Платформи/борси за криптовалута - съвети .

• 9 333
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
Плаща се данък.
Тегленето е към банкова сметка. Като някои борси издават и дебитна карта и може печалбата директно тази карта да се харчи.

# 46
Здравейте, искам да попитам тези от вас, които сериозно се занимават с криптовалути. Плаща ли се данък върху печалбата от криптовалута? Как теглят печалбата си? Направо върху банковата си сметка или по друг начин?

Има един принцип, когато се колебаеш какъв е закона по даден въпрос, приеми че е по-лошия вариант за теб и най-често ще си прав. Но вече ако искаш да разбереш подробности от сорта как се декларират даден вид сделки или какво да правиш в конкретна ситуация - намери си счетоводител с опит в крипто облагането. Това важи за пет цифрени и по-големи суми в рамките на една година. Ако си с по-малка смятам ще минеш между капките, но закона не задава минимална сума.

# 47
Здравейте. Имам принципен въпрос относно криптоборсите, дано някой може и желае да отговори. Ако имам криптовалута, тя достигне висока стойност и искам да я продам тогава, ще има ли кой да я купи?
Предполагам всички купуват на ниска цена и продават на висока, освен ако не им трябват пари спешно.

# 48
Ще има. Борсите работят 24/7 и постоянно се купува и продава. Разбира се зависи и за коя конкретно валута става въпрос - не всички се търгуват на борсата. Но най-големите и известни валути се търгуват на всички борси и може да се продадат по всяко време.

# 49
Напиши името на криптовалутата и борсата за да получиш точен отговор. Понеже най-често на принципните въпроси отговора е: зависи. А такъв отговор е най-вече безполезен нали? Наясно ли си как работи пазара, понеже въпроса ти е на ръба на логичното. За да се достигне каквато и да е цена на дадена валута стандарта е да има извършена транзакция на тази цена. Ако никога не се е случила покупко-продажба нямаше да съществува дадената цена в дадената борса за дадена криптовалута, но може да има ситуация в която няма повече желаещи да купят на каквато и да е цена, при милион криптовалути това всъщност се случва често с малките такива.

# 50
Наясно съм в общи линии.
Ами мисля си следното: ако бях купила биткойн за 30 хиляди лева, както за съжаление не направих през 2022 година, сега можех да го продам за 156 хиляди лева, тъй като това е средната му цена на борсата. Обаче ако всеки чака да падне цената и никой не иска да купува, то няма да мога да го продам за 156 хиляди лева.
Затова се чудех дали на практика може да се реализира такава печалба.

# 51
Може разбира се. Специално за Биткойн нямаш никакъв проблем да го продадеш по всяко време, ако текущата цена те устройва. Някои чакат да падне, за да купят. Други са купили и чакат да се вдигне още. А трети купуват и продават постоянно, тъй като с голям капитал можеш да правиш печалби и при не толкова големи разлики в цената.
Но каквото и да реши човек - задължително през голяма и известна борса. В никакъв случай от неизвестни посредници, особено ако някой ти звънне по телефона и почне да те навива да инвестираш в крипто или други инструменти с обещание за голяма печалба. Преди 2 дни ми звъня някакъв да ми предлага подобно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт