Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 95

• 23 835
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте момичета много съм притеснена и искам да разбера какви са били стойностите на ЧХГ при тези от вас с моларна бременност.  Имам бебче на 6 месеца и положителен резултат от пиклив тест, направих и кръвен със стойност 541 457, не съм повтаряла кръвния, във вторник съм при АГ, но до тогава ще полудея. Моля се стойностите да са високи, защото са примерно близнаци. Не,че е някакво голямо успокоение, тъй като родих секцио.

# 646
  • Замък сред облаците
Нан, щом добавките са за 6м направете пак СГ и пуснете днк фрагментации. При инсеминацията ще има ли селекция на сперматозоиди?

Бамби, дори с близнаци не може да е толкова високо ЧХГ, съжалявам…. Най-високите стойности при здрава бременност са около 12 седмица към 288000..

# 647
AA, имаме направена една контролна октомври месец след прием на андрозитол и вит.Е. Тогава тези добавки не повлияха, даже леко бяха занижени подвижност и брой, но пак в норма. Общото обаче между двете сг беше наличието на агрегати и аглутинати ( доколкото четох това означава, че се слепват и губят подвижност така), пуснахме микробиология, която беше чиста. След това вече се започна прием на останалите добавки(вече 3месеца). Сега ще пуснем за останалите инфекции. Надяваме се да открием някаква причина за тази ниска морфолофия и да я отсраним. Иначе имам познати забременели с 1% морфолофия по естествен път и се радват на здрави бебчета. Може би си е и Божа работа

# 648
Нан, щом добавките са за 6м направете пак СГ и пуснете днк фрагмент

Бамби, дори с близнаци не може да е толкова високо ЧХГ, съжалявам…. Най-високите стойности при здрава бременност са около 12 седмица към 288000..
Утре ще видим какво ще се покаже на ехографа. Sad

# 649
  • Замък сред облаците
Нан, а при кой андролог ходите?

Късмет, Бамби!

# 650
АА, бяхме при един в Пловдив, забравих му името, сега търсим някой друг за консултация, но може би в Стара Загора. Иначе, доколкото знам, хвалят в София андролозите. Относно инсеминацията, има вероятност аз нещо да не съм разбрала, но като че ли една позната ми каза за Пловдив (мисля, че Селена), че материалът на мъжа минавал някаква филтрация, с цел да останат по-читави. Ще проверя отново как стоят нещата. Ако има някой доволен от андролог в регионите Стара Загора, Пловдив, да сподели.

# 651
Изобщо не е вярно, че се насочва към инвитро под 4% морфология. Както и само ниска морфология не дава право на финансиране по ЦАР, примерно, неслучайно. Не знам от къде се черпи тази информация, но не е акуратна. Нека се има предвид, че между 2% морфология на 300+ млн сперматозоиди и 4% на 40млн има доста, доста съществена разлика. Факт е, че мъжкия фактор вече е доста сериозен проблем, имайки предвид колко пъти през годините се промени % морфология, приеман за нормозооспермия, но няма нужда да се заклеймяват като лоши, резултати, които без проблем биха довели до нормално забременяване.

За справка, имам 3 забременявания с въпросната морфология от 2% на 300+ млн. Първите 2 от първи опит, едната завършила с мисед, заради тромбофилия. За третата ни отне точно 4 месеца, заради мои хормонални проблеми.
Масово андролозите ще кажат, че на такава солидна бройка сперматозоиди, само морфологията не е фактор.

# 652
  • Замък сред облаците
Hearty, само че рискът за неуспех е немалък. Естествено всеки си има глава на раменете да прецени, да вземе предвид възраст, колко време има сили да опитва, за колко неуспехи е готов. Също дали е готов да гледа нездраво дете, защото и за това има шанс.
Редно е да сме реалисти, че шансовете не са същите като при здрави двойки.

Много е важно за тия 2% да се види каква е ДНК фрагментацията, ако е добре - супер, ама ако не е…

# 653
При забременяване има много фактори, които могат да доведат до аборт, много добре знаеш. При неуспех също, но няма нужда да бъдем крайни там, където в момента няма нужда.

И така е, редно е да бъдем реалисти и да се плашат излишно жени, които в момента нямат нужда от това. Не знам как да коментирам и изказването за нездравото дете, но там пък съвсем има съвсем различни фактори, които могат да доведат до това и беше излишно в случая.

# 654
Извинете, че се намесвам, но не се сдържах. АА, с най-добри чувства коментирам, но са ти много крайни заключенията. Имаш ли данни, с които да ги подкрепиш или просто предполагаш? Защото по принцип споделяш полезна и подплатена с данни информация, ама в случая излишно плашиш жените, които четат темата. Нито има такива статистики, нито кадърните лекари правят такива заключения. Ако всяка друга причина за аборти и срерилитет е отхвърлена - разбирам да се търси проблемът в морфологията. А пък ДНК фрагментации и морфология е съвсем различно. Плюс това морфологията е показател, който мноооого трудно се повлиява от каквито и да било лайфстайл промени. Ако ТМ не подобри морфологията инвитро ли ще правите? Пък това с нездравото дете изобщо няма да го коментирам, звучи като измишльотина. Родителите с нездрави деца явно трябва да се чувстват виновни и отговорни за проблемите на децата си.

# 655
  • Ст Загора
За ЦАР трябват 2 неща, за да е по мъжки фактор.  Специално им писах, заради телка ми,че Чапановабеше казала, че не маже дами пхани инвитро. По мъжки не можем да се класираме не му е толкова лоша. Аз също нямам проблем с тръбите и АХМ.  Остана 4 инсеминации  и инвитро по неизеснен стеритет

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:40 от nasito8988

# 656
  • Замък сред облаците
Ами, не е излишно. Дълго време неуспехи, не са покрити базови неща с индикация за проблем. Който му се опитва и рискува няколко години наред ок, но е хубаво да се погледне и другата страна. Въобще не се опитвам да я навивам за инвитро, а че трябва да проверят дали работят в правилната посока, защото особено при мъжете като се чака по 3-6 месеца прием на добавки да се видят как се отразяват времето си тече. Ето, Нан е написала че сега тепърва ще проверяват за инфекции след чиста МБ от октомври, а е можело всичко наведнъж да се покрият повече варианти да се установят проблеми.

Пак повтарям - не казвам, че няма шанс, а че е снижен и че си идва с рискове.

Mommy, естествено че никой не обвинява родителите. Но при идентифициран проблем винаги съществуват рискове.
Иначе при ниска морфология, шансът от дефектен сперматозоид да оплоди е по-голям и съответно повишен риск от пренатални дефекти и аборт.

Източници: https://academic.oup.com/humrep/article/29/8/1629/2913908
https://www.fertilitysa.com/blog/treatments-for-poor-sperm-morph … %20for%20a%20baby.

А специално морфологията се подобрява чрез лайфстайл промени и витамини. Вече преживяемост, мотилитет и прочее се коригират с по-сериозно интервенции.

# 657
  • Ст Загора
Аз съм писала ,но един здрав ембрион след аборт имам, генетично здраав ,но ето пок го абортирах..

# 658
Пак ще повторя, нека правим разлика между ниска морфология на малък брой сперматозоиди и ниска морфология на голям брой. Разликата е съществена и не бива да се подценява.

Иначе успех, че морфологията се подобрява с витамини и лайфстайл. Ако беше така, нямаше да е масов проблем, амбицирани мъже щяха да блъскат витамини, да живеят здравословно и да правят деца на поразия. Не е толкова просто, за съжаление. 🙂

# 659
Здравейте момичета, рядко успявам да се включа, толкова рязко се върна ежедневието след аборта, че ми се завъртя главата буквално, но определено многото работа помага.
Аборта беше на 11.01. и сега цикъла ми дойде на 05.02 както си беше преди случката, сега ще пусна отново чхг (бях с частична моларна) и въпреки, че доста беше спаднало за мое успокоение
Иначе докторката така и не каза в кой момент след цикъла да отида отново на преглед, дори нямало нужда и опитите могат да започнат отново, но аз все пак държа да отида
Междувременно започнахме с мъжа ми да пием витамини фертил по негово настояване (шашка се че е по-възрастен)
Въпроса е кога след първия цикъл отидохте на преглед, веднага или може да се изчака?
Аз отидох след първия, даже си исках цитонамазка ако може. Няма какво да му чакаш, тъкмо ще видят лигавицата как е на тоя етап и ако има нещо за следене там, да му се обръща внимание, ще огледат и яйчниците как са, понякога след моларните има кисти.

Bambi, аз бях с частична моларна и беше около 255 000 IU/l  в 14та седмица.
 Свържи се с лекар!

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:08 от hardcandy

Общи условия

Активация на акаунт