Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 19

• 49 076
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Когато имате съмнения за нещо , взимате ли телефон за проверка или не навлизате изобщо в личното им пространство?

# 676
Когато имате съмнения за нещо , взимате ли телефон за проверка или не навлизате изобщо в личното им пространство?

Много интересен въпрос. Моите момичета са малки още и имам разни теории, които знаем после как нямат нищо общо с реалността.
За сега поне със сигурност още 2 г няма да има телефон и после с нейно знание ще имам пълен достъп до него все едно е мой.
Мисля че освен за някакви много важни съмнения, да не го отварям.. но пак.. това са ми сегашните теории.

# 677
Не пипам телефона й. Но говорим много. Напоследък обаче, като обяснявам нещо и ми се отговоря - Знаааам, мамо. И с едни прибелени очи, че издивявам още повече. Но после идва да се извини и ме гушка, и...ми минава.

# 678
Нищо не пипам и не проверявам, имам й доверие и знае, че не е добре да го губи.

# 679
А ако са ви излъгали за нещо и сте разбрали,тогава бихте ли проверили?

# 680
Да бих. Всички сме с еднакви пароли, не ровя по принцип и не би ми било приятно, но ако имам съмнение, че става нещо нередно не бих се поколебала грам. До дете, до поведение и до това на колко години е опират нещата. Уважавам личното пространство, но не и когато има нещо тревожно.
На голямата никога не ми се е налагало да правя такива неща имам и съм имала пълно доверие никога не го е предала.
Виж с малкото очаквам всичко и съм нащрек.
Сега сама ми показва чатове, снимки и всичко но още не е навършила 12 по натам ще видим.

# 681
  • София
Лисе, зависи колко сериозна е лъжата. Ако е много важно, то бих проверила.

Знам паролата на телефона й. Това беше условието да получи телефон. Другото условие ( също поставено от моя страна) беше, че няма да нарушавам личното й пространство, но ако имам повод да се съмнявам за нейната безопасност, ще потърся в телефона й каквото ми е нужно.

Много разговаряме на всякакви теми, но нямам илюзията, че ми казва абсолютно всичко. То не би било и "здравословно" да ми казва всичко. Разбрали сме се да се обърне към мен когато има нужда от помощ, съвет, подкрепа и смятам, че го прави, но има ситуации, в които предпочита първо да "преболедува" някое разочарование и едва тогава споделя с мен.

В момента например подозирам, че ме лъже, че пише на баща си. Разделени сме откакто тя беше бебе. Той живее далеч и рядко имат жив контакт. Тя има някакви спирачки и рядко му пише първа. Той пък започва да се сърди, ако дълго време само той инициира чатовете и също спира да й пише. Колебаех се дали да проверя, но се отказах, защото той е възрастният човек от тях двамата и ми се струва редно той да положи усилия да спечели дъщеря си. Аз от своя страна перодично й напомням да му пише, за да не го натъжава, но не мога да я принудя.

# 682
Бих си поговорила с нея.
Бих ровила в много краен случай, но дори не си го представям.

# 683
Такова съмнение досега не съм имала.

# 684
  • София
Аз бих ровила, да, знаем си паролите и не бих се колебала, ако имам съмнения. Същото беше и с брат й навремето. Веднъж съм го проверявала него за всичките години - тоест не съм им в телефоните постоянно, не го разбирайте така. Но има моменти, в които нещата могат да станат много опасни много бързо. Очите на десет.

# 685
Всеки си знае или поне си мисли, че си познава детето. Аз не бих ровила, но си говорим много
Лисе, обидила те е, сега се съмняваш...Не е ли по-добре да си поговорите открито само двете, а не да ровиш? Кажи и как се чувстваш, какво мислиш и какво очакваш от нея

# 686
Поговорихме,всичко е точно за момента.

Благодаря ви.

# 687
Дами, да попитам предприемате ли нещо и какво, ако забележите, че девойчето се е позакръглило. Моята видимо е поналяла, в норма е, но е направила бузи, коремче, бедрата са напълняли. Знам, че е нормално още в началото на пубертета да се позакръглят, но ме е страх и да оставя така нещата, за да не стане късно. Говорихме да поограничи леко тестото и захарта, ама то дете, сладолед й се дояде, палачинки иска, макарони... Другото е в училище, аз я изпращам с плодове и примерно една бисквита белвита, обаче един я почерпил кекс, друг мъфин, трети бонбони. От лавката не си купува, вкъщи няма шкаф със сладкиши. Ако харесва закуската в училище, взима допълнително, чувала съм от нея и за 3 филии с нещо си. За спорт не иска да чуе 🙄 Говорили сме, че трябва да внимаваме за фигурата през пубертета, защото е много вероятно ако стане пълна после цял живот да е на диети, да да поддържа прилична форма.

# 688
Ако е съвсем в начлото на пубертета, смятам че е нормално.

Дъщеря ми е много висока, винаги е била по-висока от връстниците си, към момента е 180 см. Като беше на 11-12 беше съвсем леко позакръглена, в никакъв случай дебела. Съвсем нормално е в този период. След 1-2 години нещата се нормализираха, към момента си е съвсем нормална към слаба.

# 689
Точно така, има един момент в началото на пубертета, в който видимо се окръглят. Някъде около идването на цикъла или малко преди това. После нещата се наместват, идва бурно израстване на височина и теглото се нормализира. Разбира се, ако хранителните навици в семейството са добри и има достатъчно движение.

Общи условия

Активация на акаунт