Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 748
  • 837
  •   1
Отговори
# 510
Харати, имате ли някакви периодични оценки на работата? На такова прилича, но ако нямате на период Х или мейлът идва в необичайно за оценяване време (примерно оценяват на 6 месеца, но това идва 2 месеца след последната оценка), аз бих се притеснила.
П.п.сега се сетих, че съм срещала 1-2 пъти такъв надслов за неформално събиране тип голямото фирмено семейство.

# 511
Не виждам къде е драмата. Появил се е проблем в края на деня, проверила си колко е спешно и си отговорила, че е извън работно време и ще го провериш на следващия ден. Нищо необичайно, случва се всеки ден.
Би трябвало да имате разписани срокове за отговор и критерии за приоритизация на проблемите. И ако се очаква срок за отговор по-малък от един работен ден, да има назначи дежурни, на които им се плаща допълнително за това. Отговаря се в рамките на уговорения срок, а те през това време може да си пишат и да дават допълнителна информация, щом при тях е в работното време, това си е обичайно.

# 512
  • Mars Hotel
Абсолютно не е излагация да питаш за какво е срещата. Все пак би искала да отидеш подготвена и с необходимите аргументи/факти/контекст, а не в самата среща тепърва да откриваш за какво става дума и после да трябва да се срещате пак, след като ти си събрала каквото е нужно.

# 513
  • София
И аз не виждам къде е драмата - казала си, че ще провериш и ще го направиш утре преди работния ден на англичаните. Нормално е докато те са на работа да пишат имейли. Ако има проблем, който трябва да се реши в рамките на работния ден, е нормално да се поиска coverage, но ако такъв не е поискан, не би трябвало да е проблем да се разреши ситуацията утре.
Аз имам въпрос - как отбивате супер негативните и мрънкащи колеги? Имам близка колежка, която беше много приятна жена, но беше свикнала да е доста "обгрижвана" от ТЛ (да му се оплаква, той да я подкрепя при ескалации) и съответно, тя беше щастлива и доволна. От известно време репортва на директора на отдела (който преди и беше ТЛ), но човекът вече има други ангажименти и не може да дондурка един експерт. Това води до крайно мрънкане до степен, че се сърди, когато човекът-директор възлага задачи на други хора и дори когато контактува неформално с други. Пример - вчера въпросният директор помоли мен да разгледам един казус с платформа, с която работим (и помоли мен, която не съм от неговия екип, защото в нашия екип работим най-много с платформата). Казусът беше доста заплетен и се наложи няколко пъти през деня да се чуваме - през цялото време чувах до себе си сумтене, въпроси за какво толкова си говорим, защо ме питал мен, а не друг човек (под друг не визираше себе си). Накрая сърдита си тръгна, отказвайки да остане да пием по едно вино след работа (имаше доста хора от екипите). Симпатична ми е, сравнително близки сме (не толкова извън работа), работим бюро до бюро, но просто това отношение започна да ми идва в повече. Описаният днес случай не е единствен, дори има колеги, към които отношението е видимо отвратително, просто защото работят повече с нейния ръководител.

# 514
  • Melmak
Драматане ми се обяснява каква е всъщност, защото не е нещо уау. Те и англичаните приключват малко след мен, аз в 6 бг време гася. Като цяло не оставам след работа, днес пуснах няколко чека насам-натам да се опитам да разбера какво искат.

Наясно съм, че е ок да се отговори, че утре ще го погледна, спешно им било, утре ще правим кол.
Като цяло аз вина за тая драма нямам, ама искат да ме юрнат да дундуркам още повече клиента, защото аз това правя, реално проблемите им ги решават други.

Иначе по-скоро въпросът ми беше как се справяте с настроението след кофти ден. Кофти е и заради други случки, тази беше само финала. Simple Smile

# 515
Накрая сърдита си тръгна, отказвайки да остане да пием по едно вино след работа (имаше доста хора от екипите). Симпатична ми е, сравнително близки сме (не толкова извън работа), работим бюро до бюро, но просто това отношение започна да ми идва в повече. Описаният днес случай не е единствен, дори има колеги, към които отношението е видимо отвратително, просто защото работят повече с нейния ръководител.

Жената изглежда леко инфантилна и (вероятно) с оскъден личен живот извън офиса. Такива като нея обикновено стават обект на присмех от колегите си и постепенно биват изолирани.

Решението е игнор или категорично отрязване ако започне да прекалява.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 00:40 от Khufu

# 516
Изглежда ми като някаква лав-стори.

След тежък ден - физическо усилие. Макар че, от моя гледна точка, щом е привършил е 18 часа, не е толкова тежък. Няма пациент на операционната маса 😊.
Като съм имала такива случаи, съм си доработвала до степен мое лично спокойствие, че всичко е спокойно. Правилно или не, така съм постъпвала.

Явно си в тежък период сега, щом те занимава и университетът сега. Явно комбинацията от стрес и много работа те кара да се чувстваш некомфортно, но и това ще мине 😊🥳

# 517
Интересно..за оставане след работно време, не се ли полагат 25 дни отпуск вместо задължителния минимум от 20

https://www.jobs.bg/job/7232606

И как да не се прехласнеш по следните "придобивки":
 -Отпуск 20 дни и почиване на официални празници;
- Възможност за платени болнични дни, както и неплатен отпуск;
-както и на няколко пъти повтореното "осигуровки"

# 518
  • Melmak
Не съм разцъквала да видя с какво се занимава фирмата, но се притеснявам за рекламата на този бизнес. По-важно е човекът да знае машинопис, и офис пакет, отколкото да разбира от маркетинг и дигитален маркетинг. Сканиране на документи и набиране на текст, ама искаме да ни поддържа социалните мрежи и да пуска реклами в гугъл. Тази обява са я писали без ЧР.

# 519
Това е обява за офис асистент, по всяка вероятност умишлено пусната с това заглавие, за да върже прясно завършили или даже още в обучение младежи по маркетинг и реклама, които не са съвсем сигурни какво и как се прави на практика.

# 520
Ти пък сега и ЧР, виж че са я писали с 10 служители тая фирма... Сигурно са и по-малко, половината са семейството на собственика и той самият. Поне на мен това ми е първата асоциация като видя да се хвалят че плащат осигуровки и "дават" да се ползват отпуск и болнични. В семейна фирма предимно никой не ги дири тия неща.
То и другото култово е там - един лакът списък с изисквания, ама отстрани пише че е подходяща за студенти и за кандидати без опит.

# 521
  • Melmak
Кой студент ще знае машинопис? 😁😁😁😁

Припадам с тая обява. Разбирам какво искат да кажат, ама машинопис… да вадим старите машини от мазето… 😁😁😁😁 те студентите по маркетинг това правят, машинопис учат и да сканират документи. Чат-пат и нещо да се разцъка в гугъл и една-две рекламки в инста.

Занимавала съм се с дигитален маркетинг и наистина припадам с такива обяви. Такива фирми спокойно могат да наемат външен фрилансър да им движи маркетинга. И няма да се налага да плащат осигуровки и да дават отпуски. Ама те искат машинопис и сканиране на документи.

# 522
Абе сега, да може да набира текст там като хората а не с два пръста, пък те на това някои още му викат машинопис Grinning  Някои сме древни и баш на пишеща машина сме се учили...
Абсурдна си е обявата отвсякъде, точно това ме навежда на мисълта за много малка и/или семейна фирма в която не се знае кой какво прави, щото са си свои хора и всеки е почти за всичко. И не могат и те да кажат на нов човек какво предлагат и какво искат от него, ако може за всичко да е.

# 523
  • София
На мен ми харесва обявата, не са лоши парите, плащат за извънреден труд, а като изисквания всъщност нямат големи. Ясно е, че е българска фирма с всичките особености от това. За 20-30 годишни е идеална.
Иначе аз имам машинописна правоспособност, 220 удара в минута на машина, не компютър, във всички икономически гимназии се учи. Много впечатлява винаги и е всъщност практически приложимо умение.

Последна редакция: пт, 19 яну 2024, 00:29 от Maidenly

# 524
Със съвременните технологии скоростта на писане на клавиатура става все по-незначителна. "Клавиатурата" на всеки смартфон вече поддържа писане с диктовка, което се справя чудесно дори с български.
Тая обява предлага реално доста хубави условия за позиция която всъщност изисква единствено средно ниво компютърна грамотност. Аз го разбирам, че става въпрос за рекламна агенция, която управлява билборди и явно предлага минимални дигитални услуги. Реално се търси секретарка, но понеже вече всички настояват да се наричат мениджър или партньор на нещо, заглавието е направено по-модерно.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 13:26 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт