Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 88 360
  • 854
  •   1
Отговори
# 750
Преди да пиша търсих във форума по ключови думи за това лекарство, но не намерих. Ще помоля за линк, за което благодаря предварително!

# 751
Момичета, здрасти пак, тъкмо излязоха част от изследванията, които пуснахме на сина ми. Имам питане, при някое детенце от спектъра дали е имало завишени стойности на Б12? Много странно излезе стойност 1500 pmol/L, при горна референтна граница от 569 pmol/L.
При търсене из интернет ми излизат доста неща, но също пише, че завишените нива на Б12 при деца имали връзка с неврологични проблеми. Ще се консултираме и с личния лекар, но докато стигнем до там исках да попитам. Много несигурно ми звучи всичко, което прочетох.

Проучването, което се цитира е това
Код:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40025751/

# 752
Преди да пиша търсих във форума по ключови думи за това лекарство, но не намерих. Ще помоля за линк, за което благодаря предварително!
Най-добре вижте във Facebook групата, за  която споменах. Там има доста информация.

# 753
Момичета, здрасти пак, тъкмо излязоха част от изследванията, които пуснахме на сина ми. Имам питане, при някое детенце от спектъра дали е имало завишени стойности на Б12? Много странно излезе стойност 1500 pmol/L, при горна референтна граница от 569 pmol/L.
При търсене из интернет ми излизат доста неща, но също пише, че завишените нива на Б12 при деца имали връзка с неврологични проблеми. Ще се консултираме и с личния лекар, но докато стигнем до там исках да попитам. Много несигурно ми звучи всичко, което прочетох.

Проучването, което се цитира е това
Код:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40025751/

Възможно е да има парадоксален дефицит на В12 -витаминът не се усвоява от клетките и се натрупва в кръвта. Причината е липса на кофактори - йод, селен, молибден, Вит В2. Повече може да прочете във фейсбук групата "Аутизъм и дефицит на В12".

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 23:37 от ice_sparky

# 754
Момичета , имам питане ,чисто за сверяване на часовника. От 2 месеца посещаваме психолог (час пътуваме ,всеки вторник ) Днес по непредвидени обстоятелства,понеже малкия е болен не успяхме да посетим кабинета ,обадих се на психоложката и тя ми каза ,че трябва да се заплащат и пропуснатите часове . Може ли да ми кажете каква цена плащате за час ?

# 755
  • Стара Загора
Никога не сме плащали пропуснатите часове. Човешко е ,на всеки се налага , деца са. Дори не съм се замисляла, че някой може да поиска такова нещо от нас . Ако получа подобно отношение директно се отказвам от специалиста. А като цени- психолог платен не посещава детето, но специален педагог, 2 логопеди всички ни взимат по 40лв( 40 -45 мин часа).

# 756
  • София
Плащала съм часа, ако се разболее или стане нещо непредвидено в деня на сеанса. Ако съм се обадила поне 24 часа по-рано за отсъствие, не. Но няма да лъжа, че ми беше приятно и този специалист отпадна впоследствие.

# 757
50 лв плащам аз за 50 минути

# 758
  • Сливен
При нас пропуснатите часове се вземат в друг ден и час удобен и за двете страни.Ние дори плащаме предварително за целия месец х50лв,това е за Спектър Ст.Загора

# 759
  • Стара Загора
Да, в Спектър имам позната, която води синът и и така практикуват с предварително заплащаме.

# 760
Не знам какво да кажа, но за мен това е напълно нередно. В крайна сметка децата са малки и боледуват непредвидимо. На нас , родителите, също ни не се налага понякога да няма кой да заведе детето на занимание. Човек, който поставя такива условия бих дръзнала да нарека "търгаш" . В крайна сметка, примерно, специалиста знае седмица предварително че детето ще отсъства. Няма да си покани друго дете ( и ще получи двойно за заниманието)? Детето, примерно, става сутринта и е вдигнало температура, трябва да бъдат наказани родителите му? Нечовешко е подобно отношение. Давам си отчет че има и много несериозни родители.. Като са такива, просто специалиста се отказва да работи с детето. Но и няма смисъл да наказва другите за несериозността на първите, очаквайки подобно поведение от всеки родител. Всичко това предизвиква у мен много силни емоции на неприязън към тази дама. Така не се гради доверие, не се създава сътрудничество, не се печелят симпатии.  
Искрено съчувствам на Добриана!

# 761
  • София
Ние също плащаме на психолог по 50 лв. за 50 мин., но никога не са ми искали да заплатя пропуснати часове, не ми е минавало и през ума дори...

# 762
Здравейте,
Доста четох и накрая се обърках от всичката информация...
Дали може някой да обобщи какви физиологични изследвания и къде е най-добре да се направят, когато все още няма поставена диагноза, но има изоставане в развитието? Чета за изследвания за метаболитни нарушения, за нивата на Б12, за различни генни аномалии... Но в крайна сметка от къде да започнем?
Също, дали има родители, които са се обръщали към ЦРИ Всяка дума в София и какви са впечатленията ви? Във форума намерих много стара информация и реших да потърся актуална.

# 763
Мили родители,
Включвам се и аз с натежало сърце в тази тема и ще ви бъда благодарна за съвет.
Синът ми е на 1 г. и 7 м. Все още не говори, само сричкува. Много често маха с ръце, предимно с лявата, и върти колелата на играчките и на превозните си средства вместо да ги кара. Наскоро попаднах на информация, че това може да са  симптоми на аутизъм и записах час при детски психиатър, който потвърди, че има проява на аутистични маркери, препоръча работа с ерготерапевт и да дойдем отново след 6 мес, ако не е спрял да прави тези неща и все още не е проговорил. Според нея работа с логопед на този етап е излишна, защото още е в нормата и защото логопедите почвали същинска работа с децата след 2 години. Утре ще ходим на консултация с ерготерапевт.Освен описаните по-горе неща, според нея правел и други визуални стимулации и не играел с играчките по предназначение, което също можело да е показател. Но така или иначе било твърде рано да се каже.
Трудно ми просто така да се успокоя и да приема ситуацията. Все си мисля, че има още какво да се направи, въпреки съвета на психиатъра.
Интересува ме, от вашия опит, дали има смисъл да водим детето на друга консултация на този етап, за второ мнение, при психиатър или друг специалист?  За логопеда също се интересувам какво мислите. Моля за препоръка за специалисти за София.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Доста четох и накрая се обърках от всичката информация...
Дали може някой да обобщи какви физиологични изследвания и къде е най-добре да се направят, когато все още няма поставена диагноза, но има изоставане в развитието? Чета за изследвания за метаболитни нарушения, за нивата на Б12, за различни генни аномалии... Но в крайна сметка от къде да започнем?
Също, дали има родители, които са се обръщали към ЦРИ Всяка дума в София и какви са впечатленията ви? Във форума намерих много стара информация и реших да потърся актуална.

Спомних си че съм ви чела преди няколко месеца, но ви е зависнало запитването и никой не е отговорил.
Споделете нещо повече за детето, на фона на написаното преди три месеца.
Искам да споделите и какво точно знаете за Разстройството от аутистичния спектър, какво сте чели или чули, защото в последните мнения се заби темата за биохимичния подход. Обаче към нея обикновено се кривва когато традиционната терапия няма успех, та родителите търсят начин поне някак да облекчат състоянието на детето и да подкрепят терапевтичната работа. Има хора, които използват това кривване и безпомощност и почват да предписват едни фермани с добавки, а родителите очакват детето вълшебно да се развие, проговори и навакса. Познавам деца "Изпили света" предписан от Савчева които все още са в състояние на тежък спектър.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:37 от _re_ge

# 764
Не знам какво да кажа, но за мен това е напълно нередно. В крайна сметка децата са малки и боледуват непредвидимо. На нас , родителите, също ни не се налага понякога да няма кой да заведе детето на занимание. Човек, който поставя такива условия бих дръзнала да нарека "търгаш" . В крайна сметка, примерно, специалиста знае седмица предварително че детето ще отсъства. Няма да си покани друго дете ( и ще получи двойно за заниманието)? Детето, примерно, става сутринта и е вдигнало температура, трябва да бъдат наказани родителите му? Нечовешко е подобно отношение. Давам си отчет че има и много несериозни родители.. Като са такива, просто специалиста се отказва да работи с детето. Но и няма смисъл да наказва другите за несериозността на първите, очаквайки подобно поведение от всеки родител. Всичко това предизвиква у мен много силни емоции на неприязън към тази дама. Така не се гради доверие, не се създава сътрудничество, не се печелят симпатии.  
Искрено съчувствам на Добриана!
Така се случи , два дни преди да съм предвидила ,че детето ще отсъства, трябвало да кажа . Аз от къде да знам ,че ще е болен и хремав ,при това, вземайки го от градина в 16 ч. Чисто от човешка гледна точка не го заведох.Още нещо ,след 3-та среща с детето ,проведохме среща само двамата родители с психоложката ,на което просто даде насоки и ние ако имаме нещо да питаме ,за което също си  платихме .

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 01:47 от Dobriana32

Общи условия

Активация на акаунт