Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 974
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Именно де - гледаме инфлацията на наемите само. Цената на олиото не ме вълнува, не ползвам. Но като отворя имот бг и видя, че най-евтиния тристаен в моя квартал, който е в по-лошо състояние от моя апартамент, е на цена със 100 лева отгоре, е логично да актуализирам. Пък който иска да ми се сърди и да се изнася.

п.п. По-рано имаше въпрос дали предупреждаваме наемателите и дали описваме това в договорите и че ако не го правим, сме некоректни. Отговарям - да, правим го. На едните, които наеха след първия ковидски локдаун изрично им казах, че не предвиждам отстъпки ако пак затворят държавата. А клаузата за инфлацията си е стандартна и мисля, че всеки я слага.
Последните ми наематели наеха в края на календарната година и се притесниха от клаузата - да не би след 2 месеца да им вдигна наема. Обсъдихме го и аз им предложих, че направо ще я махна, тъй като в техния случай следващия край на календарна година почти ще съвпадне с изтичането на договора и така или иначе ще мога да им променя наема тогава, ако се наложи разбира се.

# 196
Лайтс, аз пък не разбрах как да се сложи фолио на голям гардероб, или само на проблемната врата!? И защо това се води освежителен ремонт, като това си е повреда на наемателя!?! Отделно при качествен гардероб с МДФ, как да се сложи фолио отгоре, кой въобще би го съсипал така, при едно - две ожулвания някъде!?! Ти би ли го направила....
А вратичката на кухнята пък хич не я виждам във варианта с фолиото, абсурд.
Търсихме същите цветове плоскости, има подобни, но това значи да сменим цялата кухня.
И пак опира въпросът, че ако наемателите бяха опазили мебелите от малките ръчички на децата им, нямаше да стои този въпрос кой да поправи щетите. Особено пък при този нисък наем.
Аз от срам не бих повдигнала въпроса.

Значи да живееш с години някъде, обаче да търсиш друг да ти го прави уютно. Поне пазИ, за да съхраниш даденото. Ако си на собствено, гаранция ще правиш подобрения.
Никъде не се говори за ремонти, плочки и т.н. Ама да си освежиш някъде боя, или да си поправиш счупилата се пералня, това си е за ползвателите. Или да си сложиш нови пердета, пък после си ги вземи, какво толкова...

# 197
Лайтс, аз пък не разбрах как да се сложи фолио на голям гардероб, или само на проблемната врата!? И защо това се води освежителен ремонт, като това си е повреда на наемателя!?! Отделно при качествен гардероб с МДФ, как да се сложи фолио отгоре, кой въобще би го съсипал така, при едно - две ожулвания някъде!?! Ти би ли го направила....
А вратичката на кухнята пък хич не я виждам във варианта с фолиото, абсурд.
Търсихме същите цветове плоскости, има подобни, но това значи да сменим цялата кухня.
И пак опира въпросът, че ако наемателите бяха опазили мебелите от малките ръчички на децата им, нямаше да стои този въпрос кой да поправи щетите. Особено пък при този нисък наем.
Аз от срам не бих повдигнала въпроса.

Значи да живееш с години някъде, обаче да търсиш друг да ти го прави уютно. Поне пазИ, за да съхраниш даденото. Ако си на собствено, гаранция ще правиш подобрения.
Никъде не се говори за ремонти, плочки и т.н. Ама да си освежиш някъде боя, или да си поправиш счупилата се пералня, това си е за ползвателите. Или да си сложиш нови пердета, пък после си ги вземи, какво толкова...

Наемателя си плаща за това да ползва работеща пералня. Когато тя изгори, наемодателят е длъжен да я ремонтира или замени с нова. Ако не ви се занимава с това - отдавате празно жилище без мебели. Това също е опция.

Относно малките ръчички - ако толкова те е страх от тях и това, което могат да направят, просто не отдаваш жилището на семейства с малки деца.

# 198
Здравейте искам да попитам по опитните как стой въпроса с данъчните декларации за доход от наем . Кога и къде се подава и каква е санкцията за неподаване  на такава декарация? Абсолютно новак съм в тия работи.
поздрави
Загуби ти се мнението сред всеобщата глъч, доказваща кой по-прав..
Ето тук подробно (и на разбираем език с примери) е описано това, което те интересува.
https://nula.bg/blog/oblagane-na-dohodi-ot-naem-na-nedvijim-imot/

Аз не видях bgladybgда се оплаква за имуществото си никъде.

# 199
Да дам актуално инфо за току що нает апартамент 50 кв. м в Младост-4, няма парно, сграда от преди 7-8 години: 900 лв. по приятелска линия. Ако не бяха приятелските отношения, можеше и повече.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 16:33 от krasimilo

# 200
Тутанкамон, ти си наемател, така ли да разбирам!?!
Явно наистина е далавера да си Wink
Ако пък плащаш евтин наем, още по-добре. Претендираш за всичко, за което не си доволен и чакаш някой друг да се разправя. Simple Smile

Никъде не съм казала, че ме е страх от детски ръце. Но при твоя повреда (дали твоите или на децата ти ръце), къде видя вината на наемодателя!?! Риторичен въпрос! Или просто така ти е по-изгодно, явно да.

За мебелите става въпрос.
Значи наистина трябва да я накарам да удвои наема, защото на нейния вид апартамент наемите са в евро, не лева. И тогава със 100% отгоре, вече спокойно може да посреща ожулвания, обелвания и т.н. от действията на наемателите!

Пак казвам става въпрос за 70 чисти кв. апартамент за 400+ ЛЕВА наем на месец!

Аз й говоря, но тя не чува, на моята роднина!

# 201
Тепърва рентиерите ще осъзнаят, че наемите не могат да догонят поддръжка и цена на имот, просто защото.......
     Отдавна са го осъзнали. Някои вече са продали, други изчакват или просто пазят за децата да е във вид ,а не гробница след наематели. Като чета, не мога да ги упрекна. Прави са си. Кой ще им покрие щетите после?
       По повод дискусията за размера на наемите според мен той се определя само от пазара и до някъде от мотивацията на собственика да си причинява ..... рискове, разходи, труд, тичане и какво ли не срещу съмнителен финансов резултат. Няма нужда от обяснения защо размера на наема е еди какъв си. Това е стока, като всяка друга. Клиента има право да купи или да не купи, точно както собственика има право да продава или да не продава. Никой на никого не е длъжен за нищо.
      Не знам защо се завъртя темата с цената на боядисването понеже нали все сравняваме с немско, а там влизаш в празно и боядисано и си длъжен да го върнеш  в същия вид. Но както и да е . Актуална цена само за труд от есента е 9лв на кв. м. за столицата.
    Опитните наематели не смятат само размера на наема , а смятат размера на наема+ разходите за отопление, ток и вода. Разходите за всичко извън наема може да варира от общо 100лв в отопляем месец до над 400 лв. И това за 60 кв по документ.

Тази есен  се интересувах от един имот и  разговарях на входа  с един младеж който за  30кв плащал 250 лв  само за отопление  и стоял на 20 градуса.  Той бе наел през лятото и много на сметка, но  с нетърпение чакаше да му изтече договора за да се отърве.

Ремонта с фолио е като да си поправиш драскотина по колата с обикновена блажна боя от железарията. Не съм видяла наематели да го правят дори на трошки.

# 202
  • Варна
...
Тепърва рентиерите ще осъзнаят, че наемите не могат да догонят поддръжка и цена на имот, просто защото заплатите не могат да растат с темпа, който расте цената за покупка на имот и неговата поддръжка. Тази година управляващите вдигат данъци на бизнеса, в паралел масово се наблюдава свиване на потребление, поръчки и икономика. Бизнеса е притиснат, как ще се отрази това на заплати? Та всеки рентиер може да иска да вдига наеми, но ако наемателя заплатата не му стига, няма от къде да дойдат. Той не може да изтегли кредит, за да плаща наем.

Ама чакай малко. Аз не съм длъжна да осигурявам нечий чужд стандарт на живот за моя сметка. Като не стига заплатата, ще живееш там, за където ти стига - в някой друг имот, град или държава. За моя имот ще се намерят наематели с по-висок доход, не държа точно на твоята пачка. (Образно говоря, не конктерно за теб, да не вземеш да се засегнеш)

Когато общината започне да раздава общински квартири, тогава искайте наемите да са съобразени със заплатите. О, почакай - тя го прави. Има общински жилища. Ама не са толкова спретнати, колкото нашите, и не можеш да влезеш по чехли и с два куфара от днес за утре.

# 203
Е, но има ситуации на пазара, когато предлагането  на квартири става  по-голямо от търсенето.
И тогава може квартирите ти да стоят празни.

# 204
Но като кажем дай три депозита, всеки пищи на умряло! Хайде да не си говорим измишльотини, всички поправки са толкова скъпи, че стандартния засега един депозит е невъзможно да покрие кой знае какво.
С кой точно депозит ще поправиш такива щети за които се говори - да подмениш вратички на кухня, или всички вратички на гардероба? И по време на престоя като избухаш депозитите, следващите щети до края на пребиваването с какво точно ще се поправят?

# 205
Но като кажем дай три депозита, всеки пищи на умряло! Хайде да не си говорим измишльотини, всички поправки са толкова скъпи, че стандартния засега един депозит е невъзможно да покрие кой знае какво.
С кой точно депозит ще поправиш такива щети за които се говори - да подмениш вратички на кухня, или всички вратички на гардероба? И по време на престоя като избухаш депозитите, следващите щети до края на пребиваването с какво точно ще се поправят?

Нали точно за това е пазара?

Пуснете си имота с изискване за три депозита. Никой не ви спира, нали така Simple Smile

А и все пак, вие имате последната дума, кой ще наеме жилището под наем.

# 206
  • Варна
По време на депозита ако е констатирана щета по вина на наемател, се оправя своевременно за негова сметка. Депозитът се разпределя при напускане. Приспадат се последни сметки, още щети, ако не са видяни по-рано, и каквото (ако) остане, се връща. Ако не стига, хазяинът пие една студена вода за своя сметка връща жилището в първоначален вид, за да е готово за следващите обитатели.

# 207
Какво ви дава основание да мислите че не съм направила така?

# 208
  • Бургас
Показвам две жилища с наем, който е с 60% по-нисък от пазарния. В единия даже може и с животни, каква чест!

https://www.alo.bg/9211116
https://www.alo.bg/9200146

Само като видя червените легла с петната, и ме побиват тръпки.
Ето такива жилища изначално привличат проблемни наематели. После стопаните се чудят защо им се падат все битери, пройдохи и квартални дилъри, и заключват, или продават.
Или привеждаш жилището във вид, че наемът да е пазарен за района, или не се занимаваш. Заключваш, продаваш, твоя си работа.
Но един основен ремонт на тези апартаменти се избива за пет години, след което ще имаш възвръщаемост. А и имотът ще е по-ликвиден и лесен за продажба.
Под основен ремонт визирам инсталации, дограми, бани, кухня. Ако чак толкова е зле финансовото положение - кухня с базови уреди, а останалите стаи - празни.
Макар че празни се наемат по-трудно, наемът пак е подпазарен и по-добре човек да се понапъне за едно легло и някой друг гардероб.
За брокерите даже и дума не отварям. Аз ако съм брокер, трябва да си плюя на името и на лицето, за да предлагам такъв имот!

# 209
  • София
Само да кажа, че за всеки влак си има и пътник, не може всичко да е луксозно и ремонтирано.

Общи условия

Активация на акаунт