Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 1)

• 31 052
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
Относно желязото, питайте педиатрите дали не може спрея на Better you- впръсква се в устната кухина отстрани на бузата, влиза директно в кръвотока без да влияе на стомашно-чревния тракт. Бебето на моя приятелка го приема, но е над 1 г , затова не знам дали става за по- малки. Иначе аз го приемах през бременността и бях доволна. Има от 5 и 10 мг.

# 286
Борис още в неонатологията е  на капки м@лтофер. Слагам ги директно в млякото, иначе ако ги давам след това е повръщал. Вариант е да се дадат малко преди хранене директно в устата,но къде ги изяде, къде ги изплюе и всичко става оцветено в м@лтофер. Изпражненията могат да станат по-тъмни, това е нормално. Може би е свикнал и не съм забелязала да има колики от тях, единствено, когато изпие млякото веднага след това се изхожда. Доскоро пиеше само 4 капки на ден. На последната консултация тежеше 4,6 кг. и педиатърката ги вдигна 2 пъти по 4 капки.
Относно бебешкото акне, при нас минава от А-дерм@ зеления вариант за суха кожа мисля, че е. Отделно такива пъпчици му излизат, ако се е изпотил по вратлето или на бузката, на която спи повече, но минава за ден/два като мажа. Сега вече е на 14 седмици и по-малко излизат такива пъпчици. Пикът беше около втория месец и малко след това.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 12:56 от daisy85

# 287
Summer. 23, по същия начин бяхме с първото ми дете около 9 месеца, в стар блок.
Помисли за слинг или раничка, има варианти да се вземат под наем, ако не ти се купува.

Имам раничка но изобщо не съм се сетила за нея 🙈 Ще опитам така 🙂

Относно пъпчиците аз му казвам кърма и минават за много бързо време. Ние го къпем със мустела и след това можем също от млякото на мустела.

Имат ли и вашите бебета спукани капиляри? Аз забелязах от преди няколко дни две червени точки спукани капиляри на гърбчето. Много са малки и не знам дали да се притеснявам? Дали да чакам следващия преглед при педиятар който е за 1месец или да отидем още сега?

# 288
#Tinydevil, можеш ли да споделиш какво прави при мастита, за да се чувстваш по-добре? Вземаше ли лекарства и цедеше ли кърмата? Аз имам много малко количество да кажем 10 мл има-няма понякога. В петък вечерта вдигнах 38 температура, вчера бях цял ден с 38,5. Имам червенина под едната гърда, болка има, но не е нетърпима. Аз сега използвам помпата на 3-4 часа и охлаждам мястото. Ще видя как е днес и ако трябва ще отида и на лекар.
Относно заниманията, моето бебе е на месец вече и доколко зная до 6 седмица не е необходимо да занимаваш детето с играчки, защото има много информация от външния свят, която трябва да преработи. Акушерката ми каза от 6 седмица масажи. Иначе аз му говоря, докато му сменям памперса, иначе го оставям, когато е спокоен в гнездото да си гледа в различни посоки. Имам нужда от време и за себе си.

# 289
Summer.23 моето има от раждането спукани капиляри на клепачите и още стоят вече два месеца, не мисля че е нещо притеснително- толкова са крехки. Освен това имаме и бонус синка на кръста отзад от раждането.
Забравих и че пих един нурофен първия ден
Elface- скоро имах проблем с дясната гърда, която винаги е много препълнена. Това което правих и ми помогна за два дни- топъл душ- след това кърмене- след него студени компреси (без зърното) за 20 мин и накрая счукан зелев лист като компрес за около час два (пак се избягва ареолата), пих и Лецитин 1200 мг. Дават го да се започне с 3х2 т но пих първия ден 4 табл, след това постепенно се намаля дозата следващите дни! Дано ти помогне., макар че не съм сигурна как ще е при мастит. При мен май беше запушване , а и малката ме удари с глава ден преди това…

# 290
+1 от мен за топлия душ и зелето. И мен много ми помогнаха. Един път само ми се явиха като булки на дясната гърда и за 1ден се скриха.

Дано се скрият капилярите при всички. Ох аз съм си хипохондрик по принцип и брзо се паникъосвам. Все само го гледам бебето, анализирам и си намирам някои ситни неща. ММ казва ще се побъркаш още малко 🙈

# 291
Благодаря, rgold. Ще пробвам и аз. Аз си мисля, че по-скоро е запушване, а не мастит. А и днес температурата ми спадна,но мястото е още червено.
Моето бебе също има спукани капилярчета на бузките, но не мисля, че е нещо притеснително, а и лекарката нищо не каза.

# 292
Абе мами да ви питам аз нормално ли е бебето ми да спи постоянно..? Зо преди 2..3 дни непмога да го накарам да спи,сега не мога да го събудя даже да яде..смисъл ще го опиша така. Става към 7..8 да яде , заспива към 12,1 пак яде и пак заспива .. към 3..4 яде пак заспива
.. в 7 яде към з и нещо пак е заспал ..едва го събуждам в 9 и 30 да го къпя в 10 яде и заспива...има едно пробуждане и проплакване между 11 и 12 всяка вечер без изключение . В 3 сутринта се събужда яде , заспива и после чак към 7..8.. плюс това му давах по 120 мл обаче му идва м повече и не всеки път го изяжда,а като му давах,по 90 мл нямаше заспиване и голям рев..увеличих дозата на 120 мл сега пък няма събуждане 😁
Чак взех да се притеснявам дали е нормално това спане ..за цяло денонощие има около час,два будно състояние  с къпането..вие какво мислите, има ли друг така като нас...?

# 293
Здравейте. Дойде ми времето и аз да се представя. Бебка е на 38 дни, роди се в началото на 9-ти месец. Първо дете ми е и беше голям зор за мен, колкото и да си мислех, че съм подготвена. С кърменето не се получеха нещата, нямах много кърма, цедих и събирах цял ден за едно хранене, после ме заболя едната гърда, всигнах почти 40 градуса температура, ходихме в спешното, пих антибиотик и спрях да се цедя и всичко мина от само себе си. Толкова рев през живота си не съм ревала, сега се чудя на ума си, но ... хормони. Майка ми беше тук и ми помагаше, тръгна си и мъжа ми се разболя, отдели се в друга стая, но аз полудях от притеснение дали няма да се зарази бебето. Слава богу, май ни се размина. Коликите се обаждат, непрекъснато съм в дилема да я събуждам ли, за да я храня на 3 часа, да я оставям ли да спи, как да я къпя сама с този болен татко, в крайна сметка се справих, но притесненията преди това бяха уау Simple Smile Все едно не бях аз, непрекъснат рев, повече от бебето ревях. Сега ми остана време да чета и като виждам, че всички си задаваме едни и същи въпроси, се успокоявам, че не съм луда, просто съм шашната майка Simple Smile

# 294
Kristina.d и моята мадама беше така откакто се е родила. Хапване, спане денонощно. По едно време се притеснявах, но после си казах, че толкова си може детето да стои будно, толкова стои. Няма на кой да прилича с мама поспалана като мен😆😆😆. Някой ден ще си мечтае да спи и няма да има тази възможност. От 3 дни пък все едно е друго дете. По цял ден будува, мрънка, плаче, ако не е на ръце. Направо не се търпи. Не иска да лежи, не иска да е у мен и да съм седнала, не иска да е у мен и да я разхождам, не иска да е у някой друг. С една дума нищо не иска. Едва издържах вече, но преди няколко часа се предаде и заспа❤️❤️❤️. Всичко е на периоди явно.

# 295
  • София, България
puhche-muhche, все още не съм питала. Тази седмица ще се чуем с лекарката да видим за евентуалния ни прием в болницата и ще я питам за друг препарат. И аз си мислех за спрейче или нещо подобно. Ще питам и ще споделя. Но вчера, както казах на собствена воля намалих малко дозата и е по-добре. Не е това решението, ко докато попитам ще го карам така.
Краткото ми проучване показва че повечето бебенца, които го приемат още от раждането май го понасят по-добре желязото.

kristina.d, и това ми се струва нормално. До около две годинки все ще имаме такива моменти на няколко дни спане и няколко дни неспане Simple Smile

# 296
elface - цедене, масаж и АБ. Аз започнах веднага и добре че, много тежък беше този мастит с много болка. Преди цедене топъл компрес /мамоложката ми така каза/ след цедене студен. Леки масажи и Зинат. Днес 7 дни по-късно още усещам топчето под ареолата, но поне болка няма.

kristina.d - същото беше и при нас два дни, чудих се дали е добре и после се върна към постоянното неспане - влезе в скок на растежа та явно преди това поспиват. Наблюдавай може и при вас да е това Simple Smile

# 297
Благодаря, Tinydevil 🙂

# 298
Аз не знам дали защото сменихме млякото , обаче моето днес не заспа цял ден . Само навън , където бяхме поспа към 3 часа. Иначе стана в 8 сутринта и сега е 22:30 тя е спала само от 13:00 ч до 15:30ч . Направо ме подлуди . Не знам какъв и е проблема , явно колики . То вече през нощта ме е страх да заспа , защото имам чувството , че всеки момент ще се събуди . А като не съм спала ми е по добре май , иначе едвам отлипам и не знам къде се намирам , чак не мога да се разсъня и вървя с едното око затворено . Доста неприятно , ама се успокоявам , че веднъж ще е бебе 🙄

# 299
Желязото е доста гадно за стомаха на възрастните, какво остава за бебетата, но щом трябва да се приема, е необходимото зло, както се казва.

Ние не занимаваме бебето постоянно - оставяме я да си лежи и да си гледа наоколо. Включително и да си примрънква и поревава от време на време - не да реве пронизително, но е ако е суха, нахранена и всичко се предлога, че е ок, не скачаме веднага да я вдигаме.
От това, което съм чела, нервната система на бебетата е изключително незряла и се претоварва много бързо. Затова и не с препоръчват всякакви шумни играчки особено пък във времето преди сън. На тази възраст се насищат много бързо от всякакви стимули и няма нужда да им се осигурават допълнително и постоянно като забавление от страна на родителя.
Почне ли да си върти главата на другата страна от източника на "забавлеение", да си крие очите или завира във вас, значи иска да "се оттегли", дошло му е в повече. Ако човек продължи да им дрънчи, говори, стимулира физически, най-вероятно следва рев.
Поне аз така почнах да се ориентирам по реакциите й.

Дневен и нощен сън - денем не я оставям да спи повече от 5-5.30 часа. Иначе си взима нощния сън и после е тегаво с приспиването. Става в 6.30-7.00 сутрин и вечер заспива между 8.30-9 ч. и спи цяла нощ.

Общи условия

Активация на акаунт