Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 88 209
  • 851
  •   2
Отговори
# 795
Е, как да не е достатъчно становището само на психиатър?!? Точно само и единствено психиатърът е специалистът, който може да поставя или отхвърля диагноза "аутизъм" и никой друг. Това е психиатрична диагноза. Даже се учудвам, че невролог си е позволил да постави диагнозата. Друг е въпросът, че всички, дори и учителките в детските градини се изказват по темата.
Малко е детето, но не е невъзможно да се постави диагнозата, особено ако има неоспорими маркери. Ако не са сигурни, поставят "разстройство на психичното развитие неуточнено" или "генерализирано разстройство на развитието".
В най-ранна възраст ГРР-тата и умствената изостаналост много се покриват като симптоми и могат да се объркат, но не и от опитния специалист.

# 796
Според мкб 11 следващо dcm 5 вече няма да има това "измислено" грр, което имаше порочна практика да се поставя на деца без отклонения във физическото развитие, само защото има някакви симптоми, които се смяташе че корелират само и единствено със спектъра. РАС не се поставя на тази възраст заради невъзможността да се специфицират двата главни критерийни признака на РАС според DCM. Не се поставя и интелектуален дефицит, защото също е възможно причините за тази сиптоматика да не са резултат от наличните именно на интелектуалния дефицит. Има си диагноза която в момента не мога да извикам в паметта си, а нямам под ръка лекции.  ТЕЛК комисията в случая е отреагирала много адекватно. Защото това е въпрос все пак на парички. При липса на адекватна съответстваща на възрастта на детето  диагноза. Детето в момента не е Рас. То е с дефицити в развитието.

Това, което е важно в случая е е не как ще бъде наречено състоянието на детето, а че  според принципите на ранната интервенция, не разбирам ЗАЩО на майката не е казано че детето за сега Е в рисковата ГРУПА За РАС , но не повече.... и за техен късмет все още е в сензитивния период, което налага родителите да се ориентират към адекватни интензивни на временни мерки вместо да губят време, да се чудят дали детето е с РАС или не в момента. Защо не им се обясни какво е Рас, какви дефицити има, какво би могло да провокира този тип поведение а детето да не е РАС, какво трябва да почнат да прилагат и отбягват като мерки, над какво да работят и какви специалисти да търсят. Това би било полезен ход за всички в ситуацията.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 21:31 от _re_ge

# 797
Диагнозата се поставя след обследване от екип от специалисти - най-малкото психиатър и клиничен психолог, но е добре да се включи и специален педагог. Не може с един 15 мин. амбулаторен преглед да се определи детето аутист ли е или не. Четири пъти детето ми е минавало ТЕЛК и четири пъти е било на дневен стационар в психиатрия. Разбира се, прилагали сме прилагали и амбулаторни листове от детски психиатър, но никога не са имали тежест.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 21:31 от ice_sparky

# 798
Здравейте. Отдавна не съм писала.
Миналото лято поставиха на синът ми диагноза аутизъм в св. Никола. С него се работи- логопед, психолог, педагог и кинезирерапевт.
Вчера бяхме при д-р Димитър Колев, който изписа хомеопатични лекарства от Германия и ни препоръча да започнем електростимулации с домашна каска..
Някой от вас има ли мнение за тези каски, има ли подобрения.
Аз самата съм много скептична.
Всякакви мнения за Др Колев са ми от полза.
Благодаря предварително.

# 799
Доктор Колев на всички изписва хомеопатия от Германия и домашни електростимулации.

# 800
Здравейте! За пръв път пиша в темата, не съм родител на дете с аутизъм, но моята племенница е диагностицирана.
Това беше и моята причина да започна да чета за спектъра, както и да го изучавам професионално.
Връщам се назад да чета стари теми, но исках да каже, че доста от линковете от първа страница не работят.

# 801
Нямате нужда от тях. От тогава до сега доста се е променило виждането за състоянието, както и има много повече информация.

Питайте и ще ви отговорим. Не мисля че има въпрос,  по който да не сме информирани.

# 802
Здравейте,
Дъщеря ми е на две години и два месеца и днес след обследване в детска психиатрия София, ни казаха че ще я диагностицират с временна диагноза аутизъм, след навършване на три години ще последва ново обследване, което да затвърди или отрече диагнозата.
Препоръчват ни работа с психолог и ерготерапевт задължително в присъствието на родител.
Връщам се назад, за да чета темите, но моля ако има майки на толкова малки деца минали по този път да ни дадат насока на къде да се насочим.

# 803
Психолог за детето или за вас? Дете на 2г. и 2 месеца какво ще дири с психолог. За дете на тази възраст  трябва (всичките описани работят и СЪС родителя паралелно, обучават го)
1. Поведенчески терапевт. Да работи И с вас защото не знам дали не е намесен родителски стил.
2. Сензорен/ерго терапевт ако има СИД. Работи се и у дома с родител.
3. Специален педагог -работи и с родител. Един час със СП се,скедва от 2-3 работа дете с родител.
4. Логопед. Също като горното.

Едва когато детето стане вербално И взаимодействащо с възможност да се работи над емоции и контрол -  с него може да работи психолог. Преди това поведенчески терапевт формира адекватно поведение, което се манипулира чрез мотивация. Но детето няма как да има разбиране кое поведение е редно. Същото е като примерно миенето на зъбите. Детето първо се пручава, чак после осъзнава и разбира защо.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 18:55 от _re_ge

# 804
Вижте на мен в момента последното, което ми е необходимо са нападки, на кой точно му трябва психолог.
За да сме стигнали до детска психиатрия значи имаме проблем.
Забравете все едно не съм попитала нищо!!!

# 805
  • София/Севлиево
Реге,Станислав беше около 2-годишен(и почти невербален), когато го насочиха към психолог(било е 2010-та).Мен  никой психолог не ми е предлагал да работи с мен или пък да ми предложи да посетя негов колега.По едно време покрай инвитрото и загубите лекарят ми ме пита дали имам нужда и дали искам да отида на психолог заедно с мъжът ми,но ММ не ще и да чуе(и чак тази година от дневния център, където ходи Слави ни предложиха семейна консултация заедно с ММ и той пак отказа,аз съм отворена към подобни неща,но той не е и на този етап не може да постигнем консенсус).Тъй че случаят на Нова не е изолиран.Но не мога да помогна с име на специалист.

# 806
  • София
Всякакви мнения за Др Колев са ми от полза.
Благодаря предварително.

Моето дете  е с друго състояние, но минахме и през д - р Колев. Права е другата дама, която ти е отговорила, че май на всички предписва немски хомеопатични. Аз имах препоръки от няколко места за него и дочаках преглед след година и три месеца. Според мен именно различният му подход и алтернативните методи са ценни, прибавени към опита му на невролог. Единствен той от всички лекари, които обикаляме, изрази мнение за възможни причини за състоянието на сина ми. Така е за мен са полезни и важни срещите с него.

# 807
Вижте на мен в момента последното, което ми е необходимо са нападки, на кой точно му трябва психолог.
За да сме стигнали до детска психиатрия значи имаме проблем.
Забравете все едно не съм попитала нищо!!!

В момента сте изнервена и притеснена. Не съм целяла да обидя. Тълкувате ме неправилно. Затова ще се поясня.

Психолог работи именно с вас по няколко причини.
1. Никой психолог не може "да работи" с дете на 2,3 г. То не е вербално нито взаимодействащо. Психо помощта е помощ на комуникацията, това е вербално взаимодействие. В случая с толкова малко дете - вие сте адапторът, вие познавате детето - съответно  психологът работи с вас. С мен работеха докато детето ми стане на 5г. Защото до 4г и9м. Беше невербално.
2. Ако детето действително е от спектъра то класическия родителски подход (родителски стил на възпитаное) няма да има нужния ефект тъй като социалната мотивация няма никакъв смисъл за децата от спектъра. Както и мотивацията по принцип е абсолютно различна. Т. Е подходът към тях трябва да е  различен. И вас трябва някой да ви научи . А Защо трябва да ви научи? Защото работата с такива деца, не се изчерпва само с няколко пъти в седмицата работа със специалист. Според нормите всеки час работа със специалист, трябва да бъде подкрепен с още 3-5 часа работа у дома или навън в социални ситуации  с родител, за усвояване, затвърждаване и обобщение на навика/умението, върху които се работи . А за да може вие да го правите у дома/навън, трябва също да бъдете научена, какво да правите, какво да изисквате от детето, как да се държите, каква обратна връзка да върнете на специалиста.

Реге,Станислав беше около 2-годишен(и почти невербален), когато го насочиха към психолог(било е 2010-та).Мен  никой психолог не ми е предлагал да работи с мен или пък да ми предложи да посетя негов колега.По едно време покрай инвитрото и загубите лекарят ми ме пита дали имам нужда и дали искам да отида на психолог заедно с мъжът ми,но ММ не ще и да чуе(и чак тази година от дневния център, където ходи Слави ни предложиха семейна консултация заедно с ММ и той пак отказа,аз съм отворена към подобни неща,но той не е и на този етап не може да постигнем консенсус).Тъй че случаят на Нова не е изолиран.Но не мога да помогна с име на специалист.

Ели, тук НЕ говорим ЗА психолог - да оказва психологическа помощ НА родителя заради неговия дискомфорт. А примерно как да реагира един родител при тантрум, при истерия, при отказ, при игнориране, при липса на очен контакт, при проблеми с емоционален контрол НА ДЕТЕТО (!) и т. Н. Такава "помощ" ми е оказавана през същото време за което говориш - 2010-2015.

Иначе относно другото(помощ за психичното състояние ЗА родител) , аз съм ползвала И такава помощ, на същите тези места, но психологът е различен. Той работи с възрастни. Това също се предлага  като услуга и понастоящем. Но когато писах, нямах предвид именно този аспект. Отнема малко повече време един родител да стигне до мисълта че неговото психично здраве също е част от големия пъзел. Ако се чувства слаб е нормално да има нужда от помощ. Не всеки може да падне и да се изправи достатъчно бързо и без дълбоки поражения. Но както казах, нямах предвид този аспект.

Моето дете в било обхванато от различни програми, включително държавни фондации. Аз или присъствах на заниманието и те ми показваха какво да правя или ме разпитваха и ми даваха съвети да опитвам различни подходи или работеха с мен  - а аз с детето и им връщах обратна връзка. Ако имаме дете, което не комуникира, не взаимодейства - какво прави с него психолог?  

Дописвам се.
От 2010 до сега са се променили толкова неща които касаят спектъра, че чак би ми било трудно да го фиксиран като промени. По-скоро бихме говорили за нова концепция нов подход, нов поглед. Тогава нямаше ерготерапевти, нямаше ранна интервенция, състоянието се смяташе за непреодолимо, нямаше идея че част от децата попадат по погрешка , че част могат да излязат. Че всяка работа подобрява, затова,всяка стъпка е полезна.

Тезата беше - "наблюдавайте/приемете и се примирете!".

Сега  тезата е - "прогнозиране и лимитиране не са възможни, колкото по-ранна и сериозна е интервенцията, толкова повече дефицити ще успеете да намалите или преодолеетте!".

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 03:33 от _re_ge

# 808
Здравейте, бихте ли ми съдействали с информация, която не успявам да си набавя?Имаме вписано в документа ,че може детето да се възползва от балнеолечение/ рехабилитация до сума 420лв. (Всъщност може и по-голяма сума, но до тази ще ни възстановят).Има право на придружител. Къде мога да го заведа? Има ли място ,което е препоръчително и полезно за нашите деца?

# 809
  • София/Севлиево
Никога не съм се възползвала от това,но знам че се минава през ЛЛ,той издава някакво направление и с него се отива към избраното място...

Общи условия

Активация на акаунт