Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 1)

• 31 045
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
С баткото не беше на мода регресията и не си я спомням, виж сега е много популярна и сигурно ще я усетим 😂. Тогава на 4 месеца му избиха първите зъби, та нито регресия разбрах нито зъбоникнене.

Аз вярвам единствено на скоковете в растежа, нищо извън тях
Интересно ми е за тези скокове, дали наистина са в тези седмици, които намирам в интернет? Или може да има разминавания?

# 316
Смоуки и  The immortal, звучи интересно този режим/рутина. Имам въпрос - какво време ви отне, докато бебето свикне с този режим. И още по-важно ми е как занимавате бебето през будния период 🙂
Елфи, аз още от началото искам да изградим режим, така че първи наченки на структуриран такъв започнах преди 3-4 седмици. За седмица и половина-две се виждат резултати.

Логиката е, че между ставането сутрин и лягането вечер трябва да има едни 12 часа разлика. Така, ако става сутрин около 7, може да се очаква, че ще заспив вечер към 8.30. Но при толкова малки бебета се случва и късно заспиване - дават го като интервал - 8-11 часа като нормално.
И като фиксираш сутрешно ставане, оттам почваш да си правиш интервали будуване и сън. Нормата при дву и тримесечни е 5-5.30 часа дневен сън сумарно като идеята е да е по-скоро 5. Вече към 4ти месец трябва да намалява - 4.5 часа дневен сън и т.н.
Горе-долу гледам да има 4 дневни дремки с интервал около час и половина максимум два между тях. Сутрин интервалите на будуване са по-кратички, а вечер по-дълги. Последната дрямка за деня гледам да не е повече от 30-40 минути и да има поне 2 часа преди нощното лягане.

Тези интервали могат да са гъвкави - до 30 минути се приема за нормално да варират. Повечето бебета спят като са навън, така че гледам излизането да съвпада с някоя дрямка. И вече ако съм повече време навън и спи в количката повече, просто намалявам другия сън.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 19:54 от Like_Smoke

# 317
Интересно ми е за тези скокове, дали наистина са в тези седмици, които намирам в интернет? Или може да има разминавания?

При нашата бебка има симптоми на скок в растежа номер 2 и като че ли започна точно както е по календара, но искам да отмине и тогава да потвърдя. Засега всичко изглежда да е това: опознава си ръце/крака, по-малко яде, не може да заспи в точно определен момент от деня и плаче, при гушкане минава (не знам дали не е witching hour обаче) добре, че след това спи добре цяла нощ.

Знам, че може да варира, поне приятелка така, че е било при нейното дете.
Не стигам до книжарницата са си взема книгата Чудните седмици. Ще я взема, защото много общо инфо намирам по бг сайтове, а невинаги е много сън и храна през този период. Мисля, че зависи от фазата. Но не съм сигурна още дали е така.

Иначе и ние (или аз Simple Smile), както Смоуки, се стараем да има режим, само че при нас трудно издържа будна повече от час, затова гледам като започне да се прозява да я слагам да се самоприспи. Може да спи до следващото хранене, само да не я мъчеха газове. Ние играем преди хранене, защото иначе се унася докато я оригваме и държим изправена. Иначе става към 8.30 (май аз го нагласих така) и заспива към 21.30, с 4 дремки.

Относно игрите гледам да има повече време по корем, че май късно започнах със слагането, малко гимнастика, малко говорене и започва да си търси хапването Simple Smile като се сетя гледам игрите в приложението Bebbo.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 06:19 от tsv.ivanovaa

# 318
Смоуки го е описала повече от прекрасно- ние подходихме по абсолютно същия начин в създаването на режима(ако такъв е възможен при толкова малко бебе) и наистина до 2-3 седмици се вижда резултат. Трябва постоянство. Няма да забравя в началото приспивах по 2-3 часа вечер до изнемога.
По въпроса с какво го занимавам като е буден. Идеята на интервалите на будуване е не просто да бъде буден, а да бъде занимаван и дори изморен, но не преуморен. Аз слагам по корем, гледа карти чернобели, гледа чернобяла книжка с животни. После активна гимнастика и време за успокоение в мама, пеем тихи песнички и се гушкаме. Така заспива. Винаги местя в кошарата когато усетя налягане за сън, а не когато е вече заспал в мен, за да може да се самоуспокои и допреспи сам в кошарата и да няма силни асоциации за сън тип “люлкане, заспиване на ръце и тн”. С кошара next to me съм и често лягам до него за да ме види че съм там за малко, после ставам и продължавам с моите си задачи за деня.

# 319
  • София
С баткото не беше на мода регресията и не си я спомням, виж сега е много популярна и сигурно ще я усетим 😂. Тогава на 4 месеца му избиха първите зъби, та нито регресия разбрах нито зъбоникнене.

Аз вярвам единствено на скоковете в растежа, нищо извън тях

При нас са много точни, ама следвам този сайт,още едно време с баткото по него се водех https://www.biberonbg.com/info/plach.htm

И един съвет от мен, спри да мислиш за регресия, никнене на зъби и още какво ли не друго плашещо. Наслаждавай се на момента с детето, аз усетих още с баткото че много ме натоварва това ама чакай да почнат зъбите, чакай да проходи, и то времето ти минава в чакане на нещо страшно и лошо.

Вчера ЛЛ му сложи първата ваксина, хексацима, доста добре я понесе, петък сме на следващите живот и здраве, ще сложи Синфлорикс и ротарикс.

# 320
Нашата първа ваксина е след седмица и се чудех дали не са спрени заради грипа…
От вчера се вкарах във филм- на моя мъж му излезе херпес, като предния ден си е целувал малката. Казах му да мие добре ръце, да слага маска, но ми е много притеснено да не я е заразил. На мен ми се случи в болницата като я родих , от целия стрес. Тогава лекарите ми казаха да слагам маска. Така или иначе не я целуваме по устата, но все пак бузки, челце. Дано й се размине

# 321
Маце, и аз съм на този принцип - нещо пропускам да чета за тези регресии, зъби и т.н.
Повечето ми познати ме питат много ли е кошмарно положението и аз съм в леко недоумение. Предполагам, че имаме късмет със сравнително спокойно бебе, но честно казано нямам такъв стрес и не виждам такава хамалогия във всекидневието с бебе.

Може би и самата аз също се бях настроила за голям ужас след раждането, заащото всеки такъв опит споделяше, а се оказа че е доста по-лежерно. Но и аз не се впрягам много, де.

# 322
Смоуки, immortal, Ivanova много полезна информация. Благодаря 🙂

# 323
Здравейте, мами! Много е приятно да ви чета, всичко е много полезно. Въпреки, че отдавна не бях писала понеже нямах възможност.  Бебчо е на 1 месец и 23 дни, старая се да имаме няколко дрямки през деня иначе вечер е много превъзбуден и трудно заспива. Хапва по малко Ам, винаги различно. Успявам да докараме до 700 - 750мл за 24 часа, като вече и прави пауза през нощта около 6 часа.
Това което ме притеснява,  че от няколко дни забелязах, че започна да му капе косичката. Дали е нормално, вие наблюдавате ли нещо такова?

# 324
Здравейте, мами! Много е приятно да ви чета, всичко е много полезно. Въпреки, че отдавна не бях писала понеже нямах възможност.  Бебчо е на 1 месец и 23 дни, старая се да имаме няколко дрямки през деня иначе вечер е много превъзбуден и трудно заспива. Хапва по малко Ам, винаги различно. Успявам да докараме до 700 - 750мл за 24 часа, като вече и прави пауза през нощта около 6 часа.
Това което ме притеснява,  че от няколко дни забелязах, че започна да му капе косичката. Дали е нормално, вие наблюдавате ли нещо такова?
Не се притеснявай, и при моята е така- отпред няма, но има наченки на нова. Предполагам и назад ще окапе. До колкото знам е нормално. Ние си имаме и струпеи по скалпа, което също знам, че е нормално!

# 325
  • Somewhere beyond the moon and stars
Нормално е и според мен, подменят си косичката през бебешкия период.
На моята бебка съшо доста капе - и при първата ми дъщеря беше така и нямаше много чак до около година и половина.

# 326
Ами нормално е бебешката коса да окапе , както и косъмчетата по тялото , с които се раждат 😊 моето бебе отгоре и отстрани е плешиво , а отдолу си има бая коса , много е сладко смешна .

# 327
И ние се опитваме да следваме подобен режим, поне ставането сутрин и лягането вечер са фиксирани засега - първото хранене за деня е в 08ч, в 19:30 е къпане, 20ч хранене и между 20:30 и 21ч заспиване. Но дневните дремки съвсем не са еднакви - обикновено след сутрешното хранене остава буден около час, но днес например заспа почти веднага и будува преди обедното хранене; понякога заспива около час преди къпането, понякога е буден преди него. Гледам сумарно дневният сън да е поне 5 часа, независимо как се подреди, за да не е преуморен и превъзбуден. Единственото, което винаги се повтаря засега е спането навън, излизаме около 13:30 - 14ч и спи час, час и половина в количката. Когато се събуди през деня, веднага търси човек с рев, като цяло не умее да стои буден и спокоен сам, ако се загледа в нещо, което сме му оставили около него, то е за минутки и след това се разстройва и започва да плаче и да си иска присъствието ни. Някои от дремките през деня са контактни, оставям го да спи върху мен на дивана или го приспивам и оставям в кошарата, не може още да се самоуспокоява и заспива сам, въпреки че има един облак с бял шум в леглото, кукууна, играчки с много фина мелодия, затъмнени завеси, но нищо не действа на този етап.

# 328
Момичета колко горе долу е интервала между последната дрямка и нощния сън на вашите дечица?

# 329
Ние сме с ново 20.. както спеше през деня и вечерта и изведнъж след храненето в 3 през нощта не иска да заспива до 7 сутринта, а видимо му се спи..реве ,заспива за 10 минути събуди се реве заспи 15 минути и така докато не стане 7 и 30..8 и после се събужда чак към 12 ..1.. онази сутрин като заспахме в 7 чак в 13 и 40 се събудихме..как да го изградя този режим като постоянно има нещо ново..не мога да спа по 3 часа за денонощие и да го будя в 9 да яде ,като аз самата не мога да стана..цял ден спи и дори да се помъча да го събудя малко да будува и се почват сълзи ревове и сополи.. мислих си,че имаме някакъв режим ,защото се задържа повече от 2 седмици и сега с това будуване пак през нощта ме съсипва...изключително трудно заспива и ако заспи е за 10,20 минути и пак се повтаря всичко отначало ,а реално ми отнема повече от 30 минути да го приспа..момичета,не знам какво е това ,но съм много изтощена..честно казано мисля,че никакъв режим няма да има! Вероятно нещо аз бъркам.. 🫤

Общи условия

Активация на акаунт