
Досега не сме изпускали файнъли, вкл. и с каката, та и тя не знае, питах я Simple Smile

# 207
  • софия
Преподавателят определя дата, когато детето се върне.
Нямаме личен опит, но казват, че задачите на допълнителния файнъл били по-трудни в сравнение с първия.

# 208
  • Sofia
Дъщеря ми изпусна миналата година, дадоха ѝ друга дата.

# 209
Мерси много! Купувам билет Simple Smile Супер се нагласят нещата!

Общи условия

Активация на акаунт