Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 767
  • 837
  •   1
Отговори
# 465
Никой не говореше за увеличение, а за индексиране… има малка разлика.

Индексиране - примерно при колективен трудов договор - би трябвало да важи и за майката в майчинство. Всичко друго би трябвало да е незаконно, защото е дискриминация.

И без колективен трудов договор индексиране за инфлация, ако засяга цялата фирма, би трябвало да се даде на всички служители. Това повишение на заплащането обаче трябва право да е оформено като индексация. Ако просто се вдигат заплатите на служителите без такова оформление, то това не е индексиране.

Пример: майчинство 2г, в които работодателят дава по 2% индексация на година на всички работници. Тези индексации естествено важат и за жената в майчинство. Отделно заплатите в сектора не са конкурентноспособни, затова той вдига заплатите на други работници в нейния екип с 5-7%, според личното представяне, понеже иска да направи жест и да не загуби кадрите. Работодателят може при желание, но не е длъжен, да вдигне заплатата на майката след майчинството. Тя, ако не я устройва, е свободна да си търси работа, защото не е крепостен селянин. След примерно една година на работа, тя има добро представяне. Работодателят може да изравни заплатата ѝ с тези на останалите, ако прецени. Или може да ѝ даде примерно 5%, които се “полагат” на хората с добро представяне, без да ѝ додава другите 10-15% повече, които нейните колеги са акумулирали през нейното майчинство. Кой колко деца има и колко гърла храни, не е релевантно.

Изхождам от друго законодателство, но ще ми е интересно някой да сподели как е в България.

При нас забелязвам, че заплатите на хора (да, и мъже!) вземащи отпуск за отглеждане на дете или работещи на половин ден, се покачват по-бавно от тези на останалите. При всяко повишение на заплатите изрично пише, че е еднократно и по усмотрение на работодателя / не представлява задължение към работниците в бъдеще. Предполагам в частния сектор в България не е по-различно.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 20:37 от Анонимен

# 466
  • Melmak
Дискусията е за претенциите за нещо повече от записаното в закона с идеята, че се полага, а не е на добра вола.
Сериозно? Дискусията, в която и ти се включваш, е именно ама как така им се полагат - в случая двата месеца отпуска след майчинство. Все едно аз да питам как така се полага допълнително здравно на здрав прав 24годишен младеж с ухаеща на нова хартия диплома, който няма даже и четвърт диоптър ,поне за стъкла да се възползва.
Не знам къде го намеси това дз. То не се полага. То е бенефит. Не е задължение. Фирмите го предлагат като някаква допълнителна услуга, която никой не ги задължава да предлагат. А двата месеца отпуск за отсъстващ служител са по закон.

Освен това здравето не пита, на 24 можеш да имаш също здравословни проблеми. И това пак няма общо с темата.

# 467
  • София
Да сменя малко темата - нещо дребно, но вече изключително дразнещо за мен. Струва ли си да го повдигам като въпрос?

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 18:48 от The Catcher in the Rye

# 468
Ами ако не си блокирана в календара, нормално е работодателят ти да очаква да си на разположение в рамките на работния ден и че можеш да хапнеш 30 мин по-рано или по-късно.

# 469
Ще ти наскачам само за това как звучи "постоянно мести колове" или "Имаме общи колове".
Иначе си съвсем в правото си - ако не си уведомена, а обедната почивка е фиксирана, не могат да имат претенции. Да се научи този ТЛ да те информира предварително.

Ами ако не си блокирана в календара, нормално е работодателят ти да очаква да си на разположение в рамките на работния ден.

Обедната почивка в регламентираните часове не е ли блокирана по презумпция???

# 470
  • София
Не, не е блокирана. Всеки я взима, когато иска и не я блокира в календара си. Само срещите излизат.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 18:49 от The Catcher in the Rye

# 471
Ами аз нямам блок в календара. Някои хора си слагат каквото им е удобно. Някои може да направят почивка от 11:30 до 12:30, други от 12 - 13ч, трети след 13ч. Аз работя офисна работа и нямаме “регламентирана” обедна почивка. Ако аз предлагам среща, винаги гледам да е до 12 или след 14ч, но не всеки го прави и не е винаги възможно.

Ето аз днес имах кол от 11:30 до 12:30, продължи до 13ч. Ако не ме устройва, просто си слагам блок. В петък съм на фризьор в обедната почивка - имам блок между 12 и 13ч.

Все пак не виждам лошо да помолиш ако е удобно да не местят в диапазона от-до, защото е по обяд и може някой да трябва да свърши нещо в това време, но чак като забележка не бих го формулирала. И се блокирай просто Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 20:51 от Анонимен

# 472
Аз имах подобен проблем със срещи, коипо се провеждат с участието на колеги от Лондонския офис. Неясно за мен поради какви причини, но винаги насрочваха началото на срещите за 10:30-11:00 ч. тяхно време, така че да приключат най-късно в 12ч. тяхно време. Да, ама нашата обедна почивка може да се вземе от 12 до 14ч наше време и съответно редовно горях с почивките. Реших проблема, като си блокирах календара, защото се оказа, че няма друго спасение. Особено, когато влезем в серия ежедневни срещи. Ако се случваше инцидентно, няма драма, но съм имала по цяла седмица без да мога да си ползвам почивката. Преди това се опитах да ги помоля да ги правим в друг часови пояс, но никак не ми се получи.

# 473
  • Mars Hotel
Стига с тия колове... Какво му е на "срещи"?

Аз си блокирам в календара не само срещите, а всичко, което трябва да свърша задължително - даже и лични задачи, ако са еднократни и не мога да ги местя. Понякога и обядът ми е там, особено ако искам да обядвам на спокойствие, а не за 10 минути на крак.

# 474
И аз вече процедирам с блокиране на календара, когато ми се налага да ползвам обедната за нещо лично. Съобразявам се със служебните срещи, в краен случай ако съм навън се включвам от телефона. Вече не го мисля откъде се включвам, то голяма част от колегите ми си тръгват в 4, за да прибират децата от училища и детски градини и се включват от колата обикновено.

# 475
Да го изкоментирам ли, или ще изглежда кофти?

Едва ли има смисъл да се коментира, въпросният ТЛ явно не е особено добре организиран, като е силно невероятно да се промени заради теб.

По принцип в много компании не се препоръчва насрочването на срещи в интервала 12.00 - 14.00 ч., а в някои си е направо забранено. Блокирането на предварително набелязаното време в календара е добър избор, стига да не се огънеш след това под евентуален натиск.

Относно бурния спор за индексациите:

И аз като някои други потребители мисля, че не се прави разлика м/у индексация и индивидуално увеличение на заплатата. Индексацията е за всички с конкретен процент (напр. във връзка с инфлацията за определен период), съответно и дългосрочно отсъстващите следва да я получат автоматично. От друга страна, индивидуалните увеличения са подобни на бонусите и се раздават за добре свършена работа. Тук вече отсъстващите не могат да претендират за такива, така както не получават и бонуси.

Нито едното, нито другото е задължително, освен в частния случай на повишаване на МРЗ и индексиране на заплати, които се оказват под новия праг. Независимо от това, и работодатели в частния сектор понякога индексират за всички - напр. една от големите банки с 10 или 11% в началото на 2023 г.

# 476
  • София
Няма да го коментирам, просто трябва да ги отказвам. И на ДНД притесняват. Единици се съобразяват. Чужденците - да.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 18:49 от The Catcher in the Rye

# 477
Ако инцидентно имам нещо да свърша в работно време, предупреждавам колегите и си блокирам календара. Също както ако се налага да закъснея или да си тръгна по-рано.
Ако това ще се повтаря, т.е няколко пъти ще отсъствам, обсъждам предварително с шефа ми. Аз си знам какво имам да върша на работа, но не знам той какво още планира за близкото бъдеще. За мен е редно да говориш с него, точно за да се избегнат такива ситуации.

# 478
Проблемът е, че блоковете в календара не се съблюдават така или иначе.

Тогава просто не се включваш и да не ти пука. Друго решение е да излезеш по-късно, вкл. след 14.00 ч., ако нямаш фиксиран във времето ангажимент.

# 479
Аз бих си блокирала слота. Особено ако няма възможност със задна дата да го сменям. Въпросът е после при отправена критика да имам какво да покажа като уважителна причина да не се включа, а не дали някой го съблюдава на момента, винаги ще има хора, които действат, преди да огледат и осмислят.

Общи условия

Активация на акаунт