Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 772
  • 837
  •   1
Отговори
# 450
Сега включихме хоум офис и бавачка. То и аз знам как се прави така.
Как става, ако родителите работят на каса в Кауфланд и нямат опция хоум офис, нямат възможност за бавачка?
ти пак не разбра. говорим за чужбина. там хората дето работят на каса взимат много повече от тези в БГ, щото дори нискоквалифициран труд пак е много добре платен!

На мен това с какво ми е полезно като аз живея в България? Давахте пример как са нещата в чужбина и с идеята да видим как го правят белите страни. Но аз говоря за себе си, за моята страна, за моите възможности.

Reina09, в България още бебешки ясли няма. Взимат децата на ясла като са проходили стабилно - това е около годинка, годинка и няколко месеца (даже не съм сигурна какви са точно критериите). Да не говорим, че пък влизането в държавна градина е по-трудно и от Оксфорд.

# 451
Много се разводни темата в препирни. Предлагам да се прикючи - има закони, да се спазват и това е. Факт е, че много фирми не спазват законите, факт е, че много майки злоупотребяват, факт е, че не всеки, който изисква нещо, го заслужава. Трябва да има баланс и в работните отношения, както във всичко в живота.
В крайна сметка всеки си прави планове и се спасява, както може, кой с баба, кой с бавачка, кой с оставане у дома. Всеки избор има плюсове и минуси и човек живее после с последствията.

Дайте нова тема за коментари, че да сменим посоката......

# 452
  • Somewhere far away
даваме пример , за да докажем, че хората /жените/ масово си тръгват на работа 3 месеца след раждане... и защото някой по -назад в темата се чудеше как аджеба това е възможно. Grinning

# 453
Ваня, хубаво е, че живееш в България, където си е социално приемливо да си си две години вкъщи. Аз знам, че ако(като) забременея ще съм много разкъсана кога да се върна на работа. Темата беше за полагащото се или не при завръщане на работа. Аз не споря с теб, просто казвам, че има опции как да се върне човек на работа. Частна бавачка (на 40-45ч на седмица) категорично не е по джоба на продавачка в магазин, НО бавачка, която е за 4-5 деца по-скоро е. Друг е въпросът колко финансово смислено е (има програми, където държавата финансира част, подобно на държавна ясла/детска градина). Най-скъпо е за деца до 3г. Аз работя прилично платена работа и ако трябва да и плащам (което включва брутна заплата плюс осигуровки, защото съм ѝ работодател) това ще ми е сигурно 2/3 от нетната заплата. Но има и други опции ако се налага връщане на работа.

# 454
Дискусията е за претенциите за нещо повече от записаното в закона с идеята, че се полага, а не е на добра вола.
Сериозно? Дискусията, в която и ти се включваш, е именно ама как така им се полагат - в случая двата месеца отпуска след майчинство. Все едно аз да питам как така се полага допълнително здравно на здрав прав 24годишен младеж с ухаеща на нова хартия диплома, който няма даже и четвърт диоптър ,поне за стъкла да се възползва.

# 455
Аз за полагащото или не при връщане на работа не споря и не искам да изказвам мнение, защото и двете страни имат своите истини. За това и не се включих в темата, но други примери как в чужбина се връщат след 3-4 месеца на работа, просто не успях да подмина. Това не е приложимо при нас.

# 456
  • Somewhere far away
. Това не е приложимо при нас.
Това че не е приложимо при нас, не значи че е невъзможно. Времето ще покаже - светът се развива, не може да спреш прогреса. Ние сме част от този свят, и сме част от ЕС - не можем да си живеем във вълшебния мехур завинаги и винаги да се измъкваме с репликите от сорта на  "ама това не важи за нас".
Един ден и при нас ще се променят нещата, рано или късно.

# 457
Дискусията е за претенциите за нещо повече от записаното в закона с идеята, че се полага, а не е на добра вола.
Сериозно? Дискусията, в която и ти се включваш, е именно ама как така им се полагат - в случая двата месеца отпуска след майчинство. Все едно аз да питам как така се полага допълнително здравно на здрав прав 24годишен младеж с ухаеща на нова хартия диплома, който няма даже и четвърт диоптър ,поне за стъкла да се възползва.

Не е така. Отричам идеята, че им се полага увеличение на заплатата когато се върнат. А за отпуска само казвам, че щом е закон не се спори, но според мен не е честно държавата да си измива ръцете. Или нямам право на мнение кое е справедливо и кое не е?

# 458
Никой не говореше за увеличение, а за индексиране… има малка разлика.

# 459
Никой не говореше за увеличение, а за индексиране… има малка разлика.

Как ще го наречеш е все тая, нали не е изискване на закона? Освен това официално индексиране май има само за държавните служители.

# 460
. Това не е приложимо при нас.
Това че не е приложимо при нас, не значи че е невъзможно. Времето ще покаже - светът се развива, не може да спреш прогреса. Ние сме част от този свят, и сме част от ЕС - не можем да си живеем във вълшебния мехур завинаги и винаги да се измъкваме с репликите от сорта на  "ама това не важи за нас".
Един ден и при нас ще се променят нещата, рано или късно.

Да, може би някой ден нещата ще се променят. Не говорим обаче за далечното бъдеще. Със сигурност има много добри практики, които можем да вземем от западния свят.

# 461

Не е така. Отричам идеята, че им се полага увеличение на заплатата когато се върнат. А за отпуска само казвам, че щом е закон не се спори, но според мен не е честно държавата да си измива ръцете. Или нямам право на мнение кое е справедливо и кое не е?
Права много, само да се спазва фактологията, а болднатото беше меко казано далеч от факт в продължение на поне 3 страници. Даже в този пост, който сега ти цитирам, казваш обратното на болднатото.

# 462
Напротив, изобщо не е все тая, но щом така смяташ, твоя воля, няма да навлизам в обяснения.

П.П. О, чудо, дори не си прочела, че за държавния сектор именно коментирах.

# 463
Аз не забелязвам такова нещо, но явно гледаме различно.

# 464
Много хора не получават повишение/индексиране на заплатите, дори и без да са били по майчинство или болничен. В законите няма такова изискване или задължение.
Досега, където съм работила, никога не са вдигали заплатите на бременни и майки, които са се върнали. А съм била повечето в големи фирми.

Общи условия

Активация на акаунт