Електронни четци - 28

• 46 568
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Само с кабел прехвърлям и само моби. Нямам проблеми. Моят е моделът от 2015-та година. Не съм пускала последния ъпдейт, надявам се да няма промени там. Аз съм консерва и със send to kindle не ми се занимава.

# 391
Много отдавна не използвам mobi формат. Най-вече заради това, че Киндълите не прилагат върху книгите в mobi новите възможности за форматиране, които се появиха след някой от ъпдейтите на фърмуера на четците преди няколко години.
Най-вече това, че при книгите в моби Киндълът не дава възможност да използваш допълнителни шрифтове, които сам си качил в устройството. Т.е. остават на разположение само фабрично инсталираните шрифтове, които не ми харесват особено. Освен това май при книги в моби формат липсват някои опции при форматиране на страницата - примерно не можеш да изменяш дебелината на шрифта и ако не се лъжа възможностите за изменение на големината на шрифта са по-малки, отколкото ако книгата е форматирана в AZW3.
Май имаше и други ограничения, вече не помня.

# 392
Здравейте!
Реших да си купя нов електронен четец. Двоумя се между Kindle Paperwhite (11-то поколение) и Kobo Clara BW (2024)
Кой според вас е по-добър?
Благодаря предварително.

Въпросът тръгна  от тук. Според мен съществената разлика между киндъл и кобо, отнасяща се до форматите, които четат, е че при купуване на нова книга в електронен формат, тя е със защита. Т.е. кобо може да я чете, киндъл не. Не зная намери ли се начин за конвертиране, когато и има DRM защита.

# 393
Издателствата, които продават електронни книги с DRM, специално подчертават, че такива книги не могат да се четат на Киндъли. Затова препоръчват четци на Покетбук и Onyx. Май при това - само определени модели на Покетбук.
Нямам представа дали за целта са подходящи четците на Kobo.

# 394
Би трябвало да могат, нали са в epub, а кобо го чете този формат. Добре е да се пита.
Спомням си, че се коментираше в темата този въпрос, дали може да се разкодира, за да се чете на киндъл.
Аз не съм купувала до сега електронна книга и не съм търсила. Свалям си директно на киндъл в моби формат от читанката и др. А нови книги съм купувала на хартия.

Мисля си, че от Амазон нямат интерес да махат моби формата, защото рязко ще загубят много купувачи по цял свят.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 12:02 от Diorela

# 395
Подходящи са за Кобо, аз така чета е-книги с DRM защита.

# 396
Stilgar, това се отнася само за книгите на Озон. В останалите сайтове няма проблем за Кобо.

# 397
На Озон са несъвместими с Adobe DRM четци, тях не мога да си чета нито с Кобо, нито с Киндъл, затова не ги и купувам. От Колибри, Хеликон и Библио обаче без проблем.

# 398
Сега погледнах, те Озон и не предлагат кой знае какво - видях само 2 книги, останалите няколко са в PDF.
А от къде да знае човек, дали четеца му е Adobe DRM ?  До сега не съм видяла да го пише някъде, в сайтовете, продаващи четци.

Не разбирам това. Най-разпространения четец у нас е киндъл, вероятно и кобо е дост разпространен. Защо електронните книги не ги правят и във формат, който киндъл чете? Няма никаква пазарна логика да си намаляват потребителите на електронни книги по този начин.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 12:55 от Diorela

# 399
Има човек от този форум, който ме насочи как да се разбиват DRM защити. Нужна е точно определена версия на calibre и да копирате ключа. Вече успях да махна защитите на една дузина книги и си вървят на Kindle без никакъв проблем.

# 400
Е, затова главно се отказах от Киндъл, заради тази разправия. Взех си Покет Ера да нямам тези главоблъсканици.

# 401
Благодаря ви много за съветите. Понеже чета,че има проблеми с формата при Киндъл, също и с показването на корицата , май ще си купя Кобо.

# 402
  • София
Понеже чета,че има проблеми с формата при Киндъл, също и с показването на корицата
Корица ще се показва, ако я има в мета данните на книгата и това не зависи от марката на четеца.

# 403
callidora29, добър избор, според мен. Остава да го намериш и на добра цена, някаква промоция, ако има някъде.
Всъщност киндъл няма проблеми с формата. Просто чете по-малко формати и е нужно калибриране, ако книгата е в друг формат. Но това не е някакъв проблем. Разбира се, по удобно е да не се занимаваш с това. Като цяло киндъл е здрав, бърз и бюджетен четец, затова е и толкова разпространен. У нас сме с 3 киндъла, 2 от които са от 2015 год., друга марка не сме купували. Единствения "проблем" до сега за толкова години беше, че трябва да инсталираме нов фърмуер преди 2 години и се почудих малко защо не мога да тегля от директния инк на читанката.

Виждам, че за кобо дават E Ink Carta 1300 HD дисплей. Нямам представа какво е по-добро от стандартния E Ink Carta  дисплей. Нека някой, който разбира да каже.

# 404
callidora29, добър избор, според мен. Остава да го намериш и на добра цена, някаква промоция, ако има някъде.
Всъщност киндъл няма проблеми с формата. Просто чете по-малко формати и е нужно калибриране, ако книгата е в друг формат. Но това не е някакъв проблем. Разбира се, по удобно е да не се занимаваш с това. Като цяло киндъл е здрав, бърз и бюджетен четец, затова е и толкова разпространен. У нас сме с 3 киндъла, 2 от които са от 2015 год., друга марка не сме купували. Единствения "проблем" до сега за толкова години беше, че трябва да инсталираме нов фърмуер преди 2 години и се почудих малко защо не мога да тегля от директния инк на читанката.

Виждам, че за кобо дават E Ink Carta 1300 HD дисплей. Нямам представа какво е по-добро от стандартния E Ink Carta  дисплей. Нека някой, който разбира да каже.
Използвам calibre. Ще сменя формата. Става много бързо. Притеснява ме,че е възможно някоя книга да не може да се смени формата или да не тръгне. Исках киндъл точно по тази причина,която спомена,че е здрав и бърз.
Иначе аз използвам сайта rulit. От там има много безплатни книги.
А какво означава инсталиране на нов фърмуер ,че аз не съм много запозната.Smile

Общи условия

Активация на акаунт