Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 810
  • 837
  •   1
Отговори
# 330
Soul Free, всъщност има хора, които работят за заплата, която е компромис за тях, междувременно си търсят по-добро предложение и в момента, в който го намерят се местят. Може ли някой да се сърди?

Скрит текст:
Ако един работодател иска да си задържи служителите, актуализира заплатите, спрямо икономическата обстановка. Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн. Това е моето лично мнение. Не разбирам, защо тук се пише винаги, че работодателя не бил длъжен. Не става въпрос изобщо за това, дали е длъжен или не, а дали иска да има екип или да си сменя служителите през месец -два. Всеки работи за пари, с които издържа себе си и исемейството си.

Ами да, де, не е длъжен, само ако иска....
През месец-два никой не сменя служители. За подобна смяна причината не би била заплатата, а по-скоро други условия на труд. Когато започваш, знаеш на каква сума, не очакваш за месец-два да ти я вдигнат съществено.

Пък и да не ни вдигат заплатите, ние си стоим, нали? И аз дори. Не ми вдигнаха заплатата, не ме повишиха, ама още съм тук, поради простата причина, че нямам чичо владика да ми намери хубава и добре платена работа. Като търся през джобса, излизат места със същата или една идея по-висока заплата, но за която не си струва да се местя. Сигурна съм, че 80% от хората са така.

# 331
Според мен вдигането на МРЗ не е само демагогия и популизъм. Много сме назад в сравнение с другите страни. А инфлацията не зависи толкова от нищожните увеличения на МРЗ и пенсиите. А от огромните печалби на някои търговци и от огромното количество черни, в смисъл мутренски и ченгеджийски пари в БГ. Цената все пак се определя от търсенето и предлагането.

# 332
Soul Free, всъщност има хора, които работят за заплата, която е компромис за тях, междувременно си търсят по-добро предложение и в момента, в който го намерят се местят. Може ли някой да се сърди?

Е, много ясно, че така ще направи. Няма място за сърдене. Въпросът е да е на по-хубаво място. Ако ще е за същите условия, няма смисъл.

# 333
6 месеца според мен са много време майката да се доказва във фирма, където би трябвало да е позната,че да получи и тя полагащото се увеличение на възнаграждението. По-добре да иде на друго място. Отделен е въпросът кой я оценява и дали ще я оцени като ставаща в този период, или ще се направи на разсеян, принуждавайки я да напусне или да припознае принципа за толкова пари - толкова работа. Изобщо не смятам, че човек рязко променя в такава степен трудовите си навици заради едно раждане, за да бъде тормозен.
Коментирам случай, когато жената не е по принцип скатавка, разбира се.

# 334
Ако един работодател иска да си задържи служителите, актуализира заплатите, спрямо икономическата обстановка. Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн. Това е моето лично мнение. Не разбирам, защо тук се пише винаги, че работодателя не бил длъжен. Не става въпрос изобщо за това, дали е длъжен или не, а дали иска да има екип или да си сменя служителите през месец -два. Всеки работи за пари, с които издържа себе си и исемейството си.

Така е, но това е възможно само в случай, че тези служители си заработват по-високите заплати. Тоест ако собственикът може да дава по 100, но в момента плаща 70 и си гушва 30 като свръхпечалба тогава става. Но ако реалната възможност е 100 и дава 100 няма как. Защото тогава за да вдигне заплатите трябва или да намали персонала, или да вдигне цените, а не се знае дали това е възможно.

# 335
  • София
Изобщо не смятам, че човек рязко променя в такава степен трудовите си навици заради едно раждане, за да бъде тормозен.
Коментирам случай, когато жената не е по принцип скатавка, разбира се.

Нарциса, просто ти си съвестна и не допускаш.
За съжаление, много майки смятат, че светът им е длъжен, защото нямат помощ, защото държавата, защото плащат детегледачка... и много мога да продължа. И в момента имам бременна колежка (пу пу, стискам ѝ палци, дано всичко да е наред и да се роди живо и здраво бебе), която въпреки, че ѝ предложих лично облекчения, не се възползва от тях. Вярвам, че като се върне, пак ще е така. Имам и колежка, върна се на работа, детето ѝ тръгна на ясла. Нон соп боледува, милото, дано да се стабилизира, че ми е жал. Е, майка му, работи по цели нощи и не спи, за да не ни натоварва. Затова и се чудим как да ѝ помогнем и да я облекчим. А да, и нейната заплата беше първата, която индексирах 2 пъти, откак си дойде юли.
Има си хора, които откровено ги мързи - друг пример - на колега, мъж, роди му се детенце (да му е живо и здраво). Е почнаха проблемите: днес го нямало, защото жената гледа бебето, а той отишъл да ѝ завери семестъра, защото тя била на гости на родителите си, а той ходил за не знам си каква бележка, ще си вземе болничен за гледане на бебето, защото жена му е в сесия (добре, че от ЧР му обясниха, че това не е позволено) ... еми не е ОК. Всичко това се случва в работно време, излиза си спокойно, да не е да решите, че някой го е спрял. И като теглим чератата - работата несвършена и по нощите колегите работят извънредно...

# 336
Понякога връщането на майка на работа след майчинство е компромис и за двете страни - и за работодателя, който не желае евентуални болнични, така и за самата майка- която седи заради защитата от уволнение и болничните, които законно може да ползва.
6 месеца, обаче, са доста дълъг период за тестване. Нали все пак говорим за служител, който вече е минал изпитате срок и е ясно как работи. Заплата се дава не само за изработен обем работа, а и за бъдещ обем, който ще се изработи: пример, новоназначените служители - рядко някой от тях си изработва заплатата от месец 1. Та, така, ако работодателят цени служителя и иска да го задържи, на база показани до преди майчинството умения, ще го поощри още първите месеци, което в бъдеще ще му се върне многократно.
Ще дам пример: след първото майчинство бях в час след първата седмица, ни не ми вдигнаха заплатата. След второто, пак нямаше да ми я вдигнат и това, което последва беше, че не само че напуснах, но и привлякох на новото ми работно място още двама служители и реално не остана почти никой с опит да работи за тях. Опитът съвсем не е за подценяване, когато се работи с клиенти, които имат изградени персонално доверие към даден(и) служители. А почне ли се с текучество, знаете как се отразява това на всички нива.

# 337
Слънчезара, допускам напълно, но това са си родени скатавки, те и преди детето са така и няма смисъл да ги коментирам.

# 338
  • София
Съгласна съм, че 6 месеца са дълъг период, особено ако става въпрос за малка или никаква промяна в работата, но може и периода да е прекалено кратък, ако има промени и човек трябва да мине през някакъв некратък период (не седмица или две) на обучение. Отделно, ако децата боледуват, ако обема работа позволява адекватна оценка, ако, ако, ако. Факторите са много, няма универсална формула. Както Слънчезара има колежки, които работят извънредно, докато децата им са болни, така аз имам колеги, които периодично си взимат болничен, "за да си починат" (цитирам дословно) - е, на тях как да им се увеличат заплатите? Има една категория хора (и мъже, и жени, с деца и без, с проблеми и без), които смятат, че едва ли не правят лична услуга на шефа, само защото идват на работа и това е достатъчно за увеличения, бонуси и повишения.
И по повод коментара, че все майките били в устата на мениджърите - ами, не, при нас горната категория хора (в която са преобладаващо мъже) е в устата на мениджмънта, не майките, защото повечето от тях работят доста съвестно.

# 339
Опитвам се да бъда толерантна спрямо майките на малки деца.
Обаче.
Връща се на работа. Очаква, че автоматично трябва да й се актуализира заплатата. Започва веднага да дава акъл какво трябва да се промени в организацията (а три годни не е била във водовъртежа и какво знае само от преразказите на другите). Две седмици в месеца е в болничен. Съответно работата й се поема от другите.
Ами съжалявам, ама разбирането ми е в някакви граници.

# 340
Майката пък си мисли: те не ми увеличиха с лев заплатата, що да не си вземам болнични и да си гледам детето спокойно, след като не ме оценяват.

# 341
Майката пък си мисли: те не ми увеличиха с лев заплатата, що да не си вземам болнични и да си гледам детето спокойно, след като не ме оценяват.

Законът и дава това право, свободна е да си го мисли. Но нали знаеш - каквото повикало, такова се обадило.

# 342
Е това е типичното пост-соц мислене, че заплатата се полага по право, а не се заработва.
Има доста статистики, че колкото повече защити имат работниците в дадена държава, толкова по-бавно растат заплатите и толкова по-трудно става смяната на професията. Та наистина е каквото повикало, такова се обадило.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 17:15 от bboiko

# 343
Въпросът е кое е повикалото и кое - обадилото. Защото, ако служителка работи съвестно и навлезе още първия месец в работния процес и продължи да бъде заплащана като преди две години, а на нейни колеги за същия обем работа се плаща повече, то "обадилото" се в случая няма ли да некоректно?  Така че всеки случай е индивидуален.

# 344
  • Melmak
В сегашната ми фирма индексация на заплати няма. Тоест годишно заплатата не нараства. Ако не си искаш увеличение, ако не си допринесъл с нещо или не си сменил позиция, ще си седиш на същата заплата. Говори се как фирмата плаща за скилс, а не за години стаж и че не сме в казармата да си старо куче и да се надяваш на повече. Съответно и без да излизаш майчинство можеш 2 г или повече да си седиш на същата заплата. Някои позиции са по-спокойни, нямат стрес и ако търсиш спокойствие, идеално. Съответно като на никой не се индексира заплатата годишно, то и някой отсъствал 2 години няма много право да иска.

А нещата при нас са динамични, за две години може екипът вече да не съществува, да е преформулиран и да работи други неща, да е преместен в друга държава или да има нови дейности. И се почва едно обучение от а и б, защото и софтуера е различен, клиентите са различни. Не казвам, че няма майки, които работят съвестно. Но да дойдеш и да ревнеш, че искаш актуална заплата.. ами хора, които са работили за тия две години и те искат актуална заплата.

В бившата ми работа имаше индексация всяка година. След майчинство също даваха индексация на завърналите се. Обаче се завръщаш в доста различна среда. Имахме случай след тотална миграция на система плюс нови задължения на екипа. Ами много различна работа. Нищо общо с преди. И имахме младо майче, справяше се и беше в пъти по-съвестна от много други колеги. Влезе в час бързо и не сме имали никога проблеми. Но с такъв човек се работи лесно, защото тя искаше да работи и да се справя, а не да мрънка и да се оплаква, нито да намира оправдания.

Общи условия

Активация на акаунт