Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 947
  • 759
  •   1
Отговори
# 135
Tintina, даже има и трета- могат, но понякога предпочитат личният си комфорт пред това да спестят някой друг лев и това като се замисли човек важи за страшно много дребни неща като това да поръчаш понякога готова храна.
И ние имаме близък приятел хирург, който е на мнение, че времето прекарано в кухнята е най-лошо изгубеното време. Та, човекът по цял ден работи с ръцете и ума си и иска когато не е на работа да сведе до минимум битовизмите. Честно казано като човек, който много обича да готви ми е странно изцяло да си с "външно хранене", но предполагам, че ако бях по заета щях да мисля по друг начин.

# 136
Именно личният комфорт и качество на живот страдат най-много, когато заради нещо малко и базово не можеш да извикаш някой и да му платиш 1-2-3 лева, за да ти го свърши на момента.
Че къде са тия посещения по 1-2-3 лева, то само транспорта да дойде ще му е поне 5-10? Времето и майсторлъка отделно.
И аз имам такива познати - вика майстор за да закачи пералня към маркуча; да смени развален ключ на лампа; да му изнесе стар матрак; да му подмени изгоряла лампа на абсорбатора над печката; и т.н. и т.н. Говорим за дреболии, които всеки мъж ако не е с две леви ръце трябва да може да свърши сам. Освен дето ще спестиш пари, освен дето ще си свършиш работата веднага, вместо да чакаш с дни майстора да е свободен, та освен всички тия неща остава удоволетворението, че си свършил нещо полезно днес с тези две ръце, вместо да ги държиш в джоба. Това не бих го сменил аз за малко спестено време. Времето си е все 24 часа на ден - дали ще го прекараме в нещо полезно или ще го пропилеем, то по-дълго или по-късо няма да стане.

# 137
освен дето ще спестиш пари, освен дето ще си свършиш работата веднага, вместо да чакаш с дни майстора да е свободен, та освен всички тия неща остава удоволетворението,

Защо, светът ще престане да се върти ли, ако изчакаш ден -два?  Нищо няма да стане на никого, няма да умре, ако се забави нещото там...Simple Smile
И пак идваме до голото удовлетворение....друга причина няма...

# 138
  • Бургас
Не познавам мъж, поне в близкото ми обкръжение, на когото като му се развали нещо вкъщи, да го оправи веднага Simple Smile
Не всички искат да пестят пари, приемете го Simple Smile

# 139
Не познавам мъж, поне в близкото ми обкръжение, на когото като му се развали нещо вкъщи, да го оправи веднага Simple Smile
Не всички искат да пестят пари, приемете го Simple Smile

Намират се и такива мъже Simple Smile

Приемете, че не всичко опира до харченето или спестяването на пари Simple Smile

# 140
  • Бургас
Приемам, ама като не съм се омъжила за Пища Хуфнагел, сега ще харча, вместо да пестя Simple Smile Важното е да не страдаме заради липсата на "базови умения" да разглобим, пренесем и сглобим гардероб. Който го може, да го може, а който не го - да има достатъчно пари, за да плаща, без да му се свиди, на тези, които го могат!

Да се върнем на темата - кога бихте вдигнали наема, ако пазарните вече са по-високи? На първата, втората, третата година? Чудя се дали да актуализирам наема на две- и тригодишните договори...

# 141
Време им е, Нова година-нов късмет. Laughing
Сериозно, определено актуализация е нужна, все пак ти не си благотворително дружество (фондация) за подкрепа на нуждаещите се.

# 142
  • София
Базовите умения не е наложително да се прилагат. Това е като образованието - може да го ползваш, а може и да не го. Въпросът е, ако се наложи, да знаеш как. А иначе всички се молим да не се налага. Това е някакъв вид застраховка, ако нещо се случи и не можеш да си плащаш или дори да не плащаш двойно и тройно от незнание за неща, които не получаваш.
Какво ще стане с хирургът споменат по-горе, ако по някаква причина не може вече да оперира? При това той е човек с евентуални спестявания или инвестиции, образован, със специфична професия. А за другите дето живеят от месец за месец и имат само кредити зад гърба си?

# 143
  • Бургас
Ще работи на кабинет и ще бъде консултант, т.е. ще присъства в залата и ще дава съвети, но няма да пипа с ръцете си. Може да стане ОПЛ, или лекар в друго терапевтично звено.
Специфичното образование не е "базово умение". Сравнението между висококвалифициран медицински или друг специалист и човек, който може да сглоби мебел или да смени изгоряла крушка и капещ кран, е неуместно.

# 144
  • София
Колко ли пък да е нелепо. Имам роднини медици - ми, имат си основните битови знания. Не ги ползват директно, плащат си за по-тежките или специфични дейности. От друга страна не им се налага да плащат за неща, които не са им свършени правилно/добре, както на позната, която смени три бригади и всяка следваща идваше и напоително обясняваше, как предните не са си свършили работата и сега всичко трябва да се махне /не безплатно/ и да се направи пак. Като я питаш: “Е, как така?” и тя казва: “Ми аз нищо не разбирам!”

# 145
Точно, ако не си наясно, могат да те правят и на будала с някакви съвсем елементарни неща, като да ти включват в цената непотребни услуги, за които реално нямаш нужда.

# 146
Наем бих вдигнала ако разликата между моя наем и пазарния е значителна. Например за под 100 лв. не бих се занимавала, особено ако си харесвам наемателите. Но за всеки си е специфично. За някой например и 600 лв. на година отгоре си е от значение.

# 147
Наемите преди 2-3 години бяха доста по-ниски от сегашните, съдейки от писаното в темата - примерно за 500 лв. тогава можеше да се намери прилично жилище, без екстри и някакви нови ремонти, в по-краен квартал. Сега за под 750-800 лв. подобно трудно се намира. Говорим за увеличение от 30 до 50% на пазарните наеми, което е значително увеличение). Изхождах от това, не от конкретни данни за наемите на Тинтина.

# 148
  • Бургас
150 лв. e разликата между пазарните в района и моя. За София това.
В Бургас пък рязко вдигнаха таксата смет...
Сега разглеждам обявите в района и в Бургас, моят пак е по-нисък от предлаганите на пазара, но незначително.

# 149

Да се върнем на темата - кога бихте вдигнали наема, ако пазарните вече са по-високи? На първата, втората, третата година? Чудя се дали да актуализирам наема на две- и тригодишните договори...
Ако съм доволна и не искам да напуснат, ще вдигна с 10-12% и ще оставя лек толеранс в полза на наeмaтeлите, но определено бих актуализирала.
П.П.
Значи +100 лв бих поискала.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 01:27 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт