Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да получа законно обезщетение за безработица от НОИ, след като имам над 3 години трудов стаж и съм плащал осигуровки на почти максималния праг?
Възможно ли е да започна нова работа за кратко в друга компания и те да ме уволнят формално, което настоящият ми работодател не желае да направи?
Какви са правата ми в случай на преместване на работното място на далечно разстояние?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да получа законно обезщетение за безработица от НОИ, след като имам над 3 години трудов стаж и съм плащал осигуровки на почти максималния праг?
За да получите законно обезщетение за безработица от НОИ, трябва да бъдете уволнени не по ваша вина. Ако работодателят ви принуди да напуснете, можете да поискате съкращение по член 328, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда. Това ви дава право на пълно обезщетение от НОИ. Не подписвайте взаимно съгласие и се консултирайте с юрист или Инспекцията по труда, за да защитите правата си.
-
Възможно ли е да започна нова работа за кратко в друга компания и те да ме уволнят формално, което настоящият ми работодател не желае да направи?
Започването на фиктивна работа в друга фирма с цел съкращаване е рисковано и не се препоръчва. Всяка работа за по-малко от два месеца се проверява от НОИ и се обявява за недействителна. Освен това, НОИ може да разгледа случая и да го обяви за недействителен. По-добре е да се консултирате с адвокат по трудово право и да настоявате за съкращаване по законовия ред.
-
Какви са правата ми в случай на преместване на работното място на далечно разстояние?
-
Как мога да поискам съкращение по член 328, ал. 1, т. 7 от Кодекса на труда?
-
Какви са правата на работника, ако компанията е закрита или той е уволнен без причина от негова страна?