Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 760
  • 837
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Отскоро екипът ни се премести в друг отдел и се оказаха няколко седмични срещи в неудобен само за България  час. Днес единият колега повдигна въпроса, взе се предвид и най-вероятно ще се променят срещите в по-удобен час и за нас ,макар за други екипи да е малко по-рано отколкото искат, но поне не е в обедната им почивка.
Според мен няма да навреди да повдигнеш въпроса, а дали ще има резултат е съвсем друг въпрос.

# 481
Платен отпуск би трябвало да се полага за реално отработено време - нали затова се дава, за възстановяване на силите. Какво ще възстановява майка, стояла 2 г, че и повече в къщи. КТ обаче, друго казва. Ще претърпи промени обаче. Да, майчинството нека да се зачита за осигурителен стаж, но не би трябвало да се зачита за трудов такъв.  Както казах, ще има промени скоро.
Ти ли ги подготвяш промените? Много си убедена.

Повечето хора не правим разлика м/у “увеличение” и “индексация” защото нито съм работила във фирми, където се е прилагала подобна практика, нито съм чувала за такива фирми в обкръжението си. Не мисля, че е масова практика.

# 482
Проблемът е, че блоковете в календара не се съблюдават така или иначе. Пускат се тук - там, както дойде.
Ти пак си ги отбележи в календара тези блокове, пък после говори. Някои софтуери имат опцията автоматично да намират време в които всички са на линия и те няма как да отчетат нещо което не си отбелязала. ТЛ също може да каже, че няма как да знае ти кога имаш лични ангажименти.
Не е нужно да пише за какво точно е слота, просто отбелязваш като "busy" и правиш събитието "private". Сега вече ако искаш да криеш, че въобще ходиш някъде в почивката е друго.

Може да повдигнеш тема, че явно след промените в екипа имате нужда от преразглеждане на графика за да се нагласят срещите и да предложиш това да се обсъди с целия екип. Като кажеш, че не е ефвктивно да се местят постоянно в последния момент. Без да обясняваш, че на теб конкретно не ти е удобно така.

# 483
  • София
Да, Бойко, и аз това си мислех, разбира се. Не да обяснявам, че на мен ми бърка в джигера, а  да го мина общото.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 18:50 от The Catcher in the Rye

# 484
  • Melmak
Много е неприятно това местене на срещи, обаче те няма как да знаят кога си обедна. Ако виждат свободен слот, няма как да знаят ти в 1 или в 3 си взимаш обедна.
Не те съдя, че излизаш за нещо, обедната си е твое време, аз също го правя. Понякога обикалям парка до нас, пазарувам в магазина или ходя на лекар, в последно време си ползвам обедната и за срещите с психолога. Така че просто блокирай календара. Щом знаеш оредварително кога ти е ангажимента, блокираш ине се логваш на срещата.

# 485
Хаотичността може да е временна и да не е до човека. В началото на годината обикновено се правят оценки за предната и планове за новата и покрай това мениджърите имат много извънредни срещи.
VPто решава, че иска отчет и прави срещи с всички директори, те на своя страна с всички старши мениджъри под тях, те с по-долното ниво мениджъри и т.н. Обикновено всяко ниво прави срещи с до 2 нива надолу. Накрая най-долното ниво мениджъри имат 100 срещи, които са нагласени според графика на тия отгоре и разместват обичайните екипни срещи както дойде, защото на директора не могат да му кажат той да се съобразява.
Така е в корпорациите в началото и края на годината.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 23:40 от bboiko

# 486
Не само в корпорации, и в по-малки фирми е така в края и началото на годината. Вече не знам кое накъде да разместя, постоянно идва нещо ново, а старото ескалира ако не го пипнеш. Днес почти само това правих, изтощих се, но знам че ще отмине този период.

# 487
Платен отпуск би трябвало да се полага за реално отработено време - нали затова се дава, за възстановяване на силите. Какво ще възстановява майка, стояла 2 г, че и повече в къщи. КТ обаче, друго казва. Ще претърпи промени обаче. Да, майчинството нека да се зачита за осигурителен стаж, но не би трябвало да се зачита за трудов такъв.  Както казах, ще има промени скоро.
Ти ли ги подготвяш промените? Много си убедена...
Всъщност парите за този отпуск по принцип сме си ги изработили, не ги дава работодателя от джоба си, понеже е много ларж. Включени са в калкулацията му за заплатите ни.
Но точно този отпуск след двете години майчинство и според мен е едно от многото недоразумения на една демагогска политика. По-правилно би било да се увеличат драстично детските надбавки. Както е например в Гърция. Моя приятелка гледа детето на дъщеря си, майчинството там е 6 месеца. И въобще не са цъфнали и вързали, каквито легенди се носят. И по ръст на заплатите изостават. А за данъците, таксите и другите разходи да не говорим.

# 488
  • София
Отдавна се говори за това. Така че радвайте се тези с отгледаните деца Laughing

# 489
Проблемът е, че блоковете в календара не се съблюдават така или иначе. Пускат се тук - там, както дойде.

Няма да го коментирам, просто трябва да ги отказвам. И на ДНД притесняват. Единици се съобразяват. Чужденците - да.
Неприятно, явно има доста ниска "култура" по въпроса за срещи и комуникация изобщо  /дали на ниво фирма, екип или отделни хора все тая, ти си потърпевша/.  Сега разбрах, че просто или правиш компромис с почивката си или отказваш / пропускаш срещата, нали? Не може ли на такава покана да върнеш предложение за друг час? Ако си блокирана преди това, спокойно може да напишеш и учтиво натъртиш, че не можеш в този период, защото имаш друг ангажимент и се вижда в календара ти. Като го има писмено имаш доказателство ако нещо стане проблем. / Прави го и за работните ангажименти и за обедните почивки когато можеш да ги планираш, някакъв евент или среща, отсреща те виждат само като "зает" и толкова. С такива несъобразителни нещо такова си представям.

Бойко, мисля, че не е инцидентно, а до манталитет на колегите й, защото преди е писала как пишат по чат със всякакви малоумни въпроси даже е като DND, звънят директно и подобни. Та тази хаотичност не е в 1 отношение.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 01:53 от Miss_Kaprisse

# 490
Някои хора са патология, имах един такъв, РМ беше от страна на клиента, но нает като външен консултант. Този като видеше, че статусът ми е "зелена точка" в Teams, директно звънеше. Ако не вдигна или затворя, звъни пак. И пак. Редовно в 23, 24 часа вечерта (да не връщам темата за майките с малките деца, че едва се удържах да не се включа, но ми се е налагало вечер да доработя или да прегледам и подготвя някакви неща за следващия ден и редовно бях на служебния лаптоп докъм 1 сутринта в един известен период). Та тоя се и сърдеше, смяташе, че съм длъжна да отговарям на всяко повикване. Бившият ми шеф също така, понеже имаше проблеми със съня, редовно в 3-4-5 сутринта му идваха идеи, които явно не можеха да изчакат до 9 сутринта, подпукваше ме директно на вайбър. Една сутрин така към 5 пак почва с едни фермани, отговорих ведъж "добре", втори път "добре", обаче той продължава. Ами накрая го питах дали може да изчака тая задача още 4 часа да ида в офиса, понеже в момента съм в леглото и не съм сама, и не е много удобно. Умря от срам, 3 месеца след това  ми се извинява. Кечър, мене преките ми ръководители през годините са ме учили като дойде такава покана, да връщам с предложение за часове, в които мога, и две изречения, че в този интервал съм възпрепятствана. Не се включвай от телефона и навсякъде, години го правех това, не е ОК. Само се фрустрираш. Вероятно е просто период, както казаха и други, или връщай предложение, или си блокирай календара за ангажиментите, които са планирани, така поканите ще се отхвърлят автоматично.

# 491
  • София
Аз смятам, че може да повдигнеш въпроса за срещите с ТЛ-а си, Catcher. Когато имате 1:1 не пречи да дискутирате - може и ТЛ да има някакъв разумен довод защо го прави (годишни оценки, допълнителни изисквания от мениджмънта и т.н.). Аз работя основно с англичани и новите колеги от тяхна страна редовно слагат срещи между 11 и 14 часа наше време - ако толкова не ме устройват срещите (ние сме сравнително гъвкави с обедната, не е проблем да я взема и в 14, и в 15 часа), си казвам и обикновено колегите се напасват - рядко става от днес за утре, но и не отнема супер много време. Блокирай време в календара за ангажиментите, които планираш в определен час - след като канселираш 2-3 срещи, ТЛ ще се научи. А че не гледа слотовете в календара - ами, пак може да го повдигнеш на въпрос. Директора на един от проектите, по които работя, винаги се впускаше в едни такива дълги дискусии на кой кога му е удобно да се направи среща - след като получи около 5 пъти отговор да погледне календарите, в които всички ангажименти и срещи са вкарани, спря да пита Simple Smile А понеже казваш, че те притесняват и когато си със статус ДНД - какво като ти пишат, ако си заета, не ги отразяваш, докато не си свършиш работата. Забелязвам и при част от моите колеги една огромна фрустрация, когато някой им пише, докато са заети - не може всички да се съобразяват с твоята заетост. Ако можеш, отговаряш, ако не - когато можеш. Ако нещо е супер спешно, се приоритизира.

# 492
Днес, получих покана за среща от колега от друг отдел с тема: Quality meeting.
Срещата е назначена за идните дни.
Какво означава това?

# 493
  • София
Харати, питай го за адженда.

# 494
  • Mars Hotel
Едва ли някой тук може да ти каже за какво ще е срещата.
Пиши му мейл, в който питаш какво трябва да подготвиш за нея.

Общи условия

Активация на акаунт