Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 32 052
  • 759
  •   1
Отговори
# 540
Аз съм от тези, които плащат сметките. В този случай няма проблем да се дадат парите за ТБО. За луксозен имат по-скоро бих си го калкулирала по принцип.

# 541
Е колко са големи тези кухни, че да стане на спалня. Поне 10 кв. имат ли?

bgladybg, ми и аз няма да пиша, че е преустроен. Не защото крия, а защото не намирам полза или вреда за наемателя. Реално него какво го засяга, нали има нормални помещения, които вижда на огледа колко са големи?

Ако търсех да наема - би ме засегнало.
Защото, ако видя обява за двустаен и от снимките не личи, че е преустроен - не бих искала да се разкарвам и да изгубя 3 часа, само за да видя, че това е едностаен преустроен на двустаен.  Във ФБ повечето собственици не пишат квадратурата, така че и по нея не може да се ориентира потенциалният наемател.
Просто не е коректно.
Не бих искала да плащам наем като за двустаен,  за апартамент, който е с размерите на едностаен.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 00:29 от bgladybg

# 542
  • Варна
И какво точно ще видиш на място, което не си успяла да видиш на снимки?
Както стана ясно вече, квадратурата е просто едно число. На снимки се виждат стаите колко са и какви са като пространство.

# 543
И какво точно ще видиш на място, което не си успяла да видиш на снимки?
Както стана ясно вече, квадратурата е просто едно число. На снимки се виждат стаите колко са и какви са като пространство.
Може да види колко умело могат да бъдат пипнати снимките. Може да види как една стая-кутийка може да ''се разтегли'' до много прилична и уютна стая. И в крайна сметка може да види, че са и изгубили времето подвеждайки я съвсем умишлено и съзнателно и ще продължават да го правят с други хора, защото ..... могат.
За това любимите кандидат наематели са деца до вчера били на скамейката и не знаещи нищо за човешката лошотия.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 07:34 от mamamari

# 544
Или любимото ми - "Кухнята е оборудвана с фурна с котлони, хладилник, пералня, маса, столове. В спалнята има легло, гардероб..." И качени снимки.

А на мен “ Кухнята е оборудвана с ВИСОК клас уреди “ - гледаш - то Lino, макс Беко.

Данък и такса смет приемам че са за наемодателя.

# 545
Тета, такса смет, да, плаща се от наемателя, данъка от собственика.
drago_2008, за мен също е логично тази такса смет да се плаща от наемателя. Когато се укаже в договора, никой не възразява.

Това имам предвид.
Тази такса е почти колкото данъка, ако не и повече.

Моето мнение е, че ТБО се плаща от собственика, не от наемателя!
Точно така пише и в твоя цитат - наемател няма споменат!
Наемателят няма вещно право на ползване, не е ползовател пж смисъла но закона.
Не търся спор, не искам никого да убеждавам, попита се  казвам си мнението.

# 546
Е колко са големи тези кухни, че да стане на спалня. Поне 10 кв. имат ли?

bgladybg, ми и аз няма да пиша, че е преустроен. Не защото крия, а защото не намирам полза или вреда за наемателя. Реално него какво го засяга, нали има нормални помещения, които вижда на огледа колко са големи?

Ако търсех да наема - би ме засегнало.
Защото, ако видя обява за двустаен и от снимките не личи, че е преустроен - не бих искала да се разкарвам и да изгубя 3 часа, само за да видя, че това е едностаен преустроен на двустаен.  Във ФБ повечето собственици не пишат квадратурата, така че и по нея не може да се ориентира потенциалният наемател.
Просто не е коректно.
Не бих искала да плащам наем като за двустаен,  за апартамент, който е с размерите на едностаен.
Размерите на старите едностайни и двустайни припокриват и дори в някои случаи са по-големи от НС двустаен и тристаен, от къде мислите, че дойде тази тенденция с преустройствата?
Нашият "едностаен", който има 2 описани помещения в НА и не е описан реално с този термин е с 45 кв.м. светла площ, което надявам се е ясно какво е.  В него има 21.5 кв.м.всекидневна с кухня, спалня 11.7 кв.м, 4.1 кв.м. баня, 4.7 кв.м. коридор и 3 кв.м. балкон. Като сложите зидовете и общите части и ще стигне масов двустаен НС, който се продава за 68-70 кв.м. И стигаме до там, за колко по-евтино трябва да наемете според Вас този мой имот?

Новите двустайни с прилични размери на помещенията се описват като просторен двустаен. Имам такъв и минава в друг клас имоти, следователно и наемната цена няма да е като за шир потреба двустаен, защото наемателят е редно да плаща за този простор, както ние сме пратили за висок клас имот.
Та в заключение пак да спомена и при покупка и при наемане на недвижим имот се плаща не за квадратура дори, а за самия имот, който е много повече от това. Затова се ходи и гледа.

Последна редакция: чт, 25 яну 2024, 08:54 от drago_2008

# 547
Двустайния си има обособени две помещения. Дали си ги обособил сам посредством преустройство мисля не е от значение за буквалната формулировка.  Другото е просто еднопространствено помещение.
В общия случай разликата е че не спиш където печеш мусаката.
Това с квадратурите често се вижда дори и от разтеглени снимки, особено в спалнята. Ако е бутната до стената и от другата страна няма нищо поставено, а само една пътечка, ясно е че не е с грандиозни размери..
Ама наематели разни, претенции всевъзможни.

# 548
Да, въпросът е, че в НА на стари сгради като едностайни са описвани имоти с две самостоятелни помещения (кухня и дневна със спалня в едно). За еднопространствено по спомен се ползваше терминът боксониера.

Знайки този факт, тук се изказаха мнения, че старият едностаен не е редно да се прави и плаща като новите двустайни...

# 549
Това изобщо не го подлагам на въпрос, просто горното становище че е обидно да се плаща за “наименование” ме провокира.

# 550
Моята теза не е свързана с обида, а с анализ на подчертаното изказване, което цитирам и за мен то е лишено от логика. Просто описах къде ми се къса връзката в него? Изтъква се малка квадратура, а тя е същата и някакви други недостатъци от неясен произход. Именно, за да се отървеш от тях се ходи на оглед при всеки вид сделка с имот.

# 551
  • София

Някой отдава ли жилище в София в синя зона и как се решава въпроса с Градска мобилност, община?
Много чуденки.
Благодаря на отзовалите се!

Имам наемател в Зелена зона - Лозенец. За да ползва стикер трябва да е адресно регистриран в имота и колата да е на негово име. В моя случай момчето кара фирмена кола и няма как се узакони. Намери си място на платен паркинг наблизо.
За преправените имоти с кухньохол и спалня в бившата кухня.
В моя блок всички до 18 ет. са го направили. Не знам дали е узаконено, така купих имота преди 20 г.
В доста от имотите има квартиранти, не са повдигали въпроса.
Но избор голям - има всякакви разположения.

# 552
От много време следя и пазара за продажби, и този за отдаване под наем.
   Би трябвало човек четейки обявата да се ориентира, но на практика  се оказва друго. Обявената квадратура няма нищо общо. Къде къде по-информативна би била една схема на разпределението с вътрешни размери и изложения, но това не се прави и не се сещам за друга причина освен  с цел подвеждане.
Показаните снимки са  нарочно обработени и простете моята мнителност, но пак  с цел заблуда.
  Съвсем не на последно място всякакви не жилища са обявявани като такива . Нещо повече жилища, които със сигурност знам че нямат акт 16, съответно са на промишлен ток биват обявявани без да е споменато това в обявата. Няма практика да се обявяват и жилищата на които токът е фирмен по други причини, но в крайна сметка се очаква, който клъвне да не може да се откачи една година по договор или да си загуби депозита.

Не сме коректни. Някои по-малко от други, но си е измама.  ''Да си  гледал '' не е ок.

# 553
не знам защо чистата площ не се смята от някои наемодатели и брокери за важна. преди години,като бях на квартира, в такива кутиики са ме развеждали - 2 стаи + мокро, преустроено на кухня. ама едната стая е с усвоена тераса и аз нямах тераса. на 15, последен, етаж как да се пресегна и простра дрехите на външния простир. наложи се да си купя пералня + сушилна. ок бях. но кухнята -  буквално имаш място да се обърнеш и до там - ни къде да сложиш абсорбарор, ни печка. хладилникът беше в коридора - буквално отваряш вратата и си в него. преглъща се. но няма да забравя - отивам на оглед в младост 1. поддържан блок, апартамент от 2 стаи с кухня + 2 тераси. плочките в коридора изпотрошени, хрупат парчетата под краката. вратите на шкафовете - висят на по 1 панта. мокет с петна и изгоряло. терасата е била остъклени преди години - сега имаш само рамки от дограма и 2 цели стъкла. и ми се обяснява - ама вие работите в IT сектора, младите сте и можете да смените плочките, да сложите климатик и нова кухня. предни наематели от цял апартамент в 1 стая живеели с детенце - боядисали са си я и сложили паркет + дограма. и ние  с ММ можело така да направим в другите стаи. идеше ми да размахам комбинацията от 3 пръста с преобладаващ среден. за 800 лв такава съборетина. просто питах брокерката и наемодателят дали биха си пуснали децата да живеят тук - пълно мълчание.

# 554

За преправените имоти с кухньохол и спалня в бившата кухня.
В моя блок всички до 18 ет. са го направили. Не знам дали е узаконено, така купих имота преди 20 г.
В доста от имотите има квартиранти, не са повдигали въпроса.
Но избор голям - има всякакви разположения.
В 99% от случаите не е законно. Темата е дискутирана вече . В общи линии тези собственици са на едно телефонно обаждане от това да си разбият апартамента.
Имайте на предвид , че като си давате апартамента под наем сами си качвате снимки онлайн и всеки комшия ако му е интересно колко пари прави този апартамент може да види какво сте направили.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1264088

Общи условия

Активация на акаунт