Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 675
  • 837
  •   1
Отговори
# 690
  • Melmak
Аз знам, че дигиталните не са приети все още. Искат си хартиената. Можеш да им кажеш, че ще искаш съдействие от инспекция по труда ако откажат да ти впишат стажа. Провери си в нап дали имаш осигуровки въобще!

# 691
Още не са приети дигиталните трудови книжки официално. Ако сегашните откажат да я попълнят, им кажи, че ще потърсиш за съдействие инспекцията по труда. И ако пак откажат, наистина потърси инспекция по труда, те ще помогнат.
Успех!
Благодаря. Така ще направя. Май само заплахите работят тук.
Проверих в сайта на НАП, имам осигуровки и регистрация за начало на работа....
Приеха ли ги тия електронни книжки, според мен не са, но може да съм изтървала нещо?

Иначе, купи си нова книжка и я дай, то пред свършен факт...

edit: електронните книжки влизат от 1 юни 2025 г., доколкото разбирам.
ЧР ми каза, че били отдавна приети.... Как и да е... Ще се боря с бюрокрацията дори и в дигиталния свят....

# 692
Книжката ти у тях ли е? Ако си е в теб, трябва да им я занесеш да нанесат началото и края на периода, за който си била техен служител и да ти я върнат. Нямат право да ти я задържат.

# 693
Книжката ти у тях ли е? Ако си е в теб, трябва да им я занесеш да нанесат началото и края на периода, за който си била техен служител и да ти я върнат. Нямат право да ти я задържат.
Книжката си е у мен. ЧР каза, че не й трябва и ми я върна с всички останали документи. Тия дни пак ще я посетя, преди да тръгна с рогите напред. Но, като гредам, без бой няма да се мине.

# 694
Е, чак пък бой. След като ви плащат осигуровки, значи всичко е наред. Просто им обяснете, че новият работодател иска заверена трудова книжка. Занесете я на досегашния да я попълни. Има да въведе две дати и да сложи два печата. Ако не, както са Ви обяснили, звъните в инспекция по труда.

# 695
Въпроса е дали изобщо са я водили на работа и дали са й плащали осигуровки?

# 696
pitbil пише следното: "Проверих в сайта на НАП, имам осигуровки и регистрация за начало на работа"...., което за мен означава, че за да му плащат всеки месец осигуровки, много ясно, че ще се води при тях на работа.

# 697
Мда, аутсорсингът е фиктивен сектор с раздута заетост и измислени позиции. Но има много хора, които се препитават чудесно от него, скачайки от клон на клон, казано 'момодерному' от проект на проект.

Като дете на инженери, за мен думата проект има коренно различно (доста по- пълнокръвно) значение. Но то не са проекти, не са процеси (?) и много много хора, лапнали сляпо подобен речник.
Айде сега. Чуждата работа винаги изглежда по-лека. Направо да се чудиш как изобщо им плащат на тия в аутсорсинга. Аз съм инженер. Работя с “проекти” и “процеси” та ми плющат ушите. Миналата седмица имах няколко дни, в които не съм станала плътни 10 часа. Хем съм и от вкъщи. Та нека не вадим пак общия знаменател, защото е обидно.

# 698
pitbil пише следното: "Проверих в сайта на НАП, имам осигуровки и регистрация за начало на работа"...., което за мен означава, че за да му плащат всеки месец осигуровки, много ясно, че ще се води при тях на работа.

Това съм го пропуснала. Извинявам се.

# 699
Мда, аутсорсингът е фиктивен сектор с раздута заетост и измислени позиции. Но има много хора, които се препитават чудесно от него, скачайки от клон на клон, казано 'момодерному' от проект на проект.

Като дете на инженери, за мен думата проект има коренно различно (доста по- пълнокръвно) значение. Но то не са проекти, не са процеси (?) и много много хора, лапнали сляпо подобен речник.
Айде сега. Чуждата работа винаги изглежда по-лека. Направо да се чудиш как изобщо им плащат на тия в аутсорсинга. Аз съм инженер. Работя с “проекти” и “процеси” та ми плющат ушите. Миналата седмица имах няколко дни, в които не съм станала плътни 10 часа. Хем съм и от вкъщи. Та нека не вадим пак общия знаменател, защото е обидно.
Мнението не подкрепя ли, всъщност, Вашето, че работата на инженерите е далеч по-натоварена?!

# 700
  • Melmak
Не знам в аутсорсинга кой плаща на раздут щат? Това не е държавна администрация. Следи се кост сейвингс и винаги се оптимизира ресурс на максимум. Ако в държавата, от където се взима бизнес, работят 10 човека, тук рядко ще наемат 10. Ще наемат 5 или 8 за същия обем работа, с нови, по-високи таргети.

Докато работех в предишна фирма наеха 10 човека на мястото на 10 в другата държава. Ок, супер, ама таргета се вдигна двойно. Беше постигнат. Нашият бонус нямаше нииищо общо с онзи на колегите в държавата първоизточник. За късмет, едната жена там съдеше фирмата, че я уволнява. Писмото от съда беше дошло при нас по грешка. Прочетохме и видяхме заплати, бонуси, всичко. А таргетите им ги знаехме.

# 701
А какъв процент прибира посредника знаехте ли? Не рядко е над 50%, особено за по-начинаещи позиции.

И да раздува се щат, като се пробутват допълнителни позиции като проджект мениджър, скръм мастър и т.н. и се настоява че трябвало да се наеме цял екип, не можело отделни позиции и т.н.
А по-ниските заплати се използват като оправдание защото това било добро решение. При възходяща икономика, каквато беше до преди Ковид, както при спекулативно ниски лихви каквито имаше 2021-2022 година номера минава. При криза почват съкращенията. Точно както се вижда сега глобално.

# 702
"Кост сейвингс" или "спестяване на разходи" не винаги се постига с намаляването на персонала. Експлоатиране на малко хора може да доведе до претоварване, текучество, падане под таргет и загуба на  "проект".
Раздуване има и при заемане на позиция от некадърен и неквалифициран кадър.
Смешно е да се твърди,, че връзкарство има само в държавния сектор.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 13:43 от Tsugumi_

# 703
  • Melmak
Не винаги е с посредник. Има и чужди фирми със собствено представителство, но взимат бизнеса си от други държави и правят екипи тук. И пак е същата история.

Не мисля, че не знаят как претоварването на персонала може да доведе до напускания и загуба на проекти. Може, знаят го и пак се прави. Връзкарство и да има, е на по-високите позиции. За обикновените служители не бих казала, че има връзкарство. Винаги съм си намирала работа през джобс.

# 704
Ако е аутсорсинг, то винаги има посредник. Затова и се търсят най-евтините възможни кадри, често дори и да им липсва квалификация, за да се максимизира комисионната на посредника. Затова и се цели раздуване на щата, защото посредника таксува на човек, а не на свършена работа.
Ако да даваш пример със служители на същата фирма в две държави, то нещата са сходни - позиции се местят към Източна Европа за да се спести от заплати. Никой не дава същите запалти на изток, както на запад. За сметка на това в момента съкращенията в големите корпорации са много по-малки в Източна Европа, от колкото в САЩ или Западна Европа.

Връзкатство в България има навсякъде. Бая места съм видял, където и на ниски позиции се наемат гаджета, братовчеди и т.н. Просто такава е културата в България - първо пробваш с връзки, ако не стане чак тогава със собствени усилия. Някои хора с реални умения така сами се закопават, други имат нужда от помощ за да се класират дори на най-ниското ниво.

Общи условия

Активация на акаунт