Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 860
  • 837
  •   1
Отговори
# 195
  • Melmak
Мисля че в доста фирми не са ок с взимане на дълъг отпуск. За моята компания важи същото. Имала съм и по 35-45 дни отпуск натрупани, но повече от 10 накуп никога не са ми позволявали да взема. Това от една страна е защото няма кой да ми поеме нещата за дълъг период. От друга, ако позволят на един, ще трябва и другите да могат да вземат и няма как да се организира работния процес ако има няколко отсъстващи за по 3-4 работни седмици.
А и тук поставения казус има и друг проблем- до момента в който на авторката ще и се наложи да вземе толкова дълъг отпуск ,тя няма да го е изработила. Не знам има ли толкова щедри работодатели на доверие да ти дадат да ползваш дни , които на теория може и да не изработиш. Моят работодател със сигурност не е от тези Simple Smile

Всичко зависи от начина на работа, от мениджъра и от екипа. В стария ми екип половината работеха 9-18, другата половина на смени, за да се покриват нощни и уикенди. Един от колегите, които бяха на смени много обичаше да пътува. Имахме 25 дни отпуск на година и той ползваше всички. Планираше пътешествия в Азия от доста по-рано, съответно месеци наред знаеше кога ще пътува. Никой от екипа не е имал против човека да отсъства толкова.

От своя страна той пък ни заместваше като сме болни и в отпуска, особено за нощни смени. Пускал е и 3 седмици отпуск, не е било проблем.

Аз октомври взех 2 за далечно пътуване и нямаше драма. Наваксах си работата като се прибрах, не са ме замествали.

# 196
Освен дали фирмата е ок с отпуска, може и ти да не можеш чисто физически да го вземеш поради обема на работа.

# 197
Авторката може да си вземе и неплатен отпуск. То е ясно, че ако почне Февруари (хипотетично), няма да има достатъчно отпуска до Май за повече от седмица.
Въпроса е колко отпуска тя иска? Според мен предвид, че е сватба биха й разрешили максимум до 2 седмици - една преди сватбата за подготовка и 1 седмица след сватбата за почивка/пътуване. Според мен тя планува повече дни за сватбено пътешествие, което със седмицата преди сватбата може да удари и месец, което за мен е много. Май месец има някакви почивни дни, ако ги съедини + 2 дни по закон, може да не се наложи да пуска много платени дни отпуск. Въпроса е какво планира тя?

# 198
Мисля че някоя далечна екзотична дестинация е в плановете, затова иска дълъг отпуск момичето. Малдиви, Сейшели и Доминикана не си струват пътя ако е за седмица само Simple Smile

Авторката може да си вземе и неплатен отпуск. То е ясно, че ако почне Февруари (хипотетично), няма да има достатъчно отпуска до Май за повече от седмица.
Въпроса е колко отпуска тя иска? Според мен предвид, че е сватба биха й разрешили максимум до 2 седмици - една преди сватбата за подготовка и 1 седмица след сватбата за почивка/пътуване. Според мен тя планува повече дни за сватбено пътешествие, което със седмицата преди сватбата може да удари и месец, което за мен е много. Май месец има някакви почивни дни, ако ги съедини + 2 дни по закон, може да не се наложи да пуска много платени дни отпуск. Въпроса е какво планира тя?

# 199
  • София
Чакайте, те още не са я взели. Ако я, да кажем до края на месеца и началото на февруари.
Два месеца предизвестие са до началото на април. Просто да се уговори да започне по- късно... Другото си е нахално и аз не бих дала от вратата отпуска. Това си е жест, иначе - припорционалните дни, които ще са 2-3.

# 200
  • Melmak
На много места не гледат пропорционалните 2-3 дни. Разбира се е до уговорка и до работодател.

Преди съм започвала работа в средата на годината. Точно ми се падаха 10 дни отпуск на новото място. Е, да амааа те ще са 10 през декември. А на мен лятото ми се почиваше. Говорих с тях, че имам планувани 1 седмица за август и 1 за септември. Проявиха разбиране и ме пуснаха. Така или иначе всичко беше платено още преди да кандидатствам. Мислех след лятото да се пробвам, но позицията се отвори по-рано, имах вътрешно инфо от приятелка и съответно беше важно да опитам. Те пък ме взеха. Започнах юли, август ползвах 5 дни отпуск, септември още 5. Цялата отпуска до края на годината я изразходвах. След това обаче не се развиха нещата, както исках и през октомври напуснах. Не е имало някакви неустойки, бях в изпитателен срок и се разбрахме да ми прекратят договора без предизвестие.

# 201
След като пише за седмици отпуска и то "не една и две", то със сигурност ще трябва да ползва неплатен отпуск. Зависи си от фирмата и екипа дали ще са съгласни с това, докато не пита няма как да го разбере. Вероятен проблем е, ако има обучение в началото, че ще го разкъса на части и така ще стане много по-бавно и неефективно.

В сериозна фирма, ако се е уговорила с мениджъра и са спазени вътрешните процеси по одобрение и отбелязване на отпуска в календар и графици, няма да има проблем с промяна на мнението, смяна на мениджъра и т.н. Трябва да е нещо изключително за да и го отменят.

Но преди да има оферта и да е ясно, че искат да я назначат е безсмислено да се договаря това. Прави се на етап оферта, преди да приемеш.

# 202
  • София
Да, също и да обучение се сетих - ако е в група, не мисля, че някой ще се съгласи да я пусне в дълъг отпуск, докато останалите се тренират.

# 203
Тези неща се съобщават на разговора с мениджъра и няма какво да се мислят - или е съгласен и ти си спокоен, или не и ти си търсиш друго или се съобразяваш.

# 204
Колко много коментари, благодаря ви! Някой спомена просто да изчакам сватбата да мине, признавам си, помислих си го, но и двете компании, с които в момента съм в процес си заслужават, а от позицията ми не се отварят нови ежедневно, така че предвид че управленското решение ще бъде на добра воля, може би е по-добре просто да я пробвам вместо изцяло да паузирам всичко Simple Smile Тотално като ви прочетох съм съгласна, че трябва да си обясня графика още на офертата, чак ми стана неудобно, че съм се чудила Grinning

Благодаря на всички още веднъж!

# 205
  • София

Тия позиции освен качества, изискват и огромна доза късмет, да си на точното време в точното място и чак тогава смелост, за да се гмурнеш. Така де, една гола смелост и да се хвърляш надълбокото понякога хич не е на добре. Аз имам теория, че нещата се случват в точния момент, в точното време и точната ситуация.
Добър майндсет Hands Ok Hand

# 206
Били ли сте на ТД с три месечно предизвестие?Как се разтрогва това чудо?

# 207
Трудно.....

Ако не са съгласни да те пуснат по взаимно съгласие, можеш да си вземеш отпуска/болничен, но не можеш да почнеш нова работа. Ако ти е спешно да ти прекратят договора, или нарушаваш трудовата дисциплина, за да те уволнят, или си подаваш молба за напускане и си плащаш обезщетение за неспазено предизвестие.

# 208
Имам въпрос за освобождаване на служител в изпитателен срок. Често срещам в обявите пояснение, че в изпитателен срок могат да те освободят изобщо без обяснения и нямаш право да обжалваш и може дори да не разбереш в какво точно е проблема - несправяне с работата, грешно врети решения и др.
Действително ли е толкова лесно да те разкарат? При търсене на работа виждам, че някои работодатели през определен период пускат обяви за едно и също работно място. Чудя се дали предишния нает е бил разкаран по такъв начин и т.н. и т.н.
Вкарах се в някакъв филм да проучвам много подробно потенциалния ми работодател и си давам сметка, че това не е много правилно, защото всеки случай е много индивидуален. Но въпреки това, съм любопитна да прочета мнението ви.

# 209
  • Melmak
Дете2, Или говориш с новия ти работодател да те откупи и да ти плати неустойката за примерно 1 месец от тези 3.

Аз преди бях с два, сега пак съм с два. Напусках лятото и грам не ми се стоеше в онази фирма. Имах отпуск и си пуснах предизвестието, работих 5 седмици и 3 взех отпуск. Изкарах си мега яко море и не усетих много това дълго предизвестие.

Нати, ако договорът е подписан в полза на работодателя, да. В изпитателния срок има право да те махне без предупреждение и без обезщетение. Просто днес ти казва утре вече не идваш, предаваш си техника, оборудване и си взимаш ТК.

Общи условия

Активация на акаунт