Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 88 241
  • 851
  •   1
Отговори
# 780
Момичета ,аз пак с моя наболял проблем . Писала съм и друг път . Скоро писах ,че посещаваме психолог ,които не може да определи какво точно да прави със синът ми -поне така мисля . Спорен нея се иска много работа вкъщи (това го знам ) и никаква помощ или насоки от нейна страна по повод това пусто крещене . Има ли някое детенце с този проблем ? Прави го навсякъде от нищото ,ако сме в магазина някой ако му проговори и крещи , докато играе с децата ( изключвам тръшкането ,то си е отделна тема,ако нещо му се откаже.Хора ,дере се , не мога да го обясня уааааа,уааа ,едно силно, все едно го колим . Хората ни гледат ,понякога се стряскат,не го канят по партита или рождени дни ,може би по тази причина . Наказваме го ,говорим му ,няма полза . Преди малко му казах ,че ще го изгоня на улицата и каза "много ме е страх ,леле " през смях . Вече не знам какво да правя ,не искам никъде да го водя ,може и егоистично да звучи ,но ми става неудобно от познати ,защото и аз не мога да обясня защо го прави . Понякога ме гледа и нарочно го прави . Моля за помощ Sad

Не съм запозната от начало с Вашият случай, но Ви съветвам да направите обследване на детето ,ако вече не сте. Невролог също би Ви помогнал и насочил какво да правите.
И аз съм си мислила за това . От време на време все едно лудите го хващат . Пък всичко разбира ,дори е много умен . Не търпи да чака ,да му се обясни -всичко в първосигнално при него. Роди се с много ниска кръвна захар,дали може да има проблем и с това . Не сме правили изследвания скоро

# 781
По-скоро консултация с психиатър и групова поведенческа терапия при психолог профилиран в тази сфера.

# 782
Аз не разбрах детето диагностицирано ли е с аутизъм? На колко години е? Моята хубавица крещи като изоглавена, но тя е невербална. Прави го не само когато е недоволна, но и ей така, защото нещо й пържи мозъка ли или за удоволствие, не мога да разбера. Кака й също много вика. Тя уж е в норма, много умна, но има някакъв вид опозиционно разстройство. Направиш ли й забележка, дори лека критика и става страшно.

# 783
Не е диагностициран,но си има своите странности. На 4г. е, вербален с ехолалична реч ( понякога отговаря на въпроса с въпрос) ,но може да си поиска всичко ,в хода на разговор изключително много използва фрази от Пепа Пиг ,понеже много гледалше телефон.

# 784
Добриана, как работите с детето в къщи? При психолога крещи ли? В градината? Кога крещи - когато не получи нещо ли? Как реагирате, когато се разкрещи?

# 785
В момента работим най -вече ,за това да бъде малко по -самостоятелен ( да се облича ,съблича ,храни и обслужва сам , доколкото е възможно) и с игри  ,които  изискват търпение . Понякога не мога да разбера от какво се ядосва. Например ,всеки път ,когато се прибираме ,прави протест ,сяда на едното стъпало и не иска да тръгва . Става страшно разиграване - ту ме кара да го взема ,ту ми казва чао,като тръгна започва да крещи. В градината съм го чувала на двора ,може би, защото нещо не му дават ,но не са се оплаквали . Чувала съм го и при психоложката да крещи. Понякога се опитвам да му обяснявам ,гледам да подхождам с търпение , понякога крещя и аз . Не знам кое  е правилно

# 786
А играете ли за негово забавление, каквото той иска? Говорите ли за деня му, дали иска нещо, или да иде някъде? Изслушвате ли го когато разказва нещо? Психоложката как подхожда когато крещи, а в градината?

# 787
Той не може да разказва . Като цяло е с беден речник . Говори ехолалично и почти на въпроси отговаря със същия въпрос или с да и не .Но изпълнява команди т.е разбира . Понякога си говори някои неща ,които го впечатляват ,но може изобщо да не са свързани с това ,което се случва в момента. Често използва заучени фрази .Нямам представа как подхожда ,защото аз го чакам пред кабинета -тя почти нищо не ми обяснява ,организира родителски срещи за които заплащаме и общо взето повече ние говорим .

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 15:25 от Dobriana32

# 788
  • София
На "родителските" срещи с нашата психоложка говори основно тя. Предварително си е подготвила поне два плътно изписани листа и ми разказва какво е работила с детето, какви са неговите реакции, върху какво смята да наблегне по-нататък и пр. Аз само се включвам от време на време, разказвам нововъзникнали ситуации, ако има такива. За тези срещи също заплащам, но тя често ми казва, че винаги мога да й пиша или звънна, ако има нещо.  Изисквайте обратна връзка, разпитвайте я вие. Нямате ли възможност да си потърсите друг психолог? Лятото е удобен момент за прекъсване на посещения Simple Smile

# 789
Днес ги прекъснах за два месеца и ще помисля дали ще продължим със същата дама .

# 790
  • Бургас
Трябва ви поведенческа терапия, да се оцени адекватно каква е функцията на това поведение или иначе казано ,защо крещи и да се пренасочи крещенето в поведение, което евентуално има същата функция но е по приемливо.Отделно, избирайте внимателно новият терапевт, нека постави ясни цели, които не просто обслужват някакъв план, а по скоро интересите и нуждите на семейството и детето. Интензивна говорно-комуникативна терапия също би била адекватна в случая, за да намалее ехолалията и да се изведе функционална реч, но много зависи и от капацитета на детето и най-вече от функцията на това поведение, защото има вариант и да чисто сензорно провокирана реакция, тогава следва да се включи и ерго терапевт или сензорен терапевт. Търсете поведенчески анализатор или терапевт на първо време.

# 791
Психоложката каза ,че вероятно при него се наблюдава хиперсензитивност,но много хаотично . Той не позволява чужди хора да го пипат ,само семейството и познатите лели и госпожи в детската , в противен случай,започва да крещи . Не позволява и непознати да му говорят . Живеем в голям блок ,не мога да разбера, защо от две жени ,само като ги види и започва да крещи и да подскача на едно място . Не го прави при всички.Ние сме от малък град -едва ли бих намерила такъв специалист

# 792
Трудно е много, а специалист добър психолог, от който да има резулта е рядкост. Нашият човек вече не иска да ходи и на психолог, нямал полза и било за него загуба на време и пари! Ние се борим за овладяване на гнева и той го иска, но не можем все още да го постигнем винаги!

# 793
Добър ден,на 2 годинки сме имахме съмнения за аутизъм и ходихме на психиатър и детски невролог.Установи се, че има поставиха му и двете лекарки диагноза аутизъм.Подадохме документи за Телк с амбулаторните листи само. Връщат не становище 0% без чужда помощ.Бил малък на 3 години трябва да е детето.Ако някоя мама знае нещо за възраста на която трябва да е за да е усвидетълстван с телк

# 794
Едно, че детето е малко, друго, че становище на психиатър не е достатъчно да се постави диагноза аутизъм. Неврологът няма нищо общо. Най-добре е да се направи обследване в детска психиатрия (София или Варна) след 3 г. възраст.

Общи условия

Активация на акаунт