? Въпроси всякакви ? (2024 г.)

• 542 683
  • 13 187
  •   1
Отговори
# 12 660
Добро утро. Прехвърлих сума в евро  в чужда сметка снощи след 20 часа. До момента не е видима в онлайн банкирането на човека. Веднага ли се отразява прехвърлянето?

# 12 661
Добро утро. Прехвърлих сума в евро  в чужда сметка снощи след 20 часа. До момента не е видима в онлайн банкирането на човека. Веднага ли се отразява прехвърлянето?
Сутринта след 9-10... Няма кой да осчетоводи по нощите.

# 12 662
  • Бургас
Какво ще подарите на 11 годишните си момчета? Или на 12-14 годишните? Моят беше Лего фен, ама вече му омръзнало. Има телефон, нинтендо, волан за него, дрон и разни играчки от типа "сглоби, за да направиш ел. верига". Не може да си избере сам подарък и затова иска да го изненадам. Мога да отделя до 300лв.

# 12 663
Не знам дали би било интересно, но като малка исках микроскоп 😀 горе долу на неговите години. Но това зависи изцяло от него и неговите занимания. Обича ли комикси?

# 12 664
Има коледни теми с доста идеи споделени... Разгледай...

# 12 665
Ако има хоби или любим спорт, нещо с хобито. Футболен екип на любим отбор например. Може да му направиш тениска с любима картинка. Комплект за отглеждане на растения. Някоя настолна игра. Безжични слушалки. Хубаво шише за вода на любим отбор, или марка. На Стоичков в магазина има хубави дрехи.
Те всички носят найк сега. Може някой спортен комплект. Парфюм. Хубави маратонки. Много закачливи пантофи, например динозаври.
Ролери, колело, уред за фитнес, тонколонка, ски, уейвборд, сноуборд, топка и всякакви такива.
Музикален инструмент, китара, окулеле, синтезатор, барабани.
 Зависи от детето и неговите интереси.

# 12 666
деца до 18години са с право на здравна грижа, платена от бюджета
какво става след това, ако не са учащи?
стават ли автоматично длъжници?
ако са учащи, информацията кой я подава?
а, ако са учащи в чужбина?

въпросите ми изникнаха, от стара тема някаква, и скочих , та проверих здравния статус на моите дъщери
нямат 18, автоматично имат НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
но, какво ще стане после? - никога не са ползвали здравна грижа в БГ, никога не са имали ЛЛ

аз и ММ сме прекъснали здравноосигурителни права, предполагам може още ,да се извършва онлайн същото действие?

# 12 667
  • София
деца до 18години са с право на здравна грижа, платена от бюджета
какво става след това, ако не са учащи?
стават ли автоматично длъжници?
ако са учащи, информацията кой я подава?
а, ако са учащи в чужбина?

въпросите ми изникнаха, от стара тема някаква, и скочих , та проверих здравния статус на моите дъщери
нямат 18, автоматично имат НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА
но, какво ще стане после? - никога не са ползвали здравна грижа в БГ, никога не са имали ЛЛ

аз и ММ сме прекъснали здравноосигурителни права, предполагам може още ,да се извършва онлайн същото действие?
Ако запишат университет, автоматично продължават здравните осигуровки. Ако спрат да учат, се подава декларация в НАП и си внасяш сам осигуровките. Ако не го направиш, да, ставаш длъжник.

# 12 668
При записване в университет в България се попълва една декларация и университета почва да плаща осигуровките. Между гимназията и университета има няколко месеца за които трябва да се подаде декларация и сами да си ги платят. Много хора го пропускат това.
Ако се учи в чужбина се гледа тамошното законодателство, осигуровките се дължат там. В ЕС мисля, че почти навсякъде университетите се грижат за това.
Ако не се учи след 18 години, ако не работиш на трудов договор, си длъжен сам да си ги плащаш осигуровките.

Нямаш право просто да си прекъсваш здравното осигуряване, то е задължително. Може да подадеш декларация, че се осигуряваш в чужбина. Ако е в ЕС те после служебно ще си направят проверката и няма нужда от друго.

# 12 669
Между гимназията и университета има няколко месеца за които трябва да се подаде декларация и сами да си ги платят.
благодаря, поне някой да разбере нюансите!

Нямаш право просто да си прекъсваш здравното осигуряване, то е задължително. Може да подадеш декларация, че се осигуряваш в чужбина. Ако е в ЕС те после служебно ще си направят проверката и няма нужда от друго.
с прекъснати права съм, не живея в Бг, нито децата ми
не искам да имат активен здравен статус към бг системата, но не намирам как да им прекъсна правата ,не и  преди да са станали пълнолетни

служебните проверки, в случая на  Бг администрацията, по- добре не ми ги хвалете
предпочитам , да си свърша работата сама
ако се намери линк, за прекъсване на здравни права, ще бъда благодарна, да го споделите!

# 12 670
Между гимназията и университета има няколко месеца за които трябва да се подаде декларация и сами да си ги платят.
благодаря, поне някой да разбере нюансите!

с прекъснати права съм, не живея в Бг, нито децата ми
не искам да имат активен здравен статус към бг системата, но не намирам как да им прекъсна правата ,не и  преди да са станали пълнолетни

служебните проверки, в случая на  Бг администрацията, по- добре не ми ги хвалете
предпочитам , да си свърша работата сама
ако се намери линк, за прекъсване на здравни права, ще бъда благодарна, да го споделите!

Отговори на НОИ
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/get_file/17376
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/18202#:~:text=%D0%97%D0%B0 … D0%9D%D0%90%D0%9F.
За да излезете от българската система на задължително здравно осигуряване, Вие можете да подадете декларация в НАП. Консултации, свързани с определяне, начисляване и внасяне на здравни вноски, както и за евентуално излизане от (или влизане в) здравноосигурителната система, се предоставят в НАП.

# 12 671

За да излезете от българската система на задължително здравно осигуряване, Вие можете да подадете декларация в НАП. Консултации, свързани с определяне, начисляване и внасяне на здравни вноски, както и за евентуално излизане от (или влизане в) здравноосигурителната система, се предоставят в НАП.
благодаря!- това го четох, ще трябва явно да е така
надявах се да има все пак , все още активен вариант, като този, чрез който съм се отписала аз
 явно е било временно, в онзи период

# 12 672
Пиши мейл на НАП, обясни казуса и попитай за стъпките.
Онлайн става това - писането на писма..така че не би следвало да е проблем.

# 12 673
вече писах
преди не знам колко години , съм се отписвала не с мейл, а с нарочна бланка, на сайта на НАП
от 2005та съм с прекъснати права

# 12 674
  • Далечният изток
Най-вероятно това е бланката

https://nra.bg/wps/portal/nra/documents/insurance/zzo/9ff59364-d … 95ed-2284e1367c36

Общи условия

Активация на акаунт