Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 88 307
  • 853
  •   4
Отговори
# 765
ужасно е това отношение и поведение. Без думи съм , още повече в тази ситуация. Тя жената не иска да си изпуска дохода. Най-добре хич да не й се вясвате и да плащате за това Simple Smile

# 766
ужасно е това отношение и поведение. Без думи съм , още повече в тази ситуация. Тя жената не иска да си изпуска дохода. Най-добре хич да не й се вясвате и да плащате за това Simple Smile
На път съм да се откажа. Подаде ни една анкетна карта да попълним (на коляно ,извън кабинета ) ,което според мен , трябва се обсъди ,защото въпросите не бяха съвсем точни

# 767
Мили родители,
Включвам се и аз с натежало сърце в тази тема и ще ви бъда благодарна за съвет.
Синът ми е на 1 г. и 7 м. Все още не говори, само сричкува. Много често маха с ръце, предимно с лявата, и върти колелата на играчките и на превозните си средства вместо да ги кара. Наскоро попаднах на информация, че това може да са  симптоми на аутизъм и записах час при детски психиатър, който потвърди, че има проява на аутистични маркери, препоръча работа с ерготерапевт и да дойдем отново след 6 мес, ако не е спрял да прави тези неща и все още не е проговорил. Според нея работа с логопед на този етап е излишна, защото още е в нормата и защото логопедите почвали същинска работа с децата след 2 години. Утре ще ходим на консултация с ерготерапевт.Освен описаните по-горе неща, според нея правел и други визуални стимулации и не играел с играчките по предназначение, което също можело да е показател. Но така или иначе било твърде рано да се каже.
Трудно ми просто така да се успокоя и да приема ситуацията. Все си мисля, че има още какво да се направи, въпреки съвета на психиатъра.
Интересува ме, от вашия опит, дали има смисъл да водим детето на друга консултация на този етап, за второ мнение, при психиатър или друг специалист?  За логопеда също се интересувам какво мислите. Моля за препоръка за специалисти за София.
Благодаря предварително!

Здравейте,
Доста четох и накрая се обърках от всичката информация...
Дали може някой да обобщи какви физиологични изследвания и къде е най-добре да се направят, когато все още няма поставена диагноза, но има изоставане в развитието? Чета за изследвания за метаболитни нарушения, за нивата на Б12, за различни генни аномалии... Но в крайна сметка от къде да започнем?
Също, дали има родители, които са се обръщали към ЦРИ Всяка дума в София и какви са впечатленията ви? Във форума намерих много стара информация и реших да потърся актуална.

Спомних си че съм ви чела преди няколко месеца, но ви е зависнало запитването и никой не е отговорил.
Споделете нещо повече за детето, на фона на написаното преди три месеца.
Искам да споделите и какво точно знаете за Разстройството от аутистичния спектър, какво сте чели или чули, защото в последните мнения се заби темата за биохимичния подход. Обаче към нея обикновено се кривва когато традиционната терапия няма успех, та родителите търсят начин поне някак да облекчат състоянието на детето и да подкрепят терапевтичната работа. Има хора, които използват това кривване и безпомощност и почват да предписват едни фермани с добавки, а родителите очакват детето вълшебно да се развие, проговори и навакса. Познавам деца "Изпили света" предписан от Савчева които все още са в състояние на тежък спектър.

Здравейте,
Благодаря за отговора! Ходим на ерготерапия и ABA и се повлиява добре. Направиха му първоначална оценка и обучителен план. Според същите ABA следва да е водещата терапия поради липсващи умения за стабилна комуникация и специфики в разбирането и следването на инструкции.  Все още не е проговорил ефективно, има само отделни думи и не ги казва спонтанно, а предимно ги повтаря. Иначе демонстрира разбиране на това, което му се казва, но не е сигурно, че има 100 % разбиране. Пиене от каквото и да е освен от шише с биберон категорично отказва. Стимингите не е спрял да ги прави, като най-изявеният продължава да е пърхането с ръце. Много му е важно да се разхожда с дребни играчки в ръка, обикновено кръгли, които не пуска за нищо на света. Макар по-често да играе с играчките по предназначение, все още не е оптимално.
Чакаме си реда за обследване  в Св. Никола и следваме препоръките на терапевтите. Обаче мен сън не ме лови и постоянно чета нещо по темата. Знам, че може да не е аутизъм, знам че самият аутизъм има много проявления, както и знам, че още години наред може да не е ясно какво се случва. Правя всичко по силите си да наваксаме през това време. Питането ми възникна след като гледах това видео: https://www.youtube.com/watch?v=9oFYGntn_zY&t=5437s
Лекторът спомена,  че синът ѝ се излекувал след като са му направени изследвания и на друго място прочетох, че е било установено твърде колямо количество мед и недостиг на б12, като след преминато лечение, се възстановил напълно от аутизъм. От там започнха да ровя какви изследвания се правят, тъй като до момента ние не сме получавали препоръка за такива. И тотално се обърках. Сигурна съм, че има и добри специалисти и такива, които се възползват от трудната ситуация, в която се намират родителите, с комерсиална цел. Затова реших да попитам дали някой е правил медицински изследвания на дете под 2 г., къде и какви.

# 768
Здравейте,
Доста четох и накрая се обърках от всичката информация...
Дали може някой да обобщи какви физиологични изследвания и къде е най-добре да се направят, когато все още няма поставена диагноза, но има изоставане в развитието? Чета за изследвания за метаболитни нарушения, за нивата на Б12, за различни генни аномалии... Но в крайна сметка от къде да започнем?
Също, дали има родители, които са се обръщали към ЦРИ Всяка дума в София и какви са впечатленията ви? Във форума намерих много стара информация и реших да потърся актуална.

Сигурно вече сте попаднали на поста ми в старата тема за Всяка дума. Просто искам да потвърдя, че година по-късно продължавам да стоя зад думите си. Вярвам, че е смислено да се обърнете към тях и да действате спрямо препоръките им. Нашето семейство продължава да вижда само ползи.

# 769
  • Бургас
Имам нужда от съвет от опитали различни марки сензорни слушалки. Имам дете(работя с него) , с хиперчувствителност аудиторна. Тръгна на градина, на 5 е, до сега не е посещавала, но от както тръгна поведението се обостри много към хаотично, до това да не мога да я събера и да стигна до нея почти през цялата сесия. Мисля че се претоварва там сензорно, отделно и родителите подозирам, че са поели кампа ия да я "приучат"  да не реагира на шум, майката дискретно вметна между другото,че са започнали нарочно да пускат силна музика в колата. Работя с нея от около година, успях да дръпна много социалното и интелектуалното, но в момента тази сензорна умора ни спъва много. Сесиите ги прекарване основно в сензорна почивка , медитация, за да я събера и да и помогна да почине от деня. Естествено едва ни стига времето за говорнокомуникативната терапия и познавателните процеси. Търся си добри шумоизолиращи слушалки,, цената няма значение ,поръчах едни, не паснаха на ушенцето, падат-loop. Сега съм се насочила към forbrain, като си мисля, че мога да ги ползвам и с моята дъщеря, която е с много лека форма на дизартрия. Over the head, не са желателни, защото родителите и без това не са все още склонни да ги носят и да опитат извън кабинета с каквито и да било. Моля за препоръки за такива, които са дискретни и подходящи шумоизолиращи, но да не заглушават човешкият глас и дали биха ми свършили работа  Forbrain и за дъщеря ми и за деца със сензорна чувствителност? Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 16:46 от Cherry^Blossom

# 770
Вижте ето тук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1153842.30

Както и можете да се върнете към темата за аутизма в бг -мама от 2010 примерно и да захванете следващите 5-6 г. Тогава Станислава Мина и Владислава, всички се подвизаваха тук. Прехвърчаха искри, всеки дърпаше чергата към своето си. Пишеха дори потребителки от САЩ с едни фермани за добавки и корекции. Ще ви е интересно и полезно.

Така или иначе ще завърша само с едно. Може сега да не го разбирате но в последствие ще осъзнаете важността му -  и това е в крайна сметка нисък или висок  спектър   е детето. Никое "хапче за проговаряне" няма да вложи думи в устата на едно дете от ниския спектър нито да го издърпа до нормотипичност.

ДОПИСВАМ СЕ ЗА ЧЕРИ БЛОСЪМ

ЧериБлосъм, навлизате в опасни води, и това което правите може да доведе до конфликт с родителите.
Но за мен лично , по-важно е друго - самото носене на слушалки слага детето е неестествена среда, отдалечава го от естествената, което не ви е от полза. Това ще попречи генерализирането на всяко умение усвоено в кабинета със слушалки, защото няма да може да бъде прилагано без слушалки. И по всички принципи на ABA-VB обучението ви губи смисъл защото умението ще бъдат показвано само в среда със слушалки и няма да бъде обобщено за друга и по-ествена такава.

Според мен, трябва да бъде проведен разговор  родителите и да им бъде обяснено , че не може така от врата за краката. Както те не биха могли да бъдат  накарани от раз да бягат 100 метра за постижение и без тренировка, така и  не трябва да предприемат подобни агресивни стъпки - веднага в силно зашумена среда. Нека се образоват малко по това как се преодолява сензорната дезинтеграция. Книгата на Косински е хубава.

Последно искам да кажа че признаците на хиперсензитивност са по-добрия вариант от хипосензитивност, защото с правилна методика и повишаване на разбирането на детето чувствителността се понижава. Заявявам го с апломб на родител, чието дете не можеше да стои в полупразна стая в която се говори с нормален глас и си запушваше ушите като се пуска водата в тоалетната. в момента всичко е зад нас. но наистина стана с мерки, с  бавно и разумно увеличаване на нивото на допускан от детето шум.  Ако детето беше обаче с хипосензитивност във вашия случай, щеше да използва шума като стийминг, а това се преодолява много много сложно.... а при ниския спектър хич не може и да се преодолее - децата си пеят свиркат чукат... Така че виждам голям плюс в цялата ситуация.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 17:26 от _re_ge

# 771
Напълно съм съгласна с re_ge относно хипо и хиперсензитивността. Прави ми впечатление, че децата от високия спектър са по-често хиперсензитивни, а хипосентивността води до голяма хиперактивност и опасно поведение. И не на последно място - няма насищане. Вече 8 години водя дъщеря ми на ерготерапия и всякакви "силни усещания", но подобрение няма, нито пък надскачане на нивото на сензорните стимули.

# 772
  • Бургас
Много е сложно rege....майката е хипертревожна, трудно приема изобщо, че състоянието изисква почти доживотна терапия......първо беше ехото, преодоляхме го ,после излизат други неща ....работим ги. Все още е на етап, че детето ще се "поправи" и.ще я върна в нормата. Сега ,ако не успея поне временно да овладея детето да функционира извън кабинета, рискувам да го метнат на томатис,но такъв, който няма общо с протоколите, да спрат психологичната подкрепа и не знам дори на къде ще поемат. Работим с протоколи да идентифицираме звуци,  да насищаме, но това се приема буквално и доста радикално за мен от родителите и се правят експерименти.В момента сме лишени от това да го правим в кабинета дори, защото ми я водят следобед и 30 минути прекарвам, за да я регулирам и да стигна до нея . Такива слушалки вече масово се носят и от хора извън аутистичният спектър, с повишена сензорна чувствителност, мисля че ако това събира детето(в момента наистина е по зле от колкото дори започнахме, а беше дръпнала много) то  ще даде време на нас и ще успокои малко родителите.За това поръчах тези Лууп, защото  бяха дискретни и бих казала красиви, ще склонят може би да опитат с такива извън кабинета. Не е гаранция , че ще и помогнат и това е експеримент, но според мен сме длъжни да опитаме, защото детето буквално се измъчва.

# 773
Все още е на етап, че детето ще се "поправи" и.ще я върна в нормата.
Мили боже! Оставяш ме безмълвна

Ето една хубава статия от списание Autism Parenting. Превод може да се направи и гугълтранслате. Има и съвети къде да се търси инфо за слушалките.
https://www.autismparentingmagazine.com/choosing-noise-canceling-headphones/

За нас си искам да кажа, че синът ми има слушалки, безжични (няма да пиша марка), които имат възможност да махат околния шум. Същите има и дъщеря ми. Тя както съм писала е ДВХА. Първо купихме на нея и тя много похвали именно тези възможности, износи го 10 години и й купихме нови. Аз дори не съм предполагала че има толкова много  разнообразие в света на слушалките. Но за съжаление хубавите слушалки са винаги  скъп вариант.

Като беше много много по-малък синковецът сам търсеше едни шумофони на дядо си, но те бяха допотопни и тежки. В момента и двамата ми дечковци слагат слушалки когато са тревожни . Но в никой случай не бих сравнила носенето на слушалки от нормотипични със същото от ниско спектрални ( именно за тях специално). Високоспректралните оставям настрана те са странни нормотипични .  Хората в норма също си имаме сензорната дезинтерграция но тя не ни пречи да опознаваме света с незасегнатите сетива и това не се отразява на обучение възпитание комуникация. Носенето на слушалки при едните е свързано с разбиране на света и проблемите си. В другият случай е на много инстинктивно ниво, отваря възможности но и затваря много други. Не е еднозначни, никак даже.

Според мен за момента  работата с родители е приоритет. Да го кажа все пак, защото  ще бъде наистин а от голяма полза  ако някой да се припознае и да се замисли - "какво за бога правя форсирайки детето извън възможностите му! Какво искам да постигна всъщност!"

# 774
Здравейте!имам две деца,големия е на 11 години не диагностициран ,но за мен е с лека форма на аутизъм.като малък положението беше ад с него относно поведение,имаше доста симптоми на аутизъм,но никога не съм го водила за обследване,защото проговори навреме и то супер правилно ..към момента се справя добре в училище и в живота като цяло,остана само трудността със социализацията,в училище го водят просто по срамежлив.притесненията ми в момента са за дъщеря ми е която е на 15 месеца и дори и звучи налудничаво още като беше на няколко месеца аз бях сигурна че и тя е като батко си ,защото той до 3,4 годишен имаше колики и проблеми с корема,сега тя е като него дори и по зле,за година и три месеца няма една нощ в която да е спала добре , постоянно се буди от газове и чувам как червата и пукат денонощно и това се отразява и на поведението й , постоянно е нервна ,заспива само на ръце и то много трудно,заради корема.така ще започна с положителните неща които може и които прави: обръща се на име почти винаги,маха за здравей,пляска с ръце,посочва с пръст нещо което иска или за нещо което й е интересно,дава целувка,имитира добре,разбира според мен абсолютно всичко предвид възрастта й,вече казва около 10 думички,знае как правят някои животни,от няколко дни казва и не когато не иска нещо.сега нещата които ме притесняват:очния контакт ако иска е много добър,но в повечето случаи го избягва,пърха с ръце често, постоянно си огъва пръстчета на ръцете,върти главата наляво надясно почти всеки ден(и брат й правеше така) забелязах от няколко дни че гледа под ъгъл като е навън,не се усмихва на хора като й се радват ,но пък за сметка на това ги гледа право в очите,като по малка пищеше от всякакви звуци, в момента това почти го няма..не играе с играчки по предназначение, единствено си гушка бебетата и плюшените играчки и ги целува и храни ,но това след много показване от моя страна...почти съм сигурна,че и тя е в спектъра и искам да й помогна докато е още малка..ние не живеем в България,но лятото ще се прибираме за 2 месеца и искам да я водя на психолог и ерготерапия евентуално.бихте ли ми препоръчали добри специалисти в Бургас,които биха се занимавали с толкова малко дете? благодаря предварително

# 775
Re ge, би ли написала марката на слушалките, ще е полезно не само за мен,но и за други родители. Търся от доста време шумоизолиращи слушалки,купували сме няколко,но махат околния шум не напълно...Вашите изцяло ли изолират шума

# 776
Томелла
Слагам в спойлер да не се тракува като реклама. Отново казвам че са скъпи. Но и децата ми не са малки. За синковецът се притеснявах дали няма да им се случи нещо в училище. Преди всичко да ги откраднат. Но той  ги носи  на врата си в часовете. В дните с физическо не ги носи в училище.
Скрит текст:

Sony WH-1000XM4 Wireless Headphones

Дъщеря ми още като гимназистка имаше от по-стария модел на Сони и го носи доста години. Сменихме ги защото пожълтяха и загубиха външен вид но продължават да работят, мотаят й се в шкафа. Тя избра тези, (токъ-що бяха излезли на пазара може би  2020 г) и после ги препоръча на брат си. Според тях си струват парите. Водят се препятстващи външен шум.

Напълно съм съгласна с re_ge относно хипо и хиперсензитивността. Прави ми впечатление, че децата от високия спектър са по-често хиперсензитивни, а хипосентивността води до голяма хиперактивност и опасно поведение. И не на последно място - няма насищане. Вече 8 години водя дъщеря ми на ерготерапия и всякакви "силни усещания", но подобрение няма, нито пък надскачане на нивото на сензорните стимули.
При хипото подходът е друг. Понеже при всеки индивид е възможно по някое от сетивата да е в обратна зона, високия спектър си има и хипозона, не са само хипер. Просто в този случай  подходът е друг.
Обикновено ако има у един индивид стийминги (самостимулация, нужда от сетивни засищане) - първо се прави анализ кое е сетивотокоето иска засищане, второ разглежда се дали този вид самостимулация е социално приемлив.  Едно е докато играе дете да чука силно  едно в друго, различен начин е да си тананика. Едно е дете да пърха с ръце от възбуда, друго е да подскача пляска с ръце вокализира с Ех, Ух, Ура и т. Н. Ако стиймингът е недакватен, то се търси заместването му  с приемлива за обществото и нормалния живот самостимулация. И трябва да се повиши разбирането на детето че може да си бърка в носа ако е самО, но не и когато има хора наоколо. Тогава може само да го потърка.

Тук пак опира ме до това къде в летвата на спектъра е детето. Ако е в лошия край никакво разбиране за неприемливост на Стийминг няма да го спре. А според литературата на всеки два часа трябва да има поне 15 мин самостимулация. За да не е самостимулацив , значи да им сетивно задоволяване на гладното сетиво

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 11:38 от _re_ge

# 777
Здрасти пак от мен,

Чакаме да дойде време за часа в Св. Никола в София, за поставяне на диагноза, 4-5 месеца казаха.

Исках да питам дали има майки от Пловдив тук? Искам препоръки за допълнителни специалисти (вече имаме логопед), при които може да водя детето в града, а не мога да намеря почти нищо. Според това, което намирам в интернет в Пловдив има супер малко опции и каквото има налично няма свободни часове. Има едно място, на което предлагат ABA терапия и като звъннах казаха, че не приемали деца в момента, на ерго ще го запиша при първа възможност.
Искаше ми се да намеря група, в която има други родители на деца в спектъра в Пловдив, но нищо не ми излиза при търсене...

# 778
Момичета ,аз пак с моя наболял проблем . Писала съм и друг път . Скоро писах ,че посещаваме психолог ,които не може да определи какво точно да прави със синът ми -поне така мисля . Спорен нея се иска много работа вкъщи (това го знам ) и никаква помощ или насоки от нейна страна по повод това пусто крещене . Има ли някое детенце с този проблем ? Прави го навсякъде от нищото ,ако сме в магазина някой ако му проговори и крещи , докато играе с децата ( изключвам тръшкането ,то си е отделна тема,ако нещо му се откаже.Хора ,дере се , не мога да го обясня уааааа,уааа ,едно силно, все едно го колим . Хората ни гледат ,понякога се стряскат,не го канят по партита или рождени дни ,може би по тази причина . Наказваме го ,говорим му ,няма полза . Преди малко му казах ,че ще го изгоня на улицата и каза "много ме е страх ,леле " през смях . Вече не знам какво да правя ,не искам никъде да го водя ,може и егоистично да звучи ,но ми става неудобно от познати ,защото и аз не мога да обясня защо го прави . Понякога ме гледа и нарочно го прави . Моля за помощ Sad

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 19:15 от Dobriana32

# 779
Момичета ,аз пак с моя наболял проблем . Писала съм и друг път . Скоро писах ,че посещаваме психолог ,които не може да определи какво точно да прави със синът ми -поне така мисля . Спорен нея се иска много работа вкъщи (това го знам ) и никаква помощ или насоки от нейна страна по повод това пусто крещене . Има ли някое детенце с този проблем ? Прави го навсякъде от нищото ,ако сме в магазина някой ако му проговори и крещи , докато играе с децата ( изключвам тръшкането ,то си е отделна тема,ако нещо му се откаже.Хора ,дере се , не мога да го обясня уааааа,уааа ,едно силно, все едно го колим . Хората ни гледат ,понякога се стряскат,не го канят по партита или рождени дни ,може би по тази причина . Наказваме го ,говорим му ,няма полза . Преди малко му казах ,че ще го изгоня на улицата и каза "много ме е страх ,леле " през смях . Вече не знам какво да правя ,не искам никъде да го водя ,може и егоистично да звучи ,но ми става неудобно от познати ,защото и аз не мога да обясня защо го прави . Понякога ме гледа и нарочно го прави . Моля за помощ Sad

Не съм запозната от начало с Вашият случай, но Ви съветвам да направите обследване на детето ,ако вече не сте. Невролог също би Ви помогнал и насочил какво да правите.

Общи условия

Активация на акаунт