Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 954
  • 759
  •   1
Отговори
# 150
Не съм наемодател, но имам няколко познати под наем в различен тип жилища- от гарсониери до тристайни. На никой от тях наема не е вдиган от 2018-2019. И те самите знаят че живеят на много подпазарна цена, но явно хазяите им ги харесват като наематели и не искат да рискуват да ги загубят с вдигане на цената.

# 151
А какво ще направят приятелите Ви, ако актуализират наемите към текущите пазарни цени?

# 152
Ще се изнесат със сигурност, говорили сме ги нещата. В тези апартаменти и преди тях, и сега вече с годините които те живеят там си има доста амортизация. Също така в нито едно от тези жилища няма съдомиялна или сушилня, едните собственици им отказаха адресна регистрация и тн, компромиси има за сметка на наема и двете страни осъзнават този факт.  Но ако ще се плащат 600 за гарсониера вместо досегашни 450, които биха се актуализирали според пазара на 600 или в най добрия случай на 550, по добре да се изнесе човек, цифрите са примерни, не говоря буквално за нито едно от жилищата. Но при всички случаи, като ще дава пазарна цена, на по лоши условия няма да е със сигурност човек, само на нещо по ново и по добро може да попадне.

quote author=krasimilo link=topic=1617794.msg47436836#msg47436836 date=1704473207]
А какво ще направят приятелите Ви, ако актуализират наемите към текущите пазарни цени?
[/quote]

# 153
Ако жилищата са вече много амортизирани, че за 2-3 години да минават за такива - от кого са толкова амортизирани - от самите наематели или от нормална употреба? Ако е второто, то значи пазарният наем към момента е такъв, а не +150 лв.
Обаче от поддържане на нисък наем нямат интерес наемодателите - едно освежаване ще се избие за година и след това жилището ще има по-търговски вид и ще може да се пласира на по-висока цена. Наемателите също нямат интерес - защото при актуализация, с която не са съгласни, ги очаква ново търсене, нови разходи, нови депозити и т.н.

# 154
  • Бургас
Ако наемът се вдигне с 30-50 лв. на месец, дали ще се изнесат?
Ще наемат същото, че ако не и по-лошо, за същите пари. Плюс депозити и комисиона на брокер.
Аз не съм вдигала наем по 9 години. Отчитам го като грешка. Ако някой ще се изнесе за 20 лева, ще намеря веднага нови на пазарен наем.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 20:57 от Tintina

# 155
  • Варна
Едното жилище го пуснах септември 2021 на 450 лв на студенти. Колкото и да са прекрасни като наематели, всичко много поскъпна и септември 2023 им вдигнах наема на 550. Дори така, пак са на мнооого добра оферта и не се предлага нищо друго равностойно за тези пари. Отделно, че са се устроили бая. Реално ако се бяха изнесли, щях да го отдам без проблем и на 650, но все пак ги оставям на по-евтино, защото са страхотни. Но на приемливо по-евтино, не на безценица.

Другото го пуснах октомври 2022 на 500, но там не се задържаха дългосрочно наемателите. Следващите го взеха февруари 2023 на 550, а от лятото за по-следващите цената я вдигнахме на 650. Текучеството на наематели поне ми позволи да актуализирам без притеснение.

# 156
Едното жилище го пуснах септември 2021 на 450 лв на студенти. Колкото и да са прекрасни като наематели, всичко много поскъпна и септември 2023 им вдигнах наема на 550. Дори така, пак са на мнооого добра оферта и не се предлага нищо друго равностойно за тези пари. Отделно, че са се устроили бая. Реално ако се бяха изнесли, щях да го отдам без проблем и на 650, но все пак ги оставям на по-евтино, защото са страхотни. Но на приемливо по-евтино, не на безценица.

Другото го пуснах октомври 2022 на 500, но там не се задържаха дългосрочно наемателите. Следващите го взеха февруари 2023 на 550, а от лятото за по-следващите цената я вдигнахме на 650. Текучеството на наематели поне ми позволи да актуализирам без притеснение.

Какво освен пазарен наем получиха студентите срещу тези 100 лева отгоре?

Някакви подобрения в наетия апартамент, или нищо?

# 157

Какви подобрения да получат? Ако това е пазарен наем за аналогични жилища?
Той, хлябът, като стана над 2 лв, да не го подобриха?

Просто това си е актуалната пазарна цена. Освен това се предполага, че жилища наети преди 2-3 години или значително по-малко не следва да са амортизирани.

# 158

Какви подобрения да получат? Ако това е пазарен наем за аналогични жилища?
Той, хлябът, като стана над 2 лв, да не го подобриха?

Просто това си е актуалната пазарна цена. Освен това се предполага, че жилища наети преди 2-3 години или значително по-малко не следва да са амортизирани.

Примерът с хляба не е удачен и ти го знаеш много добре. Или поне се надявам да е така.

Предположенията са едно, а реалността съвсем друго.

Пазарният наем се определя не само от наемодателите, но и от наемателите, колкото и да е трудно някои хора да го проумеят.

# 159
Не ги държим насила в края на краищата.Свободни са да се преместят на по-скъпо.

# 160
Не ги държим насила в края на краищата.Свободни са да се преместят на по-скъпо.

Абсолютно така е. Но и не си мислете, че задължително ще е по-скъпо. А понякога, по-високата цена идва и с по-добри условия, които “бившия” наемодател не може да предложи с увеличението на наема, който иска.

# 161
Мен ме учудва това, че някои от наемодателите чакат и не пипват нещо да подобрят  в едно жилище.

# 162
Тутанкамон, на "ти" да минем, като за пръв път Ви "срещам" не мисля, че е уместно. Освен това си мисля, че и Вие сте наясно за каква ситуация говорим - аналогични жилища!?
Не мисля, че Tintina, която има доста адекватна представа за пазара, ще сравнява круши с моркови. След като си е сверила и е стигнала до една средна цена вярвам, че ще отчете разправията за търсене и преотдаване, дори евентулно освежаване/почистване и точно заради това ще вдигне наема на 600 вместо на 650 лв (примерно), а шансът наемателите да намерят при това положение нещо по-евтино и аналогично колко е голям? Освен това те пък при наемането може да се натъкнат на подводни камъни. Всеки си преценява, но не е и разумно за нея да губи по 100 лв/мес.

# 163
В примерите на моите познати не говорим за по 2-3 год време амортизация. Както първоначално казах, наемите не са вдигани при никой от тях от 2018-2019 год. А те самите са наели жилищата доста преди това, най- отдавнашните го наеха 2012, другите 2014 и тн. Така че си има амортизация и с оглед на вече техния дълъг престой, и отпреди това. А освежаването обикновено за собственика е един латекс. Точно това се случваше на огледа на единия апартамент и собственика сам си боядисваше. Няма нищо лошо в това само по себе си, но ако за 8-10 год - времето на техния престой, плюс предните наематели и те към 5-6 год бяха стояли, ами 15 год само с един латекс малко не ми се струва ок. Наистина нищо друго няма от страна на собственика.
При едните пък още
в началото се развали душа в банята, доста стар си беше и собственика отказа да го смени за своя сметка. При другите стана наводнение от спукана тръба или връзка някаква, не разбирам много от тези неща, но се случва когато те са извън града за около две седмици. Ами стария паркет се извади, суши се,  майстор го пренарежда и всичко това за тяхна сметка. За мен е редно в случаи в които наемателя не е виновен, или повредата на нещо старо се случва в началото на неговото обитаване на жилището , всички разходи да са за сметка на собственика. То не може само да ти текат пари отнякъде без никаква ангажираност от твоя страна.
Но най куриозното бяха в една гарсониера печката и пералнята. Печката свободностояща, видима възраст на нея и пералнята поне към 15 год. всяко. При наемането на жилището става ясно че фурната пече само отгоре, коректно си казва това собственика, но както и с предния наемател, не смята да предприеме  нещо да поправи проблема. Ако на него вкъщи му е така фурната, дали няма да направи нещо, ама за наемателя може и така. Ами познайте- за няма и два месеца пералнята се повреди, лагери нещо и не знам си какво, не им хареса на собствениците цената за ремонт и си заявиха на моята приятелка да си купи нова пералня ако иска. Тя да си купи! И не за сметка на наема да отбележа. Буквално дни след пералнята фурната се запали както си печаха наденици вътре. Е чия е вината тук- на старите уреди или на новия наемател на няма и два месеца? Може да дава с около 150 лв по нисък наем ама то куп проблеми пък за преглъщане. Да не говорим че си оправи тя с помощ от приятели неработещо осветление в банята и други дребни проблеми. . Аз предпочитам да дам малко повече пари, но да не съм с антични уреди, които и самия собственик у тях не би ползвал, и като има ситуация, хазяина да има отговорност. Тристайния апартамент на едните пък е с дограма от 80-те, уж щеше да им я подменят, дошъл хазяина с някакъв да вземе размери. Тогава им вдигна наема със 100 лв, под претекст ще има подобрение с дограмата. Е, до ден днешен още няма дограма, наема си стои и той вече без промяна 4-5 год. Но да вдигаш цената с обещание за подобрение и накрая такова да няма не е хич ок, въпреки че цената към днешна дата отдавна е подпазарна Simple Smile  Казвам всичките примери и като бивш наемодател и бивш наемател. Тоя процес на отдаване на имот не може да е само алчност на едната страна да оскубе колкото може по здраво другата или дай да правим каквото си щем, щото нали не е наше жилището съответно. Трябва си взаимно поставяне в обувките на другия и оценка на общата картина. А и най вече като бивш, а някой ден и бъдещ може би наемодател, не бих дала жилище с условия в които аз самата не бих живяла.

.
Ако жилищата са вече много амортизирани, че за 2-3 години да минават за такива - от кого са толкова амортизирани - от самите наематели или от нормална употреба? Ако е второто, то значи пазарният наем към момента е такъв, а не +150 лв.
Обаче от поддържане на нисък наем нямат интерес наемодателите - едно освежаване ще се избие за година и след това жилището ще има по-търговски вид и ще може да се пласира на по-висока цена. Наемателите също нямат интерес - защото при актуализация, с която не са съгласни, ги очаква ново търсене, нови разходи, нови депозити и т.н.

# 164
Случаи всякакви, аз коментирах ясно питането на Tintina, после и на Didi168. И двете говореха за скорошно ремонтираните/освежените си и отдадени жилища. Не коментираме стари бърлоги, които не са пипани от 20+ години или неподдържани.

Общи условия

Активация на акаунт