Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 781
  • 837
  •   1
Отговори
# 435
Е как така в работно време ще се цеди майката? На нея й плащат да работи, а не да се цеди!

# 436
Твърдеше се, че родителите поделят грижите. Липсват допълнителни уточнения. При такава информация и актуални условия на заетост чисто математически излиза, че бебе на няколко месеца е съвсем само, без възрастен да се грижи за него. Което очевидно е невъзможно, така че или с него има възрастен, който не работи, или родителите са много високо платени и просто го оставят на детегледачка. Смея да твърдя, че в огромната част случаи се касае за първия вариант, т.е. някой не се е върнал на работа след 3 месеца. Това е общото с работата.

За 2022 72,9% от американските майки с дете под 18 работят или търсят работа. Т.е. малко над четвърт от младите майчета не са работили и не са търсили работа, ами си гледат децата и къщата. За съжаление не успявам все още да намеря данни за България за същата конкретизирана група, за да сравним.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 19:53 от Нарцùса

# 437
Защото имаше предложение бащата/бавачката да дава кърма с шише, ама тая кърма не идва по разписание от 20 ч до 22 ч.

# 438
Много деца са отгледани на АМ и не са умрели. Нямам намерение да се вкарвам в дискусии за и против. Тук се полагат почивки за кърмене, между другото, не че мога да си представя как се ползват освен ако бащата не търчи с бебето до офиса на майката. Но да, теоретично би могла да се цеди в почивките за кърмене.

Но това е лично решение на семейството, и така или иначе не е обект на темата. Тръгна от това,  че майките искали да им се вдига заплатата с връщането след дългогодишно майчинство. Ако някоя иска да си седи вкъщи и да кърми (или просто да си гледа детето), това е чудесно и никой няма право да коментира и да има мнение или да дава акъл. Според мен човек, отсъствал дълго от работа, просто продължава откъдето е оставил нещата и му се актуализира заплатата спрямо личното представяне в определените за тази цел рундове/с годишния разговор. Не е особено сложно, защо се намесват толкова странични теми?

# 439
Има огромна разлика между АМ и кърма, но това е друга тема, която не е предмет на тази. Повдигна се въпроса, как майка на 3-4 месечно бебе се връща на работа като все още кърми и иска да кърми. Как с бащата си поделят грижите - 8 часа единия, 8 часа другия (като часовете излизат повече). Кога се виждат като семейство е друг въпрос. Даже звучи толкова абсурдно, че спирам да коментирам тази фантастика.

# 440
Цялата работа тръгна от идеята, че всичко трябва да се изработи, иначе е неетично, некоректно, крадливо... Само дето не бяха представени ясни критерии какво значи изработено в случая, защото има голяма разлика обем продукция ли се гледа, броят се делници ли, сумират часовете, в които не си зяпал Фейсбука ли, някакъв таймшийт ли попълваш и отчитат ли се петте непродуктивни минути за попълването му. Ей такива съществени в задачката детайли, дето обаче като ги кажеш, внезапно се оказва, че я човекът за друго говорел, я ти твърде издребняваш.
Между другото, не се изкоментира и дали наглата майка няма изостанала отпуска отпреди раждането и овъртайм половин седмица всяка седмица заради безсъвестния си мързел и коректни началници.

# 441
  • тук-там
Платен отпуск би трябвало да се полага за реално отработено време - нали затова се дава, за възстановяване на силите. Какво ще възстановява майка, стояла 2 г, че и повече в къщи. КТ обаче, друго казва. Ще претърпи промени обаче. Да, майчинството нека да се зачита за осигурителен стаж, но не би трябвало да се зачита за трудов такъв.  Както казах, ще има промени скоро.

# 442
Има огромна разлика между АМ и кърма, но това е друга тема, която не е предмет на тази. Повдигна се въпроса, как майка на 3-4 месечно бебе се връща на работа като все още кърми и иска да кърми. Как с бащата си поделят грижите - 8 часа единия, 8 часа другия (като часовете излизат повече). Кога се виждат като семейство е друг въпрос. Даже звучи толкова абсурдно, че спирам да коментирам тази фантастика.

Мога да ти кажа как го правят хората около мен, с хоумофис и бавачка.

Има и хора, които работят на смени и си хи нагласят така, че да има кой да гледа бебето. Не е някакво чудо невиждано.

Има и хора на свободна практика, управляват си времето и се напасват.

В много държави платеното майчинство не е дълго и пак се раждат деца.

# 443
  • Somewhere far away
. Какво ще възстановява майка, стояла 2 г, че и повече в къщи.
Има от какво- но това е по -скоро психологическа тема и факта че гледането на деца и стоенето само вкъщи скапва също толкова ако не и повече, от ходенето на работа и ядовете в офиса. но за едното няма закони  докато за другото си има. майката си избира какво да прави в крайна сметка, и малко майчинство да има винаги може да си избере да напусне работа - психологическия отпечатък си остава обаче. така ме извода и в този случай е - всеки сам си знае най-добре. познавам хора които са избрали да си гледат децата 24-7, познавам и такива които нито са кърмили нито са тичали по дете, само са го родили и след това веднага пак на работа- и  знаете ли какво - няма проблем, напълно ок е това. и  с двата случая съм напълно ок, защото избора всеки САМ си го прави.

# 444
Сега включихме хоум офис и бавачка. То и аз знам как се прави така.
Как става, ако родителите работят на каса в Кауфланд и нямат опция хоум офис, нямат възможност за бавачка?

# 445
Платен отпуск би трябвало да се полага за реално отработено време - нали затова се дава, за възстановяване на силите. Какво ще възстановява майка, стояла 2 г, че и повече в къщи. КТ обаче, друго казва. Ще претърпи промени обаче. Да, майчинството нека да се зачита за осигурителен стаж, но не би трябвало да се зачита за трудов такъв.  Както казах, ще има промени скоро.
Зачитането за трудов стаж може да е защита на уязвима група. Х време си в майчинство, фирмата фалира или 'фалира', или закрива твоя отдел/обект в квартала, че и града... Накратко, няма къде да се върнеш. Имах такава колежка преди няколко години и няколко работодатели. Работеше в магазин от верига, ситуиран в центъра. Затвориха го накъде около годинката на детето ù. Веригата имаше друг магазин в мол на края на града, който обаче се управляваше от друга фирма. И него затвориха. И какво прави жената в твоята хипотеза и пожелания, яде си ушите ли?

Напомням, че раждането не зависи от това в държавата има ли платено майчинство, а от съвсем други неща. Очевидно въпреки двете години у нас не правим бебешки серии.

# 446
  • тук-там

Скрит текст:
Зачитането за трудов стаж може да е защита на уязвима група. Х време си в майчинство, фирмата фалира или 'фалира', или закрива твоя отдел/обект в квартала, че и града... Накратко, няма къде да се върнеш. Имах такава колежка преди няколко години и няколко работодатели. Работеше в магазин от верига, ситуиран в центъра. Затвориха го накъде около годинката на детето ù. Веригата имаше друг магазин в мол на края на града, който обаче се управляваше от друга фирма. И него затвориха.
И какво прави жената в твоята хипотеза и пожелания, яде си ушите ли?

При започнало майчинство - то се изплаща от НОИ до края, независимо фалира или не фирмата. Което от своя страна няма нищо общо с трудовия стаж.

# 447
Как става, ако родителите работят на каса в Кауфланд и нямат опция хоум офис, нямат възможност за бавачка?

Ами тук има ясли от двумесечна възраст на бебето. Семейството преценява какво ги устройва финансово и емоционално. И продавачките раждат, не само големи шефове.

# 448
  • Somewhere far away
ти пак не разбра. говорим за чужбина. там хората дето работят на каса взимат много повече от тези в БГ, щото дори нискоквалифициран труд пак е много добре платен! също така има ясли за деца на малка възраст - както вече някой спомена.

# 449
Именно, той си знае. Приложи го и за майките. Държавата така е преценила и който не е доволен, може да замине другаде, осообено високообразованите младежи с по 2 чужди езика или американските компании, в които компанията-майка оперира в много по-капиталисически условия. Накратко, да ползвам и аз лафа - всеки сам си преценя. Виждам доста хора, които поне според приказките им могат спокойно да емигрират фурева, но да бъдем гадни реалисти, възможните посоки за емиграция не предлагат 2 години платено майчинство, нито 2 месеца неизработен отпуск, нито плосък данък, нито почивка на социална хранилка. И други неща не предлагат,  но тези са на прима виста и любима дъвка тук. Надали такива космополити работят, правят бизнес и раждат в България от особен патриотизъм или шубе от новото.

Малка разлика - работодателят плаща от джоба си, а държавата пак от неговия джоб Wink
Иначе преценила е, спазва се. Къде съм писала да не се спазва? Дискусията е за претенциите за нещо повече от записаното в закона с идеята, че се полага, а не е на добра вола.

Иначе кои са тези, описаните, не знам. Но не съм аз, ако към мен стреляш. Мен ме спират грижите за възрастни родители и все по-напредващата възраст.

Иначе, както писах, детето внася смут в системата и затова изисква подготовка - някакви спестявания, готовност една до две години майката да кара на майчински (ако се е осигурявала на висок доход са приемливи пари) и финансовата тежест да пада на съпруга, а после вече се търсят детски ясли, детски градини и така. И не ми казвайте, че места яслите няма. Няма за всички деца само в София, а нали по друг повод все се говори да не гледаме София Wink

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 19:51 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт