Краят на срока приближава, а ДЕВЕТОКЛАСНИК иска просто да минава

• 40 045
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Явно са традиция листовете със задачи. Smirk И няма да се промени. Blush

# 106
Вампирка, че то на нашите им бяха дали около 40-50 задачи,  ей така да си решават, а не са слаби.  До учител си е.

# 107
Ъъъъ........ А как иначе ще се научат задачите, ако не с решаване?
Какви са тези академични методи? Ако са по-работещи, да ги ползваме!

# 108
  • София
А трябва ли в 9 клас на децата да се дават номерата на задачите, които трябва да решат. Да се изисква да са изписани. Не е ли достаатъчно да им се посочи учебник и сборник и те да преценяват кога и колко да решават. Най-малкото отчетете за коя гимназия става дума. Дали има учител, който може да подбере задачи, които затрудняват всички деца? Поне половината са писали прозявайки се, докато някой друг раздел е изоставал. Или друг предмет (не зная).

Мен ме е срам да кажа на детето кои задачи да решава и по кой предмет да учи. Сам решава. Ако изкара четворка той трябва да знае защо е.
В пети клас му казваха какво да учи и какво да решава и всички му бяха виновни за неговите грешки. Търпях го заради НВО до края на седми клас. И спрях - да прави каквото смята за нужно. Сега като го попитам защо е четворката по химия знае съвсем точно какво и защо е объркал, кое не е доучил и кое не е дочел. И има право да не доучва, но да си носи последиците.

Тези деца тази година стават на 16. Вече ще могат да се оженят без да ни питат. Ама кои задачи да решават в понеделник и кое стихотворение да прочетат във вторник трябва някой да им каже ли?

# 109
  • София
Ъъъъ........ А как иначе ще се научат задачите, ако не с решаване?
Какви са тези академични методи? Ако са по-работещи, да ги ползваме!
Точно с решаване.А не както иска нашата учителка да и казват/пишат на теста с думи някои задачи.

# 110
  • Разпиляна във въображението
За много години!

Вече не могат да се женят на 16 Simple Smile

Тези деца тази година стават на 16. Вече ще могат да се оженят без да ни питат. Ама кои задачи да решават в понеделник и кое стихотворение да прочетат във вторник трябва някой да им каже ли?

# 111
Благодаря за насоките относно немските школи🙂.
Аз също до 7клас отбелязвах задачи по сборници,учебници и т.н.,сега подбира сам,като съглежда да се доближават нещата до решаваното в клас.Успехът му е същият,явно се справя.Факт е,че иска помощ и не виждам лошо в това,трябва да стават самостоятелни и също подкрепям,че моментът е сега.За женене-еми не си го давам още😜

# 112
Вампирче, може само да се радваш, ако твоето дете доброволно, по своя собствена инициатива сяда нещо допълнително да погледне и свърши.
Повечето днешни тийнейджъри изпълняват само най-най-минималното наложително. Ако учителят не е казал какво трябва да напишат за домашно, те няма да го напишат. Поради тази причина е нужно да им се дават домашни - за да са задължени.
А съвсем отделен въпрос е, че повечето деца се справят трудно точно с математиката и не я харесват - от там и абсолютното нежелание да й отделят каквото и да било време, камо ли по собствена инициатива.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 09:52 от utro77

# 113
Ах, леле, аз съм била безотговорна майка. Беше краят на трети клас, когато родих сестра му и  престанах да следя какви домашни има, какви уроци трябва да научи и т.н. Казах му, че е голям мъж, да се оправя както може, ако не разбира нещо от материала да пита татко си. Винаги е бил с отличен успех, никога не е имал забележки, а тази година дори решава допълнителни задачи по математика и физика. Единственото нещо, което правя редовно е да проверявам школо.

# 114
  • Пловдив
Не мисля, че голяма част от децата могат да преценят какво да решат и колко да решат. Естествено ,че няма как аз да накарам детето да решава, още повече, че идея нямам какво учат и не смятам ,че е моя работа. Това е училище не е университет. Там си влезнал по собствено желание, с ясното съзнание че това си избрал. Тук не е точно така-искаш или не трябва да го учиш . В нашата гимназия 100-те задачи са си класика за ваканциите. Е, не винаги са 100,но така са ги кръстили. Тази ваканция бяха около 80.

# 115
Математиката си я следя изкъсо и давам допълнителни задачи по материала, който учат в момента. Така сме се разбрали, не протестира и осъзнава защо това е необходимо. В училище не решават изобщо сложни задачи. На класното е бил готов за 10-15 минути. Няколко сборници има вкъщи. Не мисля, че сам той би си подбрал подходящите задачи.
С останалите предмети не се занимавам. Припомням само, че има и сборник по физика вкъщи, в който има допълнителни обяснения и решени задачи. Дали го поглежда, не знам. Напомням, че може и Кан академи да ползва.
Сега започнахме заедно и със С++ да се занимаваме, защото само с обясненията и задачите от училище няма да научи нищо, а все пак информатиката му е задължителен профил

# 116
Вампирче, вече не могат да се женят на 16. Промениха закона Simple Smile .

# 117
  • София
Вампирче, вече не могат да се женят на 16. Промениха закона Simple Smile .
Еха! Това е една добра новина. Laughing И аз още не си го давам. Relaxed Не за друго, снахата и тъщата ще ме намразят още първата седмица, че е мързелив и мамин-готованко. Innocent

Влизам с една новина от издателство "Просвета" от вчера 10.01.:
От днес Издателска група „Просвета“ предоставя свободен достъп до всички свои учебници за 8. – 12. клас в електронно четим вариант. Те са налични в образователната платформа е-просвета и са по всички основни учебни предмети: български език и литература, математика, информатика, история, география, гражданско образование, философия, чужди езици (английски, френски, руски), химия, физика, музика, изобразително изкуство и др.
Допълвам: Трябва регистрация на сайта им. След влизането се избира секция "Учебници" /горе в ляво/ и се избира клас.

Още не съм влизала да разгледам.

Стон, май ще започнем да те търсим за консултации. По доста предмети можеш да помагаш, браво на теб! Smile

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 11:28 от ims

# 118
Хм. Че аз от няколко години ползвам електронни учебници на Просвета със свободен достъп, след регистрация.
Не съм забелязала да има някакви ограничения. Според мен всички учебници си бяха налични.

Е, подробност е, че тази година нямаме нито един учебник на издателство Просвета.

# 119
ims, само по математика мога. От С++ учат базови неща, които уж принципно помня, но пак трябваше да погледна какво що, то една глава за какво по-напред.
По другите предмети хич и не желая да си припомням нищо. Разгледах обаче учебника по биология, защото имаше три на последното контролно. Сега, вярно, че в учебника са изсипани основно факти с минимум обяснения, но и той чете уроците отгоре отгоре, все едно стихотворение. И после нищо не разбрал, нищо не запомнил. Викам му - ами чете се бавно, спираш и осмисляш, разглеждаш там каквито схеми и картинки са ти дадени, продължаваш, после ако трябва пак се връщаш назад, задаваш си разни въпроси докато четеш и се опитваш да си отговориш. Чете се задълбочено с идеята да разбереш и запомниш. Той чете с нагласата да го мине там набързо за 5 минути, докато съзнанието му блуждае някъде другаде. Ми как да стане така? Ясно е че нищо няма да запомни.
Ама карай да върви. Да се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт