?Въпроси всякакви за СО? 2024

• 505 394
  • 13 417
  •   1
Отговори
# 13 290
  • София
Нормалните хора, които са направили нещо за подкрепа, не повдигат постоянно темата с натякване.

# 13 291
  • София
Филия, вземи се размисли за собствената си тревожност, чувствителност за някакви неща отпреди 15- 20 години и насадени вини без срок на годност. Защо?
Работи над себе си, после няма кой да те бутне.

По поставения казус имам един единствен отговор винаги : имал си - дал си, нямала съм - взела съм. Точка.

# 13 292
Вина преди, вина след….ти цял съвместен живот с чувство за вина ли живееш? Нормално е той да го усеща и да те удря по слабите места.

# 13 293
Човек, който обича, не удря по слабите места!
Съгласна съм, че преди години някой й е вменявал вина много здраво, и сега при най-малкото, вината е първото, което изплува на повърхността.

# 13 294
Да бе, как ще е нормално най-близкият ти човек да те удря по слабите места?
Баш си е психопатско.
Как така пуска нещо и после не бил искал да го обсъжда? Ако съм аз, ще намилам с дни, докато не обясни.

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 20:04 от Чи лу

# 13 295
А, не знам той ли ѝ вменява вина, тя казва, че я измъчва вина, и не знаела какво го провокира. Аз пък знам - вечната жертва.

# 13 296
  • Варна
Нормално е близкият ти да усеща, но не е нормално да удря там. Веднъж, да кажеш, че е било случайно. След това вече случайност няма. Но и тя не е много ок с тази вина. Лабилна е психически и трябва да обърне внимание на това.

# 13 297
  • Далечният изток
Затова да почва да чете. Сигурно жената си няма и идея, че това са поведения на насилник и жертва.

# 13 298
Филия, тогава остава да му се опълчиш. Друг вариант не виждам. Като ти пусне някоя мазна забележка, която дълбае в травмите ти, започваш да питаш защо го прави, да искаш обяснение, ако излезе от стаята, тръгваш след него и не спираш, докато не ти отговори на въпросите.
Добре е да си спомниш за моменти, когато той е бил слаб, а ти си го подкрепяла (в един съвместен живот не може да няма такива) и започваш да му натякваш и да изтъкваш как си му помагала. Тогава ще си каже защо се държи така с теб, но най-вероятно е защото му харесва да те мачка и тъпче.

На мен този мъж му звучи като психопат и садист. Не знам доколко е удачно за теб да се опитваш да крепиш тази връзка.

# 13 299
Тя пуска трохички тук, и то по добре познатия в психологията модел - какво мислите за/какво бихте направили ако…Само това говори много.

# 13 300
Не знам как се съгласяваш да замита темата, след като той я е започнал. Няма не искам, както казваше Слави Трифонов: ще съжали, че изобщо е отворил въпрос, ако дадеш израз на терзанията си. За него може да е приключило, но за теб едва сега започва.
Ти как му позволяваш да приключва така разговор, щом не сте се разбрали? Страхуваш ли се от него? Ти си страна в тези отношения и не е работа да затаяваш негодувания и обиди.
Ако не се научиш да се изказваш до край, никога няма да се разберете. Този мъж трябва да осъзнае, по един или друг начин, че думите водят до последствия, иначе няма да започне да се съобразява.

# 13 301
  • при късмета
Вместо да плачеш - разочаровай го, реагирай различно от обичайното. Поискай му обяснение за повтарящото се действие и директно го питай защо те провокира и кара да се чувстваш зле, като наблегнеш на "нарочно". Вмени вината на него, да види как е

# 13 302
Ти пък какво се впечатляваш. Много важно му кажи. Да не съм ти опряла нож в гърлото да не си давал. И натам.
АКо ти се мрънка, мрънни. Иначе лесно може да се отбие този класически прийом на насаждане на чувство на вина и елементарно емоционално извиване на ръце.
Пращаш го ДГД.

# 13 303
  • София
Мен ми е интересно в какъв момент го каза той и по какъв повод. Айде, окей, без подробности, но съвсем без контекст не може.

Ако го е казал по време на спор, възможно ли е да се е почувствал обвинен за нещо (че не те подкрепя например или нещо от сорта) и да е искал да се защити.

Но пък ако е звучал спокоен и премерен, наистина си бие на тормоз.

# 13 304
  • София
А дали пък Филия не е прекалено чувствителна и не търси скрит смисъл във всяка дума?
Щом е нещо нематериално, той може да се опитва да ѝ напомни за усещането от него и да я подтиква да повтори емоцията, вместо да рови в знаци и сигнали.
Без да се знае какво е това нещо, за което той е дал, трудно може да се преценява.

Общи условия

Активация на акаунт