Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 95

• 23 818
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • Замък сред облаците
А, може и там да имат офис вече. Синево също не са специализирани. В лабораторията към катедрата по генетика към МУ също трябва да ги правят, те са свързани с НГЛ.

# 676
  • София
На мен лекарите също ми казаха генетична лаборатория, специално ми обърнаха внимание да не е Синево. Трябват си хубави реактиви.

На мен ми бяха написали да изследваме:

Ако няма къде да се направи в момента, при ранна бременност може и само да се следи коагулация, която се прави и в обикновените лаборатории - INR, D-dimers, Аппт и Фибриноген.

# 677
Nanmch, има Геника в Стара Загора. Е, малко трудно откриваема е, защото никъде няма табела, но я има. Joy
Ул. Хаджи Димитър Асенов 89, на втория етаж. Като влезеш на етажа, вдясно и в края ще я видиш. На вратата има табела. Ето това е входа на сградата.

# 678
Minnie, благодаря! Щом там е най-добре, значи там ще е. А сега въпросът ми е дали мога да се изследвам тези дни в предвид, че все още съм бременна или в процес на аборт или и аз не знам още какво точно? Или трябва да изчакам ? Благодаря на всички за съветите!

# 679
За генетичните изследвания мисля че няма значение.

# 680
  • Ст Загора
АА, в интерес на истината ми излиза уж, че има Геника в Стара Загора, но ще питам. Видях и някаква Synevo, която предлага пакети тромбофилии
има в Стара Загора

# 681
  • Замък сред облаците
Няма значение за генетичните изследвания.

# 682
Niya-, тази въпросна коагулация не ми е никак понятна, но ако пусна утре с чхг тези неща и има отклонения, това ще заключи ли, че нещо има ненаред с кръвосъсирването? Ще трябва да прочета за тези неща, просто не съм компетентна

# 683
  • Замък сред облаците
Не, няма да изключи, нито да потвърди.

# 684
  • София
Изследването за тромбофилия показва дали човек генетично е предразположен към тромби. Не означава, че ще направиш такъв, а че има по-голяма вероятност. Като някои гени са по-рискови от други. Ако има проблем, се започва терапия по време на бременността и добрата практика е на всеки три седмици да се следи коагулацията. Тя показва моментното състояние, дали кръвта ти е сгъстена, дали сега има риск да направиш тромб, съответно добавят лекарства, увеличават дози, намаляват при нужда. Обикновено се почва с ниска доза в началото и се покачва с напредване на бременността.

Ако сега са ти в норма, не означава, че след два месеца ще са ти. Коагулацията се следи заедно с кръвопоток към матката и кръвно във вече напреднала бременност. Изследването за тромбофилия е важно, защото показва и рискове от преекламсия и лекарите знаят да те следят повече.

# 685
  • Замък сред облаците
Ния, някои неща не са съвсем както ги казваш. В начална бременност коагулацията обичайно е ок и после се сгъстява, включително при жени без тромбофилия (при тях до 7 пъти се сгъстява кръвта, при жени с тромбофилия до 20 пъти). Да, регулярното следене при тромбофилия е крайно необходимо, но в начална бременност пак може да е ок и не меродавно. Кръвопотокът към матката се следи само при проблем с маточните артерии и риск от прееклампсия. Те не се разгръщат напълно до 18-20гс и дотогава кръвопотокът винаги е “лош”. Затова е важно следене при риск от прееклампсия след 18гс. Прееклампсия правят и жени без тромбофилия впрочем. Затова са важни и БХС тестовете 11-13гс.
Но далеч този кръвопоток не се следи при всички с тромбофилия.

# 686
  • София
Може би трябва да прочетеш отново мнението ми. Точно същото съм написала, че коагулацията показва само моментното състояние и че това, че е ок в 5 седмица, не означава, че ще е добре и напред. Както и съм написала, че обикновено се увеличава дозата с напредване.

Никъде не съм написала, че тромбофилията е равнозначно на прееклампсия, написала съм, че изследването на гените показва рискове.

То и тромб правят хора без да имат тромбофилия. Ясно е, че се следят БХС и куп други неща.

# 687
  • Замък сред облаците
Понеже даде съвет по-горе че може и само да се следи ако не може да се направи генетично изследване и обясних защо няма да е достатъчно. Освен това видовете тромбофилия се терапевтират или профилактират с различни лекарства според различните причини за проблеми с кръвосъсирването, за което също само коагулацията не е достатъчна, ако не знаем коя част от кръвоносния процес не работи адекватно. Последното го давам като допълнително пояснение.

# 688
  • София
АА, ти си пишеш общо, а аз отговарям на конкретен случай. Момичето е писало, че тъкмо е имало положителен тест за бременност и че кърви. Да, в момента не е спешно да си направи тест за тромбофилия. Спокойно може да си направи само коагулация, докато се изясни ситуацията има ли бременност и какво се случва.

Това обяснявам и в следващия си пост, че коагулацията е моментната картина, но че е важно да се направи по принцип и изследване за тромбофилия. За мен изследването трябва да се препоръчва на всички бременни.

# 689
  • Замък сред облаците
Тя има 2 + теста отпреди 4-5 дни и й е дошло (не пише зацапване, а че е тръгнало нормално). Или се касае за БХ или за фалшиво позитивни, но без чхг нито едното не е категорично. Та коагулацията няма да покаже съвсем нищичко на такъв етап.

Общи условия

Активация на акаунт