Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 1)

• 30 981
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте и от мен..аз съм отчаяна тотално от вечерното приспиване..спря си млякото вечер сам и спи около 8..9 понякога и 10 часа ,НО ...приспиването вечер ми отнема около 3..4 часа..ДА ,правилно го написах 3-4 часа...нервната ми система е направо разбита...ще започна с описването на един наш ден..става около 8-9 часа днес стана в 10 и 30 ще обясня по надолу защо.. яде ,задължително заспива пак до следващото хранене,което да речем е между 12 и 13 часа,зависи в колко се е събудил . След това будува малко като естествено будуването преминава в мрънкане ,връщане на мляко в обилно количество, ако не съм в стаята при него е рев задължително трябва да ме гледа какво правя,а се нанесохме в нов апартамент и няма да ви казвам колко работа имам..така ..заспива пак по някое си време и става време за следващо ядене,което е слелобяд към 4..яде  и пак будуване  ,слагам го по корем или на краката ми много обича да лежи и си гледа лампата или щорите..заспи пак и е станало вече 7 часа пак яде и обикновенно тогава или спи до 9 часа или е буден ..до тук добре..идва любимата му част банята в 9 и 30 ,в 10 млякото ии се почва ужаса за мен.. още на млякото или на оригването заспива дълбоко,слагам го в кошарката ,изнизвам се на пръсти..спи 10,20,30 минути или час и край..събужда се и започва един истеричен рев до такава степен,че чак присипва..няма успокоение,ни на ръце ни клатене..така с 6262627621 зора съм го приспала пак станало е вече 11..12 часса и хоопп повтаря се същото нещо поне още около 5..6 пъти..и то вече станало 1,2 часа презноща.. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩООООО...сменен,нахранен,аз съм при него и пак не спи спокойно,а очите му вече са толкова надути и направо сърцето му спи..постоянно се стряска,започва да диша по учестено и тежко и след малко рев..пери ръце ..имам чувстовото ,че си задържа въздуха на моменти и се стряска от това ,че не може да си поеме въздух ли не знам бе хора...честно ви казвам не знам какво става,това е вече повече от 2 месеца..в началото го правеше за 10 минути сега това отнема по 2..3 часа докато заспи нацяло и по-дълбоко..снощи вече стана 2 часа ,дохранвахме се ,милвах го,гушках го ,успокои се сложа го в кошарата заспи и след 10 минути пак същото..накрая го взех при мен на спалнята продължи да се стряска и да издава разни звуци и заспа най-накрая както трябва..какво да правя? 🥺

# 511
И ние нямаме на кого да оставяме детето, майката на мъжа ми е наблизо, но е работеща, иначе през свободното си време изявява желание да вижда бебето, но аз честно казано и не искам да го оставяме, досега не сме, само са идвали да го видят вкъщи няколко пъти. Мисля, че тези първи месеци са много важни за “бондването” с родителите и изграждането на сигурност и предпочитам да няма външно присъствие и намеса.
За пътувания честно казано не си представям кога бихме се пуснали да го направим, при положение, че досега никой не се е грижил за него дори за половин ден, а да го оставим изведнъж за няколко дни, не знам..🤷🏼♀
Иначе доста ми липсва ходенето по наши любими места за хапване в града, културни събития, изобщо с много от онова, което ми е било ежедневие преди, съм се разделила на този етап, но досега с тези грипове и вируси съвсем и не смеех да ходим по затворени пространства. Абе много често успявам едва да обядвам под невероятно напрежение преди да излезем на разходка, защото той отказва да стои и 5 мин сам в този момент, какво остава за време за любими мои дейности, но се надявам с времето да има моменти на завръщане към живота, който съм познавала😀

# 512
Здравейте и от мен..аз съм отчаяна тотално от вечерното приспиване..спря си млякото вечер сам и спи около 8..9 понякога и 10 часа ,НО ...приспиването вечер ми отнема около 3..4 часа..ДА ,правилно го написах 3-4 часа...нервната ми система е направо разбита...ще започна с описването на един наш ден..става около 8-9 часа днес стана в 10 и 30 ще обясня по надолу защо.. яде ,задължително заспива пак до следващото хранене,което да речем е между 12 и 13 часа,зависи в колко се е събудил . След това будува малко като естествено будуването преминава в мрънкане ,връщане на мляко в обилно количество, ако не съм в стаята при него е рев задължително трябва да ме гледа какво правя,а се нанесохме в нов апартамент и няма да ви казвам колко работа имам..така ..заспива пак по някое си време и става време за следващо ядене,което е слелобяд към 4..яде  и пак будуване  ,слагам го по корем или на краката ми много обича да лежи и си гледа лампата или щорите..заспи пак и е станало вече 7 часа пак яде и обикновенно тогава или спи до 9 часа или е буден ..до тук добре..идва любимата му част банята в 9 и 30 ,в 10 млякото ии се почва ужаса за мен.. още на млякото или на оригването заспива дълбоко,слагам го в кошарката ,изнизвам се на пръсти..спи 10,20,30 минути или час и край..събужда се и започва един истеричен рев до такава степен,че чак присипва..няма успокоение,ни на ръце ни клатене..така с 6262627621 зора съм го приспала пак станало е вече 11..12 часса и хоопп повтаря се същото нещо поне още около 5..6 пъти..и то вече станало 1,2 часа презноща.. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩООООО...сменен,нахранен,аз съм при него и пак не спи спокойно,а очите му вече са толкова надути и направо сърцето му спи..постоянно се стряска,започва да диша по учестено и тежко и след малко рев..пери ръце ..имам чувстовото ,че си задържа въздуха на моменти и се стряска от това ,че не може да си поеме въздух ли не знам бе хора...честно ви казвам не знам какво става,това е вече повече от 2 месеца..в началото го правеше за 10 минути сега това отнема по 2..3 часа докато заспи нацяло и по-дълбоко..снощи вече стана 2 часа ,дохранвахме се ,милвах го,гушках го ,успокои се сложа го в кошарата заспи и след 10 минути пак същото..накрая го взех при мен на спалнята продължи да се стряска и да издава разни звуци и заспа най-накрая както трябва..какво да правя? 🥺

Според мен детето става много късно- пробвайте да будите между 7:00-7:15 най късно всяка сутрин без значение как е минала нощта за бебока и да вас. Следете интервалите на будуване поне час/час и 20/30 минути :4-5 дремки макс , последната такава за деня да не бъде след 19:00ч.

# 513
  • Somewhere beyond the moon and stars
Кристина, бебоците си минават през различни периоди, понякога действително е рев до небесата и до безкрай. И това ще мине; и друго ще дойде. Спокойно.
Според мен или има колики детето (ака ли достатъчно често и лесно?), или просто си взема повече дрямки през деня и не иска да заспи за нощен сън преди 12-1. Заспиването към 10 го брои за дрямка. След като спи такъв блок часове през нощта, ми се вижда нормално.
Другият вариант е, както immortal писа, ако искаш да заспи по-рано, да изместиш сутрешния режим, като започвате деня по-рано. Малки бебенца са, не могат да спят все още плътно цяла нощ. Изместваш, да кажем, по 15 мин или половин час на ден по-ранно ставане до достигане на желания час.

# 514
Също забравих да кажа - да не оставяш по-голяма дрямка от два часа- будиш. Матей е поспалан и ми се е налагало да го къпя 5 поредни пъти, за да го събудя от такава дълга дрямка.

# 515
  • София, България
Кристина, няма универсален отговор на това защо го прави и как да го промениш. Както каза immortal , пробвай да смениш режима. И на мен ми се струва по описаното от теб, че прави много големи дрямки през деня и се получават много хаотични хранения, през 6 часа, пък през 3 часа. Пробвай да будиш сутрин в определен час (примерно в 8 ) и почвай с млякото от тогава и на точно 3 или 4 часа, за да създадеш режим. Вечер измести ако можеш къпането по-рано, 21:30 е късничко за баня, особено че някои се разсънват от нея. Къпи към 19:30 и мляко в 20:00.
Максимално колкото можеш не светвай лампи нощно време. Аз ги пускам само за смяна на памперс и то нощна. И да плаче, стоим на тъмно Simple Smile
Ако даваш, пробвай да спреш всички неща за колики. Често това е трайно и добро решение. Ако не даваш започни да даваш. Като цяло ей такива промени изпробваш но не само за един ден, а дай шанс и време на тези промени, да видиш как ще се отразят.

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 15:34 от Purple_Peanut

# 516
Криси, съчувствам ти за ситуацията - хем ново жилище с всичката лудница около това, хем с бебе... Ако и ти си изнервена и недостпала, бебокът също усеща и е възможно да му влияе. Иначе си имат такива периоди, не се притеснявай, ако положението е от няколко дни.

Но както и преди мен са споменали - бебето става късно от сън и ляга късно. Преди и аз я остявах моята мома да спи до 9-10, за да спя и аз, обаче това отваря вратите на ада при нас.

Опитай се да будиш между 7-7.30 сутрин. Светваш лампи, пускаш музика, тв, каквото там е нормално за вашето домакинство и почваш да го разсъбуждаш. Ще има съпротива в началото, защото и на теб ще ти се спи, и на бебето. Аз сменям обикновено памперс, преобличам и т.н., така че да се събуди. После мляко и активно време. В началото ще иска да напва още след 45 минути или около час - няма проблем, нормално е сутрешните интервали на будуване да са по-кратки, но е важно следобедните да бъдат по-дълги.

Наблюдавай бебето и виж кога започва да дава сигнали за сън -прозявка, умълчават се или пък обратното стават раздразнителни, и използвай този момент да го приспиш. Важно е да заспи, може и да не е самостоятелно в леглото си, а като му помогнеш с гушкане, шъшкане и т.н.

Хубаво към 21 часа да е в леглото за нощен сън, а не тепърва да става от дрямка. Което означава, че поне 2 часа преди това трябва да е имало активно време, за да се измори.

Най-добре извади един лист и химикал, екселска таблица или каквото ти е удобно, и почни да записваш няколко дни интервалите. Много бързо ще хванеш патърните и ще си помогнеш.

Само не се отчайвай, бъди повче дзен и всичко ще се подреди - все пак няма да е така до тийнейджърство.

# 517
Кристина, аз за сега нямам проблеми със съня на Цветелина, но това, което ми прави впечатление при вас е, че храниш много хаотично. Мисля, че това допринася за объркването на детето. Определи си един час, в който да е първото хранене и от там нататък стриктно през колкото часа прецениш и спазвай този режим всеки ден. Така и стомахчето на детето се настройва. Сама знаеш колко е гадно, когато вечеряш по-късно, отколкото си свикнала обикновено. Представи си какво е за такова малко детенце, което още не знае къде се намира и какво му се случва. Аз през деня не правя режим на съня, оставям я да спи когато колкото си иска, но без значение дали е заспала преди 2 часа или преди 15 минути, дойде ли час за ядене я разбуждам, сменям памперс и храня. Така избягвам да е изнервена от прегладняване(не вярвам, че щом бебето спи непробудно, значи не е гладно, по-скоро смятам, че си огладняват стабилно, после се събуждат озверели от глад, насмукват се набързо и след това започват да повръщат), както и си гарантирам, че все пак е успяла да огладнее достатъчно, за да изяде достатъчно количество мляко. Обикновено, независимо колко е спала през деня, заспива към 22-22:30, а последното и хранене е в 00:00. Тогава внимателно сменям памперс на нощна лампа, за да не се разбужда много, храня я и заспала, не заспала я слагам в леглото и гася всички лампи. Не я люлея, не пускам бели шумове, не говоря изобщо, никакви телевизори. Тя си лежи малко, шумоли си, говори си и до 10 минути е заспала. С една дума, съветвам те да започнеш от правилен режим на хранене, а после нещата ще започнат да се нареждат.

# 518
Кристина, както са написали другите и аз мисля, че бебчето спи доста през деня. Имат нужда и от активно време, в което да се изморят и да различават с наша помощ деня и нощта.

Иначе аз и мъжът ми си излизаме често без бебето. От приятелки знам, че ако свикне само и единствено ние да се грижим за нея после ще е много трудно да я оставим на някого дори само за вечеря бебето ще се разстрой, защото не е свикнало с други хора. А в крайна сметка и ние имаме нужда от време за нас.. романтична вечеря или дори разходка, просто време, в което да се подържат съпружеските отношения 🙂

# 519
Освен това, което са казали другите, бих добавила биберон и бял шум! Много силни асоциации за сън, като белия шум не се спира дори след като заспи ! При моята това работи, иначе се събужда лесно.

# 520
От както се е родила моята девойка та до днес има страшно силни и почти постоянни колики, та режими на каквото и да е ми е непосилно да правя, но едно нещо се стремя да правя от началото и мисля, че има ефект. Става въпрос за разграничаването на деня и нощта... Вече е на 2 месеца и половина и смея да каже, че само като влезем с стаята вечер ( завесите са дръпнити и свети една малка.нощна лапма) тя знае, че е време за нощен сън и колкото и да е била крива момента в който влезем млъква и запова да търка очите. Сутрин момента в който стане светло вън, тя знае че е време да става и да мрънка Grinning Както някой беше писал по-горе аз също пускам нощна лампа през нощта само при смяна на памперс, през останалото време всичко се случва на тъмно. Слагам я да ляга рано за вечерен сън между 19:00 и 20:00 е заспала, защото както казах заради тези колики почти не спи през деня и към 17:00 часа вече става супер крива, но гледам да я задържа будна до 18:30, защото ако спи след 17:00 после отиде цялата вечер на кино. И понеже имам батко, който се прибира в 12 от училище и му помагам с домашните си лягам с нея( без значение колко е часа) за да може да съм поне малко адекватна. Та и според мен късните дрямки  объркват нещата.

# 521
И аз много искам бебето да свикне с други хора и изобщо да бъде от по-общителните деца. Хич не искам да е залепена за мен или баща й, та със сигурност ще включваме бабите активно с престой при тях. Нямам притеснения да я оставя - колкото по-рано, толкова по-добре и за тях, и за нея.

Понеже се коментира храненето - през нощта не будя за храна от доста време. Яде последно в 22.30 някъде и това е, после като се събуди, което е около 3-4 обикновено. Също така не сменям памперс през нощта, ако няма от големите изненади. Слагам сух преди да си легне за нощен сън и го махам сутринта. Като беше на Памперс 1, през нощта ползвах Памперс 2. Сега все още ползвам номер 2, но ще взема 3 за през нощта.

През деня храненето е с +/- 30 минути, а не в точен час. Искам да увеличавам интервалите между храненията, но тези дни малката стачкува и яде по има-няма 80 мл на хранене.

# 522
  • София, България
През нощта и аз не будя за храна. То няма и нужда, той си се буди. Ако не се, когато се събуди. Иначе не знам на колко часа се хранят вашите, моят си яде на 4 часа от доста време.
Напоследък често прави и 6 часа почивка нощно време. Памперс сменям ако има нужда и както казах го правя на съвсем лека нощна лампа (нашата е димираща).

Аз имам възможност, понеже живеем с моите родители и го оставям на майка ми редовно. Така беше и. с големия ми син и той свикна без нас Simple Smile

# 523
Благодаря на всички ..ще се опитам,да изградя някакъв режим на хранене колкото и да е труден този период..истината е,че съм забелязала,че колкото повече спи през деня толкова по-лесно е приспиването вечер..не е ли спал много и е преуморен се случва точно това ,което описах..
Да ака всеки ден почти и няма проблем с изхождането. .

# 524
  • Somewhere beyond the moon and stars
Права си, трябва да не се преуморява.
Ние сме далеч от такъв блок часове сън, иначе сме със сходни часове на лягане за нощен сън (12-1) и окончателно събуждане (8-9), но с едно междинно хранене около 4; щом не са колики, според мен сте ок, можеш да го изместиш напред или не според това дали пасва на режима на семейството.  Просто не се опитвай да го приспиваш в последния интервал, тъй като явно не се е настроил за нощен сън все още. Във всички случаи се води по детето, ние споделяме собствен опит, но само вие знаете кое е най-добре за вашата ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт