Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 810
  • 837
  •   1
Отговори
# 315
В частния сектор заплатите обикновено първо се изработват, после се получават. Много много рядко някой ще ти вдигне заплатата за награда, че 2+ години те е нямало. Освен ако не се налага някакви административни мерки, колективно договаряне или не си с връзки.
В държавния сектор е друго, там заплатите не се определят от свършената работа.

# 316
С това започнах, защото предполагам, че това е причината за скандала от тази седмица. А вождът започна да се държи с нас, все едно ние сме виновни, дори да се постигне желаният резултат, някъде късно лято/есен. ....
Ако правилно разбирам Вождът е главният счетоводител. Никого не може да обвинява за некадърността си. Задълженията му никой не може да изпълнява. Толкова са специфични. По-скоро рано отколкото късно ще се покаже, ако той не става за тази работа.
Нека си вика, ти му кимай, усмихвай се, гледай си работата внимателно и прецизно, и си трай, съвет от старо куче, т.е. кучка. Да не ти пука, имаш си своите важни планове, и си ги следвай. Няма да те уволнят, не бой се.

# 317
  • София
Нарциса, още едно мнение да не се конфронтираш с прекия си ръководител. Не им знаеш уговорки и договорки, така че е по-добре да не си главния борец за справедливост. И не, няма да те уволнят, защото не е толкова просто, т.е. трябва да се докаже умисъл, а такъв няма от твоя страна. Освен това, голяма част от дисциплинарните производства падат в съда, възтановяват се хората със задна дата и така...

За заплатите след майчинство - не, никой няма задължение да изравнява заплата.

# 318
Няма да я уволнят, но ако решат, ще намерят начин да я накарат, да напусне сама.

# 319
По отношение на увеличението на заплатата след майчинство - може и да няма задължение работодателя, ама извинявайте..всички знаем какво се случи последните 2-3 години и за каква инфлация става дума. Да се върнеш сега след майчинство и да не ти увеличат заплатата си е пълна подигравка, какво като не си работил..тогава човека ще напусне просто и друг няма да намерят за същата заплата така или иначе.

# 320
И тези, които не се връщаме от майчинство, се опитваме да го обясним на шефовете, ама нещо не ни се получава. Първо, казват, че инфлация официално няма, а второ, като не ни харесва, свободни сме да отидем във фирма, където ще сме по-добре оценени. Ако искаш..... Като не искаш, пускаш си молбичката за напускане и това е.

# 321
  • София
А на каква база ще ти увеличат заплатата? Компаниите могат да променят редица процеси и системи за тези 2-3 години и реално върналата се колежка да трябва да се реобучава, отделно работата и да не е такава, каквато е била преди майчинството (конкретен пример от компанията, в която аз работя - проектите сега са доста различни от проектите, по които работихме преди 3 години; използваме различни софтуери, които имат своята специфика; клиентите искат различни доставки, които преди 3 години никой не познаваше, а сега трябва да ползваме; моя колежка се върна след почти 3 години, не е конкурентноспособна дори на джуниър колегите сега, въпреки че не беше джуниър, когато излезе майчинство).
Ако обаче от ден едно се върнеш и работиш на оборотите от преди, справяш се с работата, спред мен след някакво време - 6 месеца, да кажем, е хубаво да увеличат заплатата, защото наистина, заплатата отпреди 2 години е ниска сега, но очакването да се върна, да съм по 2 седмици в месеца болничен и да искам увеличение в края на първия месец, не е реалистично (изброеното е по реални случаи на хора около мен).

# 322
В реалността много майки, които се връщат след пълните 2 години, после напускат преди да изтече законовата закрила от уволнение, а до тогава вършат работа на минимума, че и под него. Та за работодателя няма никаква полза да дава увеличение преди да е видял такъв ли е случаят.

А за инфлацията никой не е длъжен да те компенсира. Тя всъщност е в най-голяма степен предизвикана точно от ударното раздаване на пари, та можеш да се оплакваш на Кирчо и Асенчо. Като утре направят МРЗ да е 3000 лева, познай какво ще стане с инфлацията.

# 323
По отношение на увеличението на заплатата след майчинство - може и да няма задължение работодателя, ама извинявайте..всички знаем какво се случи последните 2-3 години и за каква инфлация става дума. Да се върнеш сега след майчинство и да не ти увеличат заплатата си е пълна подигравка, какво като не си работил..тогава човека ще напусне просто и друг няма да намерят за същата заплата така или иначе.

Точно в десетката Wink Много често се случва като се върне от майчинство жена след две години (някои и след 4, че даже и след 6) на нейно място да е назначен човек, от когото да са супер доволни и да не искат да го махат само защото майката е решила да се върне. И тогава като я назначат на старата заплата тя сама ще си тръгне. И това не е за парите ( на другия явно плащат повече), а заради човека.

# 324
  • София

Чудесно те разбирам, знаем какво става, защото... о, изненада, и ние ядем и пазаруваме храна в магазина.
Не, точно това се опитваме да ти обясним, не е пълна подигравка, а бизнес, както и възможности на фирмата. Впрочем, вероятно няма и нищо лично към теб, а вероятно не си предвидена в бюджета на компанията с по-висока заплата.
По отношение - "какво като не си работил" - за мениджмънта обикновено има значение, т.е. първо се индексират заплатите на хората, които са изработили продукта и за другите - ако остане. Просто така е честно.
Колкото до "тогава човека ще напусне просто и друг няма да намерят за същата заплата така или иначе." - разделям това на две части - човекът просто напуска, ами ако това е целта? Ако просто не са доволни от човека и понеже е майка и се ползва със защити на Кодекса на труда, не могат да я съкратят/уволнят, е просто механизъм да се отърват от нея. Колкото до "друг няма да намерят за същата заплата така или иначе" - те вероятно не търсят друг на същата заплата, защото са наясно с пазара на труда.

Анджи, не се заяждам, не искам да те дразя, но свят широк, хора всякакви. На майката предлагам следното: да се съсредоточи и да работи качествено и няма да я забравят. Поне аз като се върщах след второто майчинство, мен не забравиха, а индексираха заплатата ми 3 пъти с по над 10%. Стискам палци и на теб да я вдигнат с много проценти Simple Smile

А виждам, че и Черна станция го е казала по-директно от мен.

# 325
Ако един работодател иска да си задържи служителите, актуализира заплатите, спрямо икономическата обстановка. Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн. Това е моето лично мнение. Не разбирам, защо тук се пише винаги, че работодателя не бил длъжен. Не става въпрос изобщо за това, дали е длъжен или не, а дали иска да има екип или да си сменя служителите през месец -два. Всеки работи за пари, с които издържа себе си и исемейството си.

# 326
Никакви промени няма в работата, върша едно и също. Колежката, която беше по заместване я махнаха и си дойдох като титуляр на длъжността.

# 327
Ако един работодател иска да си задържи служителите, актуализира заплатите, спрямо икономическата обстановка. Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн. Това е моето лично мнение. Не разбирам, защо тук се пише винаги, че работодателя не бил длъжен. Не става въпрос изобщо за това, дали е длъжен или не, а дали иска да има екип или да си сменя служителите през месец -два. Всеки работи за пари, с които издържа себе си и исемейството си.

Ами да, де, не е длъжен, само ако иска....
През месец-два никой не сменя служители. За подобна смяна причината не би била заплатата, а по-скоро други условия на труд. Когато започваш, знаеш на каква сума, не очакваш за месец-два да ти я вдигнат съществено.

Пък и да не ни вдигат заплатите, ние си стоим, нали? И аз дори. Не ми вдигнаха заплатата, не ме повишиха, ама още съм тук, поради простата причина, че нямам чичо владика да ми намери хубава и добре платена работа. Като търся през джобса, излизат места със същата или една идея по-висока заплата, но за която не си струва да се местя. Сигурна съм, че 80% от хората са така.

# 328

Чудесно те разбирам, знаем какво става, защото... о, изненада, и ние ядем и пазаруваме храна в магазина.
Не, точно това се опитваме да ти обясним, не е пълна подигравка, а бизнес, както и възможности на фирмата. Впрочем, вероятно няма и нищо лично към теб, а вероятно не си предвидена в бюджета на компанията с по-висока заплата.
По отношение - "какво като не си работил" - за мениджмънта обикновено има значение, т.е. първо се индексират заплатите на хората, които са изработили продукта и за другите - ако остане. Просто така е честно.
Колкото до "тогава човека ще напусне просто и друг няма да намерят за същата заплата така или иначе." - разделям това на две части - човекът просто напуска, ами ако това е целта? Ако просто не са доволни от човека и понеже е майка и се ползва със защити на Кодекса на труда, не могат да я съкратят/уволнят, е просто механизъм да се отърват от нея. Колкото до "друг няма да намерят за същата заплата така или иначе" - те вероятно не търсят друг на същата заплата, защото са наясно с пазара на труда.

Анджи, не се заяждам, не искам да те дразя, но свят широк, хора всякакви. На майката предлагам следното: да се съсредоточи и да работи качествено и няма да я забравят. Поне аз като се върщах след второто майчинство, мен не забравиха, а индексираха заплатата ми 3 пъти с по над 10%. Стискам палци и на теб да я вдигнат с много проценти Simple Smile

А виждам, че и Черна станция го е казала по-директно от мен.

Благодаря, аз не визирам себе си, а се явявам защитничка в случая Grinning  В моя конкретен случай ми предложиха актуализация след връщане, но аз въпреки това напуснах, защото не ме удовлетворяваха други неща. Съгласна съм и с нещата, които споменавате, обаче ме дразни и този предразсъдък, че само защото си майка, не заслужаваш. Не се изтъквам, обаче, забелязвам, че аз като майка на малки деца работя доста повече от някои колеги без деца - идвам първа на работа, когато децата са болни работя вечер и нощем, макар да ми коства други неща и тн и тн. Просто си е до човек, а не до това дали си майка или не или автомоатично да се счита, че щом 2 години си била майчинство, край.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 21:49 от _Angie_

# 329
Не е защото си майка, а защото си отсъствала 2 години и в добавка се ползваш с прекомерна защита. Ако някой мъж излезе отпуска за 2 години и той няма да получи увеличение на заплатата като се върне.
Като покажеш, че продължаваш да работиш добре след като се върнеш ще получиш и увеличение. То също е индивидуално и си е до човек. Тука се коментира да се дава автоматично с връщането, в което няма логика.
Това важи особено в такъви случаи като в момента, когато се вдига МРЗ, вдигнати са цени и тн.
И аз искам с всяко вдигане на МРЗ да ми се вдига пропорционално заплатата, ама не съм депутат и не става.
Проблемът в момента е, че МРЗ се вдига изкуствено за да се купи подкрепа за нестабилното правителство. Държавата покрива тези разходи със заеми за милиарди и вдигане на осигуровките. Частният бизнес няма как да направи същото защото масово ще фалират.

Нали фирмата като вдигне заплатите на всички служители трябва да вдигне и цените на стоките и услугите, които предлага. От там по веригата цените на всичко се вдигат, значи трябва пак да се вдигнат заплатите, т.е. пак да се вдигнат цените и така до безкрай. Затова на всеки 10-15 години се получава рецесия. Така работи капитализмът, но масата народ не може да го разбере и очаква с хиксче в бюлетината да си удвои доходите.

Общи условия

Активация на акаунт