Електронни четци - 28

• 44 164
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Не предлагат ли micro USB вече?

# 661
Продават се всякакв кабели. Най-добре с четеца в магазина, за да се пробва изхода дали става.
От ММ зная, че има различни кабели за смартфони - едните само зареждат, а другите могат и да прехвърлят данни. Предполагам, че и за четците е така. Затова, трябва кабел, прехвърлящ данни.

# 662
Със сигурност предлагат, просто аз съм доста, хммм незапозната с разните кабелчета. Ще се ходи до технополис с четеца и ще пробвам.

# 663
Не ти трябва да се разхождаш до Технополис, всяко малко магазинче за техника предлага кабелчета и зарядни. Пробваш кабелчето дали влиза, дали подава ток и искаш да прехвърля данни, а не само да зарежда. Ако ти трябва  зарядно, същото, всички за телефон стават, само пробваш изхода да е 'по мярка" и да прехвърля данни, като е добре, кабелът да може да се вади от зарядното, за да го включваш към компютър да прехвърляш книги.

ПС На мен ми се прецака буксата на оригиналното кабелче за смартфона, който е с бързо зареждане. Можех да го зареждам с вякакви други кабелчета, от други уредчета с USB, но бавно и без прехвърляне на данни. ММ ми купи нов кабел с прехвърляне на данни и забелязах, че ако е втъкнат от едната страна, зарежда бързо, ако е от другата - зарежда бавно.

А може да си вземеш с различни накрайници да го ползваш за различни устройства.
Примерно нещо от този вид
https://www.emag.bg/pribirasht-se-komplekt-kabeli-za-danni-mnozh … pph/pd/D9KDLJYBM/

Или такова
https://www.emag.bg/pribirasht-se-kabel-za-byrzo-zarezhdane-5-v- … 403&oid=207659850

Не мога да се сетя за четците какъв тип е извода. На моя киндъл е от стария тип.

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 15:21 от Diorela

# 664
USB кабелът за Айфон, както и самите телефони, е малко на "кестерме", т.е. екзотичен и "уникален". Така че нищо чудно че не става на някакъв си там четец за простосмъртни.Grinning Естествено и цената му е "уникална" като резервен аксесоар.
А по въпроса - до преди две-три години всички четци бяха с букса micro USB. Сега може би повечето, ако не и всички нови модели са с USB type C. Май имаше някакво споразумение цялата "мобилна" електроника да премине постепенно към букси USB type C за по-добро унифициране.

# 665
Stilgar, букса micro USB, това от едната стна с извити ръбове, от другата равна ли е ?

# 666
Микро ЮСБ буксата от едната страна е плоска с жлебчета, а от другата е леко извита - нещо като трапец със заоблени ръбове от по-късата страна. ЮСБ тип С е изцяло заоблена от двете страни. Конектор микро ЮСБ може да се мушне в буксата само по един начин. А буксата тип С е напълно симетрична  и може да се мушне по два начина - и да завъртиш конектора на кабелчето на 180 градуса пак можеш да го мушнеш. И най-важното - както и да го мушнеш работи правилно - зарежда и/или предава данни.

# 667
Благодаря, Stilgar, разбрах. Знех само новите, че са С, старите не знаех как е казват.
Определено на смартфона конекторчето е С, но мушнато от едната страна зарежда бързо, от другата бавно. Тествах многократно, дори си отбелязах бързата страна.

# 668
  • София
Май имаше някакво споразумение цялата "мобилна" електроника да премине постепенно към букси USB type C за по-добро унифициране.

Всъщност е ЕС директива за осигуряване удобство за потребителите, намаляване на отпадъците в околната среда  и улесняване на трансграничната търговия.
Скрит текст:
Цитат
Директива (ЕС) 2022/2380 на Европейския парламент и на Съвета от 23 ноември 2022 година за изменение на Директива 2014/53/ЕС за хармонизирането на законодателствата на държавите членки във връзка с предоставянето на пазара на радиосъоръжения

ПРИЛОЖЕНИЕ Ia

СПЕЦИФИКАЦИИ И ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАРЕЖДАНЕТО, ПРИЛОЖИМИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ КАТЕГОРИИ ИЛИ КЛАСОВЕ РАДИОСЪОРЪЖЕНИЯ

Част I

СПЕЦИФИКАЦИИ, СВЪРЗАНИ С ПАРАМЕТРИТЕ НА ЗАРЕЖДАНЕ

1.   Изискванията, установени в точки 2 и 3 от настоящата част, се прилагат за следните категории или класове радиосъоръжения:

1.1.мобилни телефони;
1.2.таблети;
1.3.цифрови камери;
1.4.слушалки за поставяне върху ушите;
1.5.комплекти слушалки;
1.6.ръчни конзоли за видеоигри;
1.7.преносими високоговорители;
1.8.електронни четци;
1.9.клавиатури;
1.10.мишки;
1.11.преносими навигационни системи;
1.12.слушалки за поставяне в ухото;
1.13.лаптопи.

2.   Доколкото могат да бъдат зареждани чрез кабел, категориите или класовете радиосъоръжения, посочени в точка 1 от настоящата част:

2.1.се оборудват с гнездо USB тип-C, отговарящо на стандарт EN IEC 62680-1-3:2021 „USB интерфейси за данни и захранване. Част 1–3: Общи компоненти. Спецификация за USB тип-C® кабели и съединители“, като това гнездо остава достъпно и готово за експлоатация по всяко време;

2.2.могат да бъдат зареждани чрез кабели, отговарящи на стандарт EN IEC 62680-1-3:2021 „USB интерфейси за данни и захранване. Част 1–3: Общи компоненти. Спецификация за USB тип-C® кабели и съединители“.

# 669
Здравейте трябва ми четец до 300 лв. Чудя се между Paperbook и Verse.

Какво бихте ми препоръчали да избера, може и друг модел ..

# 670
Тази марка paperbook за първи път я чувам. В България най-разпространени са PocketBook, Kindle и Кobo.  Колкото по-голям екрана, толкова по-скъпо. Подсветка и т.н. Kindle Basic има студена светлина, а топлата екстра към Paperwhite. Така, че зависи какво търсите.

# 671
Ох исках да напиша Kindle paper white

# 672
Здравейте спрях се на Kindle 2024  от Амазон ще го взема от олкс но и без зарядно . Може да се зарежда със зарядното от телефона ми казаха..дали е така и проблем ли ще е

# 673
Ако е нов, има зареждащ кабел, който е USB Type C или вече универсалното. Съвсем спокойно можеш да си го зареждаш от зарядното на телефона.

# 674
  • Свети Влас
Не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт