За любителите на корейски и китайски сериали - Тема 9

• 29 518
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
# 541
  • пустинен пъпеш

Допълвам си впечатленията от дорамите и с книгата.

Последна редакция: сб, 02 мар 2024, 11:33 от rududu

# 542
  • пак на Рив Гош
Тинки Уинки го мислех за женско... Всъщност, тези извънземни не са ли безполови, нямат отличителни белези?...

Искам да похваля интрото на Съдията Ди - не знам дали сте забелязали, че има препратки към различните случаи - нефритеният печат сред свещи, параванът, маската на повелителят на дъжда и т.н.
Интрото на Шогун също ми харесва - картата се превръща в японска градина (с чакъл) и корабът плава в нея. Красиво.
И музиката ми харесва (и на двата).
Точно това беше идеята, че Телетъбисите са безполови, ама щом Тинки-Уинки е синьо, значи е момче, а щом е момче, не може да носи розова чанта Sweat.
И аз харесвам началните надписи на Съдията Ди, още в първите епизоди ми направиха впечатление препратките към различните случаи. Аз стигнах до кораба в морето, сега всички са на него и се носят по течението. Но нямам спомени за този случай от книгите. Помня за трафика на златото по времето на династията Тан, но пътуването с кораб до Пекче ми се губи.

За "Шогун" ще почакам до края на април, понеже Благоверният иска да изчакаме да свърши и тогава да го гледаме.

Danifin, все забравям да ти кажа, че виедото ми скри шапката! Респект! Grinning

rududu, мерси за книгата, взех си я за Киндъла. Пък и щом има и рецепти, значи е за мен Grinning

# 543
Може и да няма такава книга, някои от историите в сериала са измислени. Примерно това мотане в пустинята (към 20-ти епизод)... А пустинята им изглежда все едно е от епизод на Стар Трек и слънцето е едно такова гигантско и червено, стои като залепено...

Аз сега чета Лакираният параван, точно заради сериала, обаче случаят в книгата е по-интересен. Има прилики, но пак само в основните неща (убита е знатна дама, която е имала любовник-художник; параванът тайнствено се е променил; съпругът страда от пристъпи на лудост) ; съдията е под прикритие и се преструва на престъпник, за да събира информация, което е забавно.

# 544
  • пак на Рив Гош
Определено нямам спомен за пътуване в пустинята от книгите. А в първите епизоди някъде, Ма Жун спомена, че са скитали тримата в някаква пустиня, та ми се видя странно. Явно сериалът е смес от книгите, плюс художествена интерпретация.
Ще трябва да се върна назад, където Дани беше пуснала линкове за гледане със субтитри на английски, понеже в дорамата са само до 14ти епизод, а аз вече почти стигнах до него, въпреки, че си ги "пестя" (гледам по един на ден).

# 545
В Ю туб го има с английски субтитри, мисля че до 21 епизод, като пускат всеки ден към обед нов епизод (но само в делнични дни).

# 546
Роци всичките с английски субтитри тук Celebrated Cases of Judge Dee (2024)
Тук всичките частично озвучени, останалите със субтитри на руски Знаменитые дела судьи Ди

Благодаря за комплимента

# 547
  • България
Чела съм само две от книгите за съдия Ди.
Днес ще започна "Червеният павилион".
Може би първо ще изчета всички книги, които имам за Ди и след това ще гледам сериала.
Тъкмо ще го преведат до последния епизод.
Чакам ги тук.
Няма да им се обидя, ако го качат и за теглене.

# 548
Аз би трябвало да съм чела всичко, но спомените ми са съвсем бледи. Сега препрочетох три - Червеният павилион, Поети и убийци и в момента приключвам Лакираният параван.
Червеният павилион е много по-скандална, отколкото е представена в сериала - в темата преразказах доста от нея.
А Поети и убийци май не е адаптирана (не знам, имам още доста епизоди за гледане) - тук случаят беше малко разочароващ (няма мотив, няма истински улики - само един гаден психопат), но поне показва че съдията Луо, който участва и в други книги (включително Червеният павилион) не е некадърник или лош човек, а просто има по-различен стил на живот от Ди.

Свалих и останалите от Читанка - тъй като ги чета относително бързо, мисля да мина цялата поредица.

# 549
  • пак на Рив Гош
Роци всичките с английски субтитри тук Celebrated Cases of Judge Dee (2024)
Тук всичките частично озвучени, останалите със субтитри на руски Знаменитые дела судьи Ди
Мерси Hug Че търпението не е сред силните страни на хората от зодия Близнаци Grinning

И аз май съм чела всичките книги за съдията Ди на младини, но някои ги помня повече от другите Joy.
А пък покрай "С гвоздей в черепа" успях да спечеля точки за отбора ни при викторина на работа на един тийм-билдинг Joy - една от задачите беше да се правят разни фигурки с картончетата като в книгата и по спомени успях да докарам три. Фук и фръц! Joy Joy Joy
Сега покрай сериала направо ми се прииска да си ги препрочета... и може и да го направя, поне за някои и стига да ми остане време от сериали.

# 550
Дочетох Лакираният параван и си отговорих на един въпрос, който имах в началото на сериала (даже го споменах в коментар) - как се наказва прелюбодеяние на омъжена жена - т.е. как се наказват жената и любовникът й.
Скрит текст:
Познала съм - наказват се със смърт, нещо повече - при явно доказателство (като хващане на "местопрестъплението"), съпругът има право да ги убие и няма да бъде наказан по никакъв начин.

В книгата нещата са по-различни, в сравнение с епизода, има съвсем друга странична линия на разследването (по-интересна), сестрата няма участие и съпрузите не са младоженци, а са женени от 8 години.
Скрит текст:
Съпругът е колега на Ди и действително е променил паравана, защото е планирал да убие жена си. Цялата история за рисунките е измислица - той няма нищо общо с неговата любовна история и не е рисуван от любовника, просто потенциалният убиец е искал да създаде романтична драма, в която той е жертва на лудостта. Интересно, че ако я убие в пристъп на лудост, пак не подлежи на наказание - значи лудите (ако са с добро социално положение) могат да убиват на воля?!?
Беше ми странно защо той прибягва до всички тези сложни измислици, вместо да се отърве от жена си, след като това е била целта му (и след като, за съжаление законът го подкрепя) - предположението ми, че не иска скандал, се оказа вярно - искал е хем тя да е мъртва, хем той да придобие някакъв романтично-драматичен ореол от цялата история.
Интересно е, че той постига целта си в новелата - и всъщност не става убиец, защото друг човек го изпреварва. Това е само една щастлива случайност за него и не го прави по-добър човек, но в крайна сметка резултатът е точно такъв, какъвто той е желаел. Ди го разкрива, но му казва мнението си за него насаме; тъй като няма реално доказателство и с този човек са с еднакво социално положение, той не може да го изложи публично - никой няма да му повярва. Съмнително е дали презрението на Ди е разстроило по някакъв начин колегата му, който е студен, пресметлив и зъл.

# 551
  • пак на Рив Гош
pppqqq, благодаря, че ми го припомни. Имах спомени, че съпругът остана ненаказан и в книгата, но бях позабравила подробностите.

Аз довърших Captivating the King (2024) -  9* - сегук, какъвто харесвам. Държеше ми интереса до края, (почти) нямаше нищо излишно, имаше си всичко, що си требе, включително и край по вкус на зрителите (да се разбира, по вкус на Роца Joy). Чудесен каст, хубави главни и второстепенни герои. Хареса ми и че Кралят не беше 100% положителен образ, в стил добър, щедър, съобразяващ се, а по-скоро мислещ, добър политик, дето не се колебае да пререже някой и друг гръцмул при нужда.
Ако бинджвах сериала, може би на моменти щеше да ми поомръзне, но за текущо гледане много ми допадна.
Сега ще погледам малко съвременни сериали, че от Коледа насам много ханбоци и гат-ове ми се събраха Joy

А, и да ви покажа тазсутрешната ми организация, по Danifin Grinning
Скрит текст:

# 552
А, и да ви покажа тазсутрешната ми организация, по Danifin Grinning
Скрит текст:
Еха Роце  значи ще  го  взема за иновация от моя страна. Не трябва да  се изпуска нищо , дори докато се готви. И изглежда мислим еднакво и аз за закуска правих същото
Аз се загледах в едно леко китайско сериалче по аниме.  Весело, ненатоварващо с крими елементи. Много ми харесва ГГ как играе ролята на котката-човек. А има и един интересен персонаж - Али Баба Smile
 White Cat Legend  

Последна редакция: нд, 03 мар 2024, 20:29 от Danifin1

# 553
  • България
Най-после реших да гледам Princess Agents (2017)).
Жестоко начало, истински жестоко.
Обаче са събрали един куп красиви мъже, актрисата е от любимките ми, ще се гледа.
Все се надявах на втори сезон, но явно няма да се случи.
Дано е добър до финал, решила съм да си го запазя, че е един от малкото сериали с Deng Lun, който явно няма повече да видим в нова роля. Sad
Shawn Dou също е страхотен, главният Lin Geng Xin също ми харесва, а и Xing Zhao Lin ще се появи и още, още.
Но какво да пиша, сигурно всички почитатели на жанра са изгледали сериала.

Такъв парад на красиви и известни актьори съм видяла само в корейския Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016)

# 554
Once Upon a Crime
Червената шапчица е детектив, има Пепеляшка, две феи, принц и случай на убийство.
Знаете как някои филми имат изключително ужасен край, но като цяло са добри или забавни и все пак наистина сте им се насладили, и не съжалявате, че сте ги гледа ли?Да, това не е от тях.

Общи условия

Активация на акаунт