Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 843
  • 837
  •   1
Отговори
# 255
Хмммм.....има нещо съмнително в тази информация.

Преди поне беше така: На борсата си за примерно година на макс. обезщетение. Вземаш го 3 месеца, да речем и си намираш работа. Прекъсваш обезщетението и почваш. В рамките на година, независимо от причината за напускане, дори и да те уволнят, отиваш пак в НОИ и ти възстановяват плащането по старата схема, т.е. още 9 месеца макс обезщетение. Това може да го правиш много пъти, т.е. да вземаш още примерно 4 месеца, започваш работа, напускаш, връщаш се и продължаваш за още 5 месеца.

И аз знам така, но в рамките на година.
Тоест имам 1 година обезщетение.
Почивам си три месеца.
Работя пет, напускам
почивам три,
почвам за пет месеца и така докато не си взема цялото обезщетение ли?

# 256
М, да. Имаш тази възможност, ако не попаднеш на добра работа. Преди, като се ходеше до НОИ, добре обясняваха там. Сега се ходи само в БТ и оттам служебно ти придвижват въпроса в НОИ.

# 257
Хм, абе сега се замислям, че трябваше да се възползвам, ама карай.
Но имам право до 1 година.
Тоест мога това да го влача и пет години дори.

# 258
Пак казвам, че съм говорила със служителка в НОИ, но преди 10ина години. Ако няма промени от тогава, така е.

# 259
  • София
Промени по тази тема няма. Но да не забравяме какви хора работят в държавната администрация на тези ниски нива - посредствени и некомпетентни.

А да стоиш на борсата, просто защото имаш това право, никога не съм го разбирала. Безплатен обяд няма. 3 год не са никак малко време, в което може много неща да се случат и да ти се наложи по ред причини да бъдеш на БГ, но щом си си ползвала макс борсата, повече просто няма да има.

# 260
  • София
И аз така мислех едно време, че е табу да седиш на борсата, но откакто видях как компаниите не съкращават хора, а играят игрички, а ние всички плащаме от заплатата си всеки месец, вече не смятам така. И не го смятам за срамно.

# 261
Преди няколко години бях в ситуацията на Рачето. Приех ТЛ позиция. Плюсове и минуси колкото искаш. Ще опитам да посоча най- важните за мен.
Най голям плюс- развитие и излизане от рутината на оперативните задачи. Всеки ден буквално е различен и непредвидим. Динамични казуси изникват постоянно, стресово е ,но аз харесвам тази динамика. Рутината на цъкането на едно и също всеки ден не е за мен.
Общуването с хора е много различно когато си ТЛ. Срещи с други ТЛ- и и по високостоящи мениджъри. Взимат се решения, които са ключови и това че участвам в тези процеси ми харесва.
Недостатъци които лично за мен са най значими- отношението на довчерашни колеги ,вече подчинени на моето ръководство. Има всякакви нюанси - от открита опозиция за всичко, до брутално подмазване и лизане на...
не съм от типа хора ,които егото им скача в небесата от това че съм качила едно стъпалце нагоре и ми е противно някой да ми се подмазва.
Има дни в които се чувствам точно като звероукротител ,детска учителка, родител настойник. Казуси всякакви. От това че единия не е работоспособен щото е в цикъл до това че другия иска отпуска когато знае че не може да вземе. Като в минно поле е много често и се чудиш как хем работата да се свърши адекватно, хем хората да са хепи хем и ти да не полудееш.
Мъжката част от екипа по трудно свикна с мисълта че жена е шеф, преди мен ТЛ беше мъж.  Някак все още има много мъже които имат проблем с това да са йерархично подчинени на жена. Ситуации много мога да разкажа ,но мисля че няма смисъл, схвана идеята.
Решението дали да приемеш не е лесно, но в общия случай промяната би трябвало да е за добре. Разбира се всичко зависи от спецификата на работа, колегите и куп други неща, които са си индивидуални за твоето работно място. Каквото и да решиш, нека е правилното за теб решение и се чувстваш удовлетворена от него.

# 262
Относно обезщетенията и изпитателния срок, имам съвсем прясна информация от първа ръка - освободиха ме в края на 2023, в изпитателен срок, по инициатива на работодателя (не е съкращение, чл.31) и взимам максимално обезщетение в момента.

# 263
И аз получих обещетение за период от 8 месеца на 3.10.23г. Използвах го 1 един месец и започнах нова работа на 2.11.23г.
Ако напусна по собствено желание дали мога да го използвам пак и какъв е периодът, през който мога отново да се регистрирам?

# 264
И аз получих обещетение за период от 8 месеца на 3.10.23г. Използвах го 1 един месец и започнах нова работа на 2.11.23г.
Ако напусна по собствено желание дали мога да го използвам пак и какъв е периодът, през който мога отново да се регистрирам?
До 1 година от прекратяване може да ви се възстанови отпуснатото обезщетение. Срока за регистрация е 7 дневен от дата на прекратяване.

# 265
Доколкото знам, при напускане, оформено по взаимно съгласие, обезщетението е минималното за 4 месеца. Без значение в кой етап на заетост си.

# 266
Доколкото знам, при напускане, оформено по взаимно съгласие, обезщетението е минималното за 4 месеца. Без значение в кой етап на заетост си.

Коментираните случаи в последните постове са за, ако си прекъснеш платената борса и почнеш работа, после имаш право да си възстановиш плащанията по същата схема от преди започването на новата работа, ако тя нещо не ти хареса. В този случай няма значение как точно си напуснал.

И все пак е добре да се направи консултация в НОИ преди да се предпиемат стъпки, понеже, както казах , не знам дали няма някакви промени и някакви други условия.

# 267
Именно коментираните случаи визирах, именно внушението, че се връщаш на същия размер обезщетение. Теоретично няма значение как са те освободили, освен ако не е било по взаимно съгласие. Тук май е добре да уточня, че под взаимно съгласие визирам работещият да е подал молба за напускане тип считайте, че ако не ме освободите веднага, това е едномесечно предизвестие и работодателят се е съгласил да го освободи веднага. При такава инициатива не се дава максималното обезщетение.

# 268
Ако е в рамките на срока (1 г), връща се на схемата от преди да започне, колкото му е било тогава изчислено. Не е внушение. Аз лично съм го правила преди 10ина години. Бях на борсата 2 месеца, започнах работа, която не ми допадна и на първия месец ме освободиха по взаимно съгласие. Върнах се на схемата от преди да почна, като започна да ми тече третия месец на обезщететението.

По взаимно съгласие или негова инициатива няма да получи повече от минималното, ако не се връща на борсата при прекъснато обезщетение, а просто иска да напусне.

# 269
Сигурна ли си, че са те освободили документално по този начин? Защото и преди 10 години изпитателния срок беше 6 месеца, аз лично не съм дори чувала фирма да прилага по-кратък срок. Устно може да сте се разбрали по взаимно съгласие, ама по кой член си прекратена?

Общи условия

Активация на акаунт