Разочаровах приятелка с подаръка си

• 10 625
  • 200
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Надали близките ти ще размятат банкноти.
Обичайно се слагат в картичка и в плик.
Папка ми е неудобна на мен. Бих взела една обикновена подаръчна торбичка, в която младежът да слага пликовете и после да си закачи на облегалката на стола и да не забрави да си я вземе.

# 136
Написах случките ми със свекървата за да покажа колко е грозно това, което направи тя.   Кой обича чаши и кой шалове няма никакво значение. Само да вметна, че тя вече ни е подарила около 10 различни чаши за кафе и чай, от ония продавани в левчето. Нямам къде да ги държа, нито ми харесват особено, но ги взимам и благодаря. Пък и наистина чупим постоянно вкъщи и влизат в употреба.
Аз лично обичам всякакви подаръци, дори най-големите прахосъбирачки. Това показва, че човекът се е сетил за теб и е отделил дори и малко средства да те зарадва. Колкото и безсмислен да е подаръкът е изключително грозно да го върнеш или да кажеш как не ти харесва.
Но това е въпрос на възпитание и възприятие. Аз не бих наранила близки хора така.

# 137
Защо да е грозно - ако подаръкът ѝ е непотребен или я затруднява, нормално е да го придвижи нататък - дали към кофата на улицата, дали към някоя съседка или роднина. Колко кутии с излишни вещи може да натрупа човек в една къща и необходимо ли е да се затрупва с нечии грешни преценки какво му е необходимо.

# 138
Имах предвид да дойде да ми го върне и да каже, че не го харесва. Все тая, явно думата тактичност няма никакво значение.
Само за пример ще дам баба ми, която преди 50 години казала на дядо ми, че обеците, които и подарил са много грозни. Човекът месеци работил извънредно за да може да и ги купи.
От тогава баба ми не е получавала нито един подарък от него. От 60+ години са заедно. Тъжна история.

# 139
  • Melmak
За бал и сватба не съм виждала да бутат някакви банкноти в ръцете. Всичко е в плик, картичка.

И аз не обичам да ми подаряват пари. Ужасно ми е, защото човек наистина сякаш го е мързяло да обиколи и да вземе нещо.

За сватба и за бал са поводите, които разбирам и приемам пари. В крайна сметка ще се купи нещо голямо или парите ще са по направление тип - кола, ремонт, пътешествие. На бал сме подарявали злато на братовчедите си, но беше след консултация с тях.

# 140
По добре пари ,отколкото ненужни неща.

# 141
  • София
Майка ми е такава - като подари нещо пита, разпитва, "Ама ти защо не си носиш еди-кое си"? Ужас, просто. Докато 2-3 пъти не подарих дрешки на племенницата на БНД, нещо го зарязах, подарих и т.н.Вече се понаучи, че след като направиш подарък той става собственик на човека, на когото е подарен. И оттам насетне - негова воля какво ще прави с него.
Подарявала съм неща, които съм виждала многократно после в дома на човека, но има и такива, които не съм - ми тяхна воля. Аз съм направила подарък - какво ще стане с този подарък не ме интересува.

# 142
  • SF
Не бих могла да проведа разговор с приятел за това, което съм чула под прозореца. Ще се правя, че нищо не се е случило, но в някакъв момент през годината, бих започнала вял разговор за подаръци, трупане и бих се опитала да предложа да преустановим тази практика с подаръците. "Имаме си всичко, понякога става така, че не можем да се нацели...." - ей така, някак деликатно... Зависи и от отсрещната страна колко деликатно ще се проведе разговорът. Ако започне да се тръшка и да настоява, че това е хубав жест, тралала-лала.... Не знам. Ще млъкна и ще подарявам свещи. Като не й харесват, да може да ги запали.
Нека и тя да остане със съмнението дали пък нейният подарък, макар и скъпарски, ми е допаднал.

Виждала съм приятелки в чужбина как пазаруват ненужни (според мен) сувенири.  Един събирал чаши от всякъде, друг подложки за чаши, трети чинии - слагал си ги на стената. Представям си къщите им, пълни с картинки на градове. След някакво време със сигурност са забравили кой какво им е влачил в куфарите си. Винаги използвам момента да кажа, ако пътува без мене, няма смисъл да ми носи нищо от сувенирните магазини. Най-много магнитче, но вече предпочитам само от екзотични места, на които аз не съм ходила. От популярните европейски градове вече няма смисъл, защото имам по няколко. Мина ми малко страстта и към магнитите. Сигурно има поне 400 евро, които висят върху хладилника ми. Това са 2 хубави чанти с по един шал във всяка от тези, които са по мой вкус.
Никога няма да кажа нещо различно от "благодаря, но не трябваше да се притесняваш", когато виждам, че човекът наистина не знае какво да ми подари. При следващо пътуване или при наближаващ празник, предупреждавам, че наистина имам всичко, нямам нужда от нищо, къщата ми е препълнена, не мога да ги износя.... Намирам някакъв начин да подскажа. Вярно е, че не получавам нищо по този начин, но предпочитам, отколкото да получа ненужно украшение или поредния шал, който няма да нося.

# 143
Винаги разпитвам приятелките си преди празници. Ако съм измислила нещо, почвам да подпитвам, че да разбера ще трябва ли. Но пък и сме в достатъчно близки отношения, че да ми се каже ако нещо не им е харесало. Обсъждали сме гримове, които сме си подарявали, кое става, кое не става. Никой не го приема лично, не мога да си представя да имам приятелки, с които да не мога да обсъждам подобни теми.

# 144
  • SF
Тази схема не винаги работи. Понякога казват точно като мен - "нищо, не се притеснявай, само ела, имаме си всичко..."
Гримовете, които обсъждаме са доста скъпички и на мене не са ми по джоба, ако трябва да подаря на повече от двама такива подаръци. Моята фризьорка пусна подаръчни ваучери, които включват терапия по желание и прическа. Смяташе, че това е уникална бизнес реклама, но първо цената на ваучера си е сериозна и второ - не всеки е навит да си смени фризьора.

# 145
  • Варна
Относно козметика - получих от едната си приятелка подарък крем за лице и маска за коса. След известно време ме пита доволна ли съм. Честно си отговорих, че кремът не ми допадна и съм го дала на майка ми, но за сметка на това съм очарована от маската, благодарение на подаръка открих тази марка и си накупих още неща на нея. Никой не се е разсърдил.

# 146
  • SF
Никой не се е разсърдил или никой не го е показал.
Между другото, реакцията не е точно сърдене, а по-скоро разочарование. Даже не знам как да нарека чувството, ако 10 пъти съм казала на човека коя палитра/чанта/козметика харесвам и коя не харесвам и да получа за подарък втората. Едва ли ще се разсърдя на някого, който ми прави подарък, но съм разочарована, че трябва да преподарявам или да продавам на символична цена неговото желание да ме зарадва.
Между другото, добре е да има някакъв таван на цените. Ще се почувствам доста неловко, ако аз не съм предвидила никакъв подарък или нещо като лосион за тяло, а получа палитра за 120 лева. Но, някак съм се справила с тези проблеми и почти никога не получавам подаръци от хора, извън тези, с които се събираме около елхата - семейството.

# 147
Тази тема само като я чета и се натоварвам. Тамън щях да предложа пари в плик и се оказа, че и това било отбиване на номера. В моето семейство все още някои роднини подаряват чорапи и коледни играчки. И ги разбирам. Имат да подарят на роднини, колеги, съседи и приятели. Не съм само аз и няма как да хвърлят една заплата, че да се чувстваме всички специални. Освен това Коледа не е личен празник, а и вие не сте малки деца.
В същото време някои хора са прекалено уверени, че подаряват нужни и красиви подаръци. Както каза една съфорумка по-назад дали сте толкова добри в избирането, или просто имате учтиви приятели?

# 148
Аз също не съм фен на даването на пари, ако изрично не е казано, че събират за нещо. На сватбата на брат му на ММ реших, че за толкова близки хора ще е обидно да дадем пари , защото не събираха за нищо. Избрах много хубав според мен подарък, който за токова време нито веднъж не съм видяла у тях, нито са вадили да го ползваме, защото става за компания с много хора. Най - вероятно са били разочаровани и не им е харесало, но така става като кажеш " каквото прецените". То угод няма ... И мен не ми е приятно,че вероятно са го продали или дали на друг, но ...

# 149
Парите в плик, за мен, са най-добрият подарък. Всеки да си купи каквото иска. Не виждам кое му е обидното. Особен пък за сватби, кръщенета, абитуриентски и етц.

Общи условия

Активация на акаунт