Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 931
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
Е какво, трябва да се върнем да перем на реката и сами да си колим прасетата ли? Защото баба и двете неща ги можеше. Няма лошо всеки да си има своята си специалност и да си работи по нея. Това е все едно аз да искам плочкаджиите да могат да ми пишат формули в Ексел, например.

# 121
Генерално Гого е прав, че офис-планктонът губи част от уменията си на битово ниво, но понякога човек си прави сметката, че за цял ден, дето ще сглобява секция, може да изкара 2 пъти повече пари. Аз моя урок си го научих: веднъж напънах ММ да сглоби секцията, дойдоха и още двама за подкрепа, нали, за социализиране, не само за пЕстене. Равносметката: два дни хора из нас, поръчана храна за два пъти повече пари, отколкото услугата по сглобяването, едната полица сложена накриво и с уговорка да не слагам нищо тежко върху нея, да не паднела.

# 122
Не обичам да гледам в чуждата паница, просто не ми е интересно и не ме интересува. Мога само за себе си да говоря от първо лице единствено число. И изводите до които стигнах - един от тях е, че не е трябвало да се бъхтам да вдигам тежко на младини, щото сега на средна възраст съм с куп проблеми. Ама нали да се докажем, че можем всичко...то можем, но на каква цена, пък ти помисли, и струва ли си? За мен от мястото и годините на които съм сега - не, не си е струвало. но минало бешало. Друга хубава приказка също има, че от работа не се става богат, а гърбат, и тя е вярна.
Та не опира до мързел винаги, или до неумения. Когато трябва хич не ме мързи, и умения имам, последните придобити са ми във вик сферата, и инструменти си купих...и батерии сменям от воле..
Та замислих се както ме посъветва и стигам до извода, че младото поколение пък може да у по-умно от нас, от мен поне, като не ще да се гърби с носенето на тежки секции по етажите. То не че не може, ама е преценило, че не си струва да си съсипва здравето...знам ли, така ги виждам нещата....

# 123
Темата е дълга, но не е за тук. Просто казвам, че всеки човек трябва да има базови умения и желание за физическа работа, а не да е с две леви ръце. И второ, да има самоосъзнатост и хигиена за социални мрежи и висене през телефона/компютъра. Това беше от мен по темата в обедното ми кафе. Отивам да работя, че някой трябва да се гърби и произвежда. Само с инвестиране не става.

# 124
  • София
За мен Gogo1979 е много прав. Колко от под 30 годишните си сменят сами гумите  или дори си готвят сами? Никой да не се чувства лично засегнат - винаги има изключения. Навремето родителите ми сами си направиха гардеробите, аз помагах според силите си. Днес хората не могат да ги сглобят готови - нарязани, кантирани, с крепежните елементи под бройка и 25 страници упътване. Да не говорим за други физически умения. Проблемите с дисковете, прешлените и ставите идват от нерегулярното натоварване. Родителите ми са в пъти по-добре в това отношение от мен, но аз съм точно по системата: “Не съм го правила никога, ама знам как и мога!” Еми да - мога. Ама после става “Олеле! Не мога да мърдам!” Това е като да идеш веднъж на три години на фитнес, да се надскочиш и после два дена едвам да дишаш.

# 125
Прав е, че не е окей да нямаш базови умения  както написах и по-рано. Simple Smile
 Иначе под инвестиране нямам предвид да губиш време по изброените начини, а да отделиш време за себе си- тренировка, разходка, среща с приятел, надграждащ курс, време със семейството и т.н. Simple Smile
 И понеже съм сигурна, че изглежда така всяка мъжа ми е с 2 леви ръце- не е. Изключително сръчен е:) когато сме имали значително по-скромни доходи всичко сме си вършили сами. Сега имаме възможността да изберем за какво и дали да платим. Simple Smile И пак казвам нашето "глезене" е работа, за която друг ще вземе пари Simple Smile

# 126
Прав е, че не е окей да нямаш базови умения  както написах и по-рано. Simple Smile

Защо не е ок? Може ли аргументи?

# 127
Аз да дам личен пример - за мен не е ОК мъжът в семейството/мъж по принцип да не може да се справи с лек теч от батерия, например, или да извади патрона на обикновена брава. Да установи кой бушон (предпазител) е паднал, че да го вдигне. Да не знае как да пробие дупка в някаква дървена/дървесна плоскост. Да не може да установи с фазомер има ли ток в контакта...Ей такива дребни неща.

# 128
О, много мъже, които не са в графата до 30г и офисен планктон, също не ги могат горните работи. Много са.
А това с бушона не е базово умение за мен, 12 годишният ми син може да вдигне паднал бушон, и знае как.

# 129
teta, струва ми се че е нужен един абсолютен минимум ей така ако щеш за някакво лично удовлетворение. И под минимум имам предвид наистина базови познания като такова дори бих определила това с бушона Simple Smile, да завиеш някъде нещо разхлабено по мебели, ей такива неща
Сещам се за наемателка на нашите- италианка на 20 и няколко. Оказа че банята прелива като се къпе. Тя с една разкошна дълга коса, запушила решетката над Сифона и не знае, че трябва да я извади и почисти. Имам познати, които буквално яйца не могат да приготвят Simple Smile

# 130
Значи само за лично удовлетворение ? И тиквен медал:)...ок, разбрах....

Много неща от миналото отпадат като ненужни, както и Мунривър казва

Е какво, трябва да се върнем да перем на реката и сами да си колим прасетата ли? Защото баба и двете неща ги можеше.
...

Светът се променя, ние също...аз като мога да сглобя пет гардероба, но не го пхравя защото вече съм на години, за какво са ми тия умения..не ми трябват. Мога спокойно и без тях.. За престиж и удовлетворения да се борят младите...Grinning

# 131
Значи само за лично удовлетворение ? И тиквен медал:)...ок, разбрах....

Много неща от миналото отпадат като ненужни, както и Мунривър казва

Е какво, трябва да се върнем да перем на реката и сами да си колим прасетата ли? Защото баба и двете неща ги можеше.
...

Светът се променя, ние също...аз като мога да сглобя пет гардероба, но не го пхравя защото вече съм на години, за какво са ми тия умения..не ми трябват. Мога спокойно и без тях.. За престиж и удовлетворения да се борят младите...Grinning

Не е нито за лично удовлетворение, нито за тиквен медал.

Базовите умения ти дават свободата да бъдеш независим за някои неща, въпреки средствата и специфичните умения, които притежаваш.

Какво ще предпочетеш, когато ти се спука гума на автомобила в зимна обстановка - да изчакаш час-два, докато дойде пътна помощ и я смени, или мъжа ти да направи това за 10-15 минути, докато ти успокояваш бебето в колата?

Това е само един пример. Мога и още други да дам Simple Smile

# 132
И според мен човек трябва да има базови умения. Отделно, ако всичко търсиш професионална помощ, то не знам колко трябва да изкарваш, че да си плащаш за всичко. И без това днес всички услуги са доста скъпи.
Според мен един мъж трябва да си умее "мъжките работи", а жената "женските". Пък, ако и друго можеш, е в твой плюс.

Ще дам пример. Откакто съм в развод, колата почти сама си я поддържам. Отделно и сама се издържам, без ничия мъжка помощ. Ако всеки път плащах някой да ми погледне маслото, антифриза и т.н., пък и недай си, Боже, някой по-голям проблем по нея да стои в сервиз, къде щеше да му излезе сметката. Точно на това му казвам аз "базови неща", за дребните сам да се оправиш, а за нещо по-специфично - викаш майстор.

# 133
  • Бургас
krasimilo, все едно говориш за ММ:) Направо се познах Simple Smile Благославям момчетата от "Виденов", че за 100 лв. хем сглобиха огромен гардероб, хем постегнаха останалите мебели. Това щеше да ми струва поне двуседмично късане на нерви с напомняне, плюс изброените от теб почерпки, без вяра в крайния резултат Simple Smile
Относно развихрилия се спор: имало две категории мъже. Едните можели да качат пиано до петия етаж, другите - да плащат за това Simple Smile
Имам приятел-хирург. Дори една крушка не завива сам, вика майстор. Ако ми гръмне, казва, в ръцете, какво ще правя после?
Хубаво е човек да има базови умения, но да иска да ги има и да му е приятно. Ако нещо не ми е приятно, предпочитам да платя на друг, за да го свърши.
Личният ми комфорт и качество на живот са на първо място пред мисълта дали ще спестя 50, или 100 лв.
aDream,
Скрит текст:
когато бях разведена и ми се развалеше нещо по колата, ми идеше да рева с дни. Масла и антифриз също можех да гледам сама, можех и гума да сменям също. Но усещането да си жена в сервиз е с нищо несравнимо унижение. Имах една стара трошка, която ми сервираше подобни преживявания всеки месец. До такава степен ненавиждах сервизите, ремонтите и акълите от незнайни майстори, че си купих на лизинг чисто нова кола от магазина, с идеята никога повече да не вляза в сервиз! Разводът наистина учи на много базови умения, особено ако имаш и дете.

# 134
krasimilo, все едно говориш за ММ:) Направо се познах Simple Smile Благославям момчетата от "Виденов", че за 100 лв. хем сглобиха огромен гардероб, хем постегнаха останалите мебели. Това щеше да ми струва поне двуседмично късане на нерви с напомняне, плюс изброените от теб почерпки, без вяра в крайния резултат Simple Smile
Относно развихрилия се спор: имало две категории мъже. Едните можели да качат пиано до петия етаж, другите - да плащат за това Simple Smile
Имам приятел-хирург. Дори една крушка не завива сам, вика майстор. Ако ми гръмне, казва, в ръцете, какво ще правя после?
Хубаво е човек да има базови умения, но да иска да ги има и да му е приятно. Ако нещо не ми е приятно, предпочитам да платя на друг, за да го свърши.
Личният ми комфорт и качество на живот са на първо място пред мисълта дали ще спестя 50, или 100 лв.
aDream,
Скрит текст:
когато бях разведена и ми се развалеше нещо по колата, ми идеше да рева с дни. Масла и антифриз също можех да гледам сама, можех и гума да сменям също. Но усещането да си жена в сервиз е с нищо несравнимо унижение. Имах една стара трошка, която ми сервираше подобни преживявания всеки месец. До такава степен ненавиждах сервизите, ремонтите и акълите от незнайни майстори, че си купих на лизинг чисто нова кола от магазина, с идеята никога повече да не вляза в сервиз! Разводът наистина учи на много базови умения, особено ако имаш и дете.

Именно личният комфорт и качество на живот страдат най-много, когато заради нещо малко и базово не можеш да извикаш някой и да му платиш 1-2-3 лева, за да ти го свърши на момента.

Общи условия

Активация на акаунт