Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 673
  • 837
  •   1
Отговори
# 705
  • Melmak
Е, не очаквам някой да ми дава заплата като във Франция или ОК. Въпросът е, че тук се върши работа тройно понякога.

Пак казвам, връзкарство има, чак огромно не съм видяла, за ниски позиции при нас пък въобще, то няма иначе съвсем никой да работи.

Иначе за съкращенията съм съгласна. При нас няма, не наемат почти, но и не махат хора. Но като цяло тук (в моята фирма) рядко махат, да не кажа никога. Ако искат да махнат хора просто им набутват работа и не им вдигат заплатата или ги местят в друг екип. Реални съкращения няма, на книга.

# 706
Те заплатите между отделните градове са почти със 100% разлика за една и съща позиция, та камо ли между отделните държави да сравняваме.
Все пак, за да им плащат на човек, трябва по някакъв начин да си оправдаят бройката. На нас ни излизаха с аргумента, че се плаща на брой обработено запитване. Точно така ги изхваща един колега колко получават за работа, свършена от един служител и каква минимална част от тази сума получава той като заплата.

# 707
А какъв процент прибира посредника знаехте ли? Не рядко е над 50%, особено за по-начинаещи позиции.

И да раздува се щат, като се пробутват допълнителни позиции като проджект мениджър, скръм мастър и т.н. и се настоява че трябвало да се наеме цял екип, не можело отделни позиции и т.н.
А по-ниските заплати се използват като оправдание защото това било добро решение. При възходяща икономика, каквато беше до преди Ковид, както при спекулативно ниски лихви каквито имаше 2021-2022 година номера минава. При криза почват съкращенията. Точно както се вижда сега глобално.

Винаги е по-добре да има цял екип. Иначе отиваме на варианта "еми то програмистите ще си правят проджект мениджмънта сами", което е доста куцо и води до бърнаути и текучество на персонал. Говоря за функциониращ ПМ / скръм мастър, не някоя какичка дето само прави ретроспективи веднъж в месеца и обикаля да пита хората как се чувстват.

# 708
  • София
Все пак, за да им плащат на човек, трябва по някакъв начин да си оправдаят бройката. На нас ни излизаха с аргумента, че се плаща на брой обработено запитване. Точно така ги изхваща един колега колко получават за работа, свършена от един служител и каква минимална част от тази сума получава той като заплата.

Това не е съвсем коректно и ще ти кажа защо: 1. за да функционира фирмата тя има нужда от административен персонал, чиито заплати се покриват от цените на същите тези запитвания; 2. Фирмата трябва да има офис, съгласи се, мениджърите няма как да си разделят папките с досиетата на служителите и да се питат един друг - абе папката на Пенчо при тебе ли, че не го намирам в моята купчина. По закон тези документи се съхраняват 50 г в огнеупорен шкаф, който също влиза в цената за въпросното запитване; 4. Всеки служител трявбва да има компютър/лаптоп, който също влиза в цената на това запитване. И така нататък, и така нататък.

Та искам да кажа, че ако колегата ти смята така: 3000 запитвания по 2 лв (да речем) на запитване = 6000 лв, а на него му дават X пари < от 6000 лв, то си е нормално това. Защото и самата компания менажира риска да получава редовно проекти и постъпления, за да може да плаща заплати ежемесечно, а нейните плащания да са със закъснения от порядъка на 60-90 дни, което си е нормално за бизнеса.

# 709
Всичко това, което пишеш е вярно. Но е вярно, че въпросният Пенчо не е сам на фронта. Има още примерно 30-40 маймуни, които работят на същите условия. И най-вероятно, тези дето опъват каиша и им се засича за колко време ходят по нужда, са по-ниско платени, от онези, дето трупат досиетата в огнеупорния шкаф, а през останалото време веят крачоли и се чудят каква по-идиотска инциатива да измслят, че да има мат'рял за социалните мрежи.

# 710
  • София
Ако искат да махнат хора просто им набутват работа и не им вдигат заплатата или ги местят в друг екип. Реални съкращения няма, на книга.
Да де, по циганския начин.
Време е подобен тип компании да направят така, че да няма удръжки за фонд безработица, че не можеш да де вредиш от подобни номера.

Iseis, не знам какво значи "чуждата" при положение, че и аз съм в този сектор. Да, някои бачкат залудо, други, обаче, не. Одвен това дейността на един човек от [едикъдеси] се аутсорсва на 3-ма тук. Тогава за какво говорим. Не само няма реални "кост сейвингс", а се въртят едни пари, докато не се изперат хубаво.
Това, че iseis или кечър не е мързелана и си работи, не променя някои неща за бранша, аз за него говоря, не за "всеки един в него" като единица.

# 711
Питам повече от любопитство, отколкото по друга причина какво ви е мнението за следната ситуация: във фирмата ни представиха някаква нова организационна матрица, където уж според роля, отговорности, корпоративна титла и така нататък щели да въвеждат уж някакви формални рейнджове за бонуси и заплати. Твърдят, че то и така ги имало, не било голяма разлика, обаче всички знаем, че не е баш така, в по-малка степен със заплатите, но разликите в бонусите дори за еднакви нива може да са огромни.

Та така де, според тази нова матрица с моята роля трябва всъщност да прескоча едно ниво от сегашното. По принцип искат сега формално на всяко ниво да се оставя минимум три години, аз на сегашното съм от 2г, значи по техните сметки на теория най-рано след 4г бих всъщност достигнала нивото (което върви със съответната заплата и бонус) за работата, която върша сега. Обясниха естествено как това било най-общо, е, можело да има изключения, ама абсолютни изключения, които да бъдат повишени по-бързо, но също така било възможно човек да попаднел на по-висока позиция ама да нямало как така отведнъж да му сменят твърде бързо нивото. С други думи, дават ти работата и отговорността, ама за заплатата и бонуса да имаш търпение, тях не може. Имаше колеги, които обърнаха внимание, че в миналото отчасти е имало повишения след година-година и половина и отговорът беше “каквото било, било”, тези колеги си били вече в това ниво.

Със сигурност очаквам да ми вдигнат заплатата все с нещо, но абсолютно не мога да си представя, че ще прескочат ниво с повишението. На мен ми е за нивото така или иначе все тая, но се чудя как да поставя най-добре въпроса, че бих искала да получавам заплатата и бонуса, която според тяхната собствена система заслужавам (функционалната роля ми е дадена, не става въпрос за някаква моя самооценка) и която очевидно получават другите на това ниво (които обаче имат в допълнение и съответния “чин”).

Казаха, че щели да кажат официално какви са долните граници за бонусите според нивото, но не и горните граници, а заплатите не искали да кажат в какви граници са - което доста ме подразни. На картинката, дето бяха нарисували изглеждаше като 50% повече да трябва да взимам според долната раница, но нали нямаше числа може и просто така да са го нарисували 🙄

Надявам се, че ми разбрахте обясненията за ролите и титлите.

# 712
Преди, в една голяма компания, участвах в проект, който имаше за цел да помогне на HR екипа да въведе такава рамка. Като прегледах документацията, целите на проекта бяха да се накарат хората непрекъснато да дават повече и повече от себе си, борейки се за заветния бонус, мързелите да не мързелуват, а работливите да им се зададат още по-амбициозни цели. Реално, в началото се оказа че има немалко хора, които трябва да бъдат повишени или да вземат много голям бонус. И в крайна сметка преизчислиха скалата, за да попаднат в средната категория (т.е. работят си колкото трябва, нито повече, нито по-малко).

Според мен, тази схема е по-скоро, за да видят кой не работи и какво още могат да постигнат с текущите служители, без да взимат нови.

# 713
Не съм сигурна, че те разбирам. Какво се има предвид под да работят повече, по-малко и да попаднат в средната категория?

В случая на нас ни казват - имате два track-a за развитие, мениджър и експерт, които са равно платени. Ако имате титла ръководител на еди си какъв екип, това върви със съответната корпоративна титла, която пък върви със съответните заплати и бонуси. Аз съм ръководител на един от отделите - но корпоративната титла, вероятно заедно със заплатата, ми е две нива надолу. Не става въпрос за количество работа. Затова казах, че не е въпрос на моя интерпретация дали изпълнявам характеристиката за нивото или не, защото аз позицията я заемам така или иначе.

Между другото ние имаме и някакви трети роли/титли, направо не знам защо ги измислят всичките тея глупости.

# 714
  • София
Рейна, участвах в подобен проект. Имахме 3 години срок за имплементация.
Ако са те оценили на по-горно ниво те, има някакъв вътрешен план, в който нещата да влязат в заложената рамка. И тези решения са човек по човек. Аз моите ги оправих за 1 година.

Естествено, че няма да ви кажат рейнджовете на заплатите, защото виж си реакцията - чисто човешки и силно разбираемо искаш да вземеш по-голямата заплата и по-големия бонус. Разбирам те чудесно, и аз искам Simple Smile
Ако кажат рейнджовете и видиш, че си в дъното на рейнджа, ще питаш що не си в горната му част и т.н. Ще се демотивираш и издразниш.

Аз продължавам да мисля, че заплати и рейнджове трябва да са тайна. Базирано на личния ми опит, мога да кажа, че масово хората не могат да понесат такава информация и тя се превръща в повод за клюки, интриги, слухове, оценки и т.н. А и базирано на личния ми опит, доста често има хора с изключително висока самооценка и бих казала силно нереална такава.  А като добавим и силно водените единствено от пари, картинката става доста крива.

Прочетох ти пояснението - поискай си лична среща и попитай. Съмнявам се да ти откажат.

# 715
Не съм сигурна, че те разбирам. Какво се има предвид под да работят повече, по-малко и да попаднат в средната категория?

В случая на нас ни казват - имате два track-a за развитие, мениджър и експерт, които са равно платени. Ако имате титла ръководител на еди си какъв екип, това върви със съответната корпоративна титла, която пък върви със съответните заплати и бонуси. Аз съм ръководител на един от отделите - но корпоративната титла, вероятно заедно със заплатата, ми е две нива надолу. Не става въпрос за количество работа. Затова казах, че не е въпрос на моя интерпретация дали изпълнявам характеристиката за нивото или не, защото аз позицията я заемам така или иначе.

Между другото ние имаме и някакви трети роли/титли, направо не знам защо ги измислят всичките тея глупости.

При нас беше за всички позиции и беше обвързано със задълженията, постиженията и очакваните резултати. И имаше една схема, подобна на координатна система, базирана на постиженията и знанията, беше разделена на няколко категории и основната цел беше да разберат кои хора работят по-малко и дали са за обучение или за освобождаване.

При вас явно е различно, но пак ми звучи като да не са го доизмислили или може просто да си за повишение.

# 716
И имаше една схема, подобна на координатна система, базирана на постиженията и знанията

А как точно бяха измерени знанията?
Постиженията лесно се измерват - с обема на продажби, с броя на обработените запитвания, ако е такъв отделът, но да се измерят знанията е много по-трудно. Тест за решаване  ли пуснаха на всички служители?

# 717
Reina, моето лаишко мнение е, че по-скоро целта на упражението е била да  намерят работа на този, който изготвя чартовете Sweat Smile

# 718
Абсолютно, преливат от пусто в празно, за да си уплътнят работния ден, между лични чатове, кафета и бг мама Heart Eyes.

# 719
  • София
Абсолютно, преливат от пусто в празно, за да си уплътнят работния ден, между лични чатове, кафета и бг мама Heart Eyes.

Не бих казала.
1. Един такъв проект дава ясни измерители кой кога трябва да бъде повишен. Обикновено има ясно дефинирана матрица за различните нива на сеньорити.
2. Ясно и точно се дефинират рейнджове за тия нива, съответно хората получават близки възнаграждения, за близки нива.
3. В тези матрици много ясно са описани и нивата на оторизация

С други думи казано, въвеждането на нещо такова е по-скоро полезно за служителите, защото на базата на ежедневните си задачи биха могли ясно и точно да докажат, че са достигнали по-горно ниво и от там да претендират. Ама ССФ не вярва, само тя работи и само нейната работа е важна. Мхм.

Общи условия

Активация на акаунт