Американски колеж - двадесет и девета тема

• 63 014
  • 668
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Големият ми син не е в АК, но сега кандидатства и е приет в Европа. Изискваха се само референции от учители, на които да посочи имена и контакт. Не се изискваше текст.

# 301
  • софия
Големият ми син не е в АК, но сега кандидатства и е приет в Европа. Изискваха се само референции от учители, на които да посочи имена и контакт. Не се изискваше текст.
Какъв текст не се е изисквало?

# 302
  • Sofia
От университетите се свързват с преподавателите и изискват препоръки (текст), който текст не минава през кандидат- студента.

# 303
  • София

Нямаше изискване преподавателят да напише текст като препоръка. Само поиска разрешение от преподавател по математика, физика и химия да остави име и контакт в CV-то, което подаде. Програмата е без квота и това беше достатъчно.
Вероятно зависи от университета и специалността. При него беше така.

# 304
  • софия
От университетите се свързват с преподавателите и изискват препоръки (текст), който текст не минава през кандидат- студента.

аз знам, че е такъв принципа, но от написаното мисля, че тя говори за друго.

А! ето уточнила е междувременно.

Нямаше изискване преподавателят да напише текст като препоръка. Само поиска разрешение от преподавател по математика, физика и химия да остави име и контакт в CV-то, което подаде. Програмата е без квота и това беше достатъчно.

Сойка, възможно ли е да не сте разбрали правилно? Иначе синът ви си е писал мотивац
ионно писмо, нали?
(защото за момент реших, че може и него да визирате)

# 305
  • София

аз знам, че е такъв принципа, но от написаното мисля, че тя говори за друго.

А! ето уточнила е междувременно.

Сойка, възможно ли е да не сте разбрали правилно? Иначе синът ви си е писал мотивац
ионно писмо, нали?
(защото за момент реших, че може и него да визирате)

Писа мотивационно писмо и CV. Не сме объркали,защото ползвахме консултант,  подадохме още през първите дни на октомври и оттогава има условен прием. Пак казвам, че става дума за Нидерландия,  програма без квоти. Вероятно зависи от специалността.  Попитайте Университета, за да сте сигурни.  Отговарят бързо поне при нас.

# 306
Здравейте Simple Smile
Имам въпрос относно избор на профил. Чудя се дали има и други деца като моето, което ден след крайния срок за смяна на профил реши да смени от Предприемачески на Математически. Писахме обяснително писмо до учебен отдел, все още не знаем дали е одобрена тази смяна. Младежът решил, че физиката му е лесна и симпатична, иначе се е ориентирал към следване на правни науки Sweat Когато споделих това на учител по време на родителска среща миналата седмица, тя не спря да се смее в продължение на поне 15 секунди...разбирам я, но на мен ми се реве.
Та, въпросът ми е дали профилът има съществено  значение при кандидатстване в съвсем различна сфера  или това се отнася само до медицина и други по-специфични специалности? И ако има мнения за този Математически профил ще се радвам да науча какво го чака...

# 307
  • софия
Зависи къде ще кандидатства право. Трябва да се види дали няма изискване за обем часове/теми, които са учени.
При инженерните/математически специалности и университет това има значение.

# 308
  • София
Профилът не е само математически. Освен математика и физика, да се приготви да учи и информатика.
При нас по информатика учиха C# и малко SQL, HTML и др. Този профил е силно проектно базиран, с групови "интегрирани" проекти и не е подходящ за всеки. 
За право - зависи къде. В СУ няма да има проблем с профила, защото се кандидатства с успех от дипломата и от матурата по БЕЛ.

# 309
Доста е важно човек да си даде сметка къде иска да практикува, след като завърши право, понеже е доста неконвертируема професия - ако е в България, по-добре да учи в СУ, да се квалифицира и после да специализира в чужбина. Ако иска да се реализира в чужбина (например в Англия), трябва да се цели в топ университет там и пак забелязвам огромни проблеми с намирането на работа в добрите кантори в Лондон. Тогава се връща в България, но пък няма нужното образование и се тръгва по нелекия път на приравняването на изпитите (възниква и въпрос относно качеството на експертизата след вземането на толкова изпити за кратко време). Съответно възвръщането на инвестицията (АК и топ университет в чужбина) се случва много по-бавно.

# 310
Доста е важно човек да си даде сметка къде иска да практикува, след като завърши право, понеже е доста неконвертируема професия - ако е в България, по-добре да учи в СУ, да се квалифицира и после да специализира в чужбина. Ако иска да се реализира в чужбина (например в Англия), трябва да се цели в топ университет там и пак забелязвам огромни проблеми с намирането на работа в добрите кантори в Лондон. Тогава се връща в България, но пък няма нужното образование и се тръгва по нелекия път на приравняването на изпитите (възниква и въпрос относно качеството на експертизата след вземането на толкова изпити за кратко време). Съответно възвръщането на инвестицията (АК и топ университет в чужбина) се случва много по-бавно.

Абсолютно и аз съм на това мнение и най-вероятно въобще няма да се стигне до този негов текущ избор, който е базиран на отговор на въпроса " какъв ще станеш, когато пораснеш".

# 311

Абсолютно и аз съм на това мнение и най-вероятно въобще няма да се стигне до този негов текущ избор, който е базиран на отговор на въпроса " какъв ще станеш, когато пораснеш".

Аз имам малко по-различно мнение. Юрист съм и имам контакт с доста колеги ,завършили в чужбина право. Някои от тях работят тук, но за чужди компании и на този етап въобще не им трябва българско право. Други работят и учат право в БГ, като са си направили инд. програми, за да приключат по-бързо и се справят доста добре. Качеството на експертизата зависи от човека, от неговото желание и мотивация, а не от времето за обучение. Иначе сте прави за избора, но той зависи от много фактори.

# 312
  • София
Започва да отпада test optional приемът в САЩ:
https://yaledailynews.com/blog/2024/02/22/yale-reinstates-standa … ap-and-ib-scores/

# 313
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, не мога да се сетя кой университет пръв писа наскоро, че връща САТ. Тогава си помислих, че ще последва вълна от други университети.

# 314
  • София
В статията пише - Дартмут вече искат САТ.

Общи условия

Активация на акаунт