Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 106
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Несериозно е да се търси причина и евентуален здравословен проблем във форума, пък било то и за "дъщерята на приятелка".

Както съм писала, ходили са на доктор, може би трябваше да го подчертая. Както и евентуална причина според нея /докторката/. Предположих, че се е случвало и на други подрастващи и затова питах, но.... по-лесно е явно да се повтарят моите думи! Та мерси за мнението, ще предам!!!

# 136
  • На морето!
Дори и да има, това с какво ще промени резултатите от МБ на детето и предписаното лечение? Второ мнение се търси от втори лекар, не от форум.

# 137
  • here and now
Случвало се е и се случва и на "големи" жени.
Вижте поста на Deni-meni.

# 138
Вероятно е просто особеност на организма. Аз съм си така цял живот. Усилва се точно при промяна на климата или географското ми местоположение. Проблемите започват в момента, в който течението спре и лигавицата се изсуши.

# 139
Благодаря дами-FortyTwo, рони, Deni-meni, Илит, *Алис*, YSt.

Дори и да има, това с какво ще промени резултатите от МБ на детето и предписаното лечение? Второ мнение се търси от втори лекар, не от форум.

Не искам да звуча заядливо, но със сигурност дори и да беше минало името на лекарство, нямаше да бъде използвано без да се допитат до лекар. Предполагам на всички се случва след дадена диагноза да се чете в интернет, а тук, където може да попаднем сред "истински" случаи е още по-нормално да се пита, поне според мен.

# 140
Нормално ли е момиче на 14 да си прави кола маска цял интим и това да е тема на обсъждане между съученички? Хайде аз приемам да си направи, ако е състезателка по плуване например, но го намирам за вулгарно и невъзпитано да разпитва връстничките си, дали си правят. Сигурно съм мега задръстена, но и на дъщеря ми й е станало неприятно да й задават такива въпроси и да й споделят подобни неща. И те дори не са приятелки с това момиче. Как бихте я посъветвали да реагира в такава ситуация, аз сутринта направо блокирах какво да кажа.

# 141
Нормално ли е момиче на 14 да си прави кола маска цял интим и това да е тема на обсъждане между съученички? Хайде аз приемам да си направи, ако е състезателка по плуване например, но го намирам за вулгарно и невъзпитано да разпитва връстничките си, дали си правят. Сигурно съм мега задръстена, но и на дъщеря ми й е станало неприятно да й задават такива въпроси и да й споделят такива неща. И те дори не са приятелки с това момиче.
И ако помежду си не коментират,  с кой?
На 14 означава 7-8ми клас, нали? Мисля, че си е тъкмо навреме.

# 142
Може би неудобството идва от това, че питащото момиче не е особено близко с дъщеря ти. Иначе на тази възраст си говорят такива неща. А дали е нормално на 14 да прави цял интим? Нормите са нещо много субективно, зависи какво е чела, видяла, говорила (може би) с майка си.

# 143
  • София
lyatno vreme, и аз не виждам нищо лошо или странно да го коментират помежду си. Това е нещо нормално за жените и няма нужда да е табу.

# 144
Зависи от много неща, спорта който практикува, на море ли живее, колко е окосмена, ако детето иска да ги маха, това го комплексира, ще взема мерки.
Близки приятелки на всяка възраст обсъждат такива неща. От не близки не е удачно да се пита - ти епилираш ли се.

# 145
Да, не са близки изобщо и за мен си е нахално да задаваш такива въпроси на момиче, с което сте разменили няколко изречения. Имам племенница на 18, която живее в държава в Западна Европа. Тя от няколко години не си епилира дори краката, казва, че така си се харесва, иначе си носи къси полички, няма никакви притеснения. Има няколко приятелки, които също са така и когато е говорила с майка си е казала, че това е обмислено решение, това е нейното тяло и тя решава. И може би затова сега ми дойде прекалено, дъщеря ми засега си маха космите само под коляното и под мишниците лятото.

# 146
И аз мисля, че си е напълно нормално на тази възраст да си споделят такива неща. Моята дъщеря догодина ще направи 14 години и мисля да я водя на лазерна епилация. Сега ги маха кога с кола маска, кога с бръснач, тя си решава. Някои момичета са си доста окосмени и това им създава дискомфорт, суетни са. Може пък въпросното момиче по този начин да иска да се сприятелят повече, казвайки и такива лични неща. Не виждам проблем в това.

# 147
И аз живея в Западна Европа и дъщеря ми си маха космите от краката, нейните приятелки също от 13 годишни. Какво значение има, кой къде живее? Именно приятелките на дъщеря ми й предложиха варианта да опита със студени лентички, а не с мазане на кола маската. На нея й хареса и така процедира. А защо аз не съм дала този съвет? Aми, аз косми нямам и не ползвам такива продукти. Питах своя приятелка, какво да правим за детето.
Разбирам, че дъщеря ти се е почувствала неудобно от въпроса, но трябва да намери начина да не се засяга от такива въпроси. Всякакви нахални хора има.

# 148
Щом в Западна Европа си ходят с косми и това е ок, защо тук да не се епилират и това пак да е ок? Не е ли пак решение за собственото тяло?
Според мен когато една тема е табу за майката, това автоматично я прави табу и за дъщерята, затова се е почувствала неудобно.
Вчера прителка, чиято дъщеря е на 11г ми сподели, че се притеснява да я пусне на ски училище, защото не знае какви момчета ще ходят. Контекстът е, че на 11г дъщеря и може да се целува или натиска с тези момчета. Не са ли малки на 11 за тези неща или и аз съм консерва?!

# 149
Нормално ли е момиче на 14 да си прави кола маска цял интим и това да е тема на обсъждане между съученички? Хайде аз приемам да си направи, ако е състезателка по плуване например, но го намирам за вулгарно и невъзпитано да разпитва връстничките си, дали си правят. Сигурно съм мега задръстена, но и на дъщеря ми й е станало неприятно да й задават такива въпроси и да й споделят подобни неща. И те дори не са приятелки с това момиче. Как бихте я посъветвали да реагира в такава ситуация, аз сутринта направо блокирах какво да кажа.
Бих разделила въпроса на две части.
Цитат
1) Нормално ли е момиче на 14 да си прави кола маска цял интим?

и
Цитат
2) Нормално ли е това да е тема на обсъждане между съученички?
По 1) бих коментирала така - какво е нормално или не е нормално да правят жените с интимното си окосмяване е въпрос на личен избор. Всеки решава за себе си какво е приемливо, желано, естетично, удобно и е свободен да третира космите си както реши за добре. Това включва и 14 годишните девойки. Лично аз съм дала пълната свобода на дъщеря си да решава какво по себе си да обезкозмява, как и колко често. Обяснила съм плюсове и минуси, показала съм с кое как се действа и съм насреща за разговори, съдействие и съвети. Наклон и мнение не давам.
Съществува едно тесногръдо, остаряло мислене, свързващо пълното интимно обезкосмяване с аморалност, ранен сексуален опит, лошо поведение, рискове. Не го споделям и не бих давала оценки за морала на чужди деца според това как и къде се обезкосмяват.

По 2) Не е нормално неблизки хора да изискват информация за интимните ти части и навици. То и за близки хора не е нормално. Да, тийнейджърите обсъждат всякакви теми, но доброволно. Грубото навлизане в личното пространство е въпрос на базово възпитание и е голяма червена лампа за съответния индивид. Научила съм дъщеря си да е обрана откъм споделяне на интимности извън семейството и да не позволява на странични хора да си пъхат носа където не са поканени.

Общи условия

Активация на акаунт