Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 860
  • 837
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Далеч не казвам да се гледа към тези по- зле, но да се отчита фактът, че същите решения в подобна ситуация (щото няма един с един еднакви животи) при други хора ще доведе до коренно различен развой, т.е. да не се приравнява непременно смелост = успех, защото е само един от факторите. Много хора се хвърлиха на емоция и останаха гладни.

# 181
Момичета, здравейте! Виждам, че си говорите за етикет Simple Smile, та май не нахлувам супер извън темата, но много ми трябва съвет и ще съм признателна. Наложи се да търся нова работа, което не беше съвсем планирано, съответно всички планове напред са повлияни Grinning

Започнах да аплайвам преди празниците и вече говоря с няколко компании— предполагам, че ще получа оферти скоро и ако (въобще) говоря за планове, мисля, че това трябва да стане тогава. Ще се омъжвам през май и ще ми трябват доста дълги отпуски по това време и в следващите месеци. Знам, че мога просто да го рикуестна когато дойде време, но се чудя предвид че не става въпрос за една или две седмици, не е ли редно да предупредя още преди да започна? Но пък ако нещата не се проточат и всичко се случи сега, не е ли излишно рано да го коментирам... през януари? Въобще не мога да преценя как е редно Confused

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 01:54 от Elisheva

# 182
Да, можеш да аплайваш и рикуестваш, но е коректно да ги уорнваш ин адванс за интешъните си.

# 183
За дългите отпуски говори още на етап обсъждане на офертата. Законово можеш да си заявиш (рикуестна???) по всяко време преди отпуската, но и те законово могат да ти откажат. Не са длъжни да се съобразяват с твоите планове.
Възможно е конкретната фирма да е много натоварено точно в съответния период от годината и да трябва от сега да нагаждат графика за отпуските.

# 184
Извинявам се Joy буквално не съм осъзнала какво пиша Grinning

Моето усещане също беше, че трябва да кажа, като единственото ми притеснение беше, че може да е твърде рано, но благодаря—допусках, че може и да не е. Flowers Tulip

# 185
  • София
Да, можеш да аплайваш и рикуестваш, но е коректно да ги уорнваш ин адванс за интешъните си.

ЧС.. Joy

# 186
  • София

Аз не страдам от Фейсбук, но ми става много криво, когато отворя Линкдин и видя как бивши колеги са някакви мениджъри на региони, СЕО-та. Ами, явно са си го заслушили и са били по-смели в действията и мечтите си, а и вероятно доста са се потрудили.

Сорай, а не трябва Simple Smile
Първо - позицията мениджър е доооста еластична, да кажем. Мениджър клиенти на регион, шеф сам на себе си, или CEO на фирма от 5 човека... друго е да е CEO на голяма компания, но да ти кажа честно - и тия хора не са за завиждане. Ти пък, имаш прекрасно дете и хубаво семейство, а това никак не е малко Simple Smile

Тия позиции освен качества, изискват и огромна доза късмет, да си на точното време в точното място и чак тогава смелост, за да се гмурнеш. Така де, една гола смелост и да се хвърляш надълбокото понякога хич не е на добре. Аз имам теория, че нещата се случват в точния момент, в точното време и точната ситуация. И мога да дам пример: 10 години почти се борих за позиция, която исках да заема (става дума за преди 10 г и нещата на пазара на труда бяха доста по-различни, отколкото са сега). Е, след това, в следващите 5 години, смених 4 позиции нагоре, бих казала относително неочаквано за мен.  Ще дойде и твоето време, не се отчайвай. Направи си точна равносметка дали имаш и нужните качества, че може да се окаже, че има и пропаст между искам, мога и знам с какво се захващам (извинявай ако те засягам по някакъв начин, не е това целта, но има хора с наистина нереаистична самооценка за знания и умения и често се оказва, че нямат и психическата устойчивост да вършат работата за висока позиция, която са получили).

Елишева, според мен и на интервюто към края може да споменеш, че имаш планове, за чиято реализация ще е необходимо да ползваш по-дълъг отпуск. В крайна сметка - никой няма да те отреже, защото имаш лични планове, за които предупреждаваш.

ЧС, напълни ми душата Grinning

# 187
Елишева, аз също бих споделила преди да приема оферта, че ще ми се наложи да ползвам по-дълъг отпуск в даден месец. Щом си знаеш отсега за кога ще е, си казвай. Случвало ми се е да започвам нова работа на 01.06, а да ми се налага да излезна за 1 седмица още на 08.06. Уговорих го предварително, даже още на интервютата, хората бяха абсолютно ОК. И съответно после при самото заявяване на отпуската нямаше изненадани или гледащи странно.

# 188
Елишева, не е вярно, че можеш да рикуестнеш когато и колкото искаш. В много фирми няма да ти дадат накуп всички дни, или три седмици, ако не си ги изработила. Разделяш общия брой дни отпуск, които са ти по договор, на 12 и ще пресметнеш колко дни ще имаш към края на април. Дори и те не са ти сигурни, фирмата винаги може да откаже. По закон ти се полагат 2 дни за сключването на граждански брак, тях само мисля не могат да ти откажат. Но от сега до май не виждам как ще събереш седмици.

# 189
  • София
На същото мнение съм и аз, 2 дни за сключване на брака ти са сигурни, оттам насетне и да уговаряш и да не уговаряш, нищо няма да ти бъде сигурно, още по-малко пък гарантирано. Илюстрирам с пример: днес уговаряш с един мениджър, утре той напуска или го уволняват, с него си отиват и твоите уговорки. Друг пример: уговаряш с даден мениджър отпуската, той забравя да я комуникира нататък и пак оставаш без нея. Друг пример: фирмата неочаквано стартира нещо голямо, фрийз на отпуските, ти оставаш без нея. Все примери от реалния бизнес и лично случили се на мен. Можеш да комуникираш подобно нещо едва след като имаш оферта и го представиш така: ще приема офертата, но има още едно нещо, което бих искала да уточня предварително. Имам тези и тези планове, ще ми е нужно това и това. Всеки адекватен човек знае, че сватба не се организира за 2 дни, а също така не е и нещо непланувано, че да не си го знаела.

# 190
По-добре кандидатствай и започвай работа след сватбата.

# 191
  • Melmak
Случвало ми се е да имам запазени и платени пътувания, когато кандидатствам. На разговора с мениджъра съм споделила, че имам нужда от отпуск, защото не мога да отменя пътуването. Проявявали са разбиране, но е ставало дума за 1 седмица. Вече за повече сигурно ще е сложно. Особено ако е натоварен период, примерно има други отпускари в същото време.

# 192
  • София
Зачудих се защо са нужни чак толкова отпуски. Една седмица след сватбата за сватбено пътуване не е ли достатъчно? Иначе да, обяснили са, че към датата на ползване на отпуска, си изчисли колко дни са се натрупали.

# 193
Мисля че в доста фирми не са ок с взимане на дълъг отпуск. За моята компания важи същото. Имала съм и по 35-45 дни отпуск натрупани, но повече от 10 накуп никога не са ми позволявали да взема. Това от една страна е защото няма кой да ми поеме нещата за дълъг период. От друга, ако позволят на един, ще трябва и другите да могат да вземат и няма как да се организира работния процес ако има няколко отсъстващи за по 3-4 работни седмици.
А и тук поставения казус има и друг проблем- до момента в който на авторката ще и се наложи да вземе толкова дълъг отпуск ,тя няма да го е изработила. Не знам има ли толкова щедри работодатели на доверие да ти дадат да ползваш дни , които на теория може и да не изработиш. Моят работодател със сигурност не е от тези Simple Smile

# 194
Винаги още на първо интервю съм споменавала планирани отпуски и други неща, които биха били важни за работодателя. Но чак към края на интервюто, след като вътрешно съм решила, че може да се харесаме взаимно.

Общи условия

Активация на акаунт